Autor Wątek: ZUZIA - blond ślicznotka Gosiaczka80!  (Przeczytany 66516 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Odp: ZUZIA - blond ślicznotka Gosiaczka80!
« Odpowiedź #600 dnia: 22 Października 2007, 09:09 »
u nas po staremu. wczoraj byłysmy na małym spacerku (wreszcie mogłam odetchnąć świerzym powietrzem).  ale że było chłodno wiec spacerek krótki i bez zdjęć. A spacer był też po to aby mała zasneła. ostatnio ma z tym problemy. Zasypia mi przy cysiu a jak tylko ją odłożę to się budzi. A do cysia też ją trudno dostawic. tłumaczę sobie, ze to wszystko przez zębole. Bo zabkowanie sie rozkreca. w czwartek cały czas przy mnie na ręku, jak ją położyłam do łóżeczka to od razu płacz. Ostatnio wieczorami pare razy mnie ugryzła. Najgorsze jest to ze to aby wziasc ja na rece wymusza przez kaszelek.  Pprzynajmniej w to jest jedna opcja. bo nie kaszle w nocy, na spacerze, tylko w dzień....i to tez nie zawsze.
A w sobotę kupiłam jej pare bodziaków i pajacyka na 80 cm !!!!  w domu przeżyłam szok jak się dokładnie przyjrzalam wielkości pajacyka....ale on jest wielki ! Czy ja mam już TAK duże dziecko ??
co do soboty, to wypróbowaliśmy nosidełko na szelkach.  Fajnie się ją nosiło, tylko trochę niewygodnie było mi wchodzić po schodach.   

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #601 dnia: 22 Października 2007, 22:37 »
Biedna mała , tak ją zębole męczą ...A moze jak jej dajesz cyca  i odstawiasz to daj smoka aby sie nie budzila i nie płakała ? A czy wogóle uzywa smoka ?
A twoja córa juz duza :) wkoncu ma 6 miesiecy :)
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #602 dnia: 23 Października 2007, 08:45 »
Ja tez bym dawała smoczek do pomocy .. no i gryzaczki....

Trzymajcie sie.. :przytul:
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #603 dnia: 24 Października 2007, 09:13 »
Zuzia smoka tolerje aczkolwiek ostatnio częsciej zastępuja go paluszki.  manerw ze smokiem o ktorym pisze Ela mam juz od jakiegos czasu wypróbowany. Ostatnio to niedziała, bo przebudza sie z wielkim przerazeniem w oczach.

Zuzek gryzaki tez ma; wczoraj na 100 % przekonałam sie ze chodzi o moja obecność koło niej.

wczoraj byłam na konsultacji u pediarey bo mała cos ostatnio pokasływała i "szczekała", do tego ma stan podgoraczkowy. ale okazało sie ze wszystko jest ok. a ten kaszelek to albo od nadmiaru sliny albo od suchego powietrza. Albo jak cos chce....czyli foch.  Przy okazji dowiedzialam sie ze juz jej moge podac miesko z ziemniakiem i marchewka.  tylko chyba musze taki zestaw ugotowac sama, bo w słoiczku to niedostane.

jak narazie Zuzolek jadła :
jabłko w przecierze i soczku,
marchwke,
jablko i marchewke,
dynie z ziemniakami,
ziemniaki, marchewke i pietruszke (zupka jarzynowa)
jabko z gruszka,
ziemniaki,marchewka, pietruszka i por (zupaka 1-szy przecier) jest w ramach testu.

jak narazie nie widze zbytniego entuzjamu aczkolwiek jakos udaje mi sie ja nakarmic. ciekawe czy znajdzie sie cos takiego co jej bedzie badzo smakowało.

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #604 dnia: 24 Października 2007, 09:46 »
No brawa za menu :)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #605 dnia: 24 Października 2007, 13:55 »
No to już ładnie pojadła :) Myślę że Zuzia najpierw musi przyzwyczaić się do nowych smaków żeby je bardziej polubić. Mój Mały ma tak z jabłkiem. jakoś Mu średnio wchodzi jak Mu dłużej nie daję.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #606 dnia: 25 Października 2007, 09:28 »
No brawa za menu
a dziekuję. podobno to dużo.
Myślę że Zuzia najpierw musi przyzwyczaić się do nowych smaków żeby je bardziej polubić. Mój Mały ma tak z jabłkiem. jakoś Mu średnio wchodzi jak Mu dłużej nie daję.
byc może. ja chciałam przetestowac teraz owoce aby trafić w ogóle w coś co bedzie jadla w wielkim apetytem. ale wg lekarki mam jej codziennie dawac zupke, a owoce jako deserek moga tez byc.

tak sie zastanawiam .... doradźcie mi.
musze zuzi ugotowac zupke z kurakiem. czy wy jak gotujecie swoim maluchom to szukałyscie sklepu z ekologiczna zywnoscia i tam kupowalyscie warzywa czy tez poszlyscie do warzywniaka i kupilyscie tam marchewke. prolem w tym ze u mnie nie ma takiego sklepu.
a wode do zupek to przegotowana kranówe czy mineralke ?

dzis nocka nie bardzo byla udana. wczoraj Zuzolek spala tak plytkim snem, ze wystarczyło ze poduszka ruszylam a juz sie budzila usypianie na trzy razy. a i tak po 23 obudzil mnie jej placz. potem tak sie obudzila ze nie dalo rady jej uspic. do tego jak lezała , nawet kolo nas na łózku to poplakiwała.  ale jak zgasilam lapke i ja pokołysałam to zaczela przysypiac. skonczylo sie tym, ze spała koło mnie, a i tak co chile marudzila i "wyla" przez sen.  dobija mnie te zeby ...o ile to one. A tak w ogole to juz lape jakas schize, o mi sie śniło ze jak si rano obudzilam to Zuzek miala dwie dolne jedyneczki calkiem sporych rozmiarów.  ??? ::)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #607 dnia: 25 Października 2007, 09:32 »
No zaczyna sie dorosle zarełko :)
Sliczna ta Twoja niunia :)
Co do jarzynek to ja bym nie przesadzala z ta ekologicznoscia. Lepiej nie przyzwyczajadz dzieciaczka do "sterylnosci". Potem i tak bedzie jadla Wasze obiadki a nie sadze bys gotowala dla calej rodzinki takie zdrowe jarzynki. Zreszta kto tam wie co tak naprawde spzredaja w takim sklepie :)
U mnie tez takiego nie ma. Bede kupowac w zwyczajnych warzywniakach albo marketach.

Pozdrowionka dla małej od Kacperka ;)

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #608 dnia: 25 Października 2007, 10:10 »
Gosiu ja w marketach to nie będę kupowała nic co mam podać dziecku i właśnie dlatego daję jej słoiczki. Moja pediatra/alergolog odradzała mi jakiekolwiek eksperymenty na własnym dziecku w postaci gotowanego jedzenia do chwili póki młoda nie skończy roku. Jedyne co zrobię to na wiosnę dostanie warzywa zz własnego ogórdka teściowej, tam mamy jabłka, gruszki i różne warzywka. Ale to dopiero po pierwszych urodzinach.

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #609 dnia: 25 Października 2007, 10:42 »
ja tez jestem raczej za sloiczkami

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #610 dnia: 25 Października 2007, 12:08 »
No Zuza juz super dziewczynka ;D
Menu smakowite :) napewno cos Zuzi posmakuje i bedzie to lubiła  :)najbardziej

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #611 dnia: 25 Października 2007, 12:35 »
Gosiu u nas ninka jest ju zstarsza wiec inaczej to wyglada..
ALE ZAWSZE jak gotuję jej cos ... to na wodzie mineralnej !
ewentualnie GYDBY zabrakło to na kranówie ale juz przegotowanej...

Co do tego GDZIE KUPOWAC... ja na Twoim miejscu skusiłabym sie na słoiczki o ile budzet to wytrzyma..
ALE dodawałąbym np. ziemniaczku kupione na wsi od rolnika.... na pewno sprzeda Ci kazdy jakis mały woreczke tylko dla małej..
mylse ze warto wybrac sie i po marchewkę...

Słoiczki 5 mirscye sa zmielione zupełnie.. papka...
ale to od 7 miesiac sa juz na rzyu wiec mają grudki...

ja do tych zupek dodtaje jakies swoje w wieksym kawałku warzywka aby mogłą gryzc :)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #612 dnia: 26 Października 2007, 08:19 »
w marketach na pewno nie bede kupowała tylko w warzywniaku koło domu lub na bazarku.

ja miałam w planie wypróbować na Zuzi wiele słoiczków i zobaczyc jak reaguje na warzywa i owoce, a potem jej to gotować. bo na dłuższą mete to drogi "ten gips". poza tym nie do końca podobają mi się składy tych zupek i obiadków. po co do zupy dodają sok jablkowy lub z białych winogron ? A o śmietanie, maśle i soli to juz nie wspomne.  fakt i ch wielkim atutem jest to ze są bardzo wygodne.

ziemniaczku kupione na wsi od rolnika.... na pewno sprzeda Ci kazdy jakis mały woreczke tylko dla małej..

u mnie pod blok podjezżja panowie z ziemniakami albo jedziesz na targ i ku[pujesz prosto od chłopa.  tylko co z innymi warzywami....

wczoraj Zuzia spróbowała trochę kaszki ryżowej na wodzie z sokiem (dla dzieci). Ta kaszkę zrobiłam dla siebie na bardzo późne drugie śniadanie ale ze tak mi zabierała miseczkę to trochę spróbowała. I chyba jej to trochę zmakowało. Może przez ten dodatek soku z białych winogron i jabłka.

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #613 dnia: 26 Października 2007, 09:15 »
Gosiu.. na pewno musisz poszukac... sa 2 skłądnikowe zupki....
Wybirze sie do  hipera i na spokojnie poczytaj...

o soli w zupkach nie słyszałam... na na pewno nie dla maluchów w HIPPie?

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #614 dnia: 26 Października 2007, 11:25 »
w wiekszosci hippa nie ma mleka bo ja dokladnie czytam etykiety

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #615 dnia: 28 Października 2007, 21:27 »
i co nowego słychac ?  ;D
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #616 dnia: 29 Października 2007, 08:38 »
Gosiu.. na pewno musisz poszukac... sa 2 skłądnikowe zupki....
Wybirze sie do  hipera i na spokojnie poczytaj...

o soli w zupkach nie słyszałam... na na pewno nie dla maluchów w HIPPie?

no są, a właściwie jest jedna z hippa. tyle ze hippa prawie nie ma w moim mieście. A jechac specjalnie 50 km po pare sloików to lekka przesada.

no własnie to w hippie jest sól jodowana, mleko, śmiatana i masło. oczywiscie nie we wszystkich słoiczkach. wiem, że jest bo byłam na stronie hippa i sprawdzałam składy niektórych słoiczków.  To tłumaczyłoby dlaczego dzieci, które pomakują jedzenia z hippa  nie chcą jeść słoiczków z innych firm.

Przedwczoraj i wczoraj Zuzia dostała domową zupkę z marchewki, ziemniaka i kurczaka. Jakim zaskoczeniem było dla mnie to z jaką chęcią jadła i ile zjadła. objętościowo to cały słoiczek zjadła na raz !! A z kupnych to góra pół słoiczka i to jeszcze z dodatkiem mojego, odciągniętego mleka.

A wczoraj, kozystając z tego, że Zuziatko poszło spać wg. starego czasu mama miała seans filmowy. hihihih jak za starych, dobrych czasów.

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #617 dnia: 29 Października 2007, 09:13 »
Ja sie zgadzam ze dzieciom nie wolno SOLIĆ potraw ale dodatek soli jodowanej - najwidoczniej jest zatwierdzony
przez wszelkie instytucje skoro jest - wiadomo ze sol jodowana ma swoje"+"

Co do masła... Mi pediatra poiwedziała ze jeszel gotuję soje zupy to musze dodawac oliwe z oliwek - tłuszcz rosninny ze wzgledu na\
tłuszcze czy kwasy OMEG cos tam wiec i tak masz masło na kanapeczkach lub w zupie :)

ALe to zalezy od Ciebie co wybierzesz :)

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #618 dnia: 29 Października 2007, 09:23 »
Widzisz jak smakowała jej twoja kuchnia  ;D
Zawsze swoje to lepsze , a gotowe to wygodniejsze :)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #619 dnia: 29 Października 2007, 09:57 »
Ja sie zgadzam ze dzieciom nie wolno SOLIĆ potraw ale dodatek soli jodowanej - najwidoczniej jest zatwierdzony
przez wszelkie instytucje skoro jest - wiadomo ze sol jodowana ma swoje"+"
ale troche to pokrecone. nie solic, a jednak gdzie niegdzie ol dodaja.

Co do masła... Mi pediatra poiwedziała ze jeszel gotuję soje zupy to musze dodawac oliwe z oliwek - tłuszcz rosninny ze wzgledu na\
tłuszcze czy kwasy OMEG cos tam wiec i tak masz masło na kanapeczkach lub w zupie
wiem,ze powinno sie dodawac jakis tłuszcz.ale wydaje mi sie ze w sloiczkach nie powinno byc masła tylko jakis inny tłuszcz.ja zuzi dodałam do zupki olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia z dodatkim kw. tluszczowych omega 3. nastepnym razem dodam jej oliwe z oliwek. zobczymy moze bedzie jej smakoac to na zapach czego ja dostaje mdlosci.

Widzisz jak smakowała jej twoja kuchnia 

ela wiesz jak podbudowac moje ego :D ;D ;D ;D

Zawsze swoje to lepsze , a gotowe to wygodniejsze
]dokladnie sie z toba zgadzam

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #620 dnia: 29 Października 2007, 10:09 »
gosia w sloiczkach hippa od 4 mies mleko jest tylko w kremie ze szpinaku z ziemniaczkami
ale jak smakuje jej twoja kuchnia to gotuj jak najbardziej

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #621 dnia: 29 Października 2007, 10:11 »
No to gotuj i experymentuj z jedzonkiem :) Kupuj warzywak i owocki i gotuj :)
W kulinariach jest ksiazka kucharska , program kompterowy , poczytaj i zobacz co mozna wyczarowac :)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #622 dnia: 31 Października 2007, 08:18 »
dzięki Elu za przypomnienie.

dzis u mnie pochmórno i lekko deszczowo . a ja MUSZĘ dzis wyjsc przsed południem i zakupić pieczywo i kuraka. Bo jak nie to nie wiem co bedziemy jesc.

Przedwczoraj popołudniu Zuzia nie bardzo chciała ssać cysia. Strasznie mi potem marudziła, a ja ciągle myślałam, że to przez zęby. Ale intuicja podpowiadała mi aby dać jej coś do jedzenia łyżeczką. Izrobiłam jej kaszke ryzową na wodzie z dodatkiem jabłek. Wyobrażcie sobie że zjadła całą miseczkę ( a myślałam że za dużo zrobiłam) i jeszcze do tego wcieła dokładkę. Jakie było moje zdziwienie gdy dziecko przestało marudzić. Okazało się ze była głodna. Tylko czemu nie chce cysia ?!?! Czy ja mam wyrodne dziecko ?!?!

Offline Kasia-Wrocław

• uzależniony
  • data ślubu: 16.06.2007
« Odpowiedź #623 dnia: 31 Października 2007, 09:38 »
Gosiu, Zuzolek ma już skończone 7 miesięcy, może uznała, że koniec z cycusiem?  :drapanie:

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #624 dnia: 31 Października 2007, 23:02 »
Oj tam wyrodne odrazu :)
Mleko cycusiowe ma inny smak i konsystencej !
Kasza podawana łyzeczką napewno jest gęstsza i lepsza :)  no i bardziej jej smakowałą :)
Zobacz jak bedzie wcinac bananową albo malinowa :)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #625 dnia: 2 Listopada 2007, 09:57 »
czesc dziewczynki :D:D

witam w nowym miesiacu- listopadzie. Powiem jedno, zimy jeszcze nie ma, a ja już jej nie lubię. To ubieranie mnie wykańcza. A Zuzi średnio też pasuje. W kąbinezonie wyglada jak mumia i ciezko ruszyc jej łapką. W w fotelik ledwo się mieści. wczoraj to stwierdzieliśmy ze juz sie nie mieści.... ???

co do jedzonka z cycusia to trochę jakby lepiej ale zapeszac nie chce. statnio zauwazyłam ze  po południu Zuzieńka więcej i czesciej je a tym samym przesypia wiecej w nocy. Oby tak już zostało.
Wczoraj mała poza jedną 40 min. drzemką o 17 nie spała cały dzień. Od 6 rano do prawie 20. myslałam, że w drodze na cmentarz zaśnie i potem sobie na cmentarzu pośpi (jak w sobotę) a tu  nici :(   teraz jakoś udało mi sie ją uśpić przy cycusiu i śpi dziecina na łużku pod kołdrą. zobaczymy tylko jak długo ....

Kasza podawana łyzeczką napewno jest gęstsza i lepsza   no i bardziej jej smakowałą
Zobacz jak bedzie wcinac bananową albo malinowa
niedługo muszę wypróbować. narazie nie dostanie żadnych nowości, bo ja wczoraj zjadłam dwa ciastka i muszę popatrzeć na nią czy coś jej wylezie czy też nie.
mam do was pytanie. Niedługo będziemy musieli zmienić zuzi fotelik. Jakiej firmy fotelik mi polecacie? Na jakie szczegóły muszę zwrócic uwagę przy zakupie fotelika?

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #626 dnia: 2 Listopada 2007, 18:10 »
Goasiu mi się podoba Ramatti :D Niedrogi i czytałam dużo dobrych opinii... ale takich rad tez chętnie posłuchałabym :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #627 dnia: 2 Listopada 2007, 20:43 »
Ja mam dla Tosie fotelik po Kasi, chicco. taki 9-18 kg. Lada dzień Antosia się przesiądzie. Ale kiedy go kupowałam to nie dość że tylko chicco było na rynku to jeszcze ja szukałam takiego żeby mi to tapicerki w aucie pasował :) I mam miodową skórę zamszową.

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #628 dnia: 2 Listopada 2007, 21:14 »
Hmmm fotelik ??
Ja mam chyba Meggy czy jakos tak  ::)
A na co sie zwraca uwage ?
Ni mam pojecia ....

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #629 dnia: 3 Listopada 2007, 19:09 »
I jaka decyzja z fotelikiem ?  :)