Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4072925 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hania3033

• Chuck Norris
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #29730 dnia: 19 Grudnia 2013, 21:47 »
A jak długo dawałyście mleko confort ???
Do niespełna 4go miesiąca. Jak się okazało - wystarczyło bo już nie było wzdęć i kolek :)

Offline misia241

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27.08.2011
« Odpowiedź #29731 dnia: 19 Grudnia 2013, 22:07 »
Sylwia,powinno byc lepiej :) moj po tym mleczku TAAAKIE kupy robi ze szok ;) :P
a jesli chodzi o cukier to nie mam zielonego pojecia ::) sorry ale tesciowa to Ty masz niezla :P

Offline beta80
  • maniak
  • data ślubu: 11.07.2009
« Odpowiedź #29732 dnia: 19 Grudnia 2013, 22:10 »
Sylwia nie wiem jak to jest z cukrem ale pociesze Cię, ze moja teściowa też ma gdzieś moje czy męża prośby dot podawania jedzenia małemu. Ostatnio podała mu mus truskawkowy, bez konsultacji ze mna czy meżem. Sama sobie wprowadza do menu dziecka nowe produkty  ::) myślalam, że z siebie wyjdę.

Offline misia241

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29733 dnia: 19 Grudnia 2013, 22:13 »
dobrze ze moja jest daleko ;D ;D

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29734 dnia: 19 Grudnia 2013, 22:19 »
Moja chyba by się bała coś dać małej bez mojego pozwolenia , chyba że by nic nie powiedziała ::).

A u nas w skklepie widziałam mus truskawkowy po 4m ... tak samo jakiś owoc plus mango ...

Haniu o super.Właśnie chcę zmienić mleko na zwykłe,ale też z innej firmy.

Sylwuś może to mleczko zadziała cuda i będzie wszystko dobrze.

Offline beta80
  • maniak
« Odpowiedź #29735 dnia: 19 Grudnia 2013, 22:21 »
nasz ma problemy skórne i dopóki nie wybierzemy się do alergologa to nie chce mu podawać truskawek. poza tym nie podoba mi się, ze sama wprowadza nowe produkty..

Offline misia241

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29736 dnia: 19 Grudnia 2013, 22:29 »
beta,moj tez mial problemy skorne i to spore ::) pisze mial bo na dzien dzisiejszy mu wszystko zeszlo ;) pfu,pfu :) i szczerze do tej pory nie wiem na co byl uczulony bo teraz podaje mu dokladnie to samo co jadl wczesniej i nie ma nic :)
a u dermatologa byliscie?

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #29737 dnia: 19 Grudnia 2013, 22:32 »
i szczerze do tej pory nie wiem na co byl uczulony bo teraz podaje mu dokładnie to samo co jadł wcześniej i nie ma nic
i taka historia była właśnie u nas;-))) na szczęście z happy endem;-))) moim zdaniem młody nie był jeszcze gotowy na nowe pokarmy, wysypywało go dosłownie po wszystkim!!!!!!!!!!!!!!!zrobiłam przerwę,zaczęłam na nowo i nic;-)))

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #29738 dnia: 19 Grudnia 2013, 22:36 »
Beta...  :-*
Moja ogolnie jest fajna. Do rany przyloz..
Ale ma jedna wade: ja wiem lepiej..
Na moj tekst- mamo dlaczego to zrobilas? Przeciez cie prosilam zebys nie dosladzala...
Ja z karolem caly tydzien kombinuje przymuszam sebastiana do wody i herbaty bez cukru, juz nam sie to udaje. Mlody idzie do was na kilka godzin i cala nasza praca idzie namarne bo znow bez cukru nie chce pic...

A co ona na to- a ty lubisz takie jalowe bez cukru :-X

K. Sie wkurewil i powiedzual ze teraz jak sie z mama spotka to jej zagrozi ze nie damy im seby wiecej...
No bo kurde jak moze sobue sama cos wprowadzac bez znaszej zgody itp...

Ps. Narazie mamy zakaz rozszerzania diety...
Dopoki alergolog nam testow nie zrobi...
Aaa kazala jedynie dr zetrzec kawalek marchewki i orzez gaze odcisnac lyzeczke max dwie soku...
Ale narazie tego nie ruszam ;) za duzo zmian...

Offline misia241

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29739 dnia: 19 Grudnia 2013, 22:39 »
Daruda,mam nadzieje ze i u Nas zakonczy sie szczesliwie ;D ;D bo te rany na nozkach doprowadzaly mnie do placzu a dermatolog chyba byla bezradna ::)

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #29740 dnia: 20 Grudnia 2013, 09:43 »
U Liwki wysypka okazała się szkarlatyną, choć na początku różne były podejrzenia co do niej m.in alergia, ale jak do tego doszła gorączka i parę innych objawów to było wiadomo że to to.

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #29741 dnia: 20 Grudnia 2013, 09:59 »
Sylwia, a może mu dała czarną herbatę  ::) ??? czy jakiś inny wynalazek...  Nie wydaje mi się, żeby cukier powodował problemy z brzuszkiem. Inna sprawa, że ja bym nie dała, a tym bardziej teściowa nie powinna się sama "rządzić"  ::)
Ja tatę też ostatnio przyłapałam. On jej robi kawę z mlekiem, albo herbatkę koperkowa z torebki (babydream z Rossmanna) i miało być bez cukru. Ostatnio powąchałam i był cukier  ::) Jak go zapytałam czemu, to powiedział: no tylko troszkę  ::)  a ona mi wczoraj nie chciała pić wody  ??? No ale jemu jak raz powiem, to już słucha... tylko czasem się zapomni.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29742 dnia: 20 Grudnia 2013, 10:20 »
mialam to samo z mama... robila Antkowi herbatke owocowa i chciala cukru nasypac, ale powiedzialam nie i sie posluchala...
a tesciowa palcem nie kiwnie bez mojej zgody wiec tu mam problem z glowy :)

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #29743 dnia: 20 Grudnia 2013, 10:23 »
Niestety moja mama nie pyta mnie o takie rzeczy, jak wprowadzałam nowe produkty to pytała i słuchała a teraz luz blus ::)
Ostatnio wylałam kisiel, który posłodziła Natalce :-X żeby wiedziała, że nie żartuję ;)
aaaa no i moja Nati najbardziej lubi pić zieloną herbatę gorzką :D w sumie nie wiem czy takie dzieci mogą pić zieloną herbatę? ja jej daje od czasu do czasu kilka łyków z mojego kubka. A tak muszę się chować, żeby wypić herbatę :)
Natalka 4.11.2012

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #29744 dnia: 20 Grudnia 2013, 10:27 »
Dosładzanie  ;D
Do mojej mamy do tej pory nie dociera  ::) Lila pija herbatę do której czasami dolewamy jej sok z malin ale nie to za mało - rzeba dac cukru.
Podobnie z sokami. Lila dostaje wodę albo sok (wybiera, co chce). Moja mama zawsze serwuje jej soczek. Jak tłumaczę, że sok wolałabym na deser czy pomiędzy posiłkami to marudzi, że przesadzam.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29745 dnia: 20 Grudnia 2013, 10:28 »
w minimalnych ilosciach nic sie nie stanie, jakby wypila kubek to juz tak :)
Antek tez ode mnie czasami bierze lyka mojej kawy, ale wiecej w niej mleka niz kawy :D

Offline BOZENA28

• Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje....
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.09
« Odpowiedź #29746 dnia: 20 Grudnia 2013, 10:52 »
czy ktoras z Was dawala dziecku bebilon 2 ha? my jedziemy na ha od samego poczatku i juz niedlugo przyjdzie czas na zmiane mleka na 3ke, tylko nie wiem jakie... ha juz nie ma nr 3. jakie bedzie najlepsze?

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #29747 dnia: 20 Grudnia 2013, 11:36 »
w minimalnych ilosciach nic sie nie stanie, jakby wypila kubek to juz tak :)
Antek tez ode mnie czasami bierze lyka mojej kawy, ale wiecej w niej mleka niz kawy :D

Marieta ostatnio dorwała mój kubek z resztka kawy i widząc, że ja widzę zaczęła szybko łyżeczką przebierać, żeby wypic jak najwięcej zanim do niej dojdę i zabiorę  ::) ez 4 łyżeczki machnęła  :P Zbożówkę bardzo lubi, więc już widać, że będzie kawosz po mamie  ;)

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #29748 dnia: 20 Grudnia 2013, 13:25 »
A mi się wydaje, że jak najbardziej cukier mógł zaszkodzić, zwłaszcza przed rozszerzaniem diety.

Ja sobie nie wyobrażam, żeby ktokolwiek dał Adrianowi coś bez mojej zgody, wszyscy wiedzą, jak restrykcyjnie podchodzę do tych spraw.

Sylwia, wytłumacz teściowej, że dziecko bynajmniej nie zna smaku cukru i jest mu obojętne, co pije, powinien pić wodę samą.

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #29749 dnia: 20 Grudnia 2013, 14:15 »
Ja sobie nie wyobrażam, żeby ktokolwiek dał Adrianowi coś bez mojej zgody, wszyscy wiedzą, jak restrykcyjnie podchodzę do tych spraw.
strasznie groźnie to zabrzmiało;-))) bójcie się Panie w przedszkolu;-)))

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #29750 dnia: 20 Grudnia 2013, 15:44 »
Mam na mysli ten moment, gdy szczegolowo wybieram to, co on je. Zero cukru, konserwantow itp. Nie ludze sie, ze tak bedzie zawsze, ale jeszcze troche. A przedszkole za 2 lata.

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #29751 dnia: 20 Grudnia 2013, 17:07 »
Nie wiem jak to jest w przedszkolach, ale ja jestem pod dobrym wrażeniem diety w żłobku.
Cos tam z cukrem jedza na podwieczorek, ale sa to np. rogaliki z własnego wypieku, jogurt naturalny z prawdziwymi owocami, wafle ryżowe z czymś, czy po prostu owoce i kilka petit-beurre. Zupy są gotowane na mięsie (np. pierś z indyka), drugie danie tez ładnie zbilansowane...
Ostatnio miałam okazję spróbować podwieczorku, bo nie zdążyła zjeść i pani nam dała, żebyśmy jej podali podczas ubierania. Były jabłuszka zapiekane pod musem truskawkowym i wcale nie było słodkie  ;)

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29752 dnia: 20 Grudnia 2013, 17:30 »
strasznie groźnie to zabrzmiało;-))) bójcie się Panie w przedszkolu;-)))
dlaczego mają się bać? są przedszkola, gdzie masz wpływ na menu dziecka

Mam na mysli ten moment, gdy szczegolowo wybieram to, co on je. Zero cukru, konserwantow itp. Nie ludze sie, ze tak bedzie zawsze, ale jeszcze troche. A przedszkole za 2 lata.
ja też kontroluję dopóki mogę i nawet jeśli znajomi uznają to za moje fanaberie to nie dają mi tego odczuć ;)

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29753 dnia: 20 Grudnia 2013, 22:19 »
Nie wiem jak to jest w przedszkolach, ale ja jestem pod dobrym wrażeniem diety w żłobku.
Cos tam z cukrem jedza na podwieczorek, ale sa to np. rogaliki z własnego wypieku, jogurt naturalny z prawdziwymi owocami, wafle ryżowe z czymś, czy po prostu owoce i kilka petit-beurre. Zupy są gotowane na mięsie (np. pierś z indyka), drugie danie tez ładnie zbilansowane...
Ostatnio miałam okazję spróbować podwieczorku, bo nie zdążyła zjeść i pani nam dała, żebyśmy jej podali podczas ubierania. Były jabłuszka zapiekane pod musem truskawkowym i wcale nie było słodkie  ;)
Hmm, ja teraz wiem jak to od drugiej strony wygląda ;) Nie jest tragicznie, ale dla "restrykcyjnych" mam byłoby ciężko ;)

Offline agulla1919

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29754 dnia: 20 Grudnia 2013, 22:33 »
Dziewczyny muszę z Julką iść na kolejne szczepiene (jest w 4miesiący życia) , ale ma katarek.
Parę dni temu był dosc mocny,wczoraj już było lepiej,a dzisiaj znowu ... no i chyba lepiej pozbyć się tego katarku przed szczepieniem?

Offline beta80
  • maniak
« Odpowiedź #29755 dnia: 20 Grudnia 2013, 22:45 »
pod opieka dermatologa jesteśmy o 6 tygodnia ale maści nie pomagają...dzisiaj usłyszeliśmy, ze powinniśmy podawać mu bebilon pepti i wykluczyć laktoze z jadłospisu. Co pediatra to inna opinia :/ masakra jakaś! nasza pediatra i dermatolog wykluczają alergie na laktoze..synek nigdy nie ulewał, nigdy nie mial zadnych problemów gastrycznych po mleku..Dziewczyny może polecicie nam dobrego dermatologa..bo już ręce opadają :(

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29756 dnia: 20 Grudnia 2013, 22:56 »
Beta moja mamami ostatnio mowila ze chodzila ze mna do dermatologa prywatnie (ja jestem wczesniakiem i podobno mialam obrzydliwa skore) kolo zlobka niedaleko kosciola dominikanow. Dopytam o ulice i napisze. Mama mowi ze od lat tam dr przyjmuje i jest meeega dobra ale nie bylam wiec nie potwierdze

Beta a byliscie u alergologa z synkiem?

Ostatnio miałam okazję spróbować podwieczorku, bo nie zdążyła zjeść i pani nam dała, żebyśmy jej podali podczas ubierania. Były jabłuszka zapiekane pod musem truskawkowym i wcale nie było słodkie  ;)
Hmm, ja teraz wiem jak to od drugiej strony wygląda ;) Nie jest tragicznie, ale dla "restrykcyjnych" mam byłoby ciężko ;)

I ja tak mysle  :)

Co do tesciowki- to super kobieta jak juz pisalam i dzis mnie przeprosila ze slowami ze juz nigdy nic nie poda bez mojej zgody.. iby..

Ogolnie

Offline beta80
  • maniak
« Odpowiedź #29757 dnia: 20 Grudnia 2013, 22:59 »
moja mama ma koleżanke alergologa i ta odradziła wizyty. powiedziała, że nie ma sensu bo wszelkie testy wyjdą malo wiarygodne..Sylwia to czekam na info. będę wdzięczna  :-*

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #29758 dnia: 20 Grudnia 2013, 23:14 »
Eh masakra
Moja dr znow nuekazala deramtologa bo takie wysypki to wg niej alergologicznie ..
Kazdy przypadek inny wiadomo ale ja juz mam czasem dosc ze np w szpitalu kazdy dr mowil co innego

Offline beta80
  • maniak
« Odpowiedź #29759 dnia: 20 Grudnia 2013, 23:16 »
znam to Sylwia..i kogo sluchac w takim przypadku  ::)