Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2980255 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3750 dnia: 24 Października 2011, 17:22 »
madzia - w twoim blogu ciasto Rafaello, tam jest 1 smietan fix czy 2 bo dziwnie to w skladnikach jest napisane ::) "2śmietan-fix " - tak pisze ::)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3751 dnia: 24 Października 2011, 17:28 »
oj tam bo spacji nie dałam  :P 2 mają być

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3752 dnia: 24 Października 2011, 17:40 »
a ja myślała, ze ci sie niechący 2 nacisło  :P

Dzieki za wyjasnienie.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3753 dnia: 26 Października 2011, 15:09 »
madzia  ;D jeszcze jedno, z jakiej firmy kupujesz ten smietan fix-y ???
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3754 dnia: 26 Października 2011, 19:51 »
Aniu - Dr. Oetker. innych nawet nie widziałam ;)

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3755 dnia: 26 Października 2011, 20:33 »
Za to z bloga chyba Gabrysi zapiekanka ziemiaczana - pychotka.
tak z mojego ;)

a ja ostatnio zakochana jestem w krokietach z pieczarkami.... po prostu mogłabym je jeść i jeść...

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3756 dnia: 26 Października 2011, 20:45 »
prośba...
potrzebuję przepis na dobry, lekki i łatwy wykonaniu SOS VINEGRETTE
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3757 dnia: 27 Października 2011, 09:26 »
Gabiś daj adres swojego bloga
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3758 dnia: 27 Października 2011, 10:02 »
Mariola mó jblog umarł smeircią naturalną ;) Ale proszę : http://kulinarnyswiat.bloog.pl/

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3759 dnia: 27 Października 2011, 10:05 »
rozumiem,że z braku czasu? ;D
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3760 dnia: 27 Października 2011, 18:03 »
bardziej z barku chęci  - czas się na wszystko znajdzie ;D Mi po prostu szkoda było marnować ten czas na pstrykanie zdjęć jedzeniu ;) Może kiedyś znów mi się zachce ;D

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3761 dnia: 27 Października 2011, 20:37 »
Lila, masz ten przepis na sos, bo kurcze sama bym jakiś sprawdzony spróbowała. Te co robiłam, jakieś takie ble :(



Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3762 dnia: 27 Października 2011, 22:06 »
przeleciałam się po necie i coś tam znalazłam...
jak to ja i tak przerobię z ichniego na swoje...
mam we łbie koncepcję, teraz muszę jedynie wypróbować...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3763 dnia: 9 Listopada 2011, 22:25 »
Dziewczyny mam
... :P pytanie: jakie dania można mrozić poza krokietami, kotletami, devolay (czy jako to się pisze ;) )

Chcę trochę pomrozić żarcia na czas powrotu do pracy i wożenia maluchów, więc nie będzie czasu codziennie na świeże obiadki. Wolę mieć coś na czarną godzinę. Nie chodzi mi o całe przepisy, ale o Wasze sprawdzone dania, które mroziłyście i przetrwały odgrzewanie.


PS. lilian i jak sosik? podzielisz się? ;)



Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3764 dnia: 9 Listopada 2011, 22:32 »
pierogi, leniwe  ;) wszelkie pulpety i klopsy zamrożone w sosie podzielone w pojemniczkach na porcje, jakieś rolady duuużo tego  ;)
ja muszę w końcu zrobić bulion warzywny wg Gordona Ramsay'a  bo maxymalnie ograniczyć czas w kuchni  ::)

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3765 dnia: 9 Listopada 2011, 22:39 »
Uwielbiam jego przepisy :)

A dasz ten wywar?




Offline SaTine

  • ღ KM ღ
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3829
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3766 dnia: 9 Listopada 2011, 22:47 »
Ja ostatnio zrobiłam bulion i zamroziłam go (przygotowanie zup będzie szybsze)
Można też mrozić zupy
____________________________________________________
"...Jeśli wiara czyni cuda... trzeba wierzyć że się uda..." ... :dzidzia:

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3767 dnia: 9 Listopada 2011, 22:57 »
carollaa ze względu na ciągle utrzymujące się problemy gastryczne nie robiłam sosu...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3768 dnia: 10 Listopada 2011, 10:40 »
a ja nie polecam zamrażania zup,zamroziłam raz i była do wylania,więcej razy juz tego nie zrobię;-) choć wydaje mi się,że chodzi tu o zupy z ziemniakami.....ja zamrażam tez dużo-sosy do makaronów,właśnie klopsy,mielone,gulasze itp....



Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3769 dnia: 10 Listopada 2011, 12:34 »
Ja nie zamrazam prawie nic bo nie mam miejsca :P

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3770 dnia: 10 Listopada 2011, 12:36 »
Zupy też mrożę - szczególnie dla chlopców.
mrożę sosy do spaghetti, mieso, klopsy, sznycle, pierogi, leniwe ....

Offline żonka

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1779
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.09.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3771 dnia: 10 Listopada 2011, 12:38 »
A ja zupy przechowuję w słoikach w lodówce. Jak je wleję gorące to słoik ładnie "zassie" i wtedy mogą długo stać. A mrożę też, oprócz rzeczy wymienionych przez dziewczyny, gołąbki i wodę po białej kiełbasie, na której później robię pyszny żurek.

rybkawiedenka
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3772 dnia: 10 Listopada 2011, 13:27 »
Ja też mrożę mnóstwo jedzenia, ostatnio leczo, lasagne, sos do spagetti, i bigos.

Offline ziomaleczka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3245
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3773 dnia: 10 Listopada 2011, 14:04 »
Mrozimy zazwyczaj:
- bigos
- leczo
- mielone
- włoszczyznę na rosół i ogólnie warzywa na różne dania
- zrazy
- schaboszczaki
- pierogi
- sos do spaghetti
 
Hmmm.... na tą chwilę więcej nie pamiętam...

Ogólnie mięsa można mrozić. Zup nigdy nie mroziłam, więc się nie wypowiem. Mrożę składniki, ale nie zupy.




Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3774 dnia: 10 Listopada 2011, 20:54 »
Na  mnie zrobiły wrażenie te cuda
http://mojewypieki.blox.pl/2011/11/Mikolajkowe-Cake-Pops-Reniferki.html
http://mojewypieki.blox.pl/2011/09/Teczowy-tort-rainbow-cake.html#ListaKomentarzy

Już się nie mogę doczekac pieczenia takich śliczności dla mojego Synalka ;D
On 2011
Ona 2013

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3775 dnia: 10 Listopada 2011, 20:57 »
takie renifery w tamtym roku robiłam w formie muffinek - w tym roku córa będzie robić  ;D w końcu ostatnio sama składniki biszkopta wsypywała do miksera  ;)

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3776 dnia: 10 Listopada 2011, 21:12 »
kolorowy tort po prostu boski :o :o :o na pewno zrobię do Majce na 3 urodzinki...

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3777 dnia: 10 Listopada 2011, 21:24 »
z czystym sumienie polecam! elisabeth - dzieki za inspiracje!
pyszne danie - moja mała modyfikacja to daję mniej serka mascarpone o jedną łyżkę

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kurczak/z_pomidorami/przepis.html
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2011, 21:46 wysłana przez .:Anka:. »

Offline moniq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13342
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3778 dnia: 14 Listopada 2011, 08:03 »
dziewczyny a macie jakieś sprawdzone przepisy na ciasta, potrzebuję jakieś na urodziny, żeby było dobre i w miarę szybkie do zrobienia
Dane potrzebne do przekazania 1% podatku na naszego syna Maćka
W formularzu PIT wpisz numer KRS: 0000037904
W rubryce „Informacje uzupełniające - cel szczegółowy 1%” podaj:
23900 Kowalski Maciej Dąbrowa Górnicza
Dziękujemy

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3779 dnia: 14 Listopada 2011, 09:18 »
tort Pavlowej - dla miłośników bezy
http://mojewypieki.blox.pl/2007/04/Biala-Pavlova.html

ciasto milionera - mega słodkie i pyyyyszne
http://mojewypieki.blox.pl/2007/07/Kruche-ciasto-milionera-millionaires-shortbread.html

i mój ostatni faworyt - przepis od naszej Ninki - babka olejowa

nie mogę teraz znaleźć przepisu 0- jak znajdę to go tu wkleję  :)