Mam straszny dylemat i do kogo miałabym się z nim zwrócić jak nie do Was.. Problem jest taki, który kościółek wybrać. Mieszkam w Szczecinie i na swoim osiedlu mam kościółek, wesele będzie w Goleniowie. I pytanie czy w Goleniowie czy w Szczecinie analizowałam już to sto razy chyba i nadal mam dylemat.
Ja mam analogiczną sytuację - tyle że w grę wchodzi Olsztyn i wioseczka turystyczna 30 km od Olsztyna.
Wiec w Twoim przypadku do zalet ślubu w kościele w Szczecinie dopisałabym jeszcze fakt, że w szczecinie do kościoła będą mogli przyjść znajomi którzy nie zostali zaproszeni na wesele - np znajomi z pracy - zawsze jest delegacja z pracy - a za miasto nie wiem czy by przyjechali

to samo z koleżankami czy kolegami - na pewno wszystkich nie zaprosiliście na wesele, ale może chcieliby oni być w trakcie waszych zaślubin

poza tym zgadzam się z agneską co do punktów 1-3, co do punktu 4 nie bardzo
Bo domyślam się że pisząc:
Goleniów:
- łatwiej od strony organizacji, goście będą mogli wcześniej przyjechać do hotelu zostawić rzeczy i pójść do kościoła
masz na myśli że przyjadą z drogi, przebiorą się, odświeżą itp. ?
W przypadku ślubu w Szczecinie musieliby albo jeździć hotel - kościół w szczecinie - hotel, albo przebierać się w drodze albo już musieliby jechać przygotowani.
Z tym ostatnim, czyli że musieliby jechać już przygotowani to u mnie byłoby ciężko bo goście będą z Berlina, Wrocławia - i tu ciężko mi sobie wyobrazić ze np jadą 7 godzin (jak nie dłużej) już w strojach weselnych, babki umalowane i wyszykowane, bo przez tyle godzin to makijaż spłynie, ciuchy się wygniotą... - czyli jednak u mnie jest pretekst żeby zapewnić im możliwość odświeżenia się przed ślubem i przebrania. Ale może dam radę to załatwić, że podjadą do kogoś z rodzinki kogo znają i kto mieszka w Olsztynie i u niego się przebiorą.
Też nie wiem jak to do końca pogodzić, ale chyba jednak ślub zrobię w Olsztynie.
A Ty przemyśl

może jeszcze ktoś podpowie swój punkt widzenia