Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2916183 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4650 dnia: 10 Lipca 2012, 23:11 »
Jadłam ostatnio pyszną przekąskę. Może to znacie:
przepraszam ... za szybko nacisnęłam ...

pasta z rozgniecionego sera feta z dodatkiem rzodkiewki i szczypiorku (lub młodej cebulki dymki), którą nakłada się na zwykłe solone krakersy    pyyyycha

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4651 dnia: 11 Lipca 2012, 12:24 »
Laski mam pytanie - jakie macie sprawdzone sposoby na to, by schab pieczony w całości w piekarniku był kruchy i soczysty a nie suchy lub gumowaty? Trzeba go przesmażyć koniecznie wczesniej? Pomocy pliiis :)



Offline Zoya

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6348
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2010 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4652 dnia: 11 Lipca 2012, 12:31 »
Przed pieczeniem w piekarniku obsmaz na tluszczu dookola, potem siup do rękawa razem z tym tluszczem, przyprawami i sokiem z patelni, albo owinąc folią aluminiową i niech sie dusi. (ja do rękawa wrzucam cebule, marchewke i pietruszke).



Offline madziulka1021

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 611
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4653 dnia: 11 Lipca 2012, 21:43 »
Ja podsmażam i oprócz oczywiście przypraw podlewam winem i do piekarnika w trakcie pieczenia polewam często sosem który powstaje ;)

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4654 dnia: 12 Lipca 2012, 14:54 »
A jakich przypraw używacie do gulaszu wieprzowego? Dodajecie koncentratu pomidorowego?

I pyt. nr 2: co byście zrobiły z mięska żeberkowego, poza gulaszem? Hubi dziś tak oczarował panią w mięsnym, że dała nam nie żeberka na zupę tylko mięsko żeberkowe ;) 
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline kaasieek

  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 425
  • data ślubu: 06.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4655 dnia: 12 Lipca 2012, 17:45 »
gagatka, któraś z dziewczyn podawała tu przepis na żeberka w kawie ( nie pamiętam niestety kto....... ). Robiłam tak już kilka razy i wyszły bardzo smaczne. Jak nie znajdziesz tego przepisu to podeślę Ci na priv ( nie chcę by właścicielka przepisu posądziła mnie o plagiat  :) :) :) )


Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4656 dnia: 12 Lipca 2012, 22:36 »
Dzięki, mam ten przepis skopiowany (podawała go aaaneta ;) A tą kawę mocno się wyczuwa? Nie używałam jeszcze sosu worcestershire. Kupię go w Realu czy w jakimś innym markecie?
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline kaasieek

  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 425
  • data ślubu: 06.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4657 dnia: 12 Lipca 2012, 23:06 »
Kawy raczej się nie czuje ( 4 osoby jedzące ostatnio u nas, nie wiedziały z czego ten sos  :) )..... A ten worcer..... to ja kupiłam w jakimś markecie, ale jako że mam sklerozę zaawansowaną to nie powiem Ci w jakim  :). Moje żebra i wszystkie mięsa w marynatach leżą zwykle przez noc  :) Smacznego  :)


Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4658 dnia: 12 Lipca 2012, 23:20 »
Dzięki :-*
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Zoya

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6348
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2010 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4659 dnia: 13 Lipca 2012, 11:55 »
gagatka, z miesa zeberkowego mozesz zrobic super farsz z kapusta kiszona, zawinąc farsz w ciescie francuskim i wcinac popijając barszczem. Szczerze polecam - często takie "paszteciki"robie. Albo słynne zeberka w coli :)



Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4660 dnia: 13 Lipca 2012, 13:17 »
pasta z rozgniecionego sera feta z dodatkiem rzodkiewki i szczypiorku (lub młodej cebulki dymki), którą nakłada się na zwykłe solone krakersy    pyyyycha

Monika? A żadnej śmietany czy jogurtu do tego się nie dodaje?!

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4661 dnia: 13 Lipca 2012, 13:56 »
Jaka sałatka pasuje to karkówki z grilla?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Agnieszka_B

  • Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2691
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4662 dnia: 13 Lipca 2012, 14:02 »
Jaka sałatka pasuje to karkówki z grilla?

Sałatka grilowa - zawsze znika w zastraszajacym tempie

Składniki:
ziemniaki
rzodkiewki
koperek
swiezy ogórek

Przygotowanie:
Ugotowac ziemniaki w mundurkach, obrac i pokroic, do tego pokroic pozostale warzywa i koperek (sporo jesli lubi aromatyczne). Do tego sól, pieprz, majonez. Pyyyyycha.



Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4663 dnia: 13 Lipca 2012, 14:15 »
barszczarska jest tez taka :surowe pieczarki w kawalki+surowy kalafior w drobne rozyczki+kiszony ogorek w kostke+majonez
fajnie chrupie
ale osobiscie do miecha najbardziej mi smakuja swieze zielone dodatki
uwielbiam lodowa salate z plasterkami kiwi i slodka smietanka
albo zwykla mizerie

Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4664 dnia: 13 Lipca 2012, 14:16 »
Loona, no właśnie nie:) Sama się dziwiłam ale feta się "rozpaćkała" bez dodatków:) Ostrzegam, słone to to strasznie ..... ale ja lubię:)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4665 dnia: 13 Lipca 2012, 14:27 »
Dzięki Monika. Muszę to wypróbowac.

A pytanie do AgnieszkiB - rozumiem,że tej sałatki już się na grillu nie grilluje?

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4666 dnia: 13 Lipca 2012, 14:56 »
Dobra, a teraz powiedzcie mi jak sie gotuje ziemniaki w mundurkach ???

Umyć, wsadzic do wody i do miekości i nie zdejmowac tej skorki?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4667 dnia: 13 Lipca 2012, 14:57 »
dokładnie
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline konefqa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2918
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4668 dnia: 14 Lipca 2012, 11:31 »
Cześć Dziewczyny, pozwólcie że nieśmiało dołączę :)

Przeczytałam chyba prawie wszystkie posty i od razu zabrałam się do gotowania!! Ja, zawsze wyręczona przez mamę, nie gotuję, bo i nigdy nie sprawiało mi to przyjemności. Aż do wczoraj, gdy trafiłam tutaj do Was ;)

Pierwszy poszedł kurczak w jogurcie z mozzarellą i pomidorkami ;D Z braku pomidorków koktajlowych zrobiłam ze zwykłym (trochę za wodnisty jednak) pokrojonym w ćwiartki... Od razu zrobiłam dwie porcje, na kolację wczoraj i na obiad dla Małża na dziś :) Żeby mu się nie znudziło to dzisiejsza porcja zamiast mozzarelli ma zwykły żółty ser tarty :) Zjedliśmy go zagryzając bagietkę z masełkiem czosnkowym. Wczoraj mu smakowało, aż był zdziwiony, że wyczarowałam coś takiego ;)


Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4669 dnia: 15 Lipca 2012, 00:23 »
gagatka, z miesa zeberkowego mozesz zrobic super farsz z kapusta kiszona, zawinąc farsz w ciescie francuskim i wcinac popijając barszczem. Szczerze polecam - często takie "paszteciki"robie. Albo słynne zeberka w coli :)
Dzięki Kochana, ale póki co omijam kapustę szerokim łukiem ;) Mięcho zamroziłam, ale jak już przyjdzie jego czas to myślę, że skuszę się na te żeberka w coli.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Agnieszka_B

  • Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2691
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4670 dnia: 16 Lipca 2012, 05:50 »
Dzięki Monika. Muszę to wypróbowac.

A pytanie do AgnieszkiB - rozumiem,że tej sałatki już się na grillu nie grilluje?

Nie, nie griluje sie  ;D



Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4671 dnia: 16 Lipca 2012, 08:34 »
pasta z rozgniecionego sera feta z dodatkiem rzodkiewki i szczypiorku (lub młodej cebulki dymki), którą nakłada się na zwykłe solone krakersy

Zrobiłam to coś w piątek... wylądowało w koszu bo to sama sól  :-\

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4672 dnia: 16 Lipca 2012, 10:42 »
Pewnie jogurt gęsty naturalny złagodziłby trochę odczucie słoności...



Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4673 dnia: 16 Lipca 2012, 11:22 »
moim zdaniem z reguły feta jest dość słona
i krakersy słone też
więc może nie każdy lubi takie smaki
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4674 dnia: 16 Lipca 2012, 12:25 »
ostrzegałam, że słone:) Ja daję duuużo rzodkiewy i cebulki i da się zjeść ... no ale ja lubię słone ... niestety:)

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4675 dnia: 18 Lipca 2012, 14:24 »
pyszna sałatka

1 woreczek ryżu
2 puszki tuńczyka
1 puszka fasoli
2 papryki czerwone
ser żółty

Ryż gotujemy, papryke i ser kroimy w kosteczke, fasole i tuńczyka odsączamy z zalewy. Mieszamy wszystko razem, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 3 łyżki majonezu, mieszkamy. Gotowe. Pychotka :)

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4676 dnia: 18 Lipca 2012, 21:49 »
W niedzielę po urodzinkach Mariki wprost z bawialni przychodzą do nas na obiad goście. Będzie nas w sumie 4 dorosłych i 2 dzieci. Potrzebuję przygotować coś, co przed wyjściem wstawię do pieca, podgrzeję i podam za 3 godziny "od ręki" Macie jakieś pomysły? Ja myślałam o lasagne, zapiekance ziemniaczanej, tarcie.

Dawajcie coś? Plis!!! Chętnie spróbuję czegoś nowego.

Offline madziulka1021

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 611
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4677 dnia: 19 Lipca 2012, 15:00 »
Przyłączam się do pytania Ninki. W sobote przyjeżdzaja teściowie na imieniny, więc poszukuje przepisów na obiadek, tak aby móc to wczesniej przygotować a pozniej tylko podgrzać....

Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4678 dnia: 19 Lipca 2012, 15:29 »
Ja w takich przypadkach robię canneloni, nie wiem, czy był tu już przepis, jakby co, to mogę dać. Szybkie do zrobienia, do podgrzania i przepyszne :-)

Offline MAGGDA
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 142
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.03.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4679 dnia: 19 Lipca 2012, 15:36 »
​ja ostatnio na paraapetówkę na 15 osób robiłam:

- leczo z cukini - zr​obione wcześniej, zawekowane, podgrzane

- kapustę młodą- zr​obione wcześniej, zawekowane, podgrzane

- uduszone udka z kurczaka - zrobione dzień wcześniej

- zrazy (w szybkowarze o wiele szybciej) - zrobione dzień wcześniej

do tego sałatę w dwóch wersjach - z sosem vinegret z czosnkiem oraz z pomidorami, ogórkami z sosem jogurtowym

fasolka ugotowana z bułką tartą

kupiłam gotowe bagietki do upieczenia + dorobiłam masło czosnkowe

zrobiłam sałatkę śledziową i na słodko makaronową (z szynką i ananasem)

pomidory z mozzarella

w sumie większość zrobiona wcześniej :) nie napracowałam się za dużo a chyba nieźle wyszło

może wam pomoże...

ja lasangne, cannelloni tez czesto robie - tylko jak ciągle ci sami goście to nie mogę :)