Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2945811 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6030 dnia: 22 Kwietnia 2013, 08:56 »
Ja używam najzwyklejszego do pieczenia z biedronki, ale on jest tylko do 220 st. Może to było przyczyną? Miałam też z rossmanna ale już takie pocięte prostokąty.

Mata silikonowa w lidlu? Hm... nigdy nie widziałam. Muszę zobaczyć, a ona się pojawia jak są jakieś akcję tematyczne? I po ile jest?



Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6031 dnia: 22 Kwietnia 2013, 08:58 »
ja zawsze używam papieru z lidla - sprawdza się świetnie.

taką matę mam, ale nie wpadłam na to, żeby wsadzić ją do piekarnika 8)

Offline asashia

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 833
  • Płeć: Kobieta
  • ~so be it~
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6032 dnia: 22 Kwietnia 2013, 10:04 »
Mata z lidla ok 19zł, pojawia sie cyklicznie z akcesoriami do pieczenia, na necie mozna kupic innych producentow, troche drozsze, ale moze lepsze? Nie wiem
, w tchibo czasem tez sa, w ikea, w pepco natomiast nie polecam silikonów, te ktore widzialam nie pachnialy zachecajaco,
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2835
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2 lipca 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6033 dnia: 22 Kwietnia 2013, 11:38 »
Ja kupuje papier do pieczenia w carrefourze, ichniejszy, nie mam zastrzezen :)

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6034 dnia: 22 Kwietnia 2013, 13:24 »
Wczoraj zrobiłam rewelacyjne przypadkowe muffinki. Zniknęły w moment ;) Podzielę się przepisem wymyślonym z tego, co było w domu.

Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka musu jabłkowego (mam niesłodzony)
1/2 - 3/4 szklanki cukru (wg uznania)
1/2 szklanki oleju
2 jajka
szczypta cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
rodzynki wg uznania (ja nie dawałam)


Osobno zmieszać składniki suche i mokre. Zmiksować tylko do połączenia składników. Napełniać do 3/4 wysokości. Piec w 180 stopniach 30 minut lub w 170 z termoobiegiem 20-25 (ja tak piekłam). Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Muffinki są bardzo sprężyste, wilgotne i pewnie długo się utrzymają, czego ja nie miałam okazji sprawdzić :P



Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6035 dnia: 22 Kwietnia 2013, 14:13 »
Ja tą matę z Lidla oczywiście umyłam przed pierwszym uzyciem, wielokrotnie była też myta w zmywarce
 piekłam na niej w piekarniku frytki i naprawdę, nie były dla mnie później jadalne, bo wyczuwałam zapach silikonu. Wg mnie pod wpływem temp. przeszła nim potrawa

no chyba,że Ja mam jakiś wyczulony węch... 8)
co też jest możliwe
ta mata w Lidlu była przed Wielkanocą z asortymentem do pieczenia i kosztowała chyba 15zł
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6036 dnia: 24 Kwietnia 2013, 18:40 »
Dziewczyny czy robilyscie kiedykolwiek yam'y?
To cos jak slodkie ziemniaki.
Wlasnie czukam ciekawy przepis i nic mi nie wpada w oko...

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6037 dnia: 25 Kwietnia 2013, 00:30 »
Jadłam zrobione z nich wedges, ale sama nie robiłam. Przepisy dla Ciebie prosto z GB od Jamie'ego  ;D https://www.jamieoliver.com/recipes/search/?q=sweet%20potato



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6038 dnia: 25 Kwietnia 2013, 00:42 »
Macie sprawdzony przepis na kieszonki z kurczaka?
Obojętnie z czym i żeby nie były suche.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6039 dnia: 25 Kwietnia 2013, 02:43 »
Jadłam zrobione z nich wedges, ale sama nie robiłam. Przepisy dla Ciebie prosto z GB od Jamie'ego  ;D https://www.jamieoliver.com/recipes/search/?q=sweet%20potato

Dzieki ;D
Zrobilam z nich w koncu zapiekanke z kurczakiem i brokulami.
Ale kupie jeszcze raz i sprobuje ktorys z przepisow Jamie'go.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6040 dnia: 25 Kwietnia 2013, 10:04 »
Macie sprawdzony przepis na kieszonki z kurczaka?
Obojętnie z czym i żeby nie były suche.


Hej, podawalam pare stron wczesniej z przepisu mojego brata, sa na prawde smaczne i wilgotne


Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6041 dnia: 25 Kwietnia 2013, 10:39 »
Macie sprawdzony przepis na kieszonki z kurczaka?
Obojętnie z czym i żeby nie były suche.


Jak obojętnie z czym, to włóż cokolwiek i daj odpowiednią temperaturę i czas pieczenia. Nawet z serem w środku można zrobić susz, jak się za długo piecze ;)

Ja lubię warianty ze szpinakiem, serem, pomidorami suszonymi czy jakąś szynką, co tam jest w lodówce.



Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2835
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2 lipca 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6042 dnia: 25 Kwietnia 2013, 11:14 »
Ja ostatnio zrobilam takie kieszonki z pieczarkami i czerwona papryka. Warzywka poddusilam, doprawilam, cycki z kuraka nadzialam i usmazylam. Suche nie bylo :)

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6043 dnia: 25 Kwietnia 2013, 11:26 »

Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2835
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2 lipca 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6044 dnia: 25 Kwietnia 2013, 11:57 »
Zapowiada sie smakowicie :)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6045 dnia: 25 Kwietnia 2013, 13:06 »
ja robie takie roladki jak caril w parowarze tylko owijam np szynka parmenska/surowy wedzonym boczkiem chudym :)


Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6046 dnia: 25 Kwietnia 2013, 13:07 »
Krysia, polecam - ta maślanka czyni cuda ;)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6047 dnia: 25 Kwietnia 2013, 13:10 »
Kieszonki z kurczaka robię z suszonymi pomidorami i mozarellą, szpinakiem...
Tak bardziej tradycyjnie to polecam farsz z pora i tartej marchwi (wcześniej trzeba warzywa poddusić na maśle), potem masło z farszu nadaje wilgotności. W ten sposób można też zrobić schab, szynkę


Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6048 dnia: 26 Kwietnia 2013, 22:00 »
Dziewczyny, podajcie jakieś przepisy na ciasta, ale takie na wypasie :-D. Mąż ma wkrótce urodziny i na imprezę chcę zrobić ze 2, 3 ciacha.

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6049 dnia: 26 Kwietnia 2013, 23:42 »
Selena idź na "moje wypieki" tam możesz wybierać i przebierać, i jeszcze nie było tak, że mi coś z tamtej strony nie wyszło  ;D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6050 dnia: 27 Kwietnia 2013, 00:36 »
Zrobię ze szpinakiem i fetą oraz z pieczarkami i serem.
Maju, Twoje z marchewką i porem już robiłam - pyszne, lubię ten smak.
Dzięki za propozycje!

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6051 dnia: 29 Kwietnia 2013, 14:55 »
Dziewczyny, podajcie jakieś przepisy na ciasta, ale takie na wypasie :-D. Mąż ma wkrótce urodziny i na imprezę chcę zrobić ze 2, 3 ciacha.

Na urodziny i na wypasie mówisz?
Polecam z moje wypieki: tort andaluzja, pani walewska, i sernik z lemon curd ;) to tak na szybko, albo w ramach czegoś szybszego tarta jabłkowa.



Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6052 dnia: 2 Maja 2013, 10:34 »
muszę zamówić tort
i w związku z tym moja mała ankieta- jaki smak wybrać??
do wyboru mam:
Musy:

    wiśniowy
    kawowy
    tiramisu
    czekoladowy
    orzech laskowy
    toffi

Kremy:

    kawa
    orzech laskowy
    czekolada
    wanilia

skłaniam się ku połączeniu krem kawowy i mus wiśniowy, ale już sama nie wiem ???



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6053 dnia: 2 Maja 2013, 10:53 »
ja bym wzięła krem czekoladowy i mus wiśniowy. Brzmi smakowicie.

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6054 dnia: 2 Maja 2013, 10:55 »
ja bym wzięła krem czekoladowy i mus wiśniowy. Brzmi smakowicie.
ale czy to nie będzie za mdłe...
niby zwykły tort a tyle komplikacji ;)



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6055 dnia: 2 Maja 2013, 10:58 »
ja myślę tak jak air, będzie pycha;-) mdły nie będzie,bo będą wiśnie,a wiśnie będą kwaskowe troszeczkę.



Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6056 dnia: 2 Maja 2013, 10:59 »
właśnie też mi się wydahe, że wiśnie nadadzą kwaskowatości :)

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6057 dnia: 2 Maja 2013, 12:00 »
Czekolada i wiśnie to dobre połączenie. Zresztą tort szwarcwaldzki tak ma (+bita śmietana).
Ja bym brała taki.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6058 dnia: 2 Maja 2013, 13:36 »
Ja tego tortu akurat nie lubie,ale jest taki bardzo podobny, tez czekolada i wisnie, chyba wegierski sie nazywa, dla mnie najlepszy na swiecie


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #6059 dnia: 2 Maja 2013, 13:39 »
Mój tort ślubny był czekoladowo- wiśniowy, cudny był hmmm ;D
Jeżeli brała bym wyłącznie dla siebie i nie musiała bym się przejmować czy będzie smakował cioci, babci itp wzięła bym właśnie kawowo- wiśniowy (no ale ja mam świra na punkcie smaku kawowego i kawy w ogóle a szczególnie w deserach :))



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera