Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2980553 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3780 dnia: 14 Listopada 2011, 09:39 »
Anka a mam pytanie odnośnie toru Pavlovej:
zawsze wychodzi Ci taka łądna wysuszona beza?taka łamliwa?
bo Ja nie raz robiłam to ciasto i często beza wychodzi mi taka gumowa
co zrobić,żeby była taka sucha?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3781 dnia: 14 Listopada 2011, 09:47 »
a ubijasz na sztywno pianę?
ja najpierw ubijam na mega sztywno białka a potem pomału dodaję cukier, mąkę i ocet na koniec

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3782 dnia: 14 Listopada 2011, 09:50 »
ocet?
tego nie dodaję
tak ubijam na mega sztywno.Jak odwracam miskę do góry dnem, to nic nawet nie drgnie
więc ubite jest

teraz mam nowy piekarnik-elektryczny. w nim jeszcze nie piekłam.Może tym razem będzie lepiej?bo wcześniej robiłam w gazowym
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3783 dnia: 14 Listopada 2011, 09:55 »
przepis juz znalazłam.

a mam jeszcze pytanie - znalazłam przepis na trójkąty serowe
http://moje-co-nieco.ge5.net/2011/07/22/francuskie-trojkaty-z-twarogiem/

można tawróg zastąpić fetą i dodać np. oliwki?
___________

dzięki Satine; papryczki wyglądają smakowicie

te trójkąty z przepisu Madziq robię z fetą i dodaję pokrojone oliwiki - mega hit ostanich imprez! robi się je bardzo prosto i znikają tez szybciutko  ;)
Mariola, ano ocet. to on "sparwia", że ciasto jest kruche na zwenątrz a gumowe w środku
ja robię pavlovą dokładnie z tego  przepisu, który wkleiłam

ja piekłam tylko w elektrycznym więc nie wiem czy piekarnik ma znaczenie.

i dokopałam sie do przepisu Niny


BABKA OLEJOWA NA CIEMNO Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI


SKŁADNIKI CIASTO

4 jaja
szklanka cukru
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
2-4 łyżki kakao
pół paczki wiórków kokosowych

SKŁADNIKI POLEWA

1/3 kostki masła
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżka wody

DZIAŁANIE

Składniki na ciasto miksujemy w misce na gładką masę, w kolejności:

1. jaja
2. cukier
3. mąka z proszkiem do pieczenia
4. olej
5. kakao
6. wiórki kokosowe

Wylewamy do keksownicy i pieczemy 40-60 minut w temperaturze 160-180 st. (zależy od pieca)

Po upieczeniu wyjmujemy z blaszki, odkładamy do przestudzenia i bierzemy się za polewę.

W wodzie rozpuszczamy cukier, masło, dodajemy kakao i chwilkę gotujemy na małym ogniu. Gdy zgęstnieje polewamy ciacho i możemy posypać górę migdałami lub wiórkami.


Ciacho jest banalne, a schodzi w tempie błyskawicy. Jest wilgotne, puszyste i w sam raz słodkie z odrobiną egzotyki kokosowej.



 
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2011, 09:57 wysłana przez .:Anka:. »

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3784 dnia: 14 Listopada 2011, 09:57 »
Anka jestem pod wrażeniem Twojego talentu kulinarnego
że tak ekstra w kuchni gotujesz
te ciasta, itp
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3785 dnia: 14 Listopada 2011, 10:09 »
Mariola, ekstra to sa torty urodzinowe Dziubaska, Marty i innych dziewczyn
ja wybieram przepisy nieskomplikowane  ;)
a ciasto lubię piec  :)

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3786 dnia: 14 Listopada 2011, 10:15 »
nie..no ciasta urodzinowe, to Ja w ogóle nie patrzę
tu już trzeba miec talent
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3787 dnia: 14 Listopada 2011, 10:48 »
Mariola - ocet musi być w pavlovej.

jak nie mam czasu to lubię robić zebrę - wg przepisu ewy wachowicz (do wygooglania).
Ostatnio robiłam z synkiem i praktycznie 80% roboty to on odwalił ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3788 dnia: 14 Listopada 2011, 10:52 »
Ja nie daję tego octu...to może tu tkwi błąd właśnie?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3789 dnia: 14 Listopada 2011, 10:56 »
chyba tak. spróbuj - oczywiście nic go potem nie czuć w tym torcie

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3790 dnia: 14 Listopada 2011, 11:02 »
bez octu to taka duża beza nie wyjdzie chrupiąca, do małych bezików wystarczy mąką ziemniaczana. i z tego co zauważyłam lepiej wychodzi bez termoobiegu.
a zebrę robię od lat i teraz też córa pomaga przy niej  ;D

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3791 dnia: 14 Listopada 2011, 11:05 »
no i chyba tu odkryłyśmy mój błąd
nie daję tego octu
pewnie dlatego ta beza nie jest taka chrupiąca
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3792 dnia: 14 Listopada 2011, 11:07 »
ja dodaję i mąkę i ocet.

i się pochwalę: upiekłam na sobotnią imprezę synka pasztet domowy i rodzina orzekła że "pobiłam" moją mamę którą jest w tym temacie mistrzem ;)
miło mi było....
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3793 dnia: 14 Listopada 2011, 12:32 »
Mariolka, ja kiedyś używałam piekarnik gazowy i dla mnie to była totalna porażka. Teraz mam elektryczny i porównanie jak niebo i ziemia na plus elektrycznego oczywiście. Nie mam w nim termoobiegu ale w niczym mi to nie przeszkadza, trzeba tylko pamiętać, że bez termoobiegu a przy tej samej temp powinnaś wydłużyć czas pieczenia o około 10-15 min.
Z bloga który zalinkowała .:Anka:., wychodzi wszystko, dosłownie wszystko, dla mnie jest on idealny. Musisz pamiętać, że Dorotus czyli właścicielka bloga piecze zawsze na termoobiegu i koniecznie musisz się trzymać bardzo ściśle przepisu bo często są tam niuanse, które łatwo przeoczyć a mają one duży wpływ na efekt końcowy. Ja nowe ciacho z tego bloga zaczynam piec od przeczytania wszystkich wpisów w komentarzach bo czasem to potrafi rzucić nowe, pomocne światło na przepis.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline moniq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13342
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3794 dnia: 14 Listopada 2011, 13:44 »
Anka dzięki za przepisy, tą babkę może wypróbuję w ten weekend
Dane potrzebne do przekazania 1% podatku na naszego syna Maćka
W formularzu PIT wpisz numer KRS: 0000037904
W rubryce „Informacje uzupełniające - cel szczegółowy 1%” podaj:
23900 Kowalski Maciej Dąbrowa Górnicza
Dziękujemy

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3795 dnia: 14 Listopada 2011, 17:41 »
Ja babkę zrobiłam dziś, właśnie jem  ;D Dobra, ale chyba za długo piekłam, bo moja nie jest wilgotna. Ale i tak pycha.

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3796 dnia: 14 Listopada 2011, 17:59 »
Ja do deseru pavlovej nigdy nie dodawalam maki... a juz octu tym bardziej i zawsze wychodzi chrupka z zewnątrz i wilgotna w srodku, ale to kwestia temperatury i czasu pieczenia.



Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3797 dnia: 14 Listopada 2011, 18:58 »
Leczo



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3798 dnia: 14 Listopada 2011, 18:58 »
Ja wekowalam sos meksykanski ze strony madziq, a jeszcze chce zawekowac warzywa po chinsku. Przepis wrzuce, jak dopadne kompa. A jak jednogarnkowe to risotto,ale nie wiem jak z mrozeniem tego.



Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3799 dnia: 14 Listopada 2011, 19:27 »
i jak sos smakuje? pycha nie?  ;D

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3800 dnia: 14 Listopada 2011, 21:18 »
madziq - zajrzałam na twój blog i nie wyświetla mi się przepis na klopsy w sosie pieczarkowym... sprawdź proszę
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3801 dnia: 14 Listopada 2011, 21:22 »

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3802 dnia: 14 Listopada 2011, 21:30 »
ooo teraz jest git ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3803 dnia: 15 Listopada 2011, 09:50 »
Madziq zrobiłam w weekend Twojego kurczaka na marchewce i był pycha.
mąż zażyczył sobie teraz pulpety - najlepiej każde po kolei ;D


jeszcze zapytam o pomysły na polędwicę wieprzową.
marynuję gadzinę od wczoraj i dziś ma wskoczyć na stół. tylko jeszcze nie wiem w jakiej postaci...

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3804 dnia: 15 Listopada 2011, 10:47 »
i jak sos smakuje? pycha nie?  ;D
Wiesz co, smaczny, ale... dla mnie trochę za kwaśny, a i tak dałam ocet jabłkowy. Czy tam nie powinno być 1/2 szklanki?
Dodałam jeszcze ananasa, bo go lubię bardzo. Będzie na zimowe obiadki :)


madziq, A mam jeszcze pytanie o te popcakes reniferki, ile sztuk wychodzi Ci z porcji?

No i przymierzam sie w następny weekend zrobić ciasto na piernika staropolskiego, bo w zeszłym roku z apóźno wystartowałam i jedliśmy na nowy rok, a pyszny był!



Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3805 dnia: 15 Listopada 2011, 11:03 »
no bo on ma być słodko kwaśny, ma być szklanka octu ale zwykłego - jabłkowy całkiem zmienia smak  :-\ mogłaś sobie więcej cukru dodać  ;)

ja tych popcakes  nie robie bo na to to czasu nie miałabym tylko muffinki kakaowe które zalewam po górze czekoladą i w dalszej części tak samo przystrajam (zamiast czekolady można dać jakiś krem)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3806 dnia: 15 Listopada 2011, 11:18 »
Ja ostatnio od Madzi wcinałam Zapiekanka makaronowa z brie - pychotka.  ;D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3807 dnia: 15 Listopada 2011, 11:43 »
Hm... wydaje mi się, że jak na mój smak, ze zwykłym byłby jeszcze kwaśniejszy, a cukru i tak jest tam dużo, dlatego doszedł ananas i sok z ananasa i jest gucio :) Przepis i tak zostawam na kolejne zapasy, jak te się skńoczą :)

A patrz, nie pomyślałam, przecież moge zrobić te muffiny piernikowe i je ozdobić, dzięki za pomysł :D


WARZYWA PO CHIŃSKU

150 l swieżego bulionu
100g ananasa z puszki i 8 łyżek soku
1 średnia marchewka
1 mała papryka czerwona i zielona
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki octu winnego
1 łyżka drobnego cukru
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz do smaku

Zagotować bulion z sokiem z ananasa. Dodać marchew pokrojoną w słupki, papryki pokrojone w kostki i ananasa pokrojonego na kawałki. Gotować 5 min pod przykryciem. Dodać pozostałe składniki, gotować często mieszając. Doprawić solą, pieprzem. Jeśli sos będzie za rzadki można zagęścić kartoflanką.
Najczęściej podaję z ryżem i kurczakiem. Mozna z tego zrobić danie jednogarnkowe i użyć ryżu do risotto :) Wtedy super przechodzi smakiem warzyw.
Zapomniałam jeszcze , madziq, robiłam ostatnio tartę cytrynową poraz kolejny (uwielbiam!) i wpadłam na pomysł, by na święta zrobić wariant pomarańczowo-korzenny. Do spodu dodałam Twojej przyprawy do piernika, a do masy zamiast cytryny, sok i skorke z pomaranczy. Smak super, tylko ten kolor taki szary :( Masz jakiś pomysł co dodac, poza sztuczynm barwnikiem, by barwa była jakaś intensywniejsza, a kolor pomarańczowy?

Normalnie zaraz założę wątek "Listy do M. - czyli zapytaj madziq - kulinarne podpowiedzi" :P :P :P



Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3808 dnia: 15 Listopada 2011, 12:21 »
a jaką tą tarte robisz? dodajesz do masy żółtek? bo one dużo koloru wnoszą :) wtedy więcej ich można dodać

Normalnie zaraz założę wątek "Listy do M. - czyli zapytaj madziq - kulinarne podpowiedzi" :P :P :P

 :hahaha:

Ania cieszę się że smakuje :) ja ją uwielbiam tylko nie wiem czy teraz mogę jeść  :-\

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3809 dnia: 15 Listopada 2011, 16:01 »
w sobotę robimy z mężem imprezkę dla znajomych i potrzebuje SPRAWDZONYCH !! przepisów na  paszteciki z serem i pieczarkami.Znalazłam przepis na paszteciki ale z ciasta francuskiego tylko nie mam pojęcia czy są smaczne. Może ktoś robił je i napisze mi opinię albo poda własny przepis.
[/url]
[/url]