Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2935627 razy)

0 użytkowników i 14 Gości przegląda ten wątek.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4080 dnia: 18 Grudnia 2011, 13:44 »
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/salatka_sledziowa/przepis.html

ja się chyba skusze na tę salatkę
tylko nie wiem jakie śledzie sa najsmaczniejsze? nigdy nie robiłam nic ze śledzi ale w tym roku wigilia u nas to bym chciala czymś blysnąc  ;)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4081 dnia: 18 Grudnia 2011, 16:54 »
kiedy przekladacie piernik powidłami i robicie polewę czekoladową?
można/trzeba juz dzis czy można poczekac?

Offline Precelek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2859
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 04.06.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4082 dnia: 18 Grudnia 2011, 17:45 »
*Magda*  czy mogłabyś mniej więcej określić na jak dużą formę jest TWój przepis?



Never run faster than your guardian angel can fly ....

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4083 dnia: 18 Grudnia 2011, 18:36 »
anka ciasto na pierogi i uszka robisz tak że zalewasz mąkę baaaaardzo gorącą wodą i zagniatasz szybko
ja nie dodaje jajka tylko soli do smaku i juz

http://www.najlepsze-przepisy.pl/przepis/sledzie-moscickiego/
te śledzie są super

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline ela

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 22579
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.08.2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4084 dnia: 18 Grudnia 2011, 18:45 »
ee błąd sie wkradł ...oczywiście ma być cukier wanilinowy a nie do pieczenia :P

Dziewczyny mam świetny przepis na muffinki !
Są miękkie , wilgotne i pyszne :)

SKŁADNIKI

4 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mleka
200 g masła
torebeczka cukru wanilinowy
ja jeszcze dodatkowo dodaję startą skórkę z 2 cytryn

Masło trzeba roztopić i wszytko razem wymieszać .Cytryny umyć i na drobniutkiej tarce zetrzeć skórkę do ciasta .
Piecze się ok 15-25 minut w temperaturze ok 180-200 stopni


Do tego wystarczy dokupić blachę w tesco za 17 zł
Ja wolę tą mała na małe muffinki , ale jest też blacha na duże ,


oraz papierki za 3zł 100 sztuk



Z przepisu wychodzą 3 blachy muffinek czyli 72 muffinki :)

Do środka można włożyć czekoladę , polać lukrem itd itd

To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4085 dnia: 18 Grudnia 2011, 18:55 »
kiedy przekladacie piernik powidłami i robicie polewę czekoladową?
można/trzeba juz dzis czy można poczekac?


Spokojnie można dziś przełożyć powidłami, na pewno nic się nie stanie.
Polewę robię dzień przed Wigilią.

Offline Precelek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2859
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 04.06.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4086 dnia: 18 Grudnia 2011, 19:03 »
ja mam blachę 25x31cm - wyrasta cała blaszka - jak chcesz niższy mozesz dac na większej blaszce


a pomozecie mi z tym ciastem kruchym/półkruchym na ciastka?
myślicie, że to by się nadawało na nadziewane wiśniami (z naleweczki :)) ciasteczka?


No własnie ja bym chyba musiała z połowy zrobić, bo mam taka małą bałwankową formę ... pisałam stronę wcześniej o moich rozterkach :)


Co do ciasta kruchego - mam przepis na takie ciacho na paszteciki, nie drożdżowe, w środek wkładam farsz grzybowy labo jablko z cynamonem, po upieczeniu jest miękki na środku tam gdzie farsz, a chrupiący na brzegach, nie rozpada się. Jeśli Cię to "urządzi" to podaje przepis:

0,5 kg mąki
1 kostkę margaryny
2 żółtka
1 serek homogenizowany naturalny lub 6 łyżek śmietany 18%

Wszystko zagnieść razem, wałkować na około 0,5 cm albo nawet mniej i piec w temperaturze około 180st przez 20minut do pół godziny, zależy jaki masz farsz i czy puszcza sok.



Never run faster than your guardian angel can fly ....

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4087 dnia: 18 Grudnia 2011, 19:38 »
dzięki Mysia

a w czym najlepiej przechowywac piernik?
nie mam metalowego pudelka  ::)

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4088 dnia: 18 Grudnia 2011, 19:43 »
Aniu, ja trzymam normalnie w blasze w której piekłam :)
Na górę papier do pieczenia z dwie wartwy i na to książki żeby piernik dociążyć na kilka dni... dlatego czekoladą oblewam dopiero dzień przed Wigilią.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4089 dnia: 18 Grudnia 2011, 19:53 »
dzięki
też tak zrobię  :-*

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4090 dnia: 18 Grudnia 2011, 19:58 »
anka moze byc plastik
ale pamiętaj żeby do środka wsadzic skórkę z jabłka (wiemieniac co jakiś czas) albo skrapiać je delikatnie wodą to wtedy ładnie ci zmiękną
no i im grubsze tym szybciej zmiekna

to są takie solone śledzie
najlepiej najpierw je wymoczyc w mleku

naprawde dobre tylko moja mama robi bez selera bo ja uczulona
może byc tez bez marchewki i tez wyjdą
ale najlepiej je zrobic juz teraz bo muszą "dojsc"

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4091 dnia: 18 Grudnia 2011, 20:08 »
a ślezie jakiej firmy?

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4092 dnia: 19 Grudnia 2011, 11:38 »
ania , sledzie zwykłe solone

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4093 dnia: 20 Grudnia 2011, 10:35 »
jak przejścia piernikowe?
moich już ubywa - przepis od madziq superowy!
pierniki są pyszne i miękkie :)





przy okazji sprzedaję pomysł na lukier: do ubitego na sztywno białka powoli dodajemy puder. proporcje to mniej więcej: 1 białko-70g cukru pudru.
lukier jest "prawdziwie" biały i nie spływa.




Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4094 dnia: 20 Grudnia 2011, 10:57 »
Moje tez juz udekorowane, ale jako ze nie mam zdolnosci manualnych to nie ma sie czy chwalic :P

Caril Twoje boskie!!!

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4095 dnia: 20 Grudnia 2011, 12:47 »
Karolina, twoje cycki ;) pod pierzynka są pycha :-*

W tym tygodniu bede testowac inne rzeczy bo mam urlop ;D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4096 dnia: 20 Grudnia 2011, 13:07 »
anusia - daj namiar na te cycki

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4097 dnia: 20 Grudnia 2011, 13:15 »
Lonna - dwie strony wczesniej jest przepis https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=1874.4170
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4098 dnia: 20 Grudnia 2011, 22:29 »
magda mam nadzieje że bedą ci smakowały
moja mam tez juz moczy filety

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline suprynka

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2040
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 07-08-2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4099 dnia: 21 Grudnia 2011, 11:25 »
A ile czasu moczycie filety?

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4100 dnia: 21 Grudnia 2011, 14:55 »
Podpinam się pod pytanie suprynki. I w mleku czy wodzie?
Mam wrażenie, że długość moczenia zależy to od tego czy śledzie są mocno słone czy nie.
Czy któraś zna/ robi MAKÓWKI? Mam przepis od teściowej i w tym roku będę próbowała zrobić pierwszy raz, trzymajcie kciuki bo te robione przez teściową są obłędne.
Dziewczyny wy już rozpędzone a ja dopiero się po chorobie zbieram, mam nadzieję, że do soboty zdążę ::)



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4101 dnia: 21 Grudnia 2011, 15:26 »
Ja znam makowki ale nie znam przepisu, mama robi ;) Pycha.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4102 dnia: 21 Grudnia 2011, 16:41 »
wydaje mi się że moczyć należy ok dwóch godz
chyba że są wybitnie słone to już zależy od waszego smaku

a ja chcialam tą moczkę zrobić i nie moge znaleść nigdzie kompotu z agrestu albo agrestu w syropie

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Ewiszka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3514
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4103 dnia: 21 Grudnia 2011, 19:53 »
dziewczyny macie jakiś sprawdzony przepis na muffinki...takie typowo świąteczne, z cynamonem np ;D

i pytanko ile dajecie ciasta do tych papilotek/papierowych foremek muffinowych...mam takie wysokie z Ikei i nie wiem ile ciasta wlac, aby ładnie wyrosło ponad...tak do połowy czy wiecej??

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4104 dnia: 21 Grudnia 2011, 20:49 »
Ja robiłam muffinki w zeszłym roku i powiem Ci, że dużo zależy od ciasta... ale przeważnie ładne pękate wychodziły jak 2/3 ciasta jest w foremce. Nie wiem tylko jakie to są te ikeowskie skoro mówisz, że wysokie...

Najlepiej wlej do jednej i ją upiecz. Muffinka próbna wiele Ci powie co i jak :)

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4105 dnia: 22 Grudnia 2011, 08:24 »
ja zawsze wlewam 2/3...

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4106 dnia: 22 Grudnia 2011, 08:35 »
Ewiszka - ja już dwukrotnie robiłam muffinki z przepisu Anjuschki - https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=1874.4170 są na prawde pyszne!

Dodaj do nich cynamon i będą świąteczne. Ja wlewam tak 3/4 papilotek i pięknie wyrastają.

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4107 dnia: 22 Grudnia 2011, 18:56 »
Tak, polecam te muffinki. Będę je robić na święta.

Offline Ewiszka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3514
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4108 dnia: 22 Grudnia 2011, 21:22 »
dzięki dziewczyny!

Offline Precelek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2859
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 04.06.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4109 dnia: 23 Grudnia 2011, 23:01 »
Pozwolę sobie pochwalić się moimi wypiekami :)

Piernikowy domek:



Choinka:



Pierniczki:






i kruche paszteciki :




Wesołych Świąt!!



Never run faster than your guardian angel can fly ....