Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4009314 razy)

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #3090 dnia: 12 Maja 2009, 16:35 »
Aniu, a jakimi nożyczkami obcinasz Nikosiowi paznokcie? nie wiem, czy to kwestia kształtu paznokcia, ale Natalka tez mocno sie drapała, kiedy obcinałam jej nozyczkami dla niemowląt...przeszłam na zwykłe nozyczki dla dorosłych i jest o niebo lepiej..

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #3091 dnia: 12 Maja 2009, 16:38 »
Noo... obcinam nożyczkami dla niemowląt, takimi z zaokrąglonymi końcami  ::) I staram się sprawdzać krawędzie, ale wiecie, że to nie jest proste przy ciągle wierzgającym niemowlaku ;)

Offline kamyczek

• maniak
  • data ślubu: 28.12.2006
« Odpowiedź #3092 dnia: 12 Maja 2009, 16:43 »
bez telewizora żyłam sobie 3 lata na studiach (poza niektórymi weekendami), no ale internetu tez nie miałam... łatwo się przyzwyczaić, uzależnić kiedy się już ma :P

i ze mnie tez wyrodna mama, bo moje dziecko ogląda teletubisie co rano, godzinę? półtorej? zależy... i zajada przy tych teletubisiach śniadanie w moim łóżku  ::)
zwykle nie siedzi bite półtorej godziny przed monitorem, w międzyczasie idą w ruch jakieś zabawki... no ale jednak

ja sobie dosypiam w tym czasie
ANCYMONEK :)

Offline peacelove
  • bywalec
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #3093 dnia: 12 Maja 2009, 18:24 »
Ja uważam, że każda przesada jest niezdrowa - i ogólnie życie jest bardzo niezdrowe, wiadomo, jak się kończy ;) Sam odbiornik - nowego typu - czyli jakieś LCD np. nie jest dla dziecka specjalnie szkodliwy i nic się nie stanie jak sobie nawet małe dziecko trochę w TV popatrzy (byle nie ze zbyt bliskiej odległości). Telewizor jest zły, jeśli zastępuje bajki, rozmowy i zabawy z rodzicami.

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #3094 dnia: 12 Maja 2009, 21:41 »
Moja ogląda, ok 2h dziennie lecą bajki, ile patrzy? Nie wiem, bo ccały czas coś robi  ;D

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3095 dnia: 12 Maja 2009, 22:19 »
Odnośnie drapania - mój to robił nagminnie przez cały 4 i 5 miesiąc. Nie miałam pojecia o co chodzi, a ile chorób skóry mu przy tym nawymyślałam to już moje.. Od kilku tygodni jakoś tego nie robi ale uświadomił mnie nasz magik fizjoterapeuta.Otóż dzieciaczki, przy bolesnym ząbkowaniu nie potrafią dokładnie zlokalizować bólu - stąd drapanie po twarzy.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #3096 dnia: 12 Maja 2009, 22:43 »
przy czym Elu? ząbkowaniu? no nie żartuj ;) mojemu chyba zęby nie wyłażą :P Mój mąż pierwszego ząbka dostał po roku, a ja w 8 miesiącu... ;) Nikodem ma dość niespokojny sen- głęboki, ale strasznie się wierci, łapie za buźkę, szczypie...aż dziw, że się nie budzi  ::)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #3097 dnia: 12 Maja 2009, 22:48 »
Aniu moja też się drapie
wystarczy, że tylko lekko jej paznokcie podrosną i już sobie je gdzieś wsadzi, pod oko, nad oko, w czoło...
drapala się tak już od noworodka, ale nigdy jej rączek nie zabezpieczałam...wydrapie się i jej przejdzie
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3098 dnia: 12 Maja 2009, 23:08 »
taką teorię mi sprzedał ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #3099 dnia: 13 Maja 2009, 09:32 »
Mojej jakoś odpukać udaje się przetrwać bez zdrapek:)

No i muszę moją myszę pochwalić: nauczyła się wchodzić po schodach takich wyższych, na które nie ma możliwości podnieść nogi..... bach na kolana, podsunąć się do przodu schodka i na nogi wstaje :) no i włazi już do łóżeczka turystycznego :) nie wspomnę już o notorycznym włączaniu PS3 :)

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #3100 dnia: 13 Maja 2009, 11:54 »
A ja z innej beczki.  Wczoraj moja mała miała lekko zaczerwienione oczko, dziś od rana zaczerwienienie przeszło, ale cały czas zbiera

jej się ropa innych objawów brak. przemywam jej oczko solą fizjologiczną. czy mam coś jeszcze robić? iść z tym do lekarza czy jak?

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #3101 dnia: 13 Maja 2009, 11:58 »
chyba do lekarza
wiem,ze dziewczyny miały takie problemy z dziećmi
i chyba chodziło o kanaliki i były"przepychane "czy coś...
zapytaj Lilę lub Ankę
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3102 dnia: 13 Maja 2009, 12:03 »
możesz masować kanalik łzowy, żeby ropka szybciej wyleciała

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3103 dnia: 13 Maja 2009, 19:02 »
moja dwa razy miala ropkę w oczku...raz dostała antybiotyk na 10 dni i jej przeszło, drugi raz sama zaczęłam przemywać rumiankiem i tez pomogło..z tym, ze rumianek podobno lubi uczulać i niektóre mamy boją się go stosować...

Offline peacelove
  • bywalec
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #3104 dnia: 14 Maja 2009, 10:11 »
Chlebosia - już wiele razy był ten temat, należy pilnie udać się do okulisty po krople a przede wszystkim - naukę techniki masażu przewodu nosowo - łzowego; jeśli infekcje ropne będą się często powtarzać - po 3 miesiącu życia należy udrożnić kanał zabiegowo.

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #3105 dnia: 14 Maja 2009, 11:28 »
Jeśli chodzi o oczko to do lekarza miałam iść dzisiaj, ale małej już wszystko przeszło. być może tylko się zadrapała i podrażniła oczko.

na razie lekarza odpuszczam. poczekam na dalszy rozwój sytuacji

Offline anelle82

• uzależniony
  • data ślubu: 13.10.2007r, godz.16
« Odpowiedź #3106 dnia: 14 Maja 2009, 13:19 »
A my byliśmy wczoraj na kontroli 3-miesięcznej i mamy zrobić w polsce usg bioderek, bo faldka na jednej nożce jest ciut niżej niż na drugiej. I oczywiście się martwię  >:( Dobrze że we wtorek lecimy to wszystko sprawdzimy od razu. Tutaj usg bioderek robia dopiero po 5 miesiącu...Oby jednak było ok...

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3107 dnia: 14 Maja 2009, 15:22 »
Szeroko pieluchuj na wszelki wypadek Dominiczkę, chyba nie zaszkodzi, a może pomóc :)
I nie martw się, nasza Mała wyleczyła bioderka w 10 tyg :) a rozpoznanie bylo w 6 tyg.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3108 dnia: 14 Maja 2009, 15:26 »
Nic nie róbcie na wszelkie wypadek, w tym szerokiego pieluchowania, w niektórych przypadkach jest niewskazane, a wręcz szkodliwe. Tak samo jeśli za dlugo sie szeroko pieluchuje, też źle. Należy poczekać co zaleci lekarz !!!!

Offline anelle82

• uzależniony
« Odpowiedź #3109 dnia: 14 Maja 2009, 16:33 »
Dzięki dziewczyny :-*
Na razie nic nie będę robić, bo trochę nie ufam w kompetencje tej pielęgniarki,ktora wczoraj oglądała Domi.  Mam na szczęście koleżankę pediatrę i już za tydzień zbada moją corcię, no i wybiorę się na usg. Jak miała kontrolę na 6 tyg.,to wszystko było ok,więc teraz może też się wyjaśni. Jestem dobrej myśli w każdym bądź razie :)
« Ostatnia zmiana: 14 Maja 2009, 16:34 wysłana przez anelle82 »

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #3110 dnia: 14 Maja 2009, 16:52 »
Tak, nie mozna nic robic na wszelki wypadek. Mam nadzieje ze z Mala jednak jest ok.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3111 dnia: 14 Maja 2009, 17:03 »
No jak ja poszłam z bioderkami do pani ortopedy to ze zdziwieniem zapytała dlaczego szeroko nie pieluchujemy, mimo, że jeszcze nie było wiadomo, że mała ma dysplazje.

, w niektórych przypadkach jest niewskazane, a wręcz szkodliwe. Tak samo jeśli za dlugo sie szeroko pieluchuje, też źle. Należy poczekać co zaleci lekarz !!!!

A dlaczego jest nie wskazane??

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3112 dnia: 14 Maja 2009, 17:34 »
A dlatego, że np. blokuje ruchliwość dziecka, zaburzając jego naturalny rozwój. Poza tym kiedyś, 100 lat temu pieluchowało się szeroko na zapas, teraz już się tak nie robi. Wskazane jest tylko w przypadkach lekkich dysplazji, i to też nie na cały dzień. Moja Ewa miała zakładaną pieluchę tylko na kilka godzin nocnych - wystarczyło.

A pomijając wszytko, każde leczenie dziecka na wszelki wypadek może zaszkodzić !!!
Lepiej układać często na brzuszku z szeroko rozstawionymi nóżkami lub nosić na biodrze.

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #3113 dnia: 14 Maja 2009, 18:17 »
o doczepie sie do tematu szerokiego pieluchowania. u nas na pierwszej wizycie położna mówiła żeby małą szeroko pieluchować "na wszelki wypadek" więc to robimy ale teraz po tym co tu piszecie to już sama nie wiem co robić  :-\ 

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3114 dnia: 14 Maja 2009, 19:01 »
Polecam wybranie się do jakiegoś ortopedy, który nie ma 100 lat i na bieżąco się dokształca. Wystarczy tez wpisać w googlach "szerokie pieluchowanie" - wyjdzie, że nie pieluchuje się dzieci już na tzw. zapas. A tak w ogóle, po raz kolejny, robienie przy dziecku, szczególnie tak małym czegoś na wszelki wypadek może zaszkodzic !

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3115 dnia: 14 Maja 2009, 19:17 »
aaaneta akurat ja byłam u ordynatora ortopedii dziecięcej Szpitala Urazowego w Piekarach śląskich, jedna z najlepszych "urazówek" w Polsce i jedna z nalepszych ortopedów na Śląsku i nie sądzę aby pani ortopeda gada pierdoły ::)
Poza tym, jakby nie było w minimalnym czasie bo 10 tyg. tak poprowadziła leczenie (ćwiczenia + poduszka), że Zuzka jest już cała i zdrowa.
Oczywiście nie zmienia to faktu, ze każde dzieciątko powinno być obejrzane przez ortopedę.

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3116 dnia: 14 Maja 2009, 20:06 »
Ale ja nie pisałam, żeby nie robić tego - robić, ale pod kontrolą i nigdy na wszelki wypadek.  U Ciebie była wada, której nie wykryła położna czy pediatra "na oko", więc zastosowano leczenie.
Moja była szeroko pieluchowana i pomogło (albo i nie, tak czy siak z bioderkami wszytko ok).

Oczywiście nie zmienia to faktu, ze każde dzieciątko powinno być obejrzane przez ortopedę.

No właśnie, o tym cały czas mówię.

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3117 dnia: 14 Maja 2009, 20:56 »
A my byliśmy wczoraj na kontroli 3-miesięcznej i mamy zrobić w polsce usg bioderek, bo faldka na jednej nożce jest ciut niżej niż na drugiej. I oczywiście się martwię  >:( Dobrze że we wtorek lecimy to wszystko sprawdzimy od razu. Tutaj usg bioderek robia dopiero po 5 miesiącu...Oby jednak było ok...

Aniu, nie martw się na zapas...moja Natka też ma krzywe fałdki i to nie o ciut..a usg bioderek miala robione trzy razy i za każdym razem wyniki były bardzo dobre..

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #3118 dnia: 15 Maja 2009, 09:20 »
Ja bym też nie pieluchowała tak tylko "w razie czego". Takie działanie musi potwierdzić lekarz po USG, powiedzieć jak i ile czasu dziennie to robić i do kiedy.....

To tak jakby nie przechodzić przez jezdnie tak w razie czego, bo może jechać samochód.....jak jedzie samochód to wtedy się nie przechodzi.....

Offline anelle82

• uzależniony
« Odpowiedź #3119 dnia: 15 Maja 2009, 12:14 »
Gosiu,  na razie nie martwię się, zobaczymy co pokaże usg.
Z tego wszystkiego zapomniałam napisać, ze jak byliśmy na tej kontroli, to moja Dominiczka tak się chichrała do pielęgniarki, śmiała się  szczerym, głośnym śmiechem tak długo, że obydwoje z mężem byliśmy w szoku ;D
Mamy chyba bardzo wesołe dziecko :)

Muszę się jeszcze pochwalić, ze już we wtorek lecimy do Polski, same, bo tatuś doleci za tydzień. Ciekawe, jak Domi zniesie lot ::)