Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2913601 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7620 dnia: 18 Grudnia 2013, 15:26 »
U mnie bedzie ta http://www.wielkiezarcie.com/recipe28174.html

Juz kilka razy ja robilam i wszystkim smakowala.

Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7621 dnia: 18 Grudnia 2013, 17:43 »
u mnie dzisiaj musaka ;)  za tą frittate to sie moze  wezmę chodzi za mną pizza   można by  było coś nie coś oszukac  i frittatę pizze  zrobić

albo tartę :D?
pomiędzy pizzą a frittatą :D
jak robisz musakę? Mojemu mężowi się marzy :D




Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7622 dnia: 18 Grudnia 2013, 22:17 »
Grilowane  na patelni bakłażany  , ziemniaki  w plastrach z patelni grillowej  , wołowina mielona (  wprawdzie powinno być z jagnięciny czy baraniny   ale ja  nie znoszę ) duszona  z czosnkiem , pomidorami z puszki , oregano  sól pieprz papryka  , sos beszamelowy(mąka , mleko   gałka  muszkatołowa   i sól  z pieprzem )  i ser żółty

  i warstwami w żaroodporne   bakłażany  warstwa mięsa  ziemniaki   warstwa mięsa   i tak do wyczerpania bakłażanów i ziemniaków    zalewam  beszamelem  i   posypuję startym serem


układać  można    różnie jak kto lubi zaczynając od  warstwy  ziemniaków   warstwa mięsa  bakłażanów  i znów  warstwa mięsa  np   ale ja lubię tak


Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7623 dnia: 19 Grudnia 2013, 08:02 »
Grilowane  na patelni bakłażany  , ziemniaki  w plastrach z patelni grillowej  , wołowina mielona (  wprawdzie powinno być z jagnięciny czy baraniny   ale ja  nie znoszę ) duszona  z czosnkiem , pomidorami z puszki , oregano  sól pieprz papryka  , sos beszamelowy(mąka , mleko   gałka  muszkatołowa   i sól  z pieprzem )  i ser żółty

  i warstwami w żaroodporne   bakłażany  warstwa mięsa  ziemniaki   warstwa mięsa   i tak do wyczerpania bakłażanów i ziemniaków    zalewam  beszamelem  i   posypuję startym serem


układać  można    różnie jak kto lubi zaczynając od  warstwy  ziemniaków   warstwa mięsa  bakłażanów  i znów  warstwa mięsa  np   ale ja lubię tak



całkiem podobnie do oryginału  ;) ale jeśli chodzi o mięso, to w Grecji wcale nie dają jagnięciny - nie spotkałam się przynajmniej. Zazwyczaj wołowina, tak samo jak do greckiego "bolognese" Ja mieszam wołowinę z wiepszowiną.



Ja właśnie chciałabym jakąś jarską, taką którą można spokojnie do jakiegoś mięska zjeść (w I i II dzień Świąt oczywiście, w Wigilię mięs nie jemy). A jakoś mi nie pasuje do devollaya czy szaszłyka sałatka z kurczakiem czy tuńczykiem :)

Ania jak do mięsa to polecam Ci tę surówkę:
http://www.kwestiasmaku.com/blog-kulinarny/surowka-z-koprem-wloskim-selerem-naciowym-i-jablkiem/

tylko zamiast kopru pekińska i nie dawałam nasion kopru.

Ania, to Ty chcesz taką do obiadu, raczej surówkę  ;) ja myślałam, że taką sałatkę na święta - na kolację.
No to my zawsze tego typu sałatki raczej na świeżo robimy - rukola, zielona albo grecka, ale mój tata zawsze na święta robi surówkę z tartej czarnej rzepy ze śmietaną lub jogurtem i solą po prostu (musi trochę odstać w lodówce, żeby była mniej ostra) - super pasuje do ryb i mięsa.
Ta z selerem konserwowym też pasuje do obiadu,

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7624 dnia: 19 Grudnia 2013, 08:04 »
Ja mieszam wołowinę z wiepszowiną.

o matko  :Nie_powiem: wieprzowiną  :P

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7625 dnia: 19 Grudnia 2013, 08:37 »
Właśnie niekoniecznie surówkę. Coś takiego jak Pati wynalazła jest ok, z brokułem.

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7626 dnia: 19 Grudnia 2013, 09:29 »
Właśnie niekoniecznie surówkę. Coś takiego jak Pati wynalazła jest ok, z brokułem.
aha... widzę teraz   :P a ja to nienawidzę brokuła w sałatkach, a już w ogóle w połączeniu z czosnkiem, podobnie jak tuńczyk z cebulą mi to zajeżdża jak mokry pies  :P Dobrze, że chociaż ta sałatka nie taka wymieszana breja, bo takie tez widziałam z brokułem  :P  No ale ja to dziwak jestem  :P
Z jajkiem to jeszcze może być szefa albo cezara.

A zrobiłam na urodziny tego 3 bita (to chyba Pati podawała?) super był  :D mąż wolał to od tiramisu, a to wielki fan tiramisu...
Zrobiłam też karpatkę taka ułatwioną z ciasta francuskiego  :P:
http://martawkuchni.blog.pl/2013/04/12/karpatka-z-ciasta-francuskiego-z-kremem-budyniowym/
Prościzna i bardzo dobre.

Tort chałwowy też smakował, ale teraz muszę wymyślić jakiś inny na urodziny męża.
Macie jakieś przepisy na fajne torty?

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7627 dnia: 19 Grudnia 2013, 09:43 »
oooooooo Anulka 80  a  zazwyczaj  w przepisach   jakie  kiedyś oglądałam jest ,ze   w oryginale   powinna być  jagnięcina .
Też czasem dodaję do wołoiny szynkę mieloną np

 Zamiast brokuła  spotkałam się  z blanszowanym kalafiorem w sałatkach z jajem  kukurydzą  itd , itp   do tego majonez  czy majonez  z jogurtem   ale   ja za kalafiorem nie przepadam w tej postaci

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7628 dnia: 19 Grudnia 2013, 09:52 »
oooooooo Anulka 80  a  zazwyczaj  w przepisach   jakie  kiedyś oglądałam jest ,ze   w oryginale   powinna być  jagnięcina .
bo jagnięcina jest w Grecji bardzo popularna, ale raczej się jej nie mieli, a grilluje owieczki w całości (głównie na Wielkanoc), albo w częściach, ewentualnie steki w piekarniku. Gdzieś tam w Grecji pewnie się mieli, bo jest wiele regionalnych odmian kuchni, ale zazwyczaj jak mówi się o "KIMA" (mięso mielone podsmażone z winem, pomidorami itp. czyli coś jak bolonese, które w Grecji jest bardzo szeroko stosowane) to myśli się o wołowinie.
Wieprzowina jako mielone jest mało używana. Ja kupuję pół na pół, to tak się trochę czuję jak sknera  :P a ja wolę takie mięso  ;)

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7629 dnia: 19 Grudnia 2013, 10:46 »
e tam jak sknera   ;)  nie wiem czemu  ale jakoś  szynka  mielona    świeża świńska jest  chudziutka i   smakuje  bardziej jak wołowina  baraninę   jadłam  jagnięcinę też   dawno temu   ciotka    hodowała barany  na wsi   i mi to mięso zawsze  "śmierdziało "

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7630 dnia: 19 Grudnia 2013, 10:51 »
Właśnie niekoniecznie surówkę. Coś takiego jak Pati wynalazła jest ok, z brokułem.
Mozna tez inne warzywka dodac do niej, kiedys jadlam taka pyszna i byl jeszcze kalafior, ogorek, cebula, oliwki. Generalnie taki misz masz. Mozna podac same pokrojone warzywa a sos czosnkowy osobno. Do mies idealna jak dla mnie :)

Aniu mi ten 3 bit tez bardzo smakowal! Tylko ja mam nieco inny orzepis w szafce, bo na spod pieklam biszkopt. Chcialam taki przepis wkleic, ale link nie dziala. Nazywa sie 3bit po mojemu.

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7631 dnia: 19 Grudnia 2013, 11:04 »
e tam jak sknera   ;)  nie wiem czemu  ale jakoś  szynka  mielona    świeża świńska jest  chudziutka i   smakuje  bardziej jak wołowina  baraninę   jadłam  jagnięcinę też   dawno temu   ciotka    hodowała barany  na wsi   i mi to mięso zawsze  "śmierdziało "
ja nie jem, mi też śmierdzi  :P Zresztą ja mało co z mięsa jem, ale dla męża czasem zrobię kotlety jagnięce w piekarniku. Tylko, że to zawsze małe owieczki są, raczej starych baranów się nie je  :P Kózki też jedzą  ::)

Pati, ja widziałam na spodzie z biszkoptu, ale chyba się nie skuszę, bo uwielbiam ciasta na ciasteczkach i krakersach  ;)


To jak z tym tortem? ma ktoś fajny przepis?


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7632 dnia: 19 Grudnia 2013, 11:27 »
no  chyba te same powody mamy mięso  czasem ale dla mnie nie musi być ;)

  tort 
upiecz biszkopt  i przełóż masą  np z bitej śmietany    czy serka mascarpone  można dodac owoce   :brzoskwinie ,ananasy   czy wiśnie  namoczyć  w alkoholu wcześniej

albo  rozpuścić trufle  ( na parze )cukierki   czy czekolade i połączyć z bitą    śmietaną  czy mascarponem  i mieszać warstwy   obsypać orzechami i tartą czekoladą


 hmmmmmm przepis  na tort to chyba głównie biszkopt   potem  można   sie wykazac ;)  jha to lubię eksperymenty :))  zazwyczaj wychodzą

 jednego czeko nie lubię to masy  do torty  które bazują  na maśle   
   tak mam i nie poradze ,ze mi to  w gardle rośnie  ;)

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7633 dnia: 19 Grudnia 2013, 14:26 »
w tamtym 3bicie pozniej byla warstwa z krakersow :)
chyba zrobie te ciacho na swieta :)

torta mialam robic sama, ale jak zobaczylam torty jednej babeczki z moich okolic to zdecydowalam, ze ona zrobi torta na urodziny Antosia :o
same zobaczcie jaki talent: https://www.facebook.com/pages/Torty-moja-pasja/476441249119225?fref=ts

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7634 dnia: 19 Grudnia 2013, 14:28 »
ooo z tego przepisu robilam pare razy 3bita http://www.wielkiezarcie.com/recipe57293.html
w koncu zadzialal :jupi:

Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7635 dnia: 19 Grudnia 2013, 15:07 »
imaginacja2 dzięki  :Daje_kwiatka:
super, że z wołowiną, też nie przepadam za jagnięciną :)




Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7636 dnia: 19 Grudnia 2013, 19:30 »
Czy naprawdę nikt nie ma dobrego przepisu na paszteciki?? Mogą być na cieście francuskim.. Będę bardzo, bardzo wdzięczna!!


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7637 dnia: 19 Grudnia 2013, 20:04 »
 Marcella    jak chcesz na cieście  francuskim  to Tobie chyba o nadzienie chodzi   ??? 
  kapusta kiszona   lub  pół na pół ze  słodką    ,  grzybki  czy pieczarki smażone z cebulka   potem łączysz wszystko doprawiasz   taki farsz to też do pierogów 

można dac  smażone pieczarki  z cebulą  lub grzyby i ser  żółty   albo szpinak z czosnkiem

 to takie wdzięczne danie ze  łatwo  można puścić wodze fantazji i  faszerować czym sie lubi

przepisu na ciasto francuskie   nie znam nigdy sama nie robiłam   , nie przepadam też za nim  chyba jednak wole drożdżowe 

Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7638 dnia: 19 Grudnia 2013, 20:52 »
Ze mnie taka średnia kucharka.. Muszę mieć dokładnie przepis.. Wstyd się przyznać, ale pierogów jeszcze nigdy nie robiłam.. W tamtym roku robiłam z przepisu Hani te paszteciki.. I wyszły super.. Ciasto francuskie kupię w Lidlu ;-)


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7639 dnia: 19 Grudnia 2013, 20:59 »
  no to ja  to  zawsze na oko  ;)albo cos zmodyfikuje :))

spróbuj kapuchę udusić   z grzybami    sama  w sobie jest dobra w smaku   połowę zawszę wyżrę ;))  to na farsz  sie spoko nada

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7640 dnia: 20 Grudnia 2013, 09:57 »
Szukam przepisu na pasztet...
Taki zeby nie byl suchy jak wior...
I najlepiej bez watrobki..
Ale jak macie przepis sprawdzony z watroba tez jestem chetna :P
Zamienie sobue poprostu na inne miesiwo :D



Marcysia a moze chcesz przepis na ciasto do pasztecikow z thermomixa? ;)


Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7641 dnia: 20 Grudnia 2013, 11:03 »
Sylwusia, wezmę od mamy bo robi pyszny pasztet i Ci wieczorem napiszę :)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7642 dnia: 20 Grudnia 2013, 11:40 »
Asia z gory dzieki!


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7643 dnia: 20 Grudnia 2013, 11:55 »
Gdzie dostanę ciasteczke Digestive i masę Kajmakową - dziś w realu nie bylo ::)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7644 dnia: 20 Grudnia 2013, 11:56 »
W Auchan są na pewno ciastka, masa pewnie też


Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7645 dnia: 20 Grudnia 2013, 11:57 »
Moja mama też robi pasztet bez wątróbki :) Podpytam ją co ona tam daje, ale grunt to dobre mięsko od sprawdzonego rzeźnika ;)




Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7646 dnia: 20 Grudnia 2013, 12:02 »
W Auchan są na pewno ciastka, masa pewnie też

Coś oprocz tego sklepu. Bo nie ma go u mnie blisko ::)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7647 dnia: 20 Grudnia 2013, 12:05 »
A może ktoś ma przepis na pasztet sojowy? bo ja tylko taki toleruję i bym sobie upiekła  ;)

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7648 dnia: 20 Grudnia 2013, 12:06 »
Ania, Digestive mogą zastąpić każde zbożowe (Krakuski, Złotokłose, albo Bonitki z biedrinki) :)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7649 dnia: 20 Grudnia 2013, 12:11 »
Dzieki Karolina.

I teraz pytanie dla debila - jak się robi lukier i jak się robi jakieś wzorki na piernikach - znaczy czym ???
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"