Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2948777 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3720 dnia: 17 Października 2011, 20:35 »
dziewczynki,ponawiam pytanko o sosiki do naleśników;-))) jak robicie???

Podam Ci przepis na najlepszy sos czosnkowo-paprykowy, jaki jadłam, a dodam, że nie lubię paprykowych - ten ejst rewela!

Papryka konserwowa, papryka słodka w proszku, czosnek w ząbkach (broń Boże jakiś w kostkach, albo w proszku), majonez (albo majonez i jogurt grecki, albo sam grecki), pieprz.

Wszystko miksujemy i la voila (aczkolwiek ja paprykę obieram ze skórki - jak komuś kiedyś stanęła skórka na żołądku, wie dlaczego) ;)


A inna wersja czosnkowego to jogurt grecki, koperek, czosnek, sól, pieprz (ewentualnie 1-3 łyżki majonezu oraz... uwaga uwaga... odrobina serka homogenizowanego :P szwagierka sprzedała mi ten patent!).

A ze słodkich, to taj jak Maja, najczęściej  miksuję owoce po prostu.



Offline elemelka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 12356
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3721 dnia: 17 Października 2011, 21:17 »
a do tej szarlotki SaTine to ile daje się proszku do pieczenia ???
ale tu pysznie, normalnie muszę coś zjeść ;D


Offline Ewiszka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3514
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3722 dnia: 17 Października 2011, 21:31 »
mój ukochany sosik czosnkowy to: jogurt naturalny, trochę majonezu, ząbek czosnku, sól i zioła prowansalskie

wychodzi pyyyycha!

Offline SaTine

  • ღ KM ღ
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3829
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3723 dnia: 17 Października 2011, 21:32 »
a do tej szarlotki SaTine to ile daje się proszku do pieczenia ???
ale tu pysznie, normalnie muszę coś zjeść ;D
ja daje 1 łyżeczkę
____________________________________________________
"...Jeśli wiara czyni cuda... trzeba wierzyć że się uda..." ... :dzidzia:

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3724 dnia: 17 Października 2011, 21:34 »
Ewiszka, zapomniałam Ci napisać, robiłam kuraka w porach i wyszedł obłędny, ale zrobiłam, tak, jak proponowałam, czyli papryka słodka, curry i kumin. Do tego pieczone ziemniaczki i dla mnie warzywka na parze :)

Nie pomyślałam o dodaniu prowansalskich, a tak je lubię... Muszę spróbować :)



Offline Ewiszka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3514
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3725 dnia: 17 Października 2011, 21:36 »
a widzisz...ja go odpimpowałam nieco przyprawami, ale i tak liczyłam na coś więcej :P

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3726 dnia: 17 Października 2011, 21:54 »
dziękuję za propozycje na sosiki;-) z czosnkowych na bank któryś z tych zrobię-może ten od caarolli z ta papryką,bo jakoś tak mi się kojarzy właśnie z Manekinem;-) a z pomidorowych ???może jakiś pomidorowy z pieczareczkami????



Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3727 dnia: 17 Października 2011, 22:22 »
hm, pomidorowych nie podam, bo nie lubię ;)


A z manekina to moze myslisz o tysiąca wysp z papryką i ogórkiem konserwowym?



Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3728 dnia: 17 Października 2011, 23:14 »
dawaj;-)))



Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3729 dnia: 18 Października 2011, 13:08 »
Kurak w porach dla mnie średniawy, bez rewelacji.

Za to z bloga chyba Gabrysi zapiekanka ziemiaczana - pychotka.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3730 dnia: 19 Października 2011, 10:57 »
A dla tych, którzy mają "strzelającą" miskę z Tupperware podaję przepis na wyśmienite:

"CIASTO DROŻDŻOWE":


Składniki:

4 szklanki mąki
szczypta soli
3 całe jaj
5 dag drożdży
1/2 szklanki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
4 łyżki oliwy lub roztopionego masła
cukier waniliowy


Wykonanie:

Do miski wsypujemy 4 szkl. mąki + sól

W innym naczyniu kruszymy drożdże + 1/2 szklanki cukru+ jaja+ mleko = rozczyn wlewamy do miski, zamyka,my ją wypuszczając powietrze i kilka razy nią potrzepujemy.

Następnie otwieramy miskę i polewamy po jej ściankach 3-4 łyżki oliwy lub roztopionego masła. Zamykamy miskę, wypuszczamy powietrze i jeszcze raz potrzepujemy nią aż usłyszymy że ciasto oderwało się od ścianek.

Wkładamy miskę do ciepłej wody i po trzykrotnym odskoczeniu pokrywki wylewamy ciasto na blaszkę.

KRUSZONKA

Do tej samej miski (nie trzeba jej myć) wsypujemy 1 szklankę mąki + 1/2 kostki roztopionego masła lub margaryny + 1/2 szklanki cukru + cukier waniliowy.
Zamknąć miskę i wszystkie składniki wymieszać obracając miskę kilkakrotnie. Posypać ciasto.

Piec w 180 stopniach przez ok. 40-50 minut

Robiłam ten placek w piątek i wyszedł OBŁĘDNY!!! Wysoki, puszysty, maślany. PYCHA! A kruszona jak dotąd nigdy mi nie wychodziła! A w misce wyszła przepyszna.

POLECAM!

Offline anetka71

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1864
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.10.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3731 dnia: 19 Października 2011, 12:10 »
ooo,to ja spróbuję to ciasto drożdżowe :) zazwyczaj robię sama,ale że miskę mam to w weekend zawalczę ;>

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3732 dnia: 19 Października 2011, 13:19 »
Geniusz właśnie  polega na tym, że o to ciasto w ogóle nie trzeba walczyć! ;D

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3733 dnia: 19 Października 2011, 15:38 »
Bombowy przepis. Aż mnie naszła ochota na to ciasto... ale miski nie mam :)
Ilu litrowa jest najlepsza?

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3734 dnia: 19 Października 2011, 19:57 »
Daria, wiem tylko, ze w składzie jest majonez, keczup, papryka konserwowa/świeża, ogórek konserwowy, pieprz, sól. A proporcje chyba musisz sama spróbować ;)

Co to za  "strzelająca" miska? ;)



Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3735 dnia: 19 Października 2011, 20:51 »
a co to za miska?

Offline żonka

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1779
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.09.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3736 dnia: 19 Października 2011, 21:00 »
O taka:
http://www.tupperware.pl/xchg/pl/hs.xsl/946.html

Dla mnie najlepsze w niej jest to, że nie trzeba sobie rąk brudzić tylko macha się miską i składniki same się super łączą i wychodzi ciasto.  :)

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3737 dnia: 19 Października 2011, 23:33 »
carolla,ewiszko, te wasze sosiki to blenderem pacnąć????



Offline madziulka1021

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 611
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3738 dnia: 20 Października 2011, 06:47 »
Ja też zrobiłam kurczaka w porach -wyszedł dobry zrobiłam jak pisała carolla dodałam paprykę i curry bo miałam akurat pod ręką ;D

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3739 dnia: 20 Października 2011, 10:01 »
Daria najlepiej, no chyba, ze masz duzo wolnego czasu to rozgniec widelcem :-P



Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3740 dnia: 20 Października 2011, 13:01 »
Dziewczyny robiłyście może te polędwiczki? Z czym je najlepiej podać?(mam zamiar dodać też pieczarki) :hmmm:

pyszne polędwiczki w ziołach
 60 dag polędwiczki wieprzowej
2 łyzki mieszanki ziołowej ( natka, koperek, oregano)
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
olej
vegeta
mała cebula
cukier
słodka sproszkowana cebula
sól, pieprz

1. Zioła wymieszać z posiekana drobno cebulą, roztartym czosnkiem, solą pieprzem do smaku cukrem, 3-4 kropelki soku z cytryny, papryką, 3 łyżkami oleju i łyżeczką vegety. Odstawiamy na godzinę.
2. Poledwicę obsmażyc na patelni ( ja kroję ją na kilka kawałków - nie obsmażam w całości ).Następnie przkładamy ją do naczynia żaroodpornego zalewamy ją marynatą, Tak żeby każda jej częśc była nią pokryta.
3.Pieczemy 30 -35 minut w tem 180 st.

Ja ostatnio robiłam ją z pieczarkami ( wrzucałam je do naczynia razem z polędwiczkami. A w poniedziałek teściowa zrobiła je z kurkami . Normalnie pychota.Polecam

Ja też zrobiłam kurczaka w porach -wyszedł dobry
Niby nic nadzwyczajnego, ale na imprezie urodzinowej Łucji "poszedł" jako pierwszy ;)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3741 dnia: 20 Października 2011, 13:10 »
w sobotę mam najazd gośći i problem co zrobić do jedzenia, żeby było różnorodnie i sie przy tym nie narobić  ;)

myślałam o kurczaku w zupie ogonowej (jak myslicie czym - jakimi przyprawami - mozna by zastąpić tą zupę? )
i sałatce z tuńczykiem  ::)

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3742 dnia: 20 Października 2011, 13:30 »
Ja kiedyś go robiłam w przyprawie do gyrosa...

A chcesz coś zrobić "obiadowego" czy raczej zapiekankę?
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3743 dnia: 20 Października 2011, 13:56 »
obiadowe nie...raczej jakaś zapiekankę i sałatki

goście zjawią sie późnym popołudniem i zostaną do następnego dnia do obiadu (?)

Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3744 dnia: 20 Października 2011, 14:23 »
Aniu ja polecam pyszności od naszej madziq  ;)
ja robiłam między innymi to

http://moje-co-nieco.ge5.net/2011/06/16/muszle-nadziewane-farszem-drobiowo-pieczarkowym/

i to

http://moje-co-nieco.ge5.net/2011/06/28/kurczak-zapiekany-z-pomidorami-i-mozzarella/
to jest mega szybkie do zrobienia i pyszneeeeee  :)

ostatnio robiłam też risotto kolorowe, schab w sosie cebulowym, kurczaka w krakersach...ehhh niebo w gębie  :)


 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3745 dnia: 20 Października 2011, 14:36 »
kurczak w krakersach? brzmi pysznie!
daj przepis!

Offline SaTine

  • ღ KM ღ
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3829
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3746 dnia: 20 Października 2011, 15:03 »
Ja polecam nadziewane papryki, idealne na imprezę.. i szybko się robi:





tu akurat nadziewane mięsem mielonym, cebulką z pieczarkami i kuskusem.

Ale pyszne wychodza też z nadzieniem jajecznym : rozbełtać jajko, dodać pokrojoną w kostkę szynkę, cebulkę, paprykę, i starkowany ser, Doprawic i napełnić połówki papryk. Na wierzch starkować jeszcze trochę sera. Zapiekać
____________________________________________________
"...Jeśli wiara czyni cuda... trzeba wierzyć że się uda..." ... :dzidzia:

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3747 dnia: 20 Października 2011, 15:08 »
przepis juz znalazłam.

a mam jeszcze pytanie - znalazłam przepis na trójkąty serowe
http://moje-co-nieco.ge5.net/2011/07/22/francuskie-trojkaty-z-twarogiem/

można tawróg zastąpić fetą i dodać np. oliwki?
___________

dzięki Satine; papryczki wyglądają smakowicie

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3748 dnia: 20 Października 2011, 15:14 »
Żaneta  ;D

Aniu te trójkąty są jako deser, ale jak chcesz na słono jako przystawkę to na pewno feta i oliwki będą dobrym dodatkiem - ciasto francuskie jest bardzo uniwersalne i pasuje praktycznie do wszystkiego  ;)

Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3749 dnia: 20 Października 2011, 16:01 »
ja jestem fanką madziq'owych przepisów  ;D
słodkości też robiłam i źle się to dla mnie skończyło...waga poszła w górę, bo pohamować się nie mogłam  ::)

na nadziewane papryczki się czaję już od dawna, muszę w końcu zrobić.
Ale się głodna zrobiłam, a w domu tylko zupa ogórkowa na obiad  :P
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...