Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2946873 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4770 dnia: 17 Sierpnia 2012, 10:20 »
Martuś kcem przepis!  ;D

loona co będzie w kwietniu? wracam na etat + otwieram działalność i to wszystko z najmłodszym pod pachą  ::)  :D

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4771 dnia: 17 Sierpnia 2012, 10:33 »
Marta, warkocz z polędwicy faktycznie nie wymaga pracy  ;D

Muszę Wam polecić pomysły na dania z Lidla - te Pascala i Okrasy.
Robiłam tartę z łososiem, i roladki (zamieniłam schab na filet z kurczaka). Lila pomagała mi robić sos z suszonych pomidorów i zajadała aż jej się uszy trzęsły  :P

Polecana na forum zupa krem z cukini mi i Lila bardzo smakowała ale mój B nie lubi zup kremów więc grzecznie zjadł ale stwierdził, że najlepsze to były grzanki  ;D


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4772 dnia: 17 Sierpnia 2012, 10:47 »
Maju, wcale pracy nie wymaga, w każdym razie to co ja robię.  ::) Biore polędwicę - miałam taką dużą, że jak zrobiłam dwie to ta druga na dziesiejszy obiad będzie, od najgrubszego końca zostawiam kawałeczek nie przecięty, a dalej tnę do samego końca na trzy części (nie wiem czy rozumiecie o co mi chodzi?), posypuję pieprzem i solą, plotę warkocz i smażę przez momencik na rozgrzanym tłuszczu z masełkiem, dosłownie tylko tyle żeby zciąć z wierzchu. Zwykle robię sos z kurek, ale, że tu kurek nie ma to wzięłam gotowca - mysliwski z torebki, zrobiłam go i wrzuciłam do niego polędwicę i poddusiłam pare minut i gotowe. To łatwiejsze i szybsze niż schabowy :) Najwięcej pracy kosztowały mnie te galaretki w pomarańczach - musze znaleźć sposób na łatwiejsze drążenie, bo wyglądały super.  ;D


Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4773 dnia: 17 Sierpnia 2012, 11:34 »
Zwykle robię sos z kurek, ale, że tu kurek nie ma to wzięłam gotowca - mysliwski z torebki,

no wiesz co :P akurat dziś w gazecie pisali , że właśnie dużo kurek w lesie jest i takie zdjęcie całego kosza nazbieranego było , hihi i własnie u nas znajomi to tylko na kurki chodzą bo ich po prostu ponoć masaa , ja się nie znam na grzybach więc wole nie ryzykować ,wyprawy do lasu



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4774 dnia: 17 Sierpnia 2012, 11:38 »
E, do lasu mi się iść nie chciało, a kupić nie ma gdzie :) z reszta bałabym się zbierać kurki, zbieram tylko te rurkowe


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4775 dnia: 22 Sierpnia 2012, 00:59 »
hasło: parowar
kusi mnie ostatnio by wrzucić do parowaru wołowinę. Robiłyście może? Da się czy się nie da?
ryba czy kurak to bez problemu a teraz myślę na tym już chyba trzeci dzień  ;D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4776 dnia: 22 Sierpnia 2012, 14:59 »
Dziewczyny help
W weekend robie rocznicowego grilla i potrzebuje menu  :). Pomóżcieeeee !!!
Pisał ktoś o kaszance z kapustą kiszoną, macie gdzieś ten przepis ?

Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4777 dnia: 22 Sierpnia 2012, 15:19 »
hasło: parowar
kusi mnie ostatnio by wrzucić do parowaru wołowinę. Robiłyście może? Da się czy się nie da?
ryba czy kurak to bez problemu a teraz myślę na tym już chyba trzeci dzień  ;D

no nie tylko kurczak i ryba , ja też pulpety mielone robiłam i były bardzo smaczne :)



Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2835
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2 lipca 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4778 dnia: 22 Sierpnia 2012, 16:45 »
S_erduszko, ja na grilla zawsze robie piersi z kurczaka (duze piersi kroje na kawalki takie jak poledwiczki, zasypuje przyprawa do grilla i zostawiam na noc w lodowce, to sie bardzo szybko grilluje i nie jest suche), tak samo robie skrzydelka z kurczaka. Lubie karkowe z grilla. A ta kaszanka z kiszona kapusta to u shar3ware byla, ale nie pamietam... Do tego ogorki kiszone, surowke coleslaw (u nas idzie jak burza) lub jakas inna, grillowane warzywa, a na deser grillowane owoce ;D

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4779 dnia: 22 Sierpnia 2012, 18:04 »
mielone pulpety też robiłam na parze
ale chodzi mi o cały kawałek mięsa wołowego, taki plaster jak np na steki, czy będzie to jadalne?



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4780 dnia: 23 Sierpnia 2012, 10:40 »
Krysiak dzięki Kochana  :-*
No własnie chodzi o to, że sporo osób będzie i nie chcemy pójsc z torbami  :D, dlatego piersi raczej odpadają, a zamiast skrzydełek chyba zdecydujemy się na pałeczki z kurczaka,bo więcej mieska niż w skrzydełkach.
Więc własnie będą pałeczki z kurczaka, biała kiełbaska( uwielbiamy z grilla),potem właśnie ta kaszanka z kapustą kiszona,a jeśli nie to zwykła, no i właśnie dumam na sałatkami jakimiś jakieś ogóreczki,papryczki bedą, ale colesław to ja robie zawsze na rodzinny obiad, więc chciałabym ich zaskoczyc czyms innym  ;) I sama już nie wiem co dalej  ;)

Także najbardziej szukam inspiracji na nowe, innowacyjne sałatki/surówki do grilla..... ::)

Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4781 dnia: 23 Sierpnia 2012, 12:49 »
Laski, kiedyś był Tu podawany fajny przepis z ciasta francuskiego...zawijany w warkocz a w środku mięcho i chyba pieczarki, ser...
ktoś może pamięta jak dokladnie się to robiło? chyba też było ciasto smarowane czymś od środka...soso pomidorowy???
sama raz robiłam ale nie pamietam  :glupek:
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2835
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2 lipca 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4782 dnia: 23 Sierpnia 2012, 15:37 »
Palki z kurczaka jak najbardziej tez moga byc...choc dluzej sie pieka. Co do salatek nie pomoge, bo u mnie z tym zawsze najwiekszy problem :)

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4783 dnia: 23 Sierpnia 2012, 16:05 »
Palki z kurczaka jak najbardziej tez moga byc...choc dluzej sie pieka. Co do salatek nie pomoge, bo u mnie z tym zawsze najwiekszy problem :)


Dzięki i tak mimo wszystko  :-*
Jakby Ci się coś przypomniało to do soboty pisz śmiało  ;D

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4784 dnia: 23 Sierpnia 2012, 17:58 »
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4785 dnia: 23 Sierpnia 2012, 18:48 »
dzięki Aniu  :-* właśnie o to mi chodziło...proste szybkie i pyszne  :)
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4786 dnia: 23 Sierpnia 2012, 22:32 »
Serduszko, kaszanka z kiszona kapusta to najprostrze rzecz pod sloncem. W folie aluminiowa zawijasz kaszanki i dopakowujesz kapusty kiszonej troche, wedle uznania, zawijaz i na grilla. Tylko upewnij sie ze kaszanka jest w naturalnym flaku, zeby sie ladnie rozpadl i polaczyl z kapusta. Pycha to jest i taniutkie. Co do salatek to polecam taka z kapusty pekinskiej lub z salaty lodiwej, do tego pomidorki, ogorki, swiezy kalafior, papryka czy co tam lubisz a do tego kawalki arbuza, melona, pomaranczy, truskawek, a najlepiej ananasa swiezego, co Ci sie uda tanio dostac. U mojej kolezanki na grillu zawsze sa takie salatki i znikaja szybciutenko, o dziwo nawet facetom smakuja.


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4787 dnia: 24 Sierpnia 2012, 11:34 »
Marta dziękuje Ci  :-*
Jest szansa, że coś wykorzystam :)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4788 dnia: 24 Sierpnia 2012, 11:44 »
Maju, wcale pracy nie wymaga, w każdym razie to co ja robię.  ::) Biore polędwicę - miałam taką dużą, że jak zrobiłam dwie to ta druga na dziesiejszy obiad będzie, od najgrubszego końca zostawiam kawałeczek nie przecięty, a dalej tnę do samego końca na trzy części (nie wiem czy rozumiecie o co mi chodzi?), posypuję pieprzem i solą, plotę warkocz i smażę przez momencik na rozgrzanym tłuszczu z masełkiem, dosłownie tylko tyle żeby zciąć z wierzchu. Zwykle robię sos z kurek, ale, że tu kurek nie ma to wzięłam gotowca - mysliwski z torebki, zrobiłam go i wrzuciłam do niego polędwicę i poddusiłam pare minut i gotowe. To łatwiejsze i szybsze niż schabowy :) Najwięcej pracy kosztowały mnie te galaretki w pomarańczach - musze znaleźć sposób na łatwiejsze drążenie, bo wyglądały super.  ;D

Marta, a na jakim tłuszczu smażysz?

może byc oliwa plus masło?
i nie wychodzi twarda polędwica?

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4789 dnia: 24 Sierpnia 2012, 11:57 »
Ja nie smażę na oliwie bo za niską temperaturę osiąga, a z tym podsmażeniem chodzi, żeby było szybciutko, żeby tylko się ścięło. Na zwykłym oleju smażę, miałam dodac masełka trochę, ale zapomniałam tym razem, więc da się i bez. Wychodzi taka jak w restauracjach, więc mniemam, że taka jaka ma byc :)


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4790 dnia: 24 Sierpnia 2012, 12:11 »
dzięki!
to ja też usmażę na oleju.
a jaki sos ? nie chcialabym z torebki...
czosnokowy (jogurt plus czosnek) może być?

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4791 dnia: 24 Sierpnia 2012, 12:36 »
Nie, mi by nie pasowało. zrób jakiś grzybowy, moim zdaniem najbardziej pasuje. Najlepiej kurkowy, lub z prawdziwków, a jeżeli nie to jakiś z pieorzem zielonym na przykład, czy cos takiego. Czosnkowy zdominuje smak mieska wydaje mi się


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4792 dnia: 24 Sierpnia 2012, 12:49 »
Ja bym podała myśliwski albo z suszoną śliwką, grzybowy rzecz jasna też


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4793 dnia: 24 Sierpnia 2012, 12:55 »
dobra, przekonałyście mnie  ;) będzie myśliwski ... z torebki  :P

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4794 dnia: 24 Sierpnia 2012, 13:00 »
Anka :mdleje: no weź ... Jak obsmażysz mięsko, to podlej bulionem i duś w tym, a potem masz sos gotowy

p.s.
jak gotuję rosół/gulaszową to mrożę sobie porcje bulionu, jako bazę do sosów (polecam)


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4795 dnia: 24 Sierpnia 2012, 13:06 »
no dobra, dobra...ja nie umiem robić takich sosów...i bulionu też nie mam
ale coś pokombinuję  :)

Offline Zoya

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6348
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2010 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4796 dnia: 24 Sierpnia 2012, 13:15 »
sos kurkowy, bardzo dobry i banalny.
Na masle obsmazyc kurki, dodac smietane, sol, pieprz, a na koniec garsc kopru. niezawodny do mięsnych dań. (mogą byc tez inne grzyby)



Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4797 dnia: 24 Sierpnia 2012, 13:21 »
Wczoraj zrobiłam białą kiełbasę z kaszą gryczaną. Wyszła pyszna więc podaję przepis.

Kaszę gryczaną zalać wodą i zostawić w garnku na cały dzień (zalałam przed pracą a po pracy ugotowałam) a później krótko gotować do miękkości
Surową kiełbasę nieco obsmażamy na patelni. Później na tej samej patelni obsmażamy cebulę i marchewkę pokrojoną w paski. Dolewamy łyżkę miodu.
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ugotowaną kaszę gryczaną na to kładziemy białą kiełbasę, posypujemy ją tymiankiem, polewamy nieco musztardą i na to wykładamy cebulę z marchewką. Pieczemy jakieś 20-30 minut w 200st C

Niebo w gębie  ::)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4798 dnia: 24 Sierpnia 2012, 13:27 »
Marta, której gryczanej używasz - białej czy prażonej :?:


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4799 dnia: 24 Sierpnia 2012, 13:28 »
No, no, no Marta, Kamilowi by pewnie smakowało, ale tu nie ma kiełbasy, zadnej :(

Ja sie ostatnio spełniam w kuchni, w związku z nadmierna ilością wolnego czasu :) Małż mówi, że jestem coraz lepsza :) Kombinuję z tego co tu dostanę, co nie jest łatwe...