Moja ulubiona
Roladka z żurawinami i pistacjami
2 piersi z kurczaka lub filet indyczy(500g)
1 jajko (60g)
pistacje (25g)
żurawiny suszone (25g)
przyprawy (sól, pieprz cytrynowy, tymianek)
Surową pierś z kurczaka/indyka mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy surowe jajko i przyprawiamy. Do środka wrzucamy suszone żurawiny i pistacje. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozkładamy folię spożywczą, skrapiamy wodą (żeby później mięso ładnie od niej odchodziło). Bierzemy ¼ mięsa i formujemy roladkę ok. 10cm długości, zawijamy w folię i podobnie przygotowujemy pozostałe 3 roladki, każda w osobnej folii. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy na wrzątek nasze roladki, razem z folią. Po kilku sekundach mięso zmieni kolor na biały, wtedy można już usunąć folię bez obawy o utratę kształtu roladki. Gotujemy ok. 15 minut.