Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2954115 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10440 dnia: 10 Października 2014, 07:07 »
Co dziś gotujecie na obiad? Jakoś nie mam pomysłu. Może rybkę usmaze.... Ooo to jest myśl :)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10441 dnia: 10 Października 2014, 07:41 »
Ja mam teraz dobrze i jedyne posilki jakie przygotowuje to mleko w cyckach  ;D maz gotuje ::)

A co do wedlin to ostatnio u mnie w rodzinie wszyscy zaczeli sami wedzic, wiec mam sporo wedlin wlasnej roboty. Tez powaznie sie zastanawiamy nad postawieniem wedzarni. Super sprawa


Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10442 dnia: 10 Października 2014, 07:57 »
Marta, rozbawiłas mnie;) moze ja dzis pójdę też w tą stronę; )?
Ja wczoraj zrobilam a'la bogracz. Miałam nadzieję, ze zostanie na dzis, ale zjedli. Za karę chyba nic nie zrobię. Dla Gabi ewentualnie naleśniki, bo ma słodki piatek.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10443 dnia: 10 Października 2014, 08:35 »
U nas też słodki piątek ;)

Na śniadanie knedle z truskawkami, na deser tarta ze sliwkami. Na obiad pomysłu brak

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10444 dnia: 10 Października 2014, 09:00 »
u mnie zapiekanka makaronowa
[/url]
[/url]

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10445 dnia: 10 Października 2014, 09:00 »
U mnie od wczoraj produkcja domowych wędlin. Wczoraj przyprawiłam już boczek i kawałek szynki. Zapeklowałam też pierś kurczaka wg tego przepisu http://magiawkuchni.blox.pl/2013/03/Domowa-wedlina.html dodałam dodatkowo owoc jałowca bo ładnie pachniał  ::)
Teraz piersi są w piekarniku, więc jutro degustacja będzie :D
Boczek upiekę pewnie jutro bo dopiero 24 h leży w przyprawach

Macie jakieś ulubione przepisy na wędliny domowe?

Marta, czytam ten przepis i nie kumam z tym workiem ??? Do jakiego worka to wlozyłaś ???
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10446 dnia: 10 Października 2014, 09:03 »
Do rękawa do pieczenia i szczelnie zawiazalam

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10447 dnia: 10 Października 2014, 09:06 »
Ahhha. Dobra. Dzięki.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline kkotek
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2463
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.09.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10448 dnia: 10 Października 2014, 09:12 »
Co dziś gotujecie na obiad? Jakoś nie mam pomysłu. Może rybkę usmaze.... Ooo to jest myśl :)

U mnie szpinak na gęsto i jajo sadzone  ;D
Kajetan  *† 31.12.2015 (15 tc)
Paulinka ❤️ 19.03.2018

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10449 dnia: 10 Października 2014, 09:27 »
U mnie cukinia zapiekana z pomidorem i mozzarelą :)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10450 dnia: 10 Października 2014, 09:29 »
U mnie schabowy z ananasem i serem ;)
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10451 dnia: 10 Października 2014, 10:43 »
Ela kupiłam taki zwykły tanie taki za 7.99 napisane jest ze nadaje się do piekarnika kuchenki mikrofalowej i na indukcja chyba. .
w cerfurze- jest w gazetce :-)

szukam wszędzie takich ala kociolkow malutkich Z gliny ale cena wysoka ;-(
gdzie w szczecinie mogłabym szukać? ?

dziś machne albo steki z mielonego z cebula albo karkówka z worka z warzywami...

chce mu się też kostki Caril. .


Offline Kiniutek
  • forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 247
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10452 dnia: 10 Października 2014, 10:48 »
u mnie zupa owocowa.

Wędliny też często robię, boczek w pieksrniku piekę, a różne szynki, łopatkę albo pierś z kurczaka gotuję w szynkowarze, super sprawa.

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10453 dnia: 10 Października 2014, 10:53 »
u mnie dzisiaj musaka
  a wędliny   uwielbiam     jak moja mama zrobi w słoiki  kiełbasę 
kiedyś miałam okazje spróbować   zatopione  w słoiku w galaretce  kiełbasa  wędzona swojska , boczek i jakiś kawałek mięsa   jak dla mnie za słone było ale to  pewnie zalezy jak słone były swojskie wyroby 

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10454 dnia: 10 Października 2014, 10:57 »
Moja ulubiona

Roladka z żurawinami i pistacjami
2 piersi z kurczaka lub filet indyczy(500g)
1 jajko (60g)
pistacje (25g)
żurawiny suszone (25g)
przyprawy  (sól, pieprz cytrynowy, tymianek)

Surową pierś z kurczaka/indyka mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy surowe jajko i przyprawiamy. Do środka wrzucamy suszone żurawiny i pistacje. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozkładamy folię spożywczą, skrapiamy wodą (żeby później mięso ładnie od niej odchodziło). Bierzemy ¼ mięsa i formujemy roladkę ok. 10cm długości, zawijamy w folię i podobnie przygotowujemy pozostałe 3 roladki, każda w osobnej folii. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy na wrzątek nasze roladki, razem z folią. Po kilku sekundach mięso zmieni kolor na biały, wtedy można już usunąć folię bez obawy o utratę kształtu roladki. Gotujemy ok. 15 minut.



Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10455 dnia: 10 Października 2014, 11:39 »
Maja ale ta folia się nie topi? Bo mam wizje mięsa w lamina cie   ;D

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10456 dnia: 10 Października 2014, 12:00 »
nie powinna sie stopić     roladki z sera też w folii się gotuje ale ja nie próbowałam sama robić

 za to mam koszyk żurawiny  czy któras z Was robiła  do mięsa  ???

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10457 dnia: 10 Października 2014, 12:04 »
Te roladki powinno się parzyć, tak jak białą kiełbasę - nie we wrzątku, tylko max 70 stopniach.
Najpierw wodę trzeba doprowadzić do wrzenia, a później nie powinna bulgotać - czyli na takim tyci ogniu

Folia się nie topi.
Dla mnie to jest alternatywa do pieczystego bo z czasem mi zbrzydło. Każda domowa "wędlina" miała podobny smak  ;D


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10458 dnia: 10 Października 2014, 12:28 »
Ja robiłam z tego przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/konfitura-z-zurawiny
bardzo dobra wyszła



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10459 dnia: 10 Października 2014, 12:49 »
 dzięki :)

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10460 dnia: 10 Października 2014, 14:43 »

A co do wedlin to ostatnio u mnie w rodzinie wszyscy zaczeli sami wedzic, wiec mam sporo wedlin wlasnej roboty. Tez powaznie sie zastanawiamy nad postawieniem wedzarni. Super sprawa
Moj P. kupil sobie taka wedzarke przenosna I tez ma teraz faze na wedzenie ::)

Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10461 dnia: 10 Października 2014, 14:49 »
Sosik od Vivki przepyszny. Właśnie z plackami zjedliśmy.. Mniami.. :)



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10462 dnia: 10 Października 2014, 15:03 »

A co do wedlin to ostatnio u mnie w rodzinie wszyscy zaczeli sami wedzic, wiec mam sporo wedlin wlasnej roboty. Tez powaznie sie zastanawiamy nad postawieniem wedzarni. Super sprawa
Moj P. kupil sobie taka wedzarke przenosna I tez ma teraz faze na wedzenie ::)

No my o czyms takim myslimy. Mielismy murowana na dzialce w pl, ale tunam szkoda miejsca. Zadowoleni jestescie? Jaka macie? My myslelismy moze o weberze. Mamy grilla ich i jestesmy zadowoleni.


Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10463 dnia: 10 Października 2014, 15:43 »

A co do wedlin to ostatnio u mnie w rodzinie wszyscy zaczeli sami wedzic, wiec mam sporo wedlin wlasnej roboty. Tez powaznie sie zastanawiamy nad postawieniem wedzarni. Super sprawa
Moj P. kupil sobie taka wedzarke przenosna I tez ma teraz faze na wedzenie ::)

No my o czyms takim myslimy. Mielismy murowana na dzialce w pl, ale tunam szkoda miejsca. Zadowoleni jestescie? Jaka macie? My myslelismy moze o weberze. Mamy grilla ich i jestesmy zadowoleni.
No wlasnie tez bym nie chciala takiego "kurnika" na stale ;) a ta mozna wystawic, uwedzic i schowac. I chyba wlasnie Webera mamy.
Pierwsze wedzenie to byla katastrofa, ale kazde kolejne juz coraz lepsze :)

Offline Agnieszka_B

  • Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2691
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10464 dnia: 10 Października 2014, 16:12 »
Sosik od Vivki przepyszny. Właśnie z plackami zjedliśmy.. Mniami.. :)

Moj mezu sie dzis zachwycal, ze taki pyszny. Tez zrobilam z plackami (bo mi smaka narobilyscie) i gulaszem z podudzi z kurczaka (mezu musi miec miesko ;)



Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10465 dnia: 10 Października 2014, 17:28 »
Boczek i karkówka juz się marynują;)

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10466 dnia: 10 Października 2014, 19:07 »
A my jemy dzisiaj pizze ale domowa na grubszym ciescie :)

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10467 dnia: 10 Października 2014, 22:55 »
Sylwia co to są steki z mielonego??
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10468 dnia: 10 Października 2014, 23:03 »
to jest zmielone mięso np z obranych ud indyka lub z szynki tylko na dużych oczkach. wyrabiasz bez bułki z samym jajkiem i smażyć w mące.  podaje się to ze smazona cebulka


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10469 dnia: 11 Października 2014, 00:42 »
to jest zmielone mięso np z obranych ud indyka lub z szynki tylko na dużych oczkach. wyrabiasz bez bułki z samym jajkiem i smażyć w mące.  podaje się to ze smazona cebulka

Poznałsm to u tesciowej. Mówią na to rumsztyki