Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2935643 razy)

0 użytkowników i 8 Gości przegląda ten wątek.

Offline moniq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13342
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4410 dnia: 26 Marca 2012, 13:07 »
może leczo
a te śliwki wyglądają super mniam
Dane potrzebne do przekazania 1% podatku na naszego syna Maćka
W formularzu PIT wpisz numer KRS: 0000037904
W rubryce „Informacje uzupełniające - cel szczegółowy 1%” podaj:
23900 Kowalski Maciej Dąbrowa Górnicza
Dziękujemy

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4411 dnia: 26 Marca 2012, 14:42 »
To ma być coś na ciepło?
On 2011
Ona 2013

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4412 dnia: 26 Marca 2012, 14:51 »
To ma być coś na ciepło?

tak,tak to ma byc obiad :)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4413 dnia: 26 Marca 2012, 14:52 »
Cytuj
Obiad sobotni na 5 osób. Najlepiej cos co mozna zrobic wczesniej i żeby pojesc

leczo, gulasz z bułkami na parze (bułki można nawet kupić) albo mussaka do odgrzania


Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4414 dnia: 26 Marca 2012, 14:57 »
może jakaś zapiekanka, albo piersi kurczaka zawijane w cieście francuskim, można wcześniej zrobić, na chwilę przed przyjściem gości wstawić do piekarnika, przepis był w wątku
On 2011
Ona 2013

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4415 dnia: 26 Marca 2012, 14:57 »
może leczo

leczo to takie popularne, ale dzięki za propozycje :) Czekam na jeszcze jakieś :)

Cytuj
Obiad sobotni na 5 osób. Najlepiej cos co mozna zrobic wczesniej i żeby pojesc

leczo, gulasz z bułkami na parze (bułki można nawet kupić) albo mussaka do odgrzania

mussaka? proszę o przepis Maju :)

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4416 dnia: 26 Marca 2012, 15:00 »
może jakaś zapiekanka, albo piersi kurczaka zawijane w cieście francuskim, można wcześniej zrobić, na chwilę przed przyjściem gości wstawić do piekarnika, przepis był w wątku

jakas zapiekanka  ;D
no właśnie gdybym była zdecydowana na coś konkretnego to bym nie pytała  ;)

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4417 dnia: 26 Marca 2012, 15:39 »
Nie wiem jakiego typu jedzenie chcesz podać, czy to ma być coś jednogarnkowego, czy obiad z surówką, czy zapiekanka, czy zupa.
Podaj coś bliżej, to będzie można coś więcej podpowiedzieć.
On 2011
Ona 2013

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4418 dnia: 26 Marca 2012, 15:42 »
Żeby się nie narobic, bo nie mam na to czasu  :D
Danie jednogarnkowe było by idealne
Ale nie pogardze dobrym przepisem na obiad z suróweczką bądź zapiekanke
:)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4419 dnia: 26 Marca 2012, 15:59 »
Mam pytanie - myślicie że można pokolorować jajka na święta w barwnikach spożywczych które dodaje się np. do ciasta? Jajka złapia kolor? Próbował ktoś może? Mam duuużo kolorów tych barwników i nie będę kupować do jajek specjalnie jeśli tym można :)

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4420 dnia: 26 Marca 2012, 16:23 »
anulka rozumiem że chodzi Ci o barwienie jajek w skorupkach, gdzieś czytałam (nie wiem czy na tym forum) że te barwniki do skorupek zawierają te same składniki co barwniki spożywcze (chyba chodziło o czerwień).
Aż wstałam i sprawdziłam na swoich barwnikach do jajek, w składzie jest napisane: Barwniki syntetyczne, spożywcze: zielony, czerwony,....
Ja bym farbowała, ale nie wiem jakich ilości użyć.
On 2011
Ona 2013

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4421 dnia: 26 Marca 2012, 16:30 »
Polecam skrzydelka po zbojnicku tez przepis z watku. Tyle ze ja robie palkì.



Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4422 dnia: 26 Marca 2012, 16:35 »
s_erduszko
Kurczak w cieście francuskim http://atinabc.blox.pl/2008/11/Kurczak-w-ciescie-francuskim.html
Muszle nadziewane farszem drobiowo-pieczarkowym http://mojeconieco.com/muszle-nadziewane-farszem-drobiowo-pieczarkowym/
Cannelloni http://mojeconieco.com/cannelloni/
Kurczak na marchewce http://mojeconieco.com/kurczak-na-marchewce/
Balti Butter Chicken http://atinabc.blox.pl/2011/06/Balti-Butter-Chicken.html
Łatwa frittata http://atinabc.blox.pl/2012/02/Latwa-frittata.html
Nadziewane papryki http://alicja-w-kuchni.blogspot.com/2010/07/nadziewane-papryki.html
Nadziewane naleśniki http://alicja-w-kuchni.blogspot.com/2009/04/nadziewane-nalesniki.html
a może po prostu kup spody do pizzy (są takie niemrożone) i zrób takie małe pizze

Ale niestety przy tych daniach trzeba co nieco zrobi, a to obrać, posiekać, zetrzeć
On 2011
Ona 2013

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4423 dnia: 26 Marca 2012, 16:51 »
też chciałam cannelloni zaproponować :)

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4424 dnia: 26 Marca 2012, 17:05 »
Serduszko a co powiesz na schab zapiekany? Przepis prosty i szybki :) Wsadzasz do piekarnika i się robi ;)


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4425 dnia: 26 Marca 2012, 17:08 »
To popróbujemy, dzieki Joanna :)

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4426 dnia: 26 Marca 2012, 17:29 »
s_erduszko
Kurczak w cieście francuskim http://atinabc.blox.pl/2008/11/Kurczak-w-ciescie-francuskim.html
Muszle nadziewane farszem drobiowo-pieczarkowym http://mojeconieco.com/muszle-nadziewane-farszem-drobiowo-pieczarkowym/
Cannelloni http://mojeconieco.com/cannelloni/
Kurczak na marchewce http://mojeconieco.com/kurczak-na-marchewce/
Balti Butter Chicken http://atinabc.blox.pl/2011/06/Balti-Butter-Chicken.html
Łatwa frittata http://atinabc.blox.pl/2012/02/Latwa-frittata.html
Nadziewane papryki http://alicja-w-kuchni.blogspot.com/2010/07/nadziewane-papryki.html
Nadziewane naleśniki http://alicja-w-kuchni.blogspot.com/2009/04/nadziewane-nalesniki.html
a może po prostu kup spody do pizzy (są takie niemrożone) i zrób takie małe pizze

Ale niestety przy tych daniach trzeba co nieco zrobi, a to obrać, posiekać, zetrzec


O kochana ! Bardzo Ci dziękuje. Przestudiuje te przepisy i pewnie się na coś zdecyduje. I z tym, ze nie mam czasu to nie chodziło mi o to, ze chce aby się wszystko samo zrobiło ;) biorę pod uwagę, ze trzeba iść do sklepu, zrobić zakupy i postać trochę w kuchni :D
Maju nadal czekam na przepis od Ciebie :)
Adamiewa poproszę przepis jak nie na teraz to na zaś :)
Carollaa a wrzucisz przepis, bo przejrzeć wszystkie strony to do soboty nie zdążę
;)
Dzięki  :-*

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4427 dnia: 26 Marca 2012, 20:32 »
joanna ,pycha i ja na bank skorzystam;-)



Offline Kobietkaa
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 67
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4428 dnia: 26 Marca 2012, 21:01 »
Z racji tego, że Święta Wielkanocne tuż tuż...
Jak u Was wygląda śniadanie wielkanocne?

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4429 dnia: 26 Marca 2012, 21:07 »
Schab zapiekany

6 kotletów,
1 zupa cebulowa w proszku (można zastąpić papryką ostrą lub słodką),
2 cebule mniejsze lub 1 duża,
1 śmietana 30% (250 ml),
ser żółty.

W naczyniu żaroodpornym układamy kotlety jeden obok drugiego (jeżeli są grube to trzeba je wcześniej lekko rozbić - najlepiej pięścią), solimy, pieprzymy i posypujemy zupą w proszku (lub papryką), na to układamy krążki cebuli i polewamy wszystko śmietanką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 - 200 stopni i zapiekamy ok. 45 minut - 1 godzinę. 15 minut przed końcem posypujemy startym żółtym serem.

Smacznego :)


Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4430 dnia: 26 Marca 2012, 22:05 »
s_erduszko, 137 strona ;)

Ja pieke krócej zawsze.



Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4431 dnia: 27 Marca 2012, 09:30 »
albo szynka wieprzowa duszona lub zapiekana w sosie cebulowym - dla mnie pychota ;) ja zawsze podaję ją z kluskami śląskimi

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4432 dnia: 27 Marca 2012, 09:42 »
A jak zrobic sos cebulowy?

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4433 dnia: 27 Marca 2012, 09:49 »
s_erduszko, 137 strona ;)

Ja pieke krócej zawsze.

dzięki  :-*

Adamiewa- dzięki za przepis :)

Madziq- Twoje danie to raczej na niedzielny uroczysty obiad :)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4434 dnia: 27 Marca 2012, 09:54 »
Madziq? Chciałabym dziś zrobić bigos z młodej kapusty z Twojego bloga : http://mojeconieco.com/bigos-z-mlodej-kapusty/

Czy to się szybko robi i czy taka noga jak ja sobie poradzi?  ;)

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4435 dnia: 27 Marca 2012, 11:35 »
sos się robi w trakcie duszenie :) wieczorem wklepie przepis
s_erduszko  na niedzielny? u mnie się właśnie dusi  :P uwielbiam to danie bo przygotowanie mięsa + zblendowanie sosu to nie więcej niż 15 min a reszta się sama robi  :P

loona a nie za wcześnie? młodej kapuchy jeszcze nie ma... a ze starej nie dobre wychodzi  ;D a jest szybkie i łatwe więc każdy sobie poradzi  ;)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4436 dnia: 27 Marca 2012, 11:38 »
No właśnie młoda kapusta już się pojawiła i dlatego chcę ją dziś zrobić :)

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4437 dnia: 27 Marca 2012, 11:43 »
sprowadzana  :-\ ja czekam na naszą  ;D

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4438 dnia: 27 Marca 2012, 11:46 »

s_erduszko  na niedzielny? u mnie się właśnie dusi  :P uwielbiam to danie bo przygotowanie mięsa + zblendowanie sosu to nie więcej niż 15 min a reszta się sama robi  :P



wole nie wiedziec co jadacie w niedziele   ;) :D

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4439 dnia: 27 Marca 2012, 11:49 »
nie pytaj  :glowa_w_mur: w niedziele obiad u teściowej i tam ZAWSZE rosół + schabowy  ::) ten pierwszy niedoprawiony, a schabu smażonego nie cierpię  ::)