Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2923531 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10740 dnia: 29 Października 2014, 10:51 »
My mamy chińszczyznę  ;D A w piekarniku ciasto z jabłkami ;D




Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10741 dnia: 29 Października 2014, 10:51 »
Monia u mnie podobnie było w sobotę :-))
tylko krokiety no ale to też naleśnik
i uszka ale z grzybami czyli kolduny :-))

Ania ja makaron kurczak brokuły cebula pieczarka czosnek
brokuły gotuje z ziołami i solą
wyłania łyżka cedzakowa
i w tej samej wodzie gotuje makaron
smażenia kurczaka cebulę pieczarke dodaje brokułami.  przyprawia sól pieprz zioła.  zalewamy smietanka słodka min 18% wrzucam makaron do gęstego juz sosu i koniec
jak mi smaku potrzeba chemicznego czyli mocno solnego itp to daje fix sos smietanowo ziołowy


u mnie dziś pomidorowa na pewno bo jestem w trakcie gotowania i się uda..
wyjęła cyce i może coś z nich machne


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10742 dnia: 29 Października 2014, 10:59 »
Kurde pieczarek nie mam ale zrobi się :P :)

Dzięki :)

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10743 dnia: 29 Października 2014, 10:59 »
Ja nie wiem co zrobię bo pingwin w lodówce  :-\  :-\ :-\ Marieta ma zupę, a dla nas coś wymyślę później

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10744 dnia: 29 Października 2014, 11:05 »
pomijam ten składnik jak brak Aniu



Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10745 dnia: 29 Października 2014, 11:08 »
Dam dziś do przetestowania dziewczynom w pracy :-)nigdy nie gotowalam, ale to miało nawiązywać do tematu imprezy, wiec taka decyzja. ;-)no nic, najwyżej zmienimy temat i będzie wigilijny barszczyk :-)



Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10746 dnia: 29 Października 2014, 11:25 »
Znalazłam 3 udka. Co można z tym zrobić?  :D

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10747 dnia: 29 Października 2014, 11:38 »
U nas dziś ukochana przez całą rodzinę zapiekanka z kaszy jęczmiennej z pieczarkami i kurakiem-mniam 8)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10748 dnia: 29 Października 2014, 11:43 »
U nas dziś ukochana przez całą rodzinę zapiekanka z kaszy jęczmiennej z pieczarkami i kurakiem-mniam 8)
jak ją robisz?

u mnie dzis udka pieczone w glazurze musztardowej z miodem i kolendrą go tego sałata



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10749 dnia: 29 Października 2014, 11:54 »
U nas dziś ukochana przez całą rodzinę zapiekanka z kaszy jęczmiennej z pieczarkami i kurakiem-mniam 8)
jak ją robisz?

u mnie dzis udka pieczone w glazurze musztardowej z miodem i kolendrą go tego sałata
czuć ten miód? jest słodkawe?

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10750 dnia: 29 Października 2014, 11:54 »
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10751 dnia: 29 Października 2014, 11:56 »
u nas dziś racuchy z jabłkami, ostatnio Nadia się zajadała , ciekawe jak dziś będzie
no i mam jeszcze kalafiora to chyba zupę ugotuję



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10752 dnia: 29 Października 2014, 12:33 »
anusiaaa, a próbowałaś gryczanej białej (niepalonej)?


Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10753 dnia: 29 Października 2014, 12:43 »
U nas dziś ukochana przez całą rodzinę zapiekanka z kaszy jęczmiennej z pieczarkami i kurakiem-mniam 8)
jak ją robisz?

u mnie dzis udka pieczone w glazurze musztardowej z miodem i kolendrą go tego sałata
czuć ten miód? jest słodkawe?
miodu jest tylko łyżeczka więc nie bardzo czuć slodkie, ladnie się tylko skórka przypieka



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10754 dnia: 29 Października 2014, 12:49 »
U nas dziś ukochana przez całą rodzinę zapiekanka z kaszy jęczmiennej z pieczarkami i kurakiem-mniam 8)
jak ją robisz?

u mnie dzis udka pieczone w glazurze musztardowej z miodem i kolendrą go tego sałata
czuć ten miód? jest słodkawe?
miodu jest tylko łyżeczka więc nie bardzo czuć slodkie, ladnie się tylko skórka przypieka
Dzięki! trochę się bałam, bo nam nawet kurczak na piwie słodkim zajeżdża  :P
Ale w sumie mąż robi z ketchupem, więc trochę słodko-kwaśne lubi... No i zrobiłam eksperyment: kapka miodu, sok z 2 mandarynek, papryka słodka, oliwa, cebula w krążki, ziemniaki w ćwiartki, pomidory w półćwiartki, jakies zioła jeszcze... i siedzi już w piekarniku. Mam nadzieję, że nie będzie źle  ;) Niewiele to ma wspólnego z Twoim przepisem, ale zainspirowałaś mnie z tym miodem ;)

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10755 dnia: 29 Października 2014, 12:53 »
Kupiłam dziś uda z kurczaka bez kości, pierwszy raz. Macie jakiś fajny przepis? Jak nie, to idę szukać ;)

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10756 dnia: 29 Października 2014, 13:31 »
właśnie sie zorientowałam ze mamy prawie darmowy obiad...kupowalam w biedrze udka kurczaka, wzielam 5 paczek udek a na paragonie nabite są tylko jedne...



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10757 dnia: 29 Października 2014, 13:36 »
anusiaaa, a próbowałaś gryczanej białej (niepalonej)?

Tak Maju.

Tzn. my bardzo lubimy gryczaną ale w tym daniu smakuje nam bardziej jeczmienna.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10758 dnia: 29 Października 2014, 20:09 »
czy jeśli do sernika użyję zwykłego cukru zamiast "drobnoziarnistego" coś się stanie?  ???




Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10759 dnia: 29 Października 2014, 20:25 »
Wg mnie nic :)

Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10760 dnia: 29 Października 2014, 20:26 »
Też tak myślę, ale specjalistką od pieczenia nie jestem ;)

Chociaż w sumie po coś pewnie wymyślili ten "drobny" cukier do wypieków  ::)  ???



Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10761 dnia: 29 Października 2014, 20:27 »
Jak go nie było to.ciasta tez wychodzily :)

Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10762 dnia: 29 Października 2014, 21:29 »
dopiero jakis miesiac temu kupilam taki drobny ;) tak to zawsze na zwyklym, czasami zamienialam na demerara, ale ten akurat mi sie osobiscie wydaje  bardziej slodki i zmniejszam ilosc.

Offline Aneczq1987
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3210
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.07.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10763 dnia: 30 Października 2014, 09:30 »
Ja zawsze piekę z tym zwykłym cukrem i zawsze wszystko wychodzi dobre :)

Offline Aneczq1987
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3210
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.07.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10764 dnia: 30 Października 2014, 09:31 »
JA wczoraj robiłam dobry obiadek:

KURCZAK NA RYŻU

3 SZKL. RYŻU
3 CEBULE
ZAPRAWIONY WCZEŚNIEJ KURCZAK

SOS:

5,5 SZKL. WODY
1 KOSTKA MASŁA
2 ŁYŻKI VEGETY
6 ŁYŻECZEK KETCHUPU
2 ŁYŻECZKI CZERWONEJ PAPRYKI
1 ŁYŻECZKA KURKUMY
½ ŁYŻECZKI PIEPRZU
DWA ZĄBKI CZOSNKU

Na dużą głęboką brytfannę wsypać równomiernie ryż , pokroić cebulę i rozłożyć na ryżu, na to kurczak i wlewamy  zagotowaną zalewę. Piec w piekarniku w tem. 200 C około 1,5 godziny
 

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10765 dnia: 30 Października 2014, 10:02 »
Aneczq1987 ten kurczak jest świetny, ulubiony obiad mojego męża  ;D

robię bez kurkumy bo najczęściej zapominam kupić i zamiast kurczaka daję same nogi, ale narobiłaś mi smaka
akurat na dzisiaj mam brak pomysłów na obiad więc go zrobię  :D

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10766 dnia: 30 Października 2014, 10:35 »
Cała kostka masła? Uuu, tłusto :) Ile kg kuraka?

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10767 dnia: 30 Października 2014, 10:42 »
ja robiłam tego kurczaka i nie smakowało
[/url]
[/url]

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10768 dnia: 30 Października 2014, 11:12 »
u mnie większość przepisów jest modyfikowana pod nasze smaki

najczęściej tego kurczaka mam na drugi dzień jak wcześniej ugotuję zupę na nogach
podgotowuję 3 woreczki ryżu i dopiero na niego daję w naczyniu żaroodpornym ugotowane nogi, odrobina tego sosu żeby tylko delikatnie przykrył ryż
sos modyfikuję na 1,5 szkl wody, masła daję mniej niż 1/4 kostki, ze 4 ząbki czosnku bo bardzo lubimy, reszta do smaku  ;)

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10769 dnia: 30 Października 2014, 11:59 »
dodaję swoją opinię
te cukinie: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/cukinia_faszerowana/przepis.html
są naprawde świetnie
z tym, że ja robiłam na mięsie wołowo - wieprz. (50/50)
bakłażany z kaszą gryczaną czekają w kolejce :)



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera