Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2953294 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10470 dnia: 11 Października 2014, 15:06 »
u nas dziś http://www.wielkiezarcie.com/recipe23192.html
z sosem curry
polecam


Offline Agnieszka_B

  • Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2691
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10471 dnia: 11 Października 2014, 22:07 »
Zrobiłam dziś na jutrzejsza wizyte gosci http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciasto-z-malinami-i-lekka-budyniowa-pianka i musialam sprobowac kawalek - obłędne (tylko dalam truskawki) . Pianka w srodku wspaniała, delikatna, cudowna.  Polecam.



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10472 dnia: 11 Października 2014, 22:10 »
Aga, znamto ciasto, rozne wariavje robie. Rozne smaki budyniu i rozne oøwoce, ale chyban z malinami najlepsze


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10473 dnia: 11 Października 2014, 22:11 »
Agnieszka, Już kiedyś zachwalałam i nadal mam takie zdanie - ciasto pycha


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10474 dnia: 11 Października 2014, 22:44 »
mi znów najbardziej smakuje z wisniami :)


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10475 dnia: 12 Października 2014, 09:11 »
U mnie kurczak w tajskim zielonym curry. Muszę zrobićppodwójna porcje bo dalam za dużo curry i jest ostre ::)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10476 dnia: 12 Października 2014, 09:19 »
U mnie dziś obiadek u mamusi  :P
Tylko babeczki z bananami piekę bo Lili obiecałam


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10477 dnia: 12 Października 2014, 09:39 »
o Marta daj przepis.
u nas są dziś dwie opcje: albo kociołek na działce z ogniska albo zrobię piersi z porem i marchewka :-)


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10478 dnia: 12 Października 2014, 09:54 »
Sylwia przepisu brak ;p po czytał am iles w necie i do pasował am do stanu lodówki. Szalotka+por (biała część)+marchew w cienkie obierki+fasolka szparagowa+ czosnek pod smaży lam na oleju. Do tego pasta curry zielona i śmietana bo nie mam mleka vkokosowego.

I udka z kurczaka w kostkę pod smażone

A i sok z limonki i skórka

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10479 dnia: 12 Października 2014, 09:55 »
U mnie podudzia z piekarnika z wczoraj (marynowaly się dwa dni, mmm co za smak i rozplywaja się siew ustach ::) , stripsy tez mam, choć większość rozeszła się w kilka minut. ..


Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10480 dnia: 12 Października 2014, 10:09 »
U mnie gulasz cielęcy z pieczarkami.

Offline malinowa__mamba

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5066
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10481 dnia: 12 Października 2014, 12:10 »
a mnie dzisiaj stolowkowo ;) udka z kuraka pieczone, pyrki i marchewka z groszkiem

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10482 dnia: 13 Października 2014, 18:49 »
Dziewczyny wracam tu po dłuższej nieobecności jak syn marnotrawny i od razu proszę o pomoc;-)))
Hasło: Halloweenowe urodziny syna- lat 4, goście: ok 10/12 osób dorosłych i dzieciaki 8/9....
Nie ukrywam ,że chce zrobić dobre wrażenie, bo to głownie sąsiedzi, z którymi jeszcze nic nie jedliśmy;-))))
Impreza przebierana, jeden stół dla dorosłych, drugi dla dzieciaków......
co polecacie dla starych  i młodych????
impreza na ok 16, najpierw kawa, potem kolacja.......



Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10483 dnia: 13 Października 2014, 18:51 »
Stripsy dla dorosłych, nuggetsy dla dzieciaków ;)
Zupa-krem z dyni, co by klimatycznie się zrobiło :D
a dalej to ja nie wiem ::)


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10484 dnia: 13 Października 2014, 18:54 »
trzeba pamiętać,że mam tylko jeden piekarnik, w razie co ;-))))



Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10485 dnia: 14 Października 2014, 00:58 »
Daruda, ale chcesz przekaski nawiazujacee bezposrednio do halloween, czy poprostu zablysnac potrawami przed goscmi?
Ja mam urodziny w ten dzien wiec u mnie czesto impreza tematyczna jest. Duzo robia dekoracje ;)
A inspiracji na przekaski jest pelno klik  :)

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10486 dnia: 14 Października 2014, 07:19 »
http://www.mojewypieki.com/kategoria/halloween to link do słodkości na holloween
[/url]
[/url]

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10487 dnia: 14 Października 2014, 11:51 »
dziewczyny zrobiłam w niedziele sałatkę
por
kukurydza
pierś z kurczaka
kawałek papryki konserwowej
łyżka majonezu

czy mogłabym ja przerobić jako farsz do kotleta schabowe go?
np w sosie.. lub w panierce...
czy zepsuje i sałatkę i mięso na obiad?


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10488 dnia: 14 Października 2014, 13:56 »
Sylwusia jak dla mnie do panierowanego smażonego ok w sosie bym nie ryzkowała

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10489 dnia: 14 Października 2014, 14:11 »
To nie chodzi Edzia,żeby zabłysnąć, ale żeby goście wyszli zadowoleni i najedzeni;-))) Chciałabym zrobić potrawy normalne, ale bardzo podoba mi się ta zupa z dyni, co bezpośrednio nawiązuje, fajne te stronki, na pewno coś wykorzystam z tych jedzonkowych dekoracji, ale jedzenie niech będzie normalne;-)))
w zeszłym roku teściowa mi trochę pomogła, powymyślała coś innego ,a w tym roku mam jakis totalny brak pomysłów......szczególnie właśnie dla dzieciaków......bo dla dzieciaków to raczej chyba jakies przekąski typu kanapeczki i inne pierdołki, zawijańce z parówek.....nie wiem.....



Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10490 dnia: 14 Października 2014, 14:18 »
No i właśnie te stripsy dla dzieci bym zrobiła, tylko nie pikantne oczywiście. Może mini pizzerinki? Małe tosty?

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10491 dnia: 14 Października 2014, 14:23 »
a te stripsy to się smaży????? chciałabym uniknąć smażenia, przed imprezą , raczej mieć wszystko gotowe, tylko ewentualnie w piekarnik,albo podgrzać..... pizzerinki- fajne;-))))) na kwestii sa ???????



Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10492 dnia: 14 Października 2014, 14:30 »
stripsy się smaży, ale możesz odgrzać w piekarniku lub w mikrofali ;)


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10493 dnia: 14 Października 2014, 14:42 »
Jak doksik pisze, spokojnie możesz odgrzać później.

Pizzerinki.. Nie wiem czy są na kwestii... Tu masz przykładowe:
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/319643/szybkie-mini-pizzerinki-.html

Powiem szczerze, że koło mnie w Realu było już gotowe świeże ciasto na mini pizzerinki, ja już tylko po swojemu je zrobiłam :) Było pysznie i mega szybko.

Aaa co jeszcze polecam - faszerowane bułki:
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/kolacje/faszerowane_buleczki

Chyba Chiquita je polecała, ale z innego przepisu, tam było też jajko przepiórcze na wierzchu. Pycha!

Z przekąsek uwielbiam tortille zawijane - ja robię z serkiem Almette np z pieprzem, rucola lub roszponka i łosoś, albo szynka parmeńska.

Lubię też plastry szynki konserwowej posmarowane kremem chrzanowym z ćwiartką jajka na twardo.

Jak coś mi się przypomni to jeszcze napiszę.


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10494 dnia: 14 Października 2014, 14:45 »
u nas na ciepło nie zastąpiony jest strogonoff. .

na zimno lub ciepło naleśniki ze szpinakiem/krokiety

w necie polecają jakieś placuszki z piersi kurczaka papryka serem..

możesz też upiec szaszlyki lub dwa kurczaki na butelce :-D

dla dzieciaków hot dogi  ;D


Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10495 dnia: 14 Października 2014, 14:45 »
Ja też mam zagwozdkę. W sobotę przychodzą do nas przyjaciele, para. Ostatnio przygotowałam szaszłyki, sajgonki, podudzia z kurczaka, sałatkę ryżową i...jakoś chyba im nie podeszło. Nie wiem, dlaczego, bo to moje pewniaki. Teraz planuję zrobić własnie stripsy (jest w ogóle ktoś, kto tego nie lubi??? :D). Nasz przyjaciel jest miłośnikiem frytek, chipsów etc,więc pewnie stripsy mu podpasują. Ale głupio ich powitać jednym daniem na stole ;) co jeszcze z takich przekąsek? A może coś bardziej kolacyjnego? Pewnie trochę posiedzimy, więc musi to być coś, co i na zimno będzie dobre. Chciałam krewetki, ale pewnie nie ruszą....


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10496 dnia: 14 Października 2014, 15:00 »
jakoś te stripsy mi nie pasują, jak smażone na poczekaniu,to pewnie ok, ale nie widzę tego z mikrofali, bo to pierś jest tak??? nie podgrzewam tego w mikrofali;-)))
Cytuj
Umieść cytat
u nas na ciepło nie zastąpiony jest strogonoff.
to żeś narobiła smaka, ale będę miała coś podobnego na ciepło- karkówkę w takim sosiku ala barbeque;-)))też pyszota;-))) to mi zajmie więc jeden poziom w piekarniku.....
te krokiety tez good idea;-)))podoba mi się ;-)))bo mogę zrobić wcześniej i zamrozić no nie??
szszłyki jak robisz loff????
hot doga nie wiem,czy dzieciaki dadzą z nimi radę;-))))

Cytuj
Z przekąsek uwielbiam tortille zawijane - ja robię z serkiem Almette np z pieprzem, rucola lub roszponka i łosoś, albo szynka parmeńska.
zaraz zerkam;-)))

Cytuj
Z przekąsek uwielbiam tortille zawijane - ja robię z serkiem Almette np z pieprzem, rucola lub roszponka i łosoś, albo szynka parmeńska.

Lubię też plastry szynki konserwowej posmarowane kremem chrzanowym z ćwiartką jajka na twardo.
to też fajnie brzmi, ale musiałabym zobaczyć na obrazku;-))) masz jakiegoś linka do tego,czy robisz o tak z głowy???


dziękuje kochane, z wami na bank coś fajnego skomponuję;-)))




Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10497 dnia: 14 Października 2014, 15:02 »
Ja ostatnio dla gości odgrzałam stripsy w mikrofali i były pycha- o dziwo, bo też nastawiona byłam sceptycznie ;)


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10498 dnia: 14 Października 2014, 15:03 »
Dosik dla sfochowanych gości postawiłabym ciacho i kawę lub ewentualnie oświadczyła bym, że właśnie będziemy zamawiać pizzę bo za nami chodzi od 3 dni i niech sobie wybiorą jaką chcą ;D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10499 dnia: 14 Października 2014, 15:06 »
Daruda nie mam fotki. Bierzesz plasterek szynki konserwowej, smarujesz tym kremem chrzanowym, kładziesz ćwierć jajka ugotowanego na twardo oczywiście :P I zawijasz. I już, odkładasz na talerz, krawędziami do dołu żeby Ci się nie rozwinęły. PYCHA!