Autor Wątek: ZUZIA - blond ślicznotka Gosiaczka80!  (Przeczytany 66552 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
Odp: ZUZIA - blond ślicznotka Gosiaczka80!
« Odpowiedź #450 dnia: 17 Sierpnia 2007, 07:03 »
 :hello: i ja w koncu tu docieram  :hello:

Duza pannica juz rosnie  :D

Czekamy na wiesci co tam u Was  :drapanie:

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #451 dnia: 17 Sierpnia 2007, 20:50 »
w wekend miałam awarie kompika. Napisałam dużego posta i kompik mi się wyłączył.

co do dyskusji o potencjalnej alergii nie chce mi się pisać- jestem na to zbyt zmęczona. A czym jestem zmęczona? dzisiejszym dniem.  mała dziś dała nieźle popalić.  Powód - ząbkowanie.  Już od paru dni zrobiła się bardziej marudna, częściej cche być na rączkach przytulana, wkłada wszystko do buzi, gryzie co popadnie i to co głównie dało nam do myślenia, to nagłe, niczym niespowodowane wybuchy potwornego płaczu. W niedzielę zakupiliśmy "bobodent" - tak na wszelki wypadek, a wczoraj i dziś już był stosowany.
Jakby tego było mało ja od dwóch dni walczę z bólem gardła i lekko cieknącym nosem.
 Ponieważ mała naprawdę zrobiła się ostatnio marudna, płaczliwa i bardzo trudno ją dostawić do piersi to poszliśmy dziś do pediatry. Obawiałamm się, że może ją zaraziłam. Ale naszczęcie nie, jest ogólnie zdrowa. Mamy tylko sprawdzić jeszcze u laryngologa uszy, bo czasem przystawia piąstki do uszu i strasznie płacze podczas karmienia (naszczęście nie zawsze).  Wiec dla świetego spokoju w poniedziałek sprawdzimy uszątka. A jeśli one okażą się prawidłowe i zdrowe (i oby ak było) to oznacza, że Zuza zaczeła ząbkowanie albo przygotowanie do właściwego ząbkowania.

Dziewczyny co wy robiłyście aby pocieszyć, uspokoić i ukoić zabkujaca-płaczaca pociechęę ???  Ja czuje sie taka bezradna. rtak mi jej szkoda i tak mi smutno ze nie mam jak jej ulżyć. Dziś ten bobodent nie wiem czy pomógł, bo i tak zaaplikowałam jej viburkol. Dopiero po tym czopku dała się przystawić do piersi, a po jedzonku i kolejnym płaczu usneła. teraz po kąpieli ładnie i bez krzyku zjadał i zasneła.

a ja zjem i idę się ochlapać w zimnej wodzie (remont ciepłowni przez 2 tyg i tym samym brak ciepłej kranówki) i chyba zrobię sobie inhalacje na gardełko z rumianku. może pomoże. a prasowanie niech czeka do jutra....

Offline martulka

• Chuck Norris
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
« Odpowiedź #452 dnia: 17 Sierpnia 2007, 21:40 »
Gosiacze80 życzę ci żeby to było "tylko" ząbkowanie.
My na ząbkowanie stosujemy Bobodent, czopki Viburcol oraz granulki homeopatyczne DAGOMED nr 44.
Inaczej niestety nie jesteśmy pomóc naszym szkrabom.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #453 dnia: 17 Sierpnia 2007, 21:53 »
Ponieważ Zuzolek nie zawsze histeryzuje przy karmieniu to wydaje mi się że to żabki a nie ucho. Do tego przy dzisiejszym badaniu pediatra powiedziała, że jej zdaniem to nie uszy, ale dla pwności trzeba by jej zajrzeć do środka, a ona nie ma stosownych urządzeń. i stąd to skierowanie.

Dziękuję martulko za radę. nazwę granulek już spisałam. napewno zakupię.

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #454 dnia: 20 Sierpnia 2007, 20:41 »
Czopki i syropek WMASOWYWANY w dziąsełka ale to troszke poxniej jak juz cos sie zarysuje....

No cóz... biorą pod uwage ze teraz granica na ząbki - kiedys 6-7 miesiecy  teraz jakos sie zniza
od 4 miesiaca to mozna sie i spodziewac ze to "na zeby"....

TRZYMAJ SIE DZIELNIE :)
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #455 dnia: 22 Sierpnia 2007, 08:42 »
przedwczoraj młoda dała taaaki popis ze szok. najgorsze było to, że nie szło jej uspokoić i ze nie byliśmy u siebie tylko u teścia. do tego zakrztusiła się  i zwymiotowała wcześniej zjedzone mleczko. takiej ja jeszcze jej nie widziałam. Cała roztrzęsiona, łzy leciały jak grochy i nawet moje uspakajające tulenie i szepty nic nie dawały. Jak sobie to przypomnę to po prostu koszmar.  Nawet jak przyjechalismy do domu to jeszcze po przebudzeniu pochipywała i płakała. skończyło się na zaaplikowaniu jej czopka. po tym usneła i spokojnie przespała noc. na drugi dzień  czyli wczoraj była juz uśmiechnięta.
A wczoraj byliśmy u ortopedy. usg ioderek w jak najlepszym porządku. Stópki także są w porządku. Mamy z nimi nic nie robić, dać im się rozwijać jak chcą i ewentualnie pokazać się za 3 miesiące.

No cóz... biorą pod uwage ze teraz granica na ząbki - kiedys 6-7 miesiecy  teraz jakos sie zniza
od 4 miesiaca to mozna sie i spodziewac ze to "na zeby"....
znam dzziewczynę, której córka jest w wieku Zuzi i ma już 4 zęby !!! a następne są już w drodze.
gdzieś wyczytałam, że mardzenie dziecka "na ząbki" może się zacząć już na 2 miesiące przez wyrznieciem sie ząbka. wiec chyba by pasowało. pediatra nam mówiła, że niby na typowe ząbkowanie jest jeszcze za wcześnie ale jej organizm może się już do ząbkowania przygotowywać.  :-\

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
« Odpowiedź #456 dnia: 22 Sierpnia 2007, 09:35 »
biedna maleństwo ach to ząbkowanie

Gosiu a ty już wróciłaś do pracy???

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #457 dnia: 22 Sierpnia 2007, 11:39 »
Biedulka... czasem tak jest u takich maluszków.. cos im sie nie podba...inne miejsce,... do tego soc im sie dzieje z zabakmi ...i afera gotowa....a matki siwieją jak im pomóc ....
ale najfajniejsze to to za na drugi dzien są "zdrowe:" i usmiechniete :)

Offline BETI

• maniak
« Odpowiedź #458 dnia: 22 Sierpnia 2007, 13:15 »
Gosiaczek80 śliczna ta Twoja córeczka.A jak pięknie jej w tym różowym kompleciku ;D

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #459 dnia: 23 Sierpnia 2007, 08:43 »
Oj się malutka nacierpiała. Najgorsze jest to, że zaczyna sie nagle i nie wiadomo z jakiego powodu i tak trudno temu zaradzić.
:brawo: za wieści od ortopedy :)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #460 dnia: 27 Sierpnia 2007, 11:21 »
Najgorsze jest to, że zaczyna sie nagle i nie wiadomo z jakiego powodu i tak trudno temu zaradzić
no właśnie. A wcześniej dziecko jest zadowolone, uśmiechnięte i nic nie przepowiada, że za pół godziny bedzie isntny huragan.

cos im sie nie podba...inne miejsce,... do tego soc im sie dzieje z zabakmi ...i afera gotowa....a matki siwieją jak im pomóc ....
ale najfajniejsze to to za na drugi dzien są "zdrowe:" i usmiechniete
dokładnie

śliczna ta Twoja córeczka.A jak pięknie jej w tym różowym kompleciku
dziękuję za komplement

Gosiu a ty już wróciłaś do pracy???
no właśnie narazie jeszcze nie wróciłam. obecnie kończę swój urlop wypoczynkowy. A od 5 września będę a urlopie wychowawczym. Nie pisałam nic wcześniej, mimo iż padały już takie pytania, bo nie chciałam zapeszyć. Podanie o wychowawczy złożyłam tydzień temu i terazz czekam na decyzje (oczywiście dla mnie twierdzącą) i będe mogła złożyć wszystkie wymagane dokumenty na zasiłek wychowawczy.

na razie tyle, bo chwilowo brak czasu. osatnio w ogole czasu mi brakuje. ide na spacerek puki jest jeszcze w miare ciepło

Offline demka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
« Odpowiedź #461 dnia: 27 Sierpnia 2007, 11:25 »
Gosiu zacikamy piątki za pomyslne dla Was decyzje :D
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #462 dnia: 28 Sierpnia 2007, 11:58 »
Kochana wywchowawczyego pracodawca MUSI Ci udzielić wiec spokojnie :)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #463 dnia: 29 Sierpnia 2007, 21:48 »
Kochana wywchowawczyego pracodawca MUSI Ci udzielić wiec spokojnie
no to bombastycznie  ;D

nie pisałam wam ale Zuzia ostatnio dziwnie zachowuje się przy jedzeniu. A właściwie to to co zaczeło się w połowie lipca rzez te pierońskie zzęby chyba się spotęgowało. Otóż młoda nie chece jesc. Je znacznie mniej niż kiedyś (krócej ssie), a jak ją wziść w poziomnie to od razu zaczyna się prężyć i dosadnie marudzić. Wcszoraj było mi strasznie jej szkoda bo jak włożyłam jej paluszka do buzi z żelem na ząbkowanie to zaczeła go ssać, a od piersi niemal uciekała. Także ostatnio mam z nią niezłe przeprawy. I sama zaczynam mieć kryzys laktacyjny, taki z psychiczny. Naprawdę ostatnio karmieni to nie jest żadna idylla, tylko koszmar. ZA to w nocy je ładnie, spokojnie; wprost przeciwnie niż w dzień.
Zastanawiam się nad tym czy jutro nie iść do przychodni i jej nie zaważyć. Zoaczyc ile i czy prawidłowo przybrała na wadze przez prawie miesiąć. co wy  tym sądzicie ?

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #464 dnia: 30 Sierpnia 2007, 08:47 »
w ramach spaceru idz i zwaz...
ale to jest 6 miesiac i wtedy dzieci mają taki "dołek" "na zeby" wiec nie martw sie zbytnio :)

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #465 dnia: 30 Sierpnia 2007, 16:53 »
a wiesz ze moja ma podobnie!!!!!
w dzien normalnie nie chce mi jesc tylko ze ja ja karmie butla
wypreza sie wygina pluje a w nocy wypija 200ml

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #466 dnia: 31 Sierpnia 2007, 16:39 »
Gosiaczek80 i co byłaś u lekarza?

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #467 dnia: 31 Sierpnia 2007, 21:49 »
sorki ze dopieraz teraz ale dosłownie nie wiem kiedy ten dzień mija. ledwo ranek się zacznie a tu już 18 !

w ramach spaceru idz i zwaz...
i co byłaś u lekarza?
tak też zrobiłam....czyli poszłam do przychodni. Jakie było zdziwienie pielęgniarki jak jej powiedziałam, że przyszłyśmy sie TYLKO zważyć i jak się później okazalo ze to moje widzi-mi-sie, a nie żadne zalecenie lekarskie.
Nio, to Zuzia w ciągu miesiąca (bez paru dni) przybrała 530 gram, czyli waży 7750 g. Mnie wydawało się, że to trochę mało ale lekarka powiedziała mi, że wcale nie, bo Zuzia już bardzo duzo waży jak na swój wiek i pora by zaczeła mniej przybierać...co bym później nie mówiła, że dziecko jest za grube  ::) A tym, że Zuza "zgubiła brzuszek" też się nie przejeła, bo zgubiła, a przybrała.

Ponieważ Zuzolek ostatnio nie bardzo chce jeść (ssie krótko, nie da się dostawić) to mam zacząć jej wprowadzać pokarmy zaczynając od soczku jabłkowego. Tym bardziej, że nowy schemat żywienia dopuszcza wprowadzanie nowości wccześniej u dzieci na piersi.

No i jeszcze jedna wiadomość. Tym razem nie za dobra. Zuzek ma lekko zaczerwienione gardełko. Jednak dwutygodniowa infekcja w domu daje się i jej we znaki. Do tego dwa dni wcześniej musiałam ją wyjąć z gondoli i mógł ją owiac wiatr. Wy tego nie wiecie ale Zuzia niemal ciągle "chodzi" z otwartą buzią, więc zimne powietrze łatwo mogło oziębić gardełko. Puki co mam jej podawać herbatkę z rumianku. Z czym też mamy ekscesy, bo Zuzek z butelki herbatki nie wypije...ale za to świetnie bawi się smokiem (silikon jest wspaniały do gryzienie. i jeszcze ten kształt!) i strzla kwaśne miny. Wiec dziś zaczełam ją poić łyżeczką. Przy pierwszym podejściu pół bodziaka i kaftanika było mokre pomimo stosowania ceratkowego śliniaka. Natomiast wieczorem poiłam ją nową, (świezo zakupioną) miękką łyżeczką i chyba jej się spodobało, bo znacznie mniej herbatki wypluwała.

A zapomniałambym się pochwalić. Wczoraj Zuzińka po raz pierwszy zrobiła obertaska ! Czyli przekręciła się z plecków na brzuszek, a potem znowu na plecki !!

a wiesz ze moja ma podobnie!!!!!
w dzien normalnie nie chce mi jesc tylko ze ja ja karmie butla
wypreza sie wygina pluje a w nocy wypija 200ml
no to ja nie wiem co z tymi dziecmi jest. Jakiś kryzys czy co ?!?!?! u mnie Agata jest tak samo. W dzień się pręży, płacze, je na raty, problem cokolwiek wmusić. Nawet po 4 godzinach, po spacerze nie bardzo chciała jeść. A w nocy idealnie ! Problem w tym ,zę do 3,5 miesiąca swojego życia przesypiała całą nockę bez pobudki, a odkąd zaczeła jeść mniej w dzień to się budzi w nocy ! Choć muszę przyznać, że dziś nie było najgorzej....ale nie zapeszajmy.  ::)

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #468 dnia: 1 Września 2007, 08:19 »
Jak dla mnie to są dobre wiesci ! :) mowiłam ze u Zuzi to
i TAK nawet GDYBY miała nie przybrac to ona ma z czego
zrzucic  ;D
a gardełko... wyzdrowieje..:)

Offline martulka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #469 dnia: 1 Września 2007, 12:02 »
A może właśnie przez ten ból gardła nie chce jeść?

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #470 dnia: 1 Września 2007, 15:02 »
Dominik ostatnio tez nie chciał jesc bo miał chore gardełko .
Miał czrwone jak cholera i temperaturke. Wiec prawdopodobnie i twoja kruszynka nie chce jest bo ja boli .
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #471 dnia: 1 Września 2007, 16:24 »
Gosiu - bardzo porsze - wklej jakąs   foteczke Zuzi :)
Taki bobas zminia się z dnia na dzień  :D a ciocie chciałby zobaczyć  ;D

ps. mamusie of course też  ;D

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #472 dnia: 1 Września 2007, 22:57 »
Dzis sie dowiedziałam ze szwagierski Mateusz TEZ MIAŁ CHORE GARDEŁKO!! :( jakas epidemia ?

u tych starszych to sie nie dziwie bo biora rózne rzeczy do buzi a nie upilnujesz CO dokładnie albo za późno dobiegniesz :)
ale Zuzia.... :(

no ale rozumiem ze jest lepiej ?

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #473 dnia: 3 Września 2007, 10:37 »
z grdełkiem chyba dobrze. goraczki nie miała, wic dzis nie ide do pediatry; wydaje mi si ze jakby sie rozwineło,to małaby tez i inne objawy i dałoby to znac o sobie w weekend.

Dominik ostatnio tez nie chciał jesc bo miał chore gardełko .
Miał czrwone jak cholera i temperaturke. Wiec prawdopodobnie i twoja kruszynka nie chce jest bo ja boli .
elu ale ona cudowała nie pare dni tylko juz z półtora miesiaca ! od kilku dni jest troche lepiej ale je na raty i tylko w swoim pokoju.

u tych starszych to sie nie dziwie bo biora rózne rzeczy do buzi a nie upilnujesz CO dokładnie albo za późno dobiegniesz ale Zuzia....
no własnie ona jest na etapie wszystko do buzi, niewazne czy to zabawka, czy moja koszulka, bluza czy pieluszka, czy tez dłoń.

w sobote ylismy na małych zakupach.  oczywiscie zuzia tez partie swoich noych ubran dostała ( tym za duza jeszcze bluzeczke) i juz 3 (!) czapke na jesień. wyobrazcie sobie, ze była tak  znudzona zakupami, ze usneła na ramieniu taty w domu handlowym, gdzie tyle jest kolorowych rzeczy i gwaru; a tym samym mamie udało sie kupic sobie buty.

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #474 dnia: 3 Września 2007, 10:39 »
oo a fotki :)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #475 dnia: 3 Września 2007, 10:54 »
oki. wklejam w miare aktualna fotke Zuzuli

tak oto czesto mozna ja zastac w łózeczku:

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
« Odpowiedź #476 dnia: 3 Września 2007, 10:56 »
SLICZNA JEST !!  :Serduszka: i całą TY !! :)

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
« Odpowiedź #477 dnia: 3 Września 2007, 11:55 »
piękna

Offline Jagna77

• Chuck Norris
  • Mateuszek cały nasz świat ....
  • data ślubu: 08.04.2007 *WIELKANOC*
« Odpowiedź #478 dnia: 3 Września 2007, 14:43 »
 Zuzia jest piekna , taka duza dziewczyna juz  z niej  :brawo_2: :skacza:

Offline Vall

• Chuck Norris
  • Żyć - oznacza wciąż wyrywać się do przodu!
  • data ślubu: 07.07.2007 :smile:
« Odpowiedź #479 dnia: 3 Września 2007, 19:14 »
Śliczności  :D :D :D