Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2918948 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10620 dnia: 23 Października 2014, 12:38 »
my dziś z Nikolą pieczemy do przedszkola ciasteczka tęczowe http://wkrainiesmaku.pl/12585/kolorowe-ciasteczka-z-galaretkami/ 8)

Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10621 dnia: 23 Października 2014, 13:12 »
Narobiłyście mi apetytu.. Ten z bezą wygląda bosko..


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10622 dnia: 23 Października 2014, 13:48 »
Myślę, że odpadają serniki i inne ciężkie ciasta - jakoś mi się słabo komponują z lekkością dania głównego


Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10623 dnia: 23 Października 2014, 14:04 »
mnie naszło na makaron i właśnie się zajadam ciemnym makaronem ze szpinakiem i kurczakiem pyyycha,
[/url]
[/url]

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10624 dnia: 23 Października 2014, 14:34 »
ja bardzo polecam to:  http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-migdalowe-z-ricotta
coś pomiędzy sernikiem a biszkoptem, pyszne, pierwszy raz jadłam takie ciasto, dałam mniej cukru - 150g i było w sam raz  :)

Oj tak, cudne jest. Chyba też niedawno je tu polecałam. I też dawałam mniej cukru. Ciacho fenomen - mokre ale nie ciężkie. W przepisie jest podane 300 gram ricotty ale można spokojnie dać tyle co w pudełku czyli 250 gram bez żadnej szkody dla ciacha. Nie ma potrzeby kupować dwóch opakowań żeby dodać to brakujące 50gr.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10625 dnia: 23 Października 2014, 15:45 »
Marcela szczerze?
może i karpatka nie pasuje ale skoro ja rodzinka lubi to miałabym to w nosie i robiłabym ;D


Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10626 dnia: 23 Października 2014, 15:49 »
Sylwia uwielbiam Cię :* mąż powiedział że ma być karpatka i koniec kropka... No więc będzie karpatka :)
Ale ten tort bezowy kiedyś zrobię :)


Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10627 dnia: 23 Października 2014, 15:50 »
ja bardzo polecam to:  http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-migdalowe-z-ricotta
coś pomiędzy sernikiem a biszkoptem, pyszne, pierwszy raz jadłam takie ciasto, dałam mniej cukru - 150g i było w sam raz  :)

Oj tak, cudne jest. Chyba też niedawno je tu polecałam. I też dawałam mniej cukru. Ciacho fenomen - mokre ale nie ciężkie. W przepisie jest podane 300 gram ricotty ale można spokojnie dać tyle co w pudełku czyli 250 gram bez żadnej szkody dla ciacha. Nie ma potrzeby kupować dwóch opakowań żeby dodać to brakujące 50gr.

Ja brakujące 50 gr uzupełniłam jogurtem naturalnym, ktoś w komentarzach pisał ze można tak zrobić albo dodać łyżkę gęstej śmietany

tez wyszło bez szkody dla ciasta  ;)

Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10628 dnia: 24 Października 2014, 13:23 »
A u nas dziś najlepszy makaron pod słońcem.. z kurczakiem, suszonymi pomidorami i serkiem Lazur.. Aaa i ze szpinakiem oczywiście..  mniami.. pycha..



Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10629 dnia: 24 Października 2014, 14:41 »
madziatko pyszności zrobiłaś..
U mnie dziś kotlety rybne + ziemniaki i surówka.. bez szału ale mało roboty bo kotlety mam już zrobione i zamrożone :)


Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10630 dnia: 24 Października 2014, 14:47 »
Madzia jesz lazura w ciąży? Bo ja mam apetyt ale ponoć nie powinno się go jeść... :(




Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10631 dnia: 24 Października 2014, 14:49 »
Mi lekarz pozwolił.. powiedział tylko, żeby myć ręce dokładnie..


Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10632 dnia: 24 Października 2014, 14:55 »
Pleśniowe są zabronione w ciąży.


Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10633 dnia: 24 Października 2014, 14:58 »
A co maja do tego ręce? :D

Ręce to i tak trzeba myć ;)
Ja myślę że to chodzi o sama pleśń która może być toksyczna. To już bezpieczniej zjeść surowa rybę z pewnego źródła.




Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10634 dnia: 24 Października 2014, 14:59 »
Sery pleśniowe, są zakazane w ciąży, ponieważ mogą zawierać listeria monocytogenes - bakterię, która wywołuję taką chorobę jak listerioza. Listerioza powoduje zakłócenia w prawidłowym rozwoju dziecka, a dokładnie zakłócenia rozwoju układu nerwowego. Choroba ta może nawet prowadzić do poronienia. Bakteria ją wywołująca występuje w mleku niepasteryzowanym, z którego produkowana jest większość serów pleśniowych. W Polsce często robi się sery zarówno z mleka pasteryzowanego, jak i niepasteryzowanego (oscypki), ale bez sensu jest kusić los. Nawet jeśli tylko jeden na trzysta kawałków tego sera jest zakażony, zawsze może trafić akurat na nas
Kobiety spodziewające się dziecka są około 20 razy bardziej podatne na listeriozę niż pozostali dorośli. Choroba może być przeniesiona do płodu przez łożysko, nawet jeśli u matki nie ma żadnych jej objawów, i prowadzić do przedwczesnego porodu, poronienia lub powikłań zdrowotnych u dziecka.

Mycie rąk nie ma tu nic do rzeczy ;)


Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10635 dnia: 24 Października 2014, 15:04 »
ja kojarzyłam, że o cytomegalię chodzi.
Ale z tego co doksik wkleiła chyba wynika, ze mleka niepasteryzowanego w ogóle nie powinno się pić, nie tylko serów?

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10636 dnia: 24 Października 2014, 15:07 »
Tak, anulka, w ogóle. Ale sery są jakoś szczególnie niebezpieczne.


Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10637 dnia: 24 Października 2014, 15:19 »
Mi lekarz tłumaczył, że można się zarazić tylko jakbyś bezpośrednio pleśnią dotknąć narządów płciowych.. stąd te mycie rąk..


Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10638 dnia: 24 Października 2014, 15:21 »
Ale dla bezpieczeństwa może faktycznie lepiej nie jeść.. :)


Offline emm-a

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7892
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10639 dnia: 24 Października 2014, 15:52 »
a ja jem ser pleśniowy, może niedużo ale co jakiś czas na kanapkę sobie pokroję... ale wlasnie wiem, że to chodzi o to mleko niepasteryzowane, zatem trzeba poczytać skład - z jakiego mleka jest ser  :D
Moje Laleczki :-)
Klara 2014r.
Dominika 2017r.

Offline beta80
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1857
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.07.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10640 dnia: 24 Października 2014, 15:58 »
Lekarz mi powiedziała, ze chodzi o sery z mleka niepasteryzowanego - to one są w ciąży zakazane. pytałam jej już przy pierwszej ciąży bo uwielbiam sery pleśniowe.



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10641 dnia: 24 Października 2014, 16:48 »
a ja wam odradzam kategorycznie jeść pleśniowy. .
cytomegalia to strasznyr shit i same kłopoty. ..
dla wielu to takie nic dla innych kończy się tragicznie np dla mnie


Offline maggi-80

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7834
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19-06-2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10642 dnia: 24 Października 2014, 18:37 »
Zmieniajac lekko temat - kiedy Wy znajdujecie czas na te ciastowe wypieki? Czytajac ten watek mam wrazenie ze jestem totalnie nieperfejcyjna pania domu. U mnie jest ciasto jak goscie maja przyjsc.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10643 dnia: 24 Października 2014, 18:44 »
Ja wieczorami albo w weekendy z Lilą. To chyba nie kwesta czasu tylko tego, co się lubi robić


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10644 dnia: 24 Października 2014, 18:48 »
Maggi, zaraz tam nie perfekcyjna. Pomyśl sobie, że mniej słodkiego to tylko plus dla sylwetki ;D
Nie ma oczywiście też mowy o czasie bo np to ciacho http://www.mojewypieki.com/przepis/chlebek-bananowy-banana-bread to dokładnie 10 minut robienia. Osobiście też wychodzę z założenia, że jak mam coś kupić o nie wiadomo jakim składzie i nie wiadomo jak świeże, to już wolę sama zrobić i przy okazji zamienić cukier na ksylitol.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10645 dnia: 24 Października 2014, 19:02 »
siedzę od godziny nad listą zakupów na niedzielny obiad i mam pustkę w głowie
1. nie mam pomysłu
2. nie chce mi się stać przy garach
3. Patryk chory i tak daje do wiwatu, że hej  :P

podajcie jakieś propozycje  :)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10646 dnia: 24 Października 2014, 19:04 »
Papryka nadziewana kuskusem- mniam :)
roladki schabowe w sosie serowym/beszamelowym


Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10647 dnia: 24 Października 2014, 19:07 »
Tak zjem czasem tego typu ser.. lazur... cammembert... i nie ukrywam tego.. makaron był pyszny..



Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10648 dnia: 24 Października 2014, 19:13 »
Może kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem w sosie beszamelowym? Robi się mega szybko..
Maggi są ciasta które robi się w 5-10 minut..


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10649 dnia: 24 Października 2014, 19:30 »
Leczo - wrzucić do gara i niech się samo robi.
Nie chce mi się stać przy garach to bardzo poważny argument ;D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera