Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2933998 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10650 dnia: 24 Października 2014, 20:18 »
Rosół się sam gotuje, pasuje na niedzielę i chore dziecko zje.
Na drugie możesz udusić kuraka - też samo się robi  ;D


Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10651 dnia: 24 Października 2014, 20:20 »

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10652 dnia: 24 Października 2014, 21:28 »
Ja dzisiaj jadłam cukinię faszerowaną. Polecam!
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/cukinia_faszerowana/przepis.html
Ale fajny przepis, jutro zrobię, dzięki Martyna za pomysł na obiad :)
Ostatnio pcham wszędzie kaszę jaglaną nie uświadamiając męża co jest w środku :D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10653 dnia: 24 Października 2014, 21:49 »
A ja się dowiedziałam,że kuskus jest pyszny :D dzięki tej papryce.....mniam, muszę zrobić ;D


Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10654 dnia: 24 Października 2014, 22:02 »
Ja dzisiaj jadłam cukinię faszerowaną. Polecam!
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/cukinia_faszerowana/przepis.html
Ale fajny przepis, jutro zrobię, dzięki Martyna za pomysł na obiad :)
Ostatnio pcham wszędzie kaszę jaglaną nie uświadamiając męża co jest w środku :D

Mój oczywiście zjeść nie chciał, ale wieczorem dojadalam i spróbował. Też mu nie powiedziałam i stwierdził, ze następnym razem chce też. Jeszcze córkę muszę przekonać (jej jaglana przemycam mieszając z jeczmienna).

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10655 dnia: 24 Października 2014, 22:21 »
W tym przepisie jutro zamienię sobie to mięso mielone z indyka na woł-wiep. żeby smak był bardziej konkretny. Jak ostatnio robiłam pulpety z mielonego indyczego z jaglanką to było bardzo delikatne i mąż się pytał czego dodałam, no ale ja udawałam, że nie wiem o co mu chodzi ;D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10656 dnia: 25 Października 2014, 07:21 »
Anulla ja miałam tylko z łopatki i takie dałam. Pominelam ostrą paprykę, bo robiłam tylko dla siebie, a nie mogę pikantnego i kmin chyba tam był, którego nie znoszę i też nie dałam. Aaa i bez jogurtu. Mimo wszystko smakowało rewelacyjnie.

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10657 dnia: 25 Października 2014, 07:58 »
rosół faktycznie dobry na choroby więc zrobimy na pewno

papryka z kuskusem - brzmi pysznie, jak je zrobić?
razem z cukinią zapisuję do zrobienia w przyszłym tygodniu  ;D

marcella podaj przepis na tego kuraka  ;)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10658 dnia: 25 Października 2014, 08:08 »
Kuskus zalewasz wrzącym bulionem warzywny (ja zalalam rosolem wolowym z kostki i pycha). On sobie czeka w garnku. W tym czasie krótszy na drobna kostkę pieczarki i zalewasz je 3 łyżkami sosu sojowego i 2 łyżkami oleju. Ja dodałam tez trochę pieprzu. Na patelni podsmazasz drobno pokrojone czosnek (3 zabki) z 1 cebulą.  Dorzucasz je do pieczarek. Mieszkasz to z kuskusem i nakladasz do papryk przekrojonych w poprzek z zachowanymi ogonkami.  Wyjdzie na ok.5-6 papryk. Na koniec możesz na to zetrzeć ser- efekt powala.
kuskus bodajże 250g,  mi wyszło ze całe opakowanie.
w piekarniku trzymasz to 30 minut i gotowe ::)
Przepraszam,  jeśli piszę chaotycznie,  ale piszę na telefonie.


Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10659 dnia: 25 Października 2014, 08:32 »
dzięki za przepis - spróbuję na pewno  :D

Offline anetka71

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1864
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.10.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10660 dnia: 25 Października 2014, 09:51 »
Dziewczyny, pilnie poszukuję przepisu na stripsy, o którym tak często pisałyście...
Szukam przez lupkę, grzebię w przepisach i znaleźć nie mogę :( A miałam robić je dzisiaj na obiad :/
Dzięki !!!

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10661 dnia: 25 Października 2014, 10:03 »
Anulla ja miałam tylko z łopatki i takie dałam. Pominelam ostrą paprykę, bo robiłam tylko dla siebie, a nie mogę pikantnego i kmin chyba tam był, którego nie znoszę i też nie dałam. Aaa i bez jogurtu. Mimo wszystko smakowało rewelacyjnie.
Łopatka też dobra. Też nie mogę pikantnie a kminu po prostu nienawidzę. :D
Będzie zatem podobnie jak u Ciebie :)



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10662 dnia: 25 Października 2014, 10:18 »
Dziewczyny, pilnie poszukuję przepisu na stripsy, o którym tak często pisałyście...
Szukam przez lupkę, grzebię w przepisach i znaleźć nie mogę :( A miałam robić je dzisiaj na obiad :/
Dzięki !!!
proszę :-)
http://www.uwielbiamgotowac.com/2013/04/stripsy-kfc.html?m=1


Offline anetka71

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1864
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.10.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10663 dnia: 25 Października 2014, 10:22 »
 :Zakochany: :Zakochany: :Zakochany:

Offline malinowa__mamba

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5066
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10664 dnia: 25 Października 2014, 11:04 »
chce zrobic makaron z jakims sosem z kurczakiem...co polecacie?

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10665 dnia: 25 Października 2014, 11:05 »
śmietanowo-serowy ;)


Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10666 dnia: 25 Października 2014, 11:25 »
jesli chodzi o kuchnie, to zdecydowanie bardziej wole pieczenie na slodko i a propo inspiracji dyniowych polecam to http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=569 dzieci to okreslily jako dyniowe ptasie mleczko ;)
oraz to http://www.mojewypieki.com/przepis/krajanka-serowo---dyniowa  zaluje, ze zrobilam ;) bo jest tak dobre,  ze musze omijac z daleka ;)
a cos ciekawego z soczewicy lub ciecierzycy mozecie polecić ?

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10667 dnia: 25 Października 2014, 11:27 »
U nas dynia nikomu nie wchodzi w zadnej wersji....dostaniemy 3 duże i chyba wszystkie pójdą na lampiony ;) tylko pestki zrobię do jedzenia..


Offline malinowa__mamba

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5066
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10668 dnia: 25 Października 2014, 11:57 »
doksik a masz jakis przepis konkretny?

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10669 dnia: 25 Października 2014, 12:00 »
Wyciągasz pestki, dokładnie oczyszczasz, wycierasz chusteczkami, kładziesz do lekko nagrzanego, otwartego piekarnik, żeby się trochę posuszyły, jak się podsuszą, możesz na troszkę zamknąć piekarnik, fajnie się podpieką na brąz i zaczną skakać jak popcorn, wtedy się je wyłącza. NAjlepiej smakują na ciepło, lekko posolone ;) jak chipsy, tylko w mega zdrowej wersji ;)


Offline malinowa__mamba

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5066
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10670 dnia: 25 Października 2014, 12:01 »
dzieki ;D tylko ja o tym sosie  :D

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10671 dnia: 25 Października 2014, 12:02 »
Aaaaaa :D z paczki robię :P ale można jakiś delikatny bulionik, do tego dolac śmietanę, trochę startego sera lub jeszcze lepiej topionego i będzie ok ;) sól, pieprz i te sprawy ;)


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10672 dnia: 25 Października 2014, 14:02 »
malina ja lubię makaron z kurczakiem i brokułami w sosie smietanowym. .
do podsmazonego b kurczaka brokul i pieczarek wlewam śmietankę min 18% doprawić ziołami i czekam aż zgestnieje


Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10673 dnia: 25 Października 2014, 19:43 »
malina ja lubię makaron z kurczakiem i brokułami w sosie smietanowym. .
do podsmazonego b kurczaka brokul i pieczarek wlewam śmietankę min 18% doprawić ziołami i czekam aż zgestnieje
pyycha ;)

Offline beta80
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1857
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.07.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10674 dnia: 25 Października 2014, 19:51 »
a ja dzisiaj stripsy zrobiłam. tylko smażyłam je na patelni i pewnie znów coś źle zrobiłam, bo smakowały jak zwykły kurczak w cieście  :) smaczne ale chyba muszę we frytownicę zainwestować :D



Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10675 dnia: 25 Października 2014, 20:28 »
Ja zawsze robię stripsy na.patelni i są miód malina :D


Offline beta80
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1857
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.07.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10676 dnia: 25 Października 2014, 20:35 »
eh....to ten mój wrodzony kulinarny talent :D nawet z przepisem zawsze coś mi nie wyjdzie :/



Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10677 dnia: 25 Października 2014, 21:29 »
Beta a kładlas na mocno.rozgrzany olej?

Offline beta80
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1857
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.07.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10678 dnia: 25 Października 2014, 23:44 »
Chyba tak. Ale w sumie to spieszyłam sie bo mały biegał obok mnie. Maz na chwile wyszedł z psem.potem on przejął smażenie.  Może za mało oleju wlałam.  Następnym razem będziemy smażyć we frytownicy.



Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10679 dnia: 26 Października 2014, 08:59 »
Dziewczyny, mam te ogromne muszle makaronu, co można z nimi pacnąć? Widziałam gdzieś takie muszle nadziewane jakimś se serem i chyba zapieczone w sosie pomidorowym..... A wy coś polecacie?