POLĘDWICA Z DZIKA
Składniki:
na marynatę:
3 l. wody,
3 łyżki soli do peklowania,
ok.15-20 listków laurowych,
15-20 ziaren ziela angielskiego
15 ziaren jałowca,
5-10 goździków,
śliwki suszone
pieprz kolorowy grubo mielony(1 opak.)
czosnek 2 główki
po 1 łyżce:majeranku ,cząbru, rozmarynu ,tymianku, lubczyku
kostka masła,
szklanka oleju,
mąka żubrówka,
(wszystkie składniki podzieliłam na pół bo zawsze wydaje mi się tego za dużo, smażyłam na smalcu bo dzik jest wtedy najlepszy)
Etapy przygotowania:
1- przygotować marynatę:zagotować wodę z liściem larowym,zielem angielskim,jałowcem,pieprzemi czosnkem (główki nie obierać tylko przekroić na pół) śliwkami suszonymi.ok.5 min
2-następnie dodać resztę składników zagotować i odstawić do ostygnięcia
3-polędwicę włożyć do marynaty i naszprycować (można zwykłą strzykawką kupioną w aptece) odstawić w chłodne miejsce na 2--3 dni codziennie przekładać kilka razy.
4-wyjąć mięso wytrzeć ręcznikem papierowym i poczekać ok. 1-2 godzin aby mięso złapało temp. pokojową
5-rozgrzać olej masło polędwicę obtoczyć w mące i na dobrze rozgrzanym tłuszczu obsmarzyć wyłożyć do brytwanki podlać tłuszczem ze smażenia polać szklanką wrzątku(można podłać trochę marynatą)
6-wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 st.piec ok.1 godz póżniej zmnieszyć na 200st. wlać żubrówki i piec jeszcze ok.0,5 godz..pieczeń należy co jakiś czas obracać (jeżeli polędwica jest mała czas pieczenia trzeba skrócic.