Grilowane na patelni bakłażany , ziemniaki w plastrach z patelni grillowej , wołowina mielona ( wprawdzie powinno być z jagnięciny czy baraniny ale ja nie znoszę ) duszona z czosnkiem , pomidorami z puszki , oregano sól pieprz papryka , sos beszamelowy(mąka , mleko gałka muszkatołowa i sól z pieprzem ) i ser żółty
i warstwami w żaroodporne bakłażany warstwa mięsa ziemniaki warstwa mięsa i tak do wyczerpania bakłażanów i ziemniaków zalewam beszamelem i posypuję startym serem
układać można różnie jak kto lubi zaczynając od warstwy ziemniaków warstwa mięsa bakłażanów i znów warstwa mięsa np ale ja lubię tak
całkiem podobnie do oryginału

ale jeśli chodzi o mięso, to w Grecji wcale nie dają jagnięciny - nie spotkałam się przynajmniej. Zazwyczaj wołowina, tak samo jak do greckiego "bolognese" Ja mieszam wołowinę z wiepszowiną.
Ja właśnie chciałabym jakąś jarską, taką którą można spokojnie do jakiegoś mięska zjeść (w I i II dzień Świąt oczywiście, w Wigilię mięs nie jemy). A jakoś mi nie pasuje do devollaya czy szaszłyka sałatka z kurczakiem czy tuńczykiem 
Ania jak do mięsa to polecam Ci tę surówkę:
http://www.kwestiasmaku.com/blog-kulinarny/surowka-z-koprem-wloskim-selerem-naciowym-i-jablkiem/
tylko zamiast kopru pekińska i nie dawałam nasion kopru.
Ania, to Ty chcesz taką do obiadu, raczej surówkę

ja myślałam, że taką sałatkę na święta - na kolację.
No to my zawsze tego typu sałatki raczej na świeżo robimy - rukola, zielona albo grecka, ale mój tata zawsze na święta robi surówkę z tartej czarnej rzepy ze śmietaną lub jogurtem i solą po prostu (musi trochę odstać w lodówce, żeby była mniej ostra) - super pasuje do ryb i mięsa.
Ta z selerem konserwowym też pasuje do obiadu,