Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2946665 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5370 dnia: 3 Stycznia 2013, 21:42 »
ta sałatka z rukolą jest pyszna
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/granat/salatka_z_gruszka/przepis.html

martynie też smakowała  8)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5371 dnia: 4 Stycznia 2013, 08:12 »
Oo tak, niebo w gebie!!

Ja rucole daje do salatki z lososiem wedzonym (opcjonalnie tunczyk z puszki), slonecznik, moga byc pomidory koktajlowe, papryka, kukurydza. Wszystko polane sosem vinegrette.

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5372 dnia: 4 Stycznia 2013, 08:22 »
Dzieki za fasolkowe przepisy.

Mam zaplanowane na jutrzejsza impreze Zuzki dwie sałatki z kwestismaku.
Robił ktos:

http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/kuskus/salatka_z_kuskusa/przepis.html

i

http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/party/salatki_z_chorizo/przepis.html

Dzięki Ela, zrobię może jutro:) Dzisiaj było Chili con carne z Kwestii smaku ;)

Tu bym sie kłóciła  :P Mi kilka potraw nie podeszło, ale to pewno kwestia gustu, za to  http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kurczak/casserole_z_kurczakiem_ziemniakami/przepis.html

było przepyszne.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5114
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5373 dnia: 4 Stycznia 2013, 09:19 »
Polecam:
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_orientu/chinski_makaron_z_wolowina/przepis.html

mega pycha, mega szybko ;) zrobiłam z indykiem i wyszło naprawdę prima ;)


Danie zrobione, zjedzona, ale jak dla mnie za dużo makaronu na te proporcje. Na drugi raz dam chyba z połowę mniej.

Offline Elisa Day

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 376
  • Płeć: Kobieta
  • Happy together :)
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5374 dnia: 4 Stycznia 2013, 15:40 »
sałatka konserwowa lekka słodkawa nieco pyszna
 
20 dkg szynki konserwowej( ewentualnie drobiowej zwykłej) - w drobną kosteczkę
puszka kukurydzy
ogórki konserwowe średnie- około 6 sztuk średnich ogórków na drobną kosteczkę
puszka ananasa- na małe kawałki około pół puszki
połowa sporego pora-biała część-na drobne paseczki
ser typu gouda itp (ok 20 dkg) zetrzeć
seler konserwowa ze słoika- ważne by były to dłuższe makaronowe jasne nitki np. Rolnika
majonez według uznania
przyprawy do smaku- moim zdaniem nawet nie trzeba
 
sałatka warstwowa z groszkiem bardzo dobra
 
puszka groszku zielonego
 smarujemy łyżką majonezu
 jabłko bez skórki kwaśniejsze zetrzeć na dużych oczkach ścieraszmy
warstwa majonezu łyżka
pokrojony w piórka por cieniutko jedna średnia kolba
na to ketchup polać warstwę w esy floresy 
 3-4 sztuki jajek na twardo pokrojonych drobno
polać majonezem
na wierzchu utrzeć ser na drobnej tarce
 
 
 i cięższa ale też bardzo dobra lubimy ją zaraz po tej konserwowej
 
sałatka  z fasola konserwową  i papryką marynowaną
 
 puszka fasolki czerwonej
puszka kukurydzy
około  2/3 słoika średniego papryki marynowanej pokroić w małe kawałki
 ser gouda ścierany na grubszych oczkach 20 dkg
drobiowa szynka w kostkę 20 dkg
2 ząbki czosnku wyciśnięte
 majonez



 wiara, nadzieja, miłość

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5375 dnia: 4 Stycznia 2013, 16:50 »
Znacie jakies sałatki z czerwoną fasolą?

Puszka fasoli
puszka kukurydzy,
słoik selera
czosnek - ja daję pół główki
majonez
można posolić i popieprzyć, ale nie trzeba

5 minut i sałatka gotowa ;) MY (ja i mąż) ją uwielbiamy :)


Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5376 dnia: 6 Stycznia 2013, 20:54 »
wczoraj zrobiłam ten chlebek http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/party/ciasto_wytrawne_z_szynka_oliwkami/przepis.html z lekkimi modyfikacjami bo dodałam więcej gatunków serów i pomidory suszone
wyszło pyszne
wczoraj pożarłam jeszcze ciepły kawałek a dziś z mozzarellą, pomidorem i bazylią...niebo w gębie



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5377 dnia: 6 Stycznia 2013, 22:54 »
Możecie polecić jakąś sałatkę lub może danie obiadowe (drób?) z dodatkiem melona i granata (poza sałatką wklejoną wcześniej przez Elę)?

Anusiaaa jak te sałatki? Muszę czegoś szukać na roczek Hubiego.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5378 dnia: 7 Stycznia 2013, 09:42 »
Salatka od Elisa Day

sałatka  z fasola konserwową  i papryką marynowaną
 
 puszka fasolki czerwonej
puszka kukurydzy
około  2/3 słoika średniego papryki marynowanej pokroić w małe kawałki
 ser gouda ścierany na grubszych oczkach 20 dkg
drobiowa szynka w kostkę 20 dkg
2 ząbki czosnku wyciśnięte
 majonez

PYCHA! Zwykla, szybka ale pyszna.

Sałatki z kwestismaku, zrobilam z orzeszkami pini i kuskusem i średnia...już jej nie będę robić na pewno.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5379 dnia: 7 Stycznia 2013, 11:34 »
Sałatki z kwestismaku, zrobilam z orzeszkami pini i kuskusem i średnia...już jej nie będę robić na pewno.
Szkoda, ale skuszę się na tą Elisy. No i czekam na olśnienie w kwestii menu, bo póki co nic mi nie podchodzi :-\
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5380 dnia: 7 Stycznia 2013, 13:22 »
Dziewczyny, mam pytanie, chciałabym kupić sobie wok, ale zastanawiam się w sumie, co w nim przyrządzę... ;)

Co robicie z woka? Jakieś sprawdzone przepisy?



Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5381 dnia: 8 Stycznia 2013, 21:56 »
Ja robię pseudochińszczyznę :) Kuciak się dusi, zalewam wodą i dodaję mieszankę mrożoną chińskich warzyw, potem przyprawiam, zaciągam mąką sos, osobno gotuje ryż i podaję :)

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5382 dnia: 8 Stycznia 2013, 22:07 »
Ja tez robie w woku glownie "chinszczyzne".
Generalnie lubie go za to, ze latwo sie w nim miesza.

Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5383 dnia: 8 Stycznia 2013, 22:50 »
Dziewczyny potrzebuje pomysl na menu kolacyjne; okazja rzadna, ale przychodzi do mnie dawno niewidziana kolezanka na babskie pogaduchy wieczorem, ale z dziecmi i nie mam pomyslu, co przygotowac dla wszystkich; chlopiec ma 9 lat i nie smakuje mu nic oprocz parowek i keczupu ;) a mala zjada wszystko, wlacznie z chili i oliwkami.
Mam winko, pistacje, plesniowy ser, ale chcialabym zrobic cos na cieplo i nie mam pomyslu.

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5384 dnia: 8 Stycznia 2013, 22:51 »
ta sałatka z rukolą jest pyszna
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/granat/salatka_z_gruszka/przepis.html

martynie też smakowała  8)
Sałatka pycha, taka orzeźwiająca - smaki mojego Małża ;) Tylko trochę mnie denerwują te pesteczki w granacie, bo to tak jakby jakieś łupinki z orzechów się dostały do sałatki. ::)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5385 dnia: 8 Stycznia 2013, 23:06 »
chlopiec ma 9 lat i nie smakuje mu nic oprocz parowek i keczupu ;)
a mala zjada wszystko, wlacznie z chili i oliwkami.
jedno już masz - parówki + ketchup - jak dzieciak będzie glodny to będzie marudny... ;D
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5386 dnia: 8 Stycznia 2013, 23:16 »
parpwki i keczup mam w rezerwie, ale myslalam o jednym ogolnym daniu dla wszystkich; na razie dumam nad domowymi nuggetsami

Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5387 dnia: 8 Stycznia 2013, 23:30 »
może spaghetti?
w razie co można parówkę wkroić   ;)
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5388 dnia: 8 Stycznia 2013, 23:41 »
Pyh a może parówki nadziewane? Nie jest to jakieś wykwintne danie, ale nieco inne i bardzo smaczne. No i jest parówka ;)


Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5389 dnia: 9 Stycznia 2013, 00:22 »
czym nadziewane? znam tylko wersje  z papryka i zoltym serem

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5390 dnia: 9 Stycznia 2013, 07:09 »
Dziewczyny potrzebuje pomysl na menu kolacyjne; okazja rzadna, ale przychodzi do mnie dawno niewidziana kolezanka na babskie pogaduchy wieczorem, ale z dziecmi i nie mam pomyslu, co przygotowac dla wszystkich; chlopiec ma 9 lat i nie smakuje mu nic oprocz parowek i keczupu ;)
to może parówki w cieście naleśnikowym?



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5391 dnia: 9 Stycznia 2013, 07:55 »

Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5392 dnia: 9 Stycznia 2013, 10:28 »
ale fajny pomysł z tymi parówkami i makaronem  :D
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5393 dnia: 9 Stycznia 2013, 10:50 »
Przepis ciekawy chociaż połączenie hmm ale zaintrygował mnie "sos ulubiony"  ;D
Aha, przypomniało mi się - Chrześniak B to parówkożerca i czasem dostaje parówkę za owiniętą w ciasto francuskie (zapieczoną), można jeść palcami ;)


Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5394 dnia: 9 Stycznia 2013, 10:51 »
bardzo fajne pomysly, dzieki dziewczyny :)

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5395 dnia: 9 Stycznia 2013, 23:07 »
czym nadziewane? znam tylko wersje  z papryka i zoltym serem
Pieczarkami :)

Przepis na ok. 24 parówki nadziewane

parówki - 24 szt.,
0,5 kg pieczarek,
4-5 cebul,
ser żółty
sól, pieprz, curry.

Pieczarki, obieramy i czyścimy, kroimy w kostkę (w miarę drobną), w takiej samej wielkości kostkę kroimy cebule. Mieszamy razem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz dość sporą ilości curry (można dodać jajko, aby bardziej połączyć składniki, ja osobiście nie daję). Parówki przekrawamy wzdłuż uważając, aby ich nie przepołowić. W nacięcie wkładamy przygotowany farsz (wchodzi ok. trzech łyżeczek od herbaty). Parówki wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i zapiekać w piekarniku w 200 stopniach około 15-20 minut. Pięć minut przed końcem posypać startym żółtym serem.
Można polać ketchupem.
Brzmi banalnie a smakuje znakomicie  :)


Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5396 dnia: 10 Stycznia 2013, 01:23 »
Na pewno spróbuję, w życiu o takim wynalazku nie słyszałam :)

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5397 dnia: 12 Stycznia 2013, 14:23 »
A macie jakieś fajne pomysły na rybę, szukam inspiracji na roczek (poza wersją po grecku i w pomidorach, bo już robię risotto)?
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5398 dnia: 12 Stycznia 2013, 19:19 »
w nowym Ale pychota jest ryba pieczona pod grubą warstwą soli morskiej. Wygląda smakowicie. Możesz tez nafaszerować fetą, zieloną pietruszką i czosnkiem.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5399 dnia: 13 Stycznia 2013, 23:37 »
Zalezy o jakiej rybce myslisz, za mna istatnio chodzi tradycyjny sledzik pod pierzynka, a jezeli na cieplo to ja uwielbiam na przyklad makrelke oczyszczona posolona i popieprzona nadziac farszem z pietruszki zielonej, pomidorow suszonych, czosnku i cwiartek cytryny ina grilla, robilam dwa razy, pierwszy raz przez przypadek, bo bylismy na rybkach i sporo makrelek zlowilismy, a akurat takie skladniki mialam w domu. Drugi raz robilam z premedytacja, bo okazala sie cudowna. Pewnie z innymi ziolami tez pycha.
Z ryb lubie tez lososia pod kazda postacia, na przyklad zwyklego smazonego mozna podac na warzywach gotowanych na parze z sosem jogurtowym, dla mnie bomba i w zeszlym tygodniu przez trzy dni z rzedu sie zajadalismy.
Albo przepadam tez za filetem z jakiejs ryby malo rybnej, w panierce z ciasta nalesnikowego z migdalami. Uwielbiam...