Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2929065 razy)

0 użytkowników i 5 Gości przegląda ten wątek.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10710 dnia: 27 Października 2014, 17:00 »
Surowke  z białej rzodkiewki uwielbiam!

U mnie dziś zupa buraczkowa i więcej nic nie robie :) Zjadlam z dzieciakami a mąż i tak do pozna w pracy (on za zupami nie bardzo).

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10711 dnia: 27 Października 2014, 17:53 »
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/cukinia_faszerowana/przepis.html
a w tym przepisie narawdę tak małomięsa trzeba? tylko 125 gram?



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10712 dnia: 27 Października 2014, 17:57 »
W cukinie dużo nie wejdzie ;-)
Ja dziś zrobiłam zupę dyniowa z pieczonych warzyw z kw i...nie zjemy jej ;) to było kolejne podejście do dyni, najwyraźniej to nie nasz smak ;-)


Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10713 dnia: 27 Października 2014, 18:22 »
U Nas dzisiaj wczorajszy rosolek i kurczak w sosie koperkowym z ryzem :)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10714 dnia: 27 Października 2014, 18:52 »
Kurak z papryką i ziemniaki na życzenie Lili + surówka z białej z koperkiem
Weny nie mam  :-\


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10715 dnia: 27 Października 2014, 18:55 »
W cukinie dużo nie wejdzie ;-)
A tak poza tym masz jeszcze coś konstruktywnego do napisania?
Nie jest to pierwsza nadziewana cukinia w moim życiu, zadałam konkretne pytanie i oczekuję konkretnej odpowiedzi.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10716 dnia: 27 Października 2014, 18:58 »
Masz podany przepis, wg którego gotujesz i wiesz, że cukinia nie jest zbyt "pakowna", to mało konstruktywne? ;) Logika wystarczy ::)


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10717 dnia: 27 Października 2014, 19:02 »


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10718 dnia: 27 Października 2014, 19:06 »
Logika wystarczy ::)
Twoja logika mnie nie interesuje


Maja dzięki, sprawdzę sobie :)



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10719 dnia: 27 Października 2014, 19:07 »
Logika wystarczy ::)
Twoja logika mnie nie interesuje


To akurat dotyczyło twojej logiki ::)


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10720 dnia: 27 Października 2014, 19:39 »
Anulla mi się tez jakoś mało mięsa wydaje. Robiłam nadziewane cukinie i sporo weszło, ale też miałam większe cukinie. Ogólnie pycha!

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10721 dnia: 27 Października 2014, 19:51 »
Teraz dopiero weszłam w linka z przepisem na bakłażany - jadlam coś takiego w restauracji chyba w Wawie, było PRZEPYSZNE! Musze zrobić :) Anulla spróbuj tez to się potem wymienimy spostrzeżeniami ;)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10722 dnia: 27 Października 2014, 20:03 »
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/cukinia_faszerowana/przepis.html
a w tym przepisie narawdę tak małomięsa trzeba? tylko 125 gram?


Anulla tak, tam masz jeszcze kaszę jaglaną. Ja akurat miałam małą cukinię, jak masz większą, zrób z podwójnej porcji może?

Daj znać jak smakowała.

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10723 dnia: 27 Października 2014, 20:07 »
U mnie dziś te muszle, powiem wam, że rewelacja!



Offline marzenka.o
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 140
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10724 dnia: 27 Października 2014, 20:09 »
Polecam gnocchi z dyni ;). Piecze się dynię, a potem miksuje na puree. Do tego dodajemy pieprz, sól, starty parmezan i dodajemy tyle mąki, aby nie kleiło się do rąk. Potem formujemy na gniocchi, gotujemy i gotowe ;). Szybkie i proste, jak dla mnie idealne do niedzielnego obiadu czy odgrzane na patelni z masłem i świeżymi ziołami.

Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10725 dnia: 28 Października 2014, 12:09 »
Placki dyniowe:
Oczyszczoną dynię tarkujemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy 2 jajka, łyżeczkę kurkumy i łyżeczkę gałki muszkatołowej, pieprz biały, łyżkę oliwy, sól(sporo- najlepiej usmażyć jednego placka na próbę, najwyżej dodać) i mąki tyle by związać ciasto. Smażymy jak placki ziemniaczane. Idealne ze śmietaną lub sosem z pieczonych pomidorów.

A co do gnocchi- zrobię!!!!
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10726 dnia: 28 Października 2014, 12:13 »
Jakie gnocchi - toż to kopytka są  ;D


Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10727 dnia: 28 Października 2014, 12:16 »
Hahaha- Maju próbowałam robić kopytka z dyni- zbyt luźne to wszystko było :( Chyba dużo mąki trzeba dać, a może ziemniaczanej dodać...hmmm..Ale sera nie dawałam- może byłoby lepsze??
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10728 dnia: 28 Października 2014, 12:19 »
Ja zawsze daję parmezan, później je podsmażam na maśle


Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10729 dnia: 28 Października 2014, 12:20 »
To następnym razem spróbuję z serem. Dyni Ci u mnie dostatek- uroki ogródka :)
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10730 dnia: 28 Października 2014, 12:53 »
potwierdzam e nadziewane cukinie z KS są przepyszne!
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/cukinia_faszerowana/przepis.html
i od razu uczulam ze kminek a kmin (kumin,kmin rzymski) to dwie zupełnie różne przyprawy...kmin bardzo dużo wnosi do dan tego typu, sprobujcie naprawdę!
elisabeth81 słuszna uwaga, dzięki a ja się rozpędziłam i nie dokładnie przepis przeczytałam
Kmin rzymski mielony mam nawet w domu ;D już dodany teraz tylko farsz w cukinię zapakować


Teraz dopiero weszłam w linka z przepisem na bakłażany - jadlam coś takiego w restauracji chyba w Wawie, było PRZEPYSZNE! Musze zrobić :) Anulla spróbuj tez to się potem wymienimy spostrzeżeniami ;)
Ania dam znać na pewno jak zrobię, też kiedyś to jadłam w jakiejś restauracji tylko już nie pamiętam gdzie to było :drapanie:


Anulla tak, tam masz jeszcze kaszę jaglaną. Ja akurat miałam małą cukinię, jak masz większą, zrób z podwójnej porcji może?
Daj znać jak smakowała.
Miałam kilogram mielonego i chciałam to jakoś sensownie podzielić. Tzn część na tą cukinię a część na zwykłe mielone i właśnie stąd to moje pytanie. Dodanie jaglanki zwiększy nam ilość wszystkiego, wiadomo, tylko że 125g samego mięsa wydało mi się tak jakoś mało. To tyle moich rozważań nad cukinią ;D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10731 dnia: 28 Października 2014, 22:27 »
Dziewczyny,mam pytanko, zrobiłam ta zupę dyniową z Kwestii Smaku i szczerze powiem,że mi średnio podchodzi, chyba mi ta kurkuma nie pasuje.......czy podawać ją na imprezie?????wiecie  o co mi chodzi???? Zupa jest pewnie ok, tylko ze mną pewnie coś nie tak, czy podajecie na imprezach tylko rzeczy, które smakują wam w 100%????Bo t,że mi nie smakuje nie znaczy ,że nie będzie smakowała innym prawda????



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10732 dnia: 28 Października 2014, 22:49 »
Podaję to, co mi smakuje. Jak coś jest nie do końca takie, jak sobie założyłam to nie dość, że gościom nie serwuję to jeszcze sama nie powtarzam. Trudno jest serwować danie, które nam nie podchodzi


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10733 dnia: 29 Października 2014, 06:45 »
Mam tak samo jak Maja.

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10734 dnia: 29 Października 2014, 07:39 »
Nie podałabym. Tylko że ja bym w ogóle zupy dyniowej nie zrobiła, bo jakoś nie mogę się przełamać do słodkiego w konkretach.
Swoją drogą może też być tak, że coś nam super smakuje, a gościom nie będzie, ale nie należy się 'podpisywać' pod czymś co sami uważamy za kiepskie  ;)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10735 dnia: 29 Października 2014, 09:09 »
Nie podałabym. Tylko że ja bym w ogóle zupy dyniowej nie zrobiła, bo jakoś nie mogę się przełamać do słodkiego w konkretach.
Swoją drogą może też być tak, że coś nam super smakuje, a gościom nie będzie, ale nie należy się 'podpisywać' pod czymś co sami uważamy za kiepskie  ;)
zgadzam się


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10736 dnia: 29 Października 2014, 09:22 »
Zupy dyniowej nie gotuję  ;D ale w innych daniach wcinam.

Wczoraj odbyło się rodzinne pieczenie pizzy. Kuchnia nieco zasyfiona ale radocha była dla całej trójki  ;D


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10737 dnia: 29 Października 2014, 09:55 »
co dziś gotujecie


Offline .monia.

  • * * * * *
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4690
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10738 dnia: 29 Października 2014, 10:06 »
Sylwiu u mnie barszczyk czerwony z uszkami i naleśniki z serem. Średnio pasuje do siebie, ale córcia zazyczyla sobie naleśniki ;-)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10739 dnia: 29 Października 2014, 10:19 »
Sylwia... Zabijesz mnie ale napisz jeszcze raz co dodajesz do tego sosu z brokułami i kurakiem? Jak to było?