Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2936401 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10680 dnia: 26 Października 2014, 09:16 »
Hmm szpinak i suszone pomidory... ostatnio mam fazę na szpinak.. :)

U mnie dziś bunt w kuchni. Mrożone klopsiki z ikei,, ziemniaczki i jakies pomidorki..



Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10681 dnia: 26 Października 2014, 09:48 »
Daruda, ja ostatnio też miałam takie muszle. Zrobiłam sos bolognese z mięsem mielonym i zredukowałam sos do gęstego, nadziałam tym muszle, ułożyłam na blaszce i zasypałam serem. Pycha. Podaj z czerwonym winkiem  :)

Proste, pyszne, szybkie  8)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10682 dnia: 26 Października 2014, 10:20 »
ja robie takie czyszczenie lodówki do tych muszelki
mielone
cebula
pieczarki
papryka
czasem marchew, kukurydza a nawet ogórek.
do tego albo pasatta albo pomidory z puszki
sól pieprz czosnek oregano i pycha
tylko ja ten makaron podgotowuje


Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10683 dnia: 26 Października 2014, 11:08 »
Ja też, na al dente :)

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10684 dnia: 26 Października 2014, 11:14 »
ja też, te to chyba trzeba trochę podgotować. Robię pół blachy z nadzieniem bolognese, a pół ze szpinakiem i ricottą lub fetą. Niestety nie lubimy warzyw w mielonym, więc tutaj czyszczenie lodówki nie wypali  :P Na blachę pod muszle daję sos pomidorowy, np z passaty
Dzisiaj robię bolognese, ale niestety nie mam muszli, a szkoda.. Chyba dziś tradycyjnie, a jutro pastichio z reszty zrobię.

Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10685 dnia: 26 Października 2014, 12:21 »
jeśli chodzi i kurczaka i makaron to ja wczoraj zrobiłam ( i mam jeszcze na dzisiaj )

2 piersi z kurczaka kroję na małe kawałki przyprawiam solą , pieprzem, smażę na patelni
słonecznik łuskany prażę na patelni
gotuję makaron penne albo świderki ( np. zielony żeby ładnie wyglądało)
suszone pomidory w zalewie kroję na małe kawałki ( cały słoik)
siekam pietruszkę

wszystko razem mieszam i dolewam trochę tego oleju z słoika po pomidorach

jest naprawdę pyszne i bardzo proste do zrobienia :)



Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10686 dnia: 26 Października 2014, 13:44 »
anulka80, czyli podgotować te muszle, dno posmarować czym?????co to jest passata???? na to te muszle ,a to nadzienie to jak??bo mam fetę, resztę mogę dokupić i potem na to wylac sos bolognese???? i jeszcze jakis ser na wierzch?????



Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10687 dnia: 26 Października 2014, 14:33 »
Daria ja gotuję te muszle tak al'dente, czyli prawie gotowe, nie rozgotowane. Passata to taki rzadszy koncentrat pomidorowy - te w kartonach. Ja robię na szybko taki sos: passata, woda, oliwa, czosnek przez praskę, zioła... albo jak mam czas to podsmażam cebulkę, na to pomidory z puszki (mogą być zblendowane) i dalej przyprawy itd... Ten sos daje na dno, żeby się nie przypalało, no i te muszle nasiąkną, to też dodaje smaku. Jakikolwiek sos pomidorowy możesz dać.  Muszle po kolei nadziewam w ręce i kładę na ten sos.
Ja przez bolognese rozumiem mięso mielone podsmażone z cebulą, kapką wina, czosnkiem, przyprawami, pomidorami, nie sam sos, raczej gęste to...
A to ze szpinakiem to szpinak mrożony w liściach podsmażam, czosnek, gałka, pieprz cytrynowy (ale to jak kto lubi przyprawia... pod koniec wrzucam ricottę albo fetę, zamieszam i tym nadziewam. Tego nie trzeba długo piec, bo już właściwie wszystko jest ugotowane.

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10688 dnia: 26 Października 2014, 14:39 »
A sera do pieczenia raczej nie daję, podlewam trochę tym sosem z góry i sypię już na talerzu drobno-startym parmezanem albo innym twardym serem.
Jak lubisz możesz dać do pieczenia ;)

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10689 dnia: 26 Października 2014, 15:12 »



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10690 dnia: 26 Października 2014, 15:22 »
no  :) możesz nawet samą passatę, tylko trochę przyprawić  ;)
A ja dziś wyszłam po Canelloni, ale nie było i w końcu zrobiłam taki drobny makaron (coś jak kolanka, ale krótsze) zapieczony z mięsem mielonym (bolognese) i fasolą czerwoną  i fetą :) Fajnie, bo się nie narobiłam tyle co przy Caneloni, a jest smaczne.

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10691 dnia: 26 Października 2014, 17:32 »
a to już wiem,co to passata;-))) raczej nie używam, tylko pomidory w puszce i koncentrat;-)))
mam wszystko,więc na bank zrobię to jutro,już mielone do sosiku mi się odmraża....zrobię przy okazji czystki w lodówce- jakies papryki, pieczarki, brokuł, szczypior.....
mam tez fetę, z nią muszę coś zrobić??czy tylko powbijać w makaron????
a w tym bolognese to ma pływać???? tzn to ma być zupełnie przykryty ten makaron?????
Ile piec to??? z 20 min?? w 180 stopniach to ok???



Offline malinowa__mamba

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5066
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10692 dnia: 26 Października 2014, 18:06 »
Daruda chyba tak to ma wygladac  ;)
http://www.kwestiasmaku.com/pasta/makaron_muszle/makaron_muszle_z_grillowanymi_warzywami/przepis.html w takiej postaci przynajmniej kiedys jadlam w gosciach  :P bolognese z miesem ma isc do muszli...

anulka makaron razowy dajesz?

Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10693 dnia: 26 Października 2014, 21:19 »
U nas sezon dyniowy rozpoczęty. Placki z dyni- niebo w gębie, a dziś popełniłam ten sernik
http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_dyniowy_na_spodzie_brownie/przepis.html

Pyyyyyszny!!!!!
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10694 dnia: 27 Października 2014, 07:30 »
Daruda chyba tak to ma wygladac  ;)
http://www.kwestiasmaku.com/pasta/makaron_muszle/makaron_muszle_z_grillowanymi_warzywami/przepis.html w takiej postaci przynajmniej kiedys jadlam w gosciach  :P bolognese z miesem ma isc do muszli...

anulka makaron razowy dajesz?


Malyna ty dietowy detektywie :) Te muszle nie, bo nie ma razowych, ale to ostatnio zimą robiłam, na jakąś imprezę  ;)
Te wczorajsze niestety też nierazowe, ale nie było, a już dawno zwykłego makaronu nie jadłam, zreszta malutko zjadłam ;) mięso z chudej wołowiny było, ale już obmyślam jak to odchudzić i na następny raz zrobię chyba penne pełnoziarniste z mięsem z indyka.

Daria, możesz zrobić wg tego przepisu, który wkleiła Malina. Ja robie podobnie, tylko bez warzyw, ewentualnie z fasolą czerwoną.
Aha w tym przepisie nie ma mięsa.. No to Ci napiszę jak ja robię bolognese:
podsmażam na oliwie cebulę pokrojoną w drobną kostkę, na to wrzucam mielone i czosnek przez praskę, mieszam, żeby się porozdzielało mięso, zalewam winem czerwonym (ok. pół szkl.) czekam chwilę aż odparuje i na to albo pomidory z puszki zblendowane, albo passatta, trochę koncentratu, trochę wody... doprawiam gałką, cynamonem, ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą ;) pod koniec opcjonalnie daje czerwoną fasolę (nie zawsze). To jest raczej mięso z sosem niż sos z mięsem ;)
Jak lubicie warzywa w tym (mąż nie lubi w ogóle gotowanych, ja lubię, ale w tym mi to nie pasuje jakoś), to możesz po cebulce podsmażyć jeszcze paprykę, pieczarki itd...
Takiego mięsa zazwyczaj robię więcej i zamrażam. W razie braku czasu wystarczy ugotować ryż lub makaron i obiad dla małża jest ;) albo można zrobić na szybko jakąś zapiekankę ;)

Makaron nie musi być przykryty, bo to już jest ugotowane. Ten farsz wkładasz do środka, a sos na spód i można trochę podlać z góry.
Ja piekę na oko, ale tak mniej więcej tyle...

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10695 dnia: 27 Października 2014, 09:58 »
Sosik robie po swojemu :-) dzięki loff,już wszystko wiem, tylko pytałam, co z ta feta muszę zrobić?



Offline malinowa__mamba

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5066
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10696 dnia: 27 Października 2014, 10:20 »
Anulka zeby nie bylo...bron Boze Cie nie sprawdzam :oops: Pytam, bo ja swiezak z IO i tak ogarniam powoli diete...
A te muszle z mna chodza ostatnio ::)

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10697 dnia: 27 Października 2014, 10:57 »
Anulka zeby nie bylo...bron Boze Cie nie sprawdzam :oops: Pytam, bo ja swiezak z IO i tak ogarniam powoli diete...
A te muszle z mna chodza ostatnio ::)
haha   ;D a sprawdzaj! dobrze mi to zrobi ;) Poszukam, może gdzieś są pełnoziarniste...

Daria, ja nie pisałam o sosie tylko o mięsie, daje sos na spód, a do środka mięso zrobione na bolognese, Nie wiem czy nie zrozumiałaś źle sos osobno i mięso bolognese osobno jest robione.. tego mięsa nie kładzie się pod muszle... no ale mniejsza o to, każdy robi po swojemu.. tak czy siak na pewno będą pyszne ;)
Fety nie daję do mięsa do muszli, tylko do szpinaku., ale możesz dać - pokruszyć i wmieszać do ciepłego mięsa po wyłączeniu grzania

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10698 dnia: 27 Października 2014, 12:24 »
potwierdzam e nadziewane cukinie z KS sa przepyszne!
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/cukinia_faszerowana/przepis.html

i od razu uczulam ze kminek a kmin (kumin,kmin rzymski) to dwie zupelnie rozne przyprawy...kmin bardzo duzo wnosi do dan tego typu, sprobujcie naprawde!
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10699 dnia: 27 Października 2014, 12:25 »
Dla mnie bolognese to właśnie sos :-)a zrozumiałam dobrze, że na spód ta passata, potem muszle z bolognese ;-)



Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10700 dnia: 27 Października 2014, 12:30 »
jak zagęszczacie sos do gulaszu??



Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10701 dnia: 27 Października 2014, 12:32 »
potwierdzam e nadziewane cukinie z KS sa przepyszne!
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/cukinia_faszerowana/przepis.html

i od razu uczulam ze kminek a kmin (kumin,kmin rzymski) to dwie zupelnie rozne przyprawy...kmin bardzo duzo wnosi do dan tego typu, sprobujcie naprawde!

ooo super, zrobię te cukinię;) No kmin to całkiem inna bajka, ale ja lubię obie przyprawy  ;)

Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10702 dnia: 27 Października 2014, 12:40 »
Placki dyniowe? Poproszę przepis.  Pierwszy raz mam zamiar zrobic cos z dyni. W koncu sezon ;) ktos jeszcze kiedys polecal sprawdzony przepis na zupę to tez poproszę

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10703 dnia: 27 Października 2014, 12:45 »
U nas sezon dyniowy od jakiegoś czasu. Ulubionych dań mam kilka ale co roku powtarzam dorsza z dynią bo jest szybki i pyszny  ;D


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10704 dnia: 27 Października 2014, 13:35 »
Justyna zaklepka z wody i mąki lub zasmazka tłuszcz plus mąka
czasem kupuje chemiczna zasmazka z knorr :-D
choć ostatnio odchudzam te moje staropolskie sosy :-D

dziś żurek vel barszcz biały ..
i gulasz z weekendu..


Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10705 dnia: 27 Października 2014, 13:39 »
u mnie spaghetti, mam też ochotę na faworki a jutro placki ziemniaczane 
[/url]
[/url]

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10706 dnia: 27 Października 2014, 14:18 »
U nas dziś mąż robi swoje ulubione danie czyli pizzę. Dziś na grubym cieście

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10707 dnia: 27 Października 2014, 14:21 »
U nas schabowy+ dla córki paluszki rybne, z ziemniaczkami, a na deser zrobiłam domowo owocowy jogurt z musli :P


Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10708 dnia: 27 Października 2014, 16:45 »
U nas dziś pęczak z cebulką, pieczarkami i kurczakiem + surówka z białej rzodkiewki (to takie długie coś białe, smakuje jak czarna rzepa, to rzodkiew, prawda?  8))

Dziewczyny, zakochałam się w twarożku z suszonymi pomidorami, mniam!

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10709 dnia: 27 Października 2014, 16:50 »
co ś  oprócz  suszonych pomidorów     dajesz do twarożku  ??

 u nas pomidorowa   wiadomo   :) :)  rosół został  z wczoraj  :)  i kurak pieczony  z  frytami

  i  farsz   na ruskie  czeka  a mnie się już nic nie chce  ;)