Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2948391 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3960 dnia: 24 Listopada 2011, 07:07 »
Mogę Ci jeszcze polecić książkę kucharską Doroty Świątkowskiej... korzystam namiętnie z bloga autorki, jest BOSKI. Natomiast książki w ręku nie miałam więc nie wiem czy to będzie "sprawdzony" produkt :)

http://www.empik.com/moje-wypieki-swiatkowska-dorota,prod56450846,ksiazka-p

Toż to tej blogerki http://mojewypieki.blox.pl/html  :D





Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3961 dnia: 24 Listopada 2011, 09:11 »
Zgadza się  :)
Dokładnie o tym blogu pisałam  ;)

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3962 dnia: 24 Listopada 2011, 09:48 »
kobietka ja na początku to dużo krupniku jadłam, pierś z kurczaka z jablkami gotowana na parze, ryba na parze.
Proste rzeczy, mało wystawne
On 2011
Ona 2013

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3963 dnia: 24 Listopada 2011, 18:25 »
myślę że najbezpieczniej spytać mamy karmiącej co jada lub na co ma ochotę. Każda mama ma innego "fioła" w trakcie karmienia. Jedna je co popadnie, inna unika kapusty, a jeszcze inna je wszystko gotowane na parze.

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3964 dnia: 25 Listopada 2011, 13:42 »
Mam pytanie odnośnie tort dacquoise. Czy te daktyle trzeba jakoś namoczyc, przelac wrzątkiem?
One są strasznie twarde, namęczyłam się żeby pokroic je drobno.
On 2011
Ona 2013

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3965 dnia: 25 Listopada 2011, 18:51 »
ja nic z nimi nie robiłam
moje też twarde ale dobrze się gryzły

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3966 dnia: 25 Listopada 2011, 19:13 »
To chyba zależy od daktyli bo ostatnio jadłam i moje były miękkie.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline madziulka1021

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 611
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3967 dnia: 30 Listopada 2011, 11:50 »
Zapytam na zaś...w sprawie piernika a póżniej jak to ciasto przełożyć do blachy,jakoś uformować  ???

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3968 dnia: 30 Listopada 2011, 14:20 »
Ciasto na piernik podzielić na 2-4 części, rozwałkować - najlepsza grubość około pół cm.
On 2011
Ona 2013

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3969 dnia: 30 Listopada 2011, 17:25 »
To chyba na pierniki grubość 0,5cm? ::)

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3970 dnia: 30 Listopada 2011, 20:44 »
na piernik też
http://mojewypieki.blox.pl/2007/11/Piernik-staropolski.html
oczywiście potem się go składa jeden na drugi, przekładając powidlami
On 2011
Ona 2013

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3971 dnia: 30 Listopada 2011, 21:24 »
Ja piekłam ten piernik rok temu w całości w keksówce i potem "kroiłam" nitką ;)



Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3972 dnia: 1 Grudnia 2011, 11:37 »
O dobrze wiedzieć, że da się go pokroić nitką.
Ja w sobotę robiłam Tort dacquoise i jakoś mnie nie zachwycił, owszem jest dobry, słodziutki, ma fajny smak, ale brakuje mi tam jakiegoś ciasta,
więc następnym razem coś wykombinuję by na spodzie był jakiś biszkopt  ;D
A i na świeżo okropnie się kroi, najlepszy był na drugi dzień od przełożenia.

 A w tą sobotę mam zamiar popełnić ten placuszek
http://mojewypieki.blox.pl/2010/03/Kostka-Cappucino.html
On 2011
Ona 2013

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3973 dnia: 1 Grudnia 2011, 12:49 »
wiesz asia ale o to chodzi że nie ma tam ciasta

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3974 dnia: 1 Grudnia 2011, 13:43 »
no ja wiem, i dlatego mnie jakoś nie przekonał ten tort (ja chyba wolę treściwe ciasta) ;D, ale warto go zrobic, nie jest trudny, a smak jest bardzo ciekawy
On 2011
Ona 2013

Offline Ewiszka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3514
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3975 dnia: 1 Grudnia 2011, 16:10 »
Ja piekłam ten piernik rok temu w całości w keksówce i potem "kroiłam" nitką ;)

i cale ciasto sie zmiescilo? ja myslalam upiec w duzej blaszce, albo pol ciasta w keksowce na piernik a z polowy pierniki...bo juz jedna partie piernikow z innego przepisu zrobilam i teraz z polowy to i tak bedzie tego sporo

Offline ika3w

  • Ilona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3905
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23.08.2008r
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3976 dnia: 1 Grudnia 2011, 16:13 »
Dziewczyny czy formę silikonową trzeba smarować, przed wlaniem ciasta?
Bo coś mi się obiło o uszy że nie i mam ochotę zakupić jakieś tylko lepiej się upewnić ;D


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3977 dnia: 1 Grudnia 2011, 18:45 »
Ja zrobię tak jak Ewiszka, z połowy ciasta pierniki a z drugiej piernik.

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3978 dnia: 1 Grudnia 2011, 21:13 »
Ja piekłam ten piernik rok temu w całości w keksówce i potem "kroiłam" nitką ;)

i cale ciasto sie zmiescilo? ja myslalam upiec w duzej blaszce, albo pol ciasta w keksowce na piernik a z polowy pierniki...bo juz jedna partie piernikow z innego przepisu zrobilam i teraz z polowy to i tak bedzie tego sporo

eee... zapomniałam napisać, robiłam z połowy porcji ;)

Teraz urobiłam całość i chyba za jakieś 1,2tyg upiekę z połowy pierniki, a reszta poczeka do 20.12. :)



Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3979 dnia: 1 Grudnia 2011, 21:15 »
Dziewczyny czy formę silikonową trzeba smarować, przed wlaniem ciasta?

Ja piekę muffinki w silikonowych foremkach i ich nie smaruję, pewnie dużej formy też się nie smaruje. Wszystko pięknie odchodzi.

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3980 dnia: 1 Grudnia 2011, 21:41 »
Też nigdy nie smaruję.



Offline Ewiszka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3514
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3981 dnia: 1 Grudnia 2011, 22:32 »
ano wlasnie carolla z połowy porcji to do keksowki wejdzie :)

a pieklas tak jak w przepisie na pojedyncze warstwy 160-180 stopni na 15-20 minut czy dłuzej?

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3982 dnia: 1 Grudnia 2011, 22:39 »
Piekłam w całości w 175st. ok 40 minut i potem kroiłam nitką. Za dużo roboty z warstwami ;)



Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3983 dnia: 1 Grudnia 2011, 23:40 »
A ja piekłam osobno... nie chciałam ryzykować z tym cięciem ;)

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3984 dnia: 2 Grudnia 2011, 09:18 »
Mysia, jak masz wprawe, to nie ryzykujesz, tylko tniesz ;-)



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3985 dnia: 2 Grudnia 2011, 09:47 »
a nitką tniecie ciepłe ciasto czy już ostudzone?

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3986 dnia: 2 Grudnia 2011, 13:57 »
Ania tylko ostudzone bo inaczej się będzie potwornie strzępić

dziewczyny czy któraś z Was odwiedza czasem  home&you? ja nie mam dostępu do tego sklepu  :-[ jakby któraś widziała to cudo
to będę po piętach całować jak mi zabierze bo się zakochałam :D wiem że w czerwcu były dostępne za 20zł

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3987 dnia: 2 Grudnia 2011, 14:06 »
Teraz to piszesz, jak przed chwile wrócilam z Centrum Handlowego gdzie jest Home&YOu ::)
Jak będę znowu to kupie Cie, podeslij mi nr telefonu na priv, jak coś wczesniej zadzwonie i upewnie sie czy jeszcze nie masz.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3988 dnia: 2 Grudnia 2011, 14:09 »
Aniu już Cię po piętach całuję :) śle nr na priva  :D

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3989 dnia: 2 Grudnia 2011, 16:38 »
Jak bede w naszym centrum to tez popatrze ale tez poprosze nr tel na priv bo nie chce sie zdublowac :P