Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2936670 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5160 dnia: 13 Listopada 2012, 19:49 »
monia_01 moje już 2 tygodnie leżakują, ale jak teraz zrobisz to wyjdą
http://slodkoscinatalerzu.blox.pl/2012/10/Pierniki-Aganiok.html
On 2011
Ona 2013

Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5161 dnia: 13 Listopada 2012, 20:07 »
Martuś ja za radą Mysi robię z tego przepisu
http://www.mojewypieki.com/przepis/piernik-staropolski

ponoć pychotka  ;)
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5162 dnia: 13 Listopada 2012, 20:12 »
Pierniki Aganiok są na bazie tego piernika co wkleiła Zaneta_81 tylko dodatkowo bakalie się dodaje i kakao
On 2011
Ona 2013

Offline .monia.

  • * * * * *
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4690
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5163 dnia: 13 Listopada 2012, 21:18 »
Dziękuję pięknie  :-*

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5164 dnia: 16 Listopada 2012, 21:26 »
dopiero dziś zagniotłam ciasto na pierniki..
mam nadzieje, ze 4,5 tyg wystarczą im na dojrzewanie  ::)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5165 dnia: 16 Listopada 2012, 21:30 »
Ania, z jakiego przepisu robiłaś?

Ja planowałam zagnieść i upiec jutro (bez dojrzewania).

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5166 dnia: 16 Listopada 2012, 21:48 »

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5167 dnia: 16 Listopada 2012, 22:35 »
Faktycznie trochę późno, wyjść wyjdą na pewno, ale czy będą miękkie? 

Offline maggi-80

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7834
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19-06-2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5168 dnia: 17 Listopada 2012, 09:39 »
Ee tam, ja tez zagniotlam ciasto wczoraj. Polezy 2 tygodnie i na poczatku grudnia pieczenie. Na bank beda dobre

Offline Ewiszka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3514
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5169 dnia: 17 Listopada 2012, 09:44 »
maggi a Ty z jakiego przepisu robiłaś?

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5170 dnia: 17 Listopada 2012, 09:48 »
a czemu chcesz tak wcześnie upiec?

Nie wiem:) W zeszłym roku piekłam i stroiłam jakoś w okolicy 06.12. Ciasto też nie leżakowało...

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5171 dnia: 17 Listopada 2012, 10:23 »
Cały bajer tego przepisu na piernik staropolski jest taki, że to surowe ciasto leżakuje i pierniczki po pieczeniu już nie muszą :) A inne przepisy są takie, że ciasto piecze się od razu, pierniki chowa w puszki i tam sobie miękną.

Magda widzę robi miks  ;D Trochę z tej metody i trochę z drugiej. Twoje pierniki były rok temu mięciutkie na Święta?

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5172 dnia: 17 Listopada 2012, 13:36 »
Czy któraś robiła pierniki z witrażykami? Gabis chyba Ty? Dużo landrynek tam trzeba wsypać?
On 2011
Ona 2013

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5173 dnia: 17 Listopada 2012, 13:46 »
ja robiłam rok temu :)
ilość landrynek jest dowolna. wszystko zależy od wielkości otworu i wielkości ciastka. wiadomo, że im więcej tym lepiej ;)

Offline .monia.

  • * * * * *
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4690
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5174 dnia: 17 Listopada 2012, 13:47 »
Caril robiła pierniczki z witrazykami

Offline .monia.

  • * * * * *
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4690
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5175 dnia: 17 Listopada 2012, 13:48 »
Napisałas wcześniej  ;D

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5176 dnia: 18 Listopada 2012, 10:35 »
na piernik staropolski to już ostatni gwizdek (dojrzewa 3- 4 tyg, 2-3 dni przed świętami się piecze) a ciasto na pierniczki Aganiok dojrzewa też 3-4 tyg ale najlepiej tydzień wcześniej upiec, żeby szybciej zmiękły wystarczy do puszki z pierniczkami wsadzić ćwiartkę jabłka. Ja w tym roku niestety ani jednego, ani drugiego nie robię..  :-\

Offline maggi-80

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7834
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19-06-2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5177 dnia: 18 Listopada 2012, 13:43 »
A ja robię z przepisu mojej mamy, która takie pierniczki robi od lat. Z resztą ja juz robię czwarty rok. I zawsze 2-3 tygodnie ciasto leżakuje. Po upieczeniu są twarde i miękną po 2-3 tygodniach.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5178 dnia: 18 Listopada 2012, 15:47 »
Ja swoje upiekłam dzisiaj razem z córką. Włożyłyśmy do metalowego pudełka i mam nadzieję zmiękną:)
06.12. będziemy je dekorować.

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5179 dnia: 18 Listopada 2012, 18:28 »
Ja też robiłam te witraże ale zupełnie mi nie wyszły... tzn. wyszły ale nie takie jak chciałam ;) Wolę zwykłe pierniki ;)

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5180 dnia: 19 Listopada 2012, 18:08 »
Robiłam dziś zapiekankę bo miałam wczorajsze ziemniaki i brokuły. Zamiast łososia dałam filet z dorsza.
http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/zapiekanka_z_lososiem_brokulami/przepis.html

Pyszna. Dałam trochę mniej mleka.

A teraz poproszę Was o przepis na sprawdzone ciasteczka korzenne. Często w lokalach podają do herbatki/kawy takie słodziutkie. Proszę!

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5181 dnia: 21 Listopada 2012, 21:14 »
A mnie zostały jeszcze pierniki z zeszłego roku  ;D



Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5182 dnia: 22 Listopada 2012, 15:33 »
dziewczyny jak macie jakieś ulubione przepisy u mnie na blogu to sobie przepiszcie/wydrukujcie bo blog będzie wisiał tylko do końca grudnia

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5183 dnia: 22 Listopada 2012, 15:52 »
madziq oj to dużo do pisania będzie  ;D
Właśnie spier... ciasto zamiast 180C dałam 140C. Cienizna będzie, przekroić na pół do przełożenia to go się nie da.
Im bardziej się staram, tym więcej knocę w kuchni
On 2011
Ona 2013

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5184 dnia: 22 Listopada 2012, 17:14 »
Madziq ale likwidujesz bloga ?? co się dzieje ??

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5185 dnia: 22 Listopada 2012, 17:18 »
dziewczyny jak macie jakieś ulubione przepisy u mnie na blogu to sobie przepiszcie/wydrukujcie bo blog będzie wisiał tylko do końca grudnia

O, czemu?


Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5186 dnia: 22 Listopada 2012, 18:33 »
bo jest na płatnej domenie, a że już nie publikuję przepisów z braku czasu którego niedługo będzie jeszcze mniej, to nie przedłużam jego żywotności :)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5187 dnia: 22 Listopada 2012, 18:41 »
Szkoda, to kopiuje sobie co nieco


Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5188 dnia: 22 Listopada 2012, 19:55 »
A ja mogę dostać adres do bloga??

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5189 dnia: 22 Listopada 2012, 21:18 »