Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2935789 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5100 dnia: 6 Listopada 2012, 21:42 »
polecicie tak na szybko jakieś wasze sprawdzone dania na imprezę? takie pewniaki które zawsze robicie? z reguły spisuję pomysły niektóre które mi z tego wątku wpadną w oko ale jakoś nic mi na razie pasuje.... robię imprezę na 15 osób i szukam czegoś nowego.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5101 dnia: 6 Listopada 2012, 21:44 »
A jaki temat?


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5102 dnia: 6 Listopada 2012, 21:46 »
wariacje z ciasta francuskiego, sałatka w warstwowa z tuńczyka, gyros;-) na ciepło kurak pieczony z warzywami;-)



Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5103 dnia: 6 Listopada 2012, 22:06 »
na ciepło będzie zupa gulaszowa i styka ;) reszta na zimno... planuję pasztet, roladę serową, to całe smarowidło z łososia ale już na mini kanapkach, mąż trzaśnie swoje popisowe śledzie i pewnie upiecze karkówkę. z sałatek z gruszką,orzechami i kurczakiem oraz winogrono+ser+czosnek (moja rodzina to kocha ;) )

no i dumam coś jeszcze....myślałam o roladkach z szynki z kremem może chrzanowym...pewnie jakieś kabanosy - takie cienkie na raz.

Jaka jest ta warstwowa z tuńczyka?

z ciastem francuskim na tyle osób chyba nie będę szaleć ;)

ciasta mam obcykane więc to porady nie trzeba ;) będzie tort, sernik, beza i chyba orzechowiec.

"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5104 dnia: 6 Listopada 2012, 22:35 »


no i dumam coś jeszcze....myślałam o roladkach z szynki z kremem może chrzanowym...




o to to. Lubi bardzo, tylko dodaję natkę pietruszki do środka.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5105 dnia: 6 Listopada 2012, 22:44 »
Jak na zimno to salatki. Sledzie pod pierzynka? Chlopska? Moze grecka dla odchudzajacych sie? Jak lubisz roladki to moze ze szparagami? Tradycyjne jajka w sosie tatarskim? O i tatar ;D jaka ja mam ochote na tatara....


Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5106 dnia: 6 Listopada 2012, 22:48 »
jaka jest ta chłopska?

śledzie mój mąż robi z musztardą i cebulką ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5107 dnia: 6 Listopada 2012, 22:52 »
Super prosta http://www.winiary.pl/m/przepis.aspx/64671/salatka-chlopska, rozne sa przepisy ja robie cos takiego, czasem nawet bez fasoli, ale jest idealna na jesien i zime bo dosc ciezka i pasuje jako dodatek do innych dan bo podchodzipod ziemniaczana


Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5108 dnia: 6 Listopada 2012, 23:07 »
o fajna!
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline AGATKA ŁUKASZEK
  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 23
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5109 dnia: 7 Listopada 2012, 00:25 »
Dziewczyny czy ma któraś z Was sprawdzony  przepis na pierogi i pierniczki baz leżakowania ?

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5110 dnia: 7 Listopada 2012, 10:56 »
Hehe, mimo wszystko zapraszam :D

nie kuś, nie kuś  ;)

Dziewczyny
1) Potrzebuje przepisu na ciasto marchewkowe ale porcje na taka dużą blache, bo ostatnio zrobiłam z większej porcji to mi twardawe wyszło :/ a potrzebuje coś sprawdzonegoooooo
2) Sprawdzony przepis na klopsiki z sosikiem koperkowym
3) Sałatke, którą można podac na śniadanie ( tylko nie z serem feta)
Help :)

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5111 dnia: 7 Listopada 2012, 11:05 »
Dziewczyny czy ma któraś z Was sprawdzony  przepis na pierogi i pierniczki baz leżakowania ?

pierogi
300 g mąki
250ml ciepłej wody
25 g masła
sól

Nie daję jajek, bo ciasto twardnieje. Od masła jest bardziej elastyczne.

Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5112 dnia: 7 Listopada 2012, 11:08 »
moje ulubione marchewkowe
http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-marchewkowe,-najlepsze
tyle, że robię tylko z jedną warstwą kremu, albo w srodku albo na wierzchu.

a sałatkę polecam warstwową
na sam dół seler marynowany, potem kukurydza, szynka pokrojona w kostkę najlepiej się sprawdza z indyka, sudecka itp., dalej szczypior,przykrywamy warstwą majonezu i na sam wierzch kładziemy posiekane jajka na twardo (ok 4-5)
bez przyprawiania. Jest pyszna i robi się mega szybko ;)  
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5113 dnia: 7 Listopada 2012, 11:23 »
A ja robilam dopiero co pierogi i :

Maka ile chcesz pierogow, tyle maki, wrzatek i sol. To jest przepis mojej babuni i ciasto jest mieciutkie.

Make mieszasz z sola i zalewasz gdzies z 1\3 ilosci wrzatku, dziabiesz nozem do momentu az reki nie mozesz tam wsadzic, potem wyrabiasz, czasem sie poparzy paluchy ;D jak za kluskowate to dodajesz maki, jak za twarde to wrzatku. Walkujesz na bardzo cienko, jak najcieniej. Do srodka nakladaj duzo farszu, ciasto jest elastyczne wiec sie nadda, ale jak wlozysz za malo to po. Ugotowaniu pierogi beda puste. Gotuj do wyplyniecia i jeszcze z minutke. Zostaw do calkowitego wystygnievia na plaskim, tak, zeby pierogi sie nie dotykaly, bo sie posklejaja. No i jak walkujesz to pozostale ciasto przykrywaj scierka, bo wysycha.


Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5114 dnia: 7 Listopada 2012, 15:35 »
Ja też z zapytaniem...

Termin porodu zbliża się wielkimi krokami i chciałabym przygotować trochę jedzenia 'na potem', czyli coś, co można szybko zrobić i zamrozić  ;D. Żeby mąż mi z głodu nie padł, jak będę synkiem zajęta, a i ja coś jeść będę musiała...

Na urlopie mąż coś tam upichci, ale po powrocie do pracy nie będzie go 3dni w tygodniu, w tym czasie przydałoby się coś tylko wyjąć i odgrzać... Macie jakieś sprawdzone przepisy 'do zamrożenia'? ;D Poza tradycyjnymi kotletami np.

Offline AGATKA ŁUKASZEK
  • nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 23
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5115 dnia: 7 Listopada 2012, 15:56 »
Dziękuje  :)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5116 dnia: 7 Listopada 2012, 16:24 »
Zupki mozesz zawekowac, albo zamrozic, ugotujesz sobie na swiezo tylko ryz albo makaron i masz jedzenie gotowe. Wlasciwie wszystko mozesz pomrozic, gulasze, kotkety, golabki, bigos, bogos mozesz tez zawekowac zamiast mrozic.


Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5117 dnia: 7 Listopada 2012, 19:21 »
krokiety, gołąbki, fasolke po bretońsku.

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5118 dnia: 7 Listopada 2012, 19:32 »
Polecam to ciasto marchewkowe http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-marchewkowe,-najlepsze
Jest genialne !! proponuję zrobić z 2 porcji ;D

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5119 dnia: 7 Listopada 2012, 19:41 »
Selena, zawekować możesz gulasz, bitki, upieczoną szynkę, karkówkę, leczo, bigos (choć Ty pewnie nie zjesz karmiąc)...co tylko chcesz.
Ja wlewam/wrzucam do słoika gorącą potrawę, zakręcam i gotuję słoiki 20 min. Później do góry dnem i koniec pracy.

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5120 dnia: 7 Listopada 2012, 19:54 »
A ja wcinam właśnie cieplutkie jeszcze ciasto drożdżowe przygotowane w misce Tupperware. Wyszło prze-pysz-ne :)

Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5121 dnia: 7 Listopada 2012, 20:13 »
a ja wcinam cipeczki z jabłuszkami polecone przez Martę  :) pychotka!!!!
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5122 dnia: 7 Listopada 2012, 20:31 »
Cipeczki robiłam w poniedziałek, ale mnie nie urzekły. Więcej ich nie zrobię  :P

Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5123 dnia: 7 Listopada 2012, 20:33 »
a ja już pochłonęłam 4  ::) ::) ::) i z chęcią bym zjadła następne 4, ale dukan mnie przesladuje  :D
w gębie się rozpuszczają  ;D
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5124 dnia: 7 Listopada 2012, 20:36 »
Tez kocham te ciasteczka... są boskie !

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5125 dnia: 7 Listopada 2012, 20:43 »
Mi tez bardzo smakuja, niby proste, a maja w sobie cos takiego... Robilam rozne, z roznym nadzieniem, ale najlepsze sa jednak te z jablkiem


Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5126 dnia: 7 Listopada 2012, 20:45 »
To nie jest jednak nasz smak  :-\

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5127 dnia: 7 Listopada 2012, 22:03 »
Gdyby wszyscy lubili to samo to by bylo dopiero nudno ;)


Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5128 dnia: 7 Listopada 2012, 22:12 »


a sałatkę polecam warstwową
na sam dół seler marynowany, potem kukurydza, szynka pokrojona w kostkę najlepiej się sprawdza z indyka, sudecka itp., dalej szczypior,przykrywamy warstwą majonezu i na sam wierzch kładziemy posiekane jajka na twardo (ok 4-5)
bez przyprawiania. Jest pyszna i robi się mega szybko ;)  

serio bez przyprawiania? może się skuszę...a jakie proporcje i ile z tego wyjdzie?
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5129 dnia: 7 Listopada 2012, 22:38 »
Elu słoiczek selera marynowanego, ale mocno odsączonego,  1 puszka kukurydzy, szynki około 30-40dag, szczypioru daję gruba warstwę, majonezu tak dla przykrycia i 4-5 jajek.
Wychodzi średniej wielkości miseczka szklana.

Aaaa, roladki z tortilli przepyszne i super się sprawdziły na imprezie  ;)
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...