Autor Wątek: Natalka i Dominiś - Ricardowe dzieciaczki  (Przeczytany 670277 razy)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
Odp: Natalka i Dominiś - Ricardowe dzieciaczki
« Odpowiedź #1800 dnia: 22 Maja 2010, 17:27 »
Pati, wg mnie słoik zastępuje jej mleczny posiłek.

To ściągnęłam z jednej stronki:

Piąty miesiąc życia
- 5 posiłków dziennie po 180 ml, w tym:
- 4 razy dziennie mleko następne z dodatkiem bezglutenowego kleiku (mieszanka mleczna);
- 1 raz zupa - papka jarzynowa;
- skrobane jabłko i/lub sok.

Choć ja dalej utrzymuję, że ten kleik jest niepotrzebny.

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #1801 dnia: 22 Maja 2010, 17:27 »
Pati widzisz nie doczytałam że Twoja Księżniczka na butli jest.. Moim zdaniem skoro kilka dni nie robi różnicy to poczekałabym do  skończenia 4 mc :) Zaczęłabym od marchewki - nie wiem czy to ma znaczenie czy to będzie soczek bez cukru czy starta marchew...moim zdaniem nie ma to znaczenia :)
Słoik zastępuję jedno mleko.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #1802 dnia: 22 Maja 2010, 18:48 »
Wiecie co, ja bym porzuciła jednak te soki i dała jej marchewkę w słoiku a mój chłop upiera się przy tych sokach. Mówi, że skoro lekarka tak powiedziała to tak zróbmy, ale ja do tych soków nie jestem przekonana. Więc muszę te soki jakoś wybić R. z głowy :)

Dzięki Martyna, jakoś powoli chyba nam to wyjdzie. Na razie Młoda je praktycznie co 3 godziny 120 ml mleka. Czasami mniej.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1803 dnia: 22 Maja 2010, 18:48 »
pati, ja bym nie zaczynala od sokow..kupke mozna spokojnie rozrzedzic jabluszkiem ze sloiczka.

Jak pozna slodki smak soku, na bank nie bedzie chciala wody, no chyba, ze ci na tym nie zalezy.

Tak, caly sloik u nas zastepowal jedna butle, ale caly slik to moje dziecko dopiero zjadlo jak mialo kolo 6-7 miesiecy. Wczesniej jadla po pol, rzadko 3/4.

Kaszke do mleczka (2 miarki) zaczelismy dawac kolo 6 miesiaca, moze 7-nie pamietam, wczesniej samo mleko.  Ale nie wydaje mi sie, ze to wpylelo na dluzszy sen.

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1804 dnia: 22 Maja 2010, 18:49 »
aaaaa swojej lekarki tez nie zawsze slucham w sprawach zywienia...i jakos Zu na tym zle  nie wychodzi :P

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #1805 dnia: 22 Maja 2010, 19:02 »
aaaaa swojej lekarki tez nie zawsze slucham w sprawach zywienia...i jakos Zu na tym zle  nie wychodzi :P
Ja póki co zgadzam się z naszą pediatrą, ale też jestem czasem raczej za matczyną intuicją, bo kto lepiej zna Dziecię niż mama?

Tak, caly sloik u nas zastepowal jedna butle, ale caly slik to moje dziecko dopiero zjadlo jak mialo kolo 6-7 miesiecy. Wczesniej jadla po pol, rzadko 3/4.
U nas jest nadal pół słoiczka większego lub 3/4 małego, ale zastępuje to Łucji jeden posiłek (a ja mam przez to nadprodukcję mleka ;) )
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1806 dnia: 22 Maja 2010, 19:09 »
Tak było chyba kiedyś kiedyś, że dawano dzieciom soczki jako pierwszy etap rozszerzania diety. Moja babcia mi tak ciągle wałkowała, żebym dała Małej łyżeczkę soczku...nigdy tego nie zapomnę.

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #1807 dnia: 22 Maja 2010, 20:39 »
Ja tam mam pediatrę bardzo "na czasie" i ona mi właśnie powiedziała, że kiedyś wg starej szkoły właśnie pierwsze wprowadzało się soczki, ale powiedziała też że niekoniecznie było to dobre, tak że Pati wszystko zależy kto i gdzie i kiedy się uczył  ;D

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #1808 dnia: 22 Maja 2010, 21:13 »
ja zaczynałam od marchewki. soczków nigdy nie dawałam i nie daję - do tej pory młoda pije wodę ewentualnie moją herbatę podkradnie  ;). więc ja jestem na nie dla rozszerzania diety od soczków...
Na początku dłuuugo "doroślejsze jedzenie" nie zastępowało mleka... jest tak rzadkie i nie wiele jego trafia do żołądka (więcej jest na śliniaku  ;) ) że sobie tym nie poje. potem jak będą bardziej treściwe dania - z mięskiem na przykład - i będzie umiała tego zjeść dużo zastąpi to mleko, ale wszystko w swoim czasie. będziesz obserwować córkę i sama zaczaisz  ;)

i ja dawałam już miarkę (lub 2 nie pamiętam) kleiku kukurydzianego (ryżowy utwardza kupkę) po 4 miesiącu żeby przesypiała dłużej i się u nas sprawdziło. po 6 miesiącu przeszłyśmy zupełnie na kaszkę z łyżeczki na kolację. (wtedy był butelkowy bunt  ;) )

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1809 dnia: 22 Maja 2010, 22:39 »
Generalnie nasza lekarka powiedziała, że jako, że Natalka tak dobrze przybiera na wadze to nawet nie ma nakazu aby rozszerzać jej dietę, ale Mała miała takie jakby "suchawe" kupki to zaczniemy od soczków. Czy lekarka jest "starej szkoły" to nie wiem bo ogólnie jest super i w ogóle na czasie.

Wiecie co, ja chyba kupię jej marchewkę w słoiczku i jak skończy 4 miesiące to na spokojnie spróbujemy. Pod nosem mam Biedronę, a że akurat od poniedziałku są dziecięce artykuły więc pamiętam, że jakieś słoiki tam są w promocji.

A generalnie jakąś konkretną firmę polecacie czy można kupować jak leci?? Na co zwracać uwagę??

Jak długo trzymać się jednego warzywa zanim wprowadzi się coś następnego?

I jak zacząć to dawać? Zacząć od jednej łyżeczki i dopiero następnego dnia 2 łyżeczki czy jak??

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
« Odpowiedź #1810 dnia: 22 Maja 2010, 22:55 »
Nam tez pediatra kazal podac pierwsze soczek z marchewki ale tego nie zrobilam pozatym moj syn nie lubi soczków, i tez mial gdzies ok 4 miesiecy wtedy.

Pierwsze podawałam marchewke, pozniej jablko

Jezeli chodzi o sloiczki to ja osobiscie kupuje hippa i gerbera, wiekszosc z hipa bo tam nie ma dodatku mleka a mlody ma alergie.

Mysle ze tydzien powinnas na poczatku obserwowac czy cos sie po tym nie dzieje.

Ja zaczelam od 2,3 łyzeczek na poczatku.

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #1811 dnia: 23 Maja 2010, 00:14 »
My też głównie kupujemy Hippa i Gerbera, bo jak kupiłam BoboVitę (zupka z mięsem od 6. m-ca) to miała za duże kawałki i musiałam przecierać przez sitko. :-\ Na początku sprawdzałam czy nie ma zawartości cukru, teraz oprócz tego patrzę na bezmleczne, bo podejrzewamy alergię na mleko.
Ja zaczynałam od 2-3 łyżeczek i dawałam póki się słoiczek nie skończył. :P Wychodziło ok. 3 dni. Albo tak jak po śliwkach - póki się nie zaczęło dziać coś niedobrego.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1812 dnia: 23 Maja 2010, 09:06 »
My dawaliśmy Hipp i Gerber. Na początku dałam jej kilka łyżeczek, nie pamiętam ile to było (4-6?). Bałam się dać więcej, żeby się nie porzygała. Po 3 dniach jak nic nie było kolejny owoc/warzywo.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1813 dnia: 23 Maja 2010, 11:30 »
My jedziemy na Bobovicie i Gerber bo nie ma cukru w owocach, Hipp ma i sol ma w sloiczkach potem.

Zu zupki je tylko z Bobovity.

Offline hany81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #1814 dnia: 23 Maja 2010, 19:12 »
Pati narazie rozszerzasz diete więc nie jest to zastępstwo mleczka . Dopiero jak wprowadzisz prawdziwe obiadki z mięskiem to zastapi to jeden posiłek mleczny. Jak dasz niuni samą marchewkę to bedzie głodna albo odrazu albo po chwili więc daj marchewkę i dokarm mlekiem ile bedzie chciała. Moja zunia je teraz już 190 słoiczka np. jarzynki  z króliczkiem i to jej wystarcza na 3-4 godzinki . Wcześniej przy rozszerzaniu diety jadła te mniejsze słoiczki 125 i to było mało i trzeba było dać mleczko.
My wypróbowałyśmy wszystkie firmy począwszy od rosmanowskich przez gerbera, hipp, bobovita. Gerber jest najbardziej "rzadki" a bobovita zbita. Dla nas bez różnicy bo Zunia wcina wszystko. MAm fajny schemat żywieniowy jeśli chcesz

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1815 dnia: 23 Maja 2010, 21:19 »
Dzięki dziewczyny!

A powiedzcie mi jeszcze takie coś. Na początku dam marchewkę, potem jabłuszko. Czy jak przejdą te 2 smaki to moge dać słoiczek Bobovvity "jabłuszko - marchew"? Czy lepiej trzymać się pojedyńczych warzyw i owoców? Widziałam też "jabłko, marchewka i winogron".

Tyle tego narobili, że nie wiem sama co wybierać. Czy lecieć ze wszystkim po kolei czy jak?

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #1816 dnia: 23 Maja 2010, 21:24 »
Ja tam jakoś szczególnie się nie zastanawiałam, co dawałam Paulince - patrzyłam jedynie na miesiące podane na opakowaniu. Co kupiłam to zjadła - nic jej nie było, żyje :)
Czy pierwsza była marcheweczka? Szczerze wątpię ;) Soczków też nie piła - bo Paulinka nie lubi zimnych napoi - woli herbatkę.

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1817 dnia: 23 Maja 2010, 21:28 »
Ja robiłam tak jak Ania ze słoikami.
Na samym początku sama tarłam jej jabłko, a później słoiki odpowiednio do wieku

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1818 dnia: 23 Maja 2010, 21:45 »
 ;D

Czyli widzę, że mogę poszaleć ze słoikami i kupię co będzie :)

A jeszcze jedno, bo nie wiem czy dobrze kumam.

Jeden smak 3 dni i mogę przejść na coś następnego czy tydzień jeden smak i dopiero coś następnego?

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1819 dnia: 23 Maja 2010, 21:56 »
Pati  nie ma co się bawić w kilka dni po jednym produkcie bo Ci miesiąca zabraknie ;). Daj marchewkę i na drugi dzień jeśli nie będzie reakcji alergicznej możesz podać już słoiczek marchewka - ziemniak. Później daj kilka łyżek jabłka i znowu ale jako deserek . Jak następnego dnia nic nie będzie to dajn marchewkę z jabłkiem lub same jabłko ale to jest deserek nie obiadek. Spróbuj później najprostszej zupki czyli marchew -ziemniak- pietruszka. Poczytaj skład na słoiczkach. Na winogrona uważaj. Jeśli w składzie ma jakiś słoiczek to podziel go na dwa dni aby sprawdzić czy nie uczuli. Tak samo jeśli w składzie jest por czy seler. Jesli nie będzie alergii to juz dawaj po całym słoiczku.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1820 dnia: 24 Maja 2010, 09:52 »
Haniu ale jak? Od razu mam jej dać cały słoiczek?? Bo przecież nie dam jej trochę a resztę wyrzucę? Tak nie zrobię :) Prześlij mi ten schemat :)

A jeszcze jedno: jak już pozna i marchewkę i jabłuszko to np. rano dawać jedno a po południu drugie?

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1821 dnia: 24 Maja 2010, 09:57 »
Patrycja nie dasz małej całego słoika naraz przecież :D dawak likla łyżeczek na poczatku , słoiczki można trzymać w lodówce :) poobserwuj 2 dni i dodawaj np danie marchewka z ziemniaczkiem, i znów obserwuj a potem kolejne , poza tym jeszcze taką ilością nie zastąpisz jej posiłków mlecznych :)zobaczysz że sama dasz rade słuchaj swoijego instynktu, bo każda z nas ma inne doświadczenia i co innego bedzie Ci radzić :) poza tym pierwsze słysze żeby dawać buraka tak szybko :/ a masz ze szpitala taką książeszkę o karmieniu? co podawać i kiedy??

Patrycja mam pytanie ...
Ty byłaś na usg w zdrojach , powiedz mi trzeba mieć skierowanie?? jak sie zapisać? ile sie czeka?? płaciłaś coś?
prosze o info :) buźka
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #1822 dnia: 24 Maja 2010, 10:09 »
Pati, ja nowy produkt wprowadzałam np 2 - 3dni..zaczełam od marchewki.. jak było ok, to dałam marchewke z ziemniaczkiem.. jak ok, to potem np. dynia z ziemniaczkami.. potem np. Jabłko z marchewka.. i zobacz po 2 tygodniach masz juz kilka kombinacji  ;)
nie wprowadzałabym 2 produktów 1 dnia bo potem juz bedzie Ci trudno sprawdzic reakcje..

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1823 dnia: 24 Maja 2010, 10:22 »
Słoiczki można trzymac w lodówce, ale przeciez nie za długo. Soczki można 3 dni trzymać otwarte, więc pewnie słoiki również.

Magda masz rację, zobaczę jak to będzie szło. Na razie jestem zielona to się o wszystko wypytuje, ale może jak zaczniemy to już ta sławna "intuicja" mi podpowie co i jak ;) Najpierw muszę zakupić słoiczki ;)

A co do usg to chodzi Ci o połówkowe? Ja miałam akurat skierowanie, za usg normalnie płaciłam o ile pamiętam to 150 zł a jak chcesz 3d/4d to 200 zł. Żeby się zapisać to dzwonisz na Izbę przyjęć normalnie i mówisz, że chcesz się zapisać. Ja jak dzwoniłam to powiedziałam że chcę w następnym tygodniu i tak mnie zapisała.

Aneta z tymi 2 produktami to chodziło mi o to, jak już będzie miała produkty obeznane, czyli powiedzmy po tych 2 tygodniach :)

Wczoraj zostawiliśmy Natalkę u teściowej i pojechaliśmy do kina na "Robin Hooda". W kinie byliśmy jeszcze za czasów ciąży, więc niezła atrakcja dla nas ;) film prześwietny! Bardzo nam się podobał! No i w ogóle wyjście do kina trochę nas rozerwało.

Teściowa spisała się bardzo dobrze, także można Natalkę u niej zostawiać jak będzie trzeba :)

A w sobotę w końcu! Po 3 latach mieszkania zamówiliśmy rolety do kuchni i sypialni na okna połaciowe :) hehehe, nie powiem, zeszło nam na tym trochę czasu, ale fajne wybraliśmy. Tzn do kuchni to już nawet nie pamiętam jakie, ale w sypialni będą poziome paseczki kolorowe - różowe, białe, czerwone... Też dokładnie nie pamietam :) Ale w końcu już mamy je załatwione! Teraz tylko musimy na nie poczekać ok 2 tygodni. Mam nadzieję, że będzie szybciej.

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #1824 dnia: 24 Maja 2010, 10:43 »
Ale tu się jedzeniowo zrobiło. Na razie więcej mi wyleciało z głowy niż w niej zostało, ale na ten temat mam jeszcze trochę czasu :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1825 dnia: 24 Maja 2010, 10:44 »
Pati sloiczek chyba mozna trzymac 48 h od otwarcia wiec mozesz go dawac dwa dni, sprawdzic czy cos sie nie dzieje, i nastepny...ja tak robilam.

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1826 dnia: 24 Maja 2010, 10:44 »
czyli nie mozna na skierowanie mieć zadarmo tego usg ?? chodzi mi wogóle o usg bo teraz mam po 30 t.c. i myślałam żeby w zdrojach zrobić i zastanawiam sie co i jak :) myślałam że w szpitalu na skierowanie zadarmo robią :)
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1827 dnia: 24 Maja 2010, 11:40 »
No tak będę robić. Słoiczek na 2 dni a potem następny.

A generalnie czego można się spodziewać, jeśli jakiś smak nie podpasuje? Ból brzuszka, wysypka czy co?? Miałyście takie przypadki, że coś nie podpasowało??

Magda a tak to nie wiem... Może jakbyś miała skierowanie od lekarza państwowego to może i można za darmo... Mi akurat to usg z 30 tygodnia robił Ira u siebie. tylko połówkowe miałam w szpitalu. Zadzwoń na izbę przyjęć i się zapytaj bo tego to nie wiem :)

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1828 dnia: 24 Maja 2010, 12:10 »
alergia czy nietolerancja czegoś może się róznie objawiać ... może to być wysypka a u nas np były inne stolce był śluz w stolcach i gorączka , więc obserwuj :)

dzięki za info
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1829 dnia: 24 Maja 2010, 12:26 »
Bejbe, a fotki dasz jak przyjdą?