Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2934004 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3630 dnia: 24 Sierpnia 2011, 16:51 »
Daruda, mnie masa krówkowa nie wybuchła
ale ja ja  tylko trochę podgrzałam; do konsystencji płynnej

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3631 dnia: 24 Sierpnia 2011, 17:10 »
czyli te 20 minut to od zagotowania tak?



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3632 dnia: 24 Sierpnia 2011, 19:02 »
Daruda - sama musisz sprawdzać kiedy masa  będzie na tyle miekka, zeby łatwo ją rozsmarować

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3633 dnia: 24 Sierpnia 2011, 19:26 »
a jak to sprawdzić,jak puszka będzie zamknięta?????



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3634 dnia: 24 Sierpnia 2011, 19:54 »
aaaa ja moją puszkę otworzyłam i podgrzewałam ją w kąpieli wodnej

Offline anetka71

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1864
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.10.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3635 dnia: 24 Sierpnia 2011, 21:07 »
ja gotuję otwartą puszkę jakieś 20 minut, nigdy nie chce mi się więcej czekać, a później klnę jak muszę taką gęsta rozsmarowywać :P mija jakiś czas, znowu robię 3 bita i zawsze jest tak samo :P

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3636 dnia: 25 Sierpnia 2011, 21:17 »
Ja do wafli gotuję mleko w puszce 2 godz. (zamknięte), ale widziałam takie już ugotowane na karmel, też w puszce.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline moniq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13342
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3637 dnia: 25 Sierpnia 2011, 21:26 »
a ja w sobotę będę robić tą sałatkę poleconą przez s_erduszko
Dane potrzebne do przekazania 1% podatku na naszego syna Maćka
W formularzu PIT wpisz numer KRS: 0000037904
W rubryce „Informacje uzupełniające - cel szczegółowy 1%” podaj:
23900 Kowalski Maciej Dąbrowa Górnicza
Dziękujemy

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3638 dnia: 26 Sierpnia 2011, 08:55 »
a ja w sobotę będę robić tą sałatkę poleconą przez s_erduszko

Już mi ślinka leci za samą myśl  :). Jest bardzo orzeźwiająca,więc w sam raz na jakie upały.Daj znać jak smakowała  8)

Offline asashia

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 833
  • Płeć: Kobieta
  • ~so be it~
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3639 dnia: 26 Sierpnia 2011, 09:26 »
o mamo-Ania- jak to ciasto milionera wygląaadddaaaaa......mój mąż oszalałby z radosci-ja tez-ale sie nie przyznam;) :obiad:
zrobie w przyszlym tygodniu!

postanowilam troche tutaj poszperac-bo ostatnio mam kryzys kulinarny:) i opatrzyly mi sie juz moje "firmowe dania"

ps-ja do wafli puszke tez gotuje jakies 2-3h a potem nie wyjmuje z garnka z woda przez 1h...wlasnie zeby nie bylo gwaltownych temp-przy wyjmowaniu!
ps-puszka musi byc przykryta woda-najlepiej gotowac w najwiekszym garnku-takim zupowym,
i faktycznie jak gagatka mówi-sa gotowe kajmaki w puszkach-ponoc bardzo dobre-w wiekszych hipermarketach bankowo sa dostepne!
nazywa się masa krówkowa lub masa krówkowa-mleko zagęszczone gotowane-kajmak...i nie ma problemu z konsystencją ani z ostudzaniem ani z wybuchem....pamiętam jak gotowałam puszkę u Rodziców-tato o mało zawałunie dostał i wciąż zaglądał do tej puszki!
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline moniq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13342
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3640 dnia: 26 Sierpnia 2011, 13:02 »
s_erduszko a słonecznik to wystarczy na patelnię na olej wrzucić? ile czasu go prażyć? bo pierwszy raz takie coś robię
Dane potrzebne do przekazania 1% podatku na naszego syna Maćka
W formularzu PIT wpisz numer KRS: 0000037904
W rubryce „Informacje uzupełniające - cel szczegółowy 1%” podaj:
23900 Kowalski Maciej Dąbrowa Górnicza
Dziękujemy

Offline dmonik44

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5748
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3641 dnia: 26 Sierpnia 2011, 13:13 »
hmmm jak tu u was smacznie:) w wolnej chwili muszę przejrzeć wszystkie przepisy i napewno coś zrobię:)
Natalka 4.11.2012

Offline ika3w

  • Ilona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3905
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23.08.2008r
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3642 dnia: 26 Sierpnia 2011, 13:48 »
Ja w tym roku pokusiłam się o zrobienie sosu słodko-kwaśnego

Sos słodko-kwaśny w słoiki
3kg pomidorów
1kg cebuli
4 papryki (można mniej)
można dodać marchewkę
1 puszka ananasów
1/2 łyżeczki czosnku mielonego
1/2 łyżeczki chili
2 łyżki musztardy
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka vegety
1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego mielonego
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 szklanka octu
2 szklanki cukru (można mniej a dodać sok z ananasa)
1,5 łyżki soli
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, posolić 1,5 łyżki soli - gotować na wolnym ogniu 1 godz z pokrojoną w kostkę cebulą. W tym czasie pokroić w kostkę paprykę i ananasa. Dodać po godz. z resztą składników do pomidorów. Gotować razem około 20 minut. Na koniec dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej (wymieszanej w zimnej wodzie), zagotować i gorące wkładać do słoików. Można na chwilę zagotować.


Drugi raz jak robiłam octu dałam połowę i było dobrze. Pierwsza porcja zbyt octowa jak dla mnie wyszła.



A ja potrzebuję sprawdzonego przepisu na tort z bitej śmietany
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpnia 2011, 15:10 wysłana przez Anjuschka »


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3643 dnia: 26 Sierpnia 2011, 15:29 »
s_erduszko a słonecznik to wystarczy na patelnię na olej wrzucić? ile czasu go prażyć? bo pierwszy raz takie coś robię

No zależy jaką masz patelnie, bo mozna i bez oleju :)
A jeśli na olej to na gorący oczywiście i chwilke daj temu słonecznikowi, prawda jest taka, że czasami wrzucam taki bez prażenia i też spoko, tyle, że ten prażony to taki chrupiący  ;D

Offline moniq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13342
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3644 dnia: 27 Sierpnia 2011, 13:03 »
ok dzięki zobaczymy co mi wyjdzie  :D
Dane potrzebne do przekazania 1% podatku na naszego syna Maćka
W formularzu PIT wpisz numer KRS: 0000037904
W rubryce „Informacje uzupełniające - cel szczegółowy 1%” podaj:
23900 Kowalski Maciej Dąbrowa Górnicza
Dziękujemy

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3645 dnia: 27 Sierpnia 2011, 16:56 »
Ika a tego sosu to na ile wychodzi takich słoiczków średniej wielkości (majonezowych) z podanych ilości?
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline morgaina

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3431
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3646 dnia: 27 Sierpnia 2011, 18:28 »
ja kupuję gotową masę w biedronce są różne smaki ;D



Offline moniq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13342
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3647 dnia: 27 Sierpnia 2011, 20:44 »
s_erduszko sałatka bardzo dobra, inna niż wszystkie, polecam
Dane potrzebne do przekazania 1% podatku na naszego syna Maćka
W formularzu PIT wpisz numer KRS: 0000037904
W rubryce „Informacje uzupełniające - cel szczegółowy 1%” podaj:
23900 Kowalski Maciej Dąbrowa Górnicza
Dziękujemy

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3648 dnia: 29 Sierpnia 2011, 13:55 »
s_erduszko sałatka bardzo dobra, inna niż wszystkie, polecam

Ciesze się, że smakowała. Może już niedługo polece następną z brokułami, ale pierw ją muszę wypróbować ;-).

Offline bubulina
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2063
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3649 dnia: 29 Sierpnia 2011, 15:45 »
a może ktoś z was ma jakiś fajny przepis na deser z gruszek??

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3650 dnia: 29 Sierpnia 2011, 15:58 »
na deser z gruszek nie mam,ale chętnie bym zjadła taka polską,twardą....ach....

ale polecam serniczek IZAURA pyszny i puszysty,troszkę inny niż tradycyjny;-)

spód:


kostka margaryny,
3/4 szkolanki wody,
1,5 szklanki cukru,
4 łyżki kakao,
wszystko to zmieszać w garneczku i zagotować,po ostudzeniu dodać 4 całe jaja, 2 łyzeczki proszku do pieczenia,cukier waniliowy,1,5 szklanki mąki, wylac na blaszkę.

góra


1 wiaderko sera-1kg,
6 jaj,
1/2 kostki margaryny,
budyń waniliowy lub śmietankowy,
olejek waniliowy,
1,5 szklanki cukru.

margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem do tego dodać ser,budyń i olejek, białka ubić na sztywno,dodać na koniec do masy i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką, masę połozyć na ciemny kakaowy spód, włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 stopni,piec około 1 h.

ciacho jest pycha,fajnie wyrasta,jest puszyste......nie można go nie lubić;-)
tylko jak będe robiła następnym razem zamiast olejku chyba dodam cukier waniliowy,bo troszkę mi olejek tam przeszkadzał,ma za bardzo intensywny smak według mnie,albo dałam za dużo;-)



Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3651 dnia: 29 Sierpnia 2011, 21:32 »
jak kupujesz gotową masę krówkową to nie trzeba jej gotowac
gotujesz mleko skondensowane slodzone żeby sie zrobiło krówkowe

ja też zawsze podgrzewam tą krówkową (kupuje gotową) a potem i tak M się męczy żeby to rozmsmarować bo mnie brakuje cierpliwośći
mikrofala tez wymięka
nie mam na to pomysłu

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3652 dnia: 31 Sierpnia 2011, 15:05 »
Sos z kurek (pychota)


składniki :

kurki
1 cebulka
1 czosnek
masełko
śmietana/jogurt
mąka
szczypiorek(opcjonalnie)

Wykonanie

Na patelni rozpuszczamy masełko. Kurki jeśli są duże, kroimy na mniejsze kawałki. Gdy już masło się roztopi wkładamy kurki i gotujemy(dusimy) na małym ogniu tak z 7 minut, potem dodajemy cebulke(kosteczka) i czosnek( wycisniety), dusimy jeszcze chwile razem, na koniec dodajemy śmietane/jogurt wymieszana z mąką, dodajemy szczypiorek, mieszamy,mieszamy i pyszny sosik mamy np. do placków,kotlecików.

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3653 dnia: 1 Września 2011, 12:55 »
Proszę o doprecyzowanie przepisu kurczaka w ogonowej zupie.

Czy zanim zostanie wlozony do naczynia trzeba go podsmazyc i czy piexczarki tez podsmazamy?

Dziekuje,
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3654 dnia: 1 Września 2011, 13:35 »
Ja kiedyś parę razy podsmażałam kurczaka
teraz od razu daję do naczynia żaroodpornego
pieczarki daję surowe
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3655 dnia: 1 Września 2011, 13:46 »
Dziekuje  :-*
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3656 dnia: 2 Września 2011, 12:14 »
Poproszę o prosty przepis na naleśniki :)

Chciałabym je wcześniej usmażyć, w czym je mogę potem podgrzać?

Offline ika3w

  • Ilona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3905
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23.08.2008r
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3657 dnia: 2 Września 2011, 12:20 »
Ika a tego sosu to na ile wychodzi takich słoiczków średniej wielkości (majonezowych) z podanych ilości?
Wyszło mi 7 albo 8 słoików półlitrowych.


Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3658 dnia: 2 Września 2011, 12:23 »
Dzięki :-* Jak mnie natchnie to się skuszę ;)

Poproszę o prosty przepis na naleśniki :)

Chciałabym je wcześniej usmażyć, w czym je mogę potem podgrzać?
Najprostszy sposób to mój sposób "na oko" ;D Mój Małż mógłby jeść codziennie naleśniory, więc smażę często, a jak mi zostaną to odsmażam złożone w trójkąt już posmarowane dżemem.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3659 dnia: 2 Września 2011, 12:46 »
To poproszę o ten przepis  :D