Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4064001 razy)

Offline Lovisa

• maniak
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #26130 dnia: 12 Czerwca 2013, 13:35 »
Nie, z automatu dostaje obywatelstwo UK i z automatu polskie, po rodzicach.
A przepraszam bardzo nie tak z automatu co to to nie Aneta, rodzice muszą udokumentować 5 lat pobytu w Wielkiej Brytanii. Udokumentować mogą np przy pomocy rocznych zeznań podatkowych. Nie ma 5 lat - nie ma brytyjskiego obywatelstwa dla dziecka
Absolutnie prawda :) Zaznacze jeszcze, ze te 5 lat pobytu udokumentowanego ma byc sprzed porodu, czyli przed urodzeniem dziecka. Jezeli dziecko urodzilo sie po 4 latach pobytu w UK i 5 lat mija za rok, to paszportu nie dostanie, wtedy trzeba skladac o naturalizacje (551funtow) i dopiero po przyznaniu naturalizacji o paszport.

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26131 dnia: 12 Czerwca 2013, 15:24 »
to teraz ja mam pytanie
Małemu wyskoczyły na brodzie lekko różowe plamki- nie jest tego duzo, nie wygląda dramatycznie ale są ::)
przypuszczam, że to od marchewki bo wczoraj tylko to dostał...
co robic? odstawić marchwe?

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #26132 dnia: 12 Czerwca 2013, 15:47 »
A ja sie tylko pochwale, ze maly w tym tygodniu ostatnim przybral 350g ;D

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #26133 dnia: 12 Czerwca 2013, 15:50 »
Prawo ziemi OK, ale przed nim prawo wyboru mają rodzice :)
Nie, z automatu dostaje obywatelstwo UK i z automatu polskie, po rodzicach.

No tak bo jeśli rodzice nie są z UK?
Ja widziałam w paszporcie polsko-włoskie obywatelstwo a dziecko urodzone w UK  :D
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #26134 dnia: 12 Czerwca 2013, 16:10 »
Ja widziałam w paszporcie polsko-włoskie obywatelstwo a dziecko urodzone w UK  :D

A tu mnie zadziwiłaś Milcia, kto był organem wydającym paszport? Włochy czy Polska?

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #26135 dnia: 12 Czerwca 2013, 20:25 »
alan urodzony w iirlandii ma obywatelstwo irlandzkie,z racji tego,ze jesteśmy polakami ma po nas,ale niepisane:-)

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #26136 dnia: 12 Czerwca 2013, 20:54 »
Marta, bardzo ładnie, na samym cycu?  :). Mój jak się rozkręcił na cycu to rekord zrobił 420g w tydzień. Z lekka mnie to przeraziło :-D.

Mon_ka98, a pierwszy raz jadł marchewkę?

Offline Paulincia:)

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.05.2011
« Odpowiedź #26137 dnia: 12 Czerwca 2013, 21:18 »
Dzieki dziewczyny za wszystkie informacje odnosnie dowodow i paszportow, dzis zlozylismy dokumenty o dowod i czekamy tylko na odbior :D szybko i bez problemu :D

monka jezeli podajesz TYLKO marchewke to moze byc na nia uczulony odloz na kilka dni i zobacz czy te plamki zaczna schodzic ;)
:*:*:*

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #26138 dnia: 12 Czerwca 2013, 22:07 »
anulla_p a tego to już nie wiem, ale mogę zapytać ;)
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #26139 dnia: 12 Czerwca 2013, 23:55 »
Milcia, jeżeli nie był by to problem to bardzo bym prosiła. Wynika to z mojej zwykłej ciekawości do tematu kto wydał taką hybrydę bo uwierz mi, nie ogarniam. Jeden dokument na jedno obywatelstwo tyle rozumiem. Jeżeli na naszym paszporcie jest symbol naszego państwa to co w takim razie jest na tamtym? W żadnym urzędzie polskim nie wydadzą Ci paszportu z dwoma obywatelstwami. Czyli co Włosi wydali zarządzając sobie samowolnie obywatelstwem polskim? No nie wiem, ale może ja faktycznie mało wiem. Jak się dowiesz będę wdzięczna.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline LilithGoth

• Anka ot tak
  • maniak
  • Czorcik Alanek :)
  • data ślubu: 12.07.2008r.
« Odpowiedź #26140 dnia: 13 Czerwca 2013, 08:28 »
A ja mam problem, bo Olka odrzuca mi mleko :( tylko na śniadanko jak się obudzi to wypije i teraz nie wiem co mam robić i co jej dawać aby sie najadała, Ona ma skazę białkową, miałyście taką sytuacje z Waszymi brzacami ???

a i jeszcze prosimy tak przy okazji o polubienie stronki :P a raczej zdjęcia :)
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=571556122897144&set=a.565688623483894.1073741851.439814159404675&type=1
17.12.2012, 3400g, 55cm

15.09.2009, 3050g, 55cm

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26141 dnia: 13 Czerwca 2013, 08:49 »

Mon_ka98, a pierwszy raz jadł marchewkę?

no właśnie nie....

monka jezeli podajesz TYLKO marchewke to moze byc na nia uczulony odloz na kilka dni i zobacz czy te plamki zaczna schodzic ;)
stawiałabym po prostu na niedojrzałość układu pokarmowego niż na uczulenie, ale się nie znam
plamek nie przybyło, czy ubyło to trudno mi określić bo było ich malutko

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26142 dnia: 13 Czerwca 2013, 13:06 »
Marta, bardzo ładnie, na samym cycu?  :). Mój jak się rozkręcił na cycu to rekord zrobił 420g w tydzień. Z lekka mnie to przeraziło :-D.

A no ;D a tak sie martwilam czy sie najada, bo najchetniej to by caly czas wisial gdybym pozwolila. Ale taka juz chyba jego uroda... A wczoraj pierwszy raz sie do mnie usmiechnal, do tej pory mysle, ze usmiechal sie nieswiadomie, a to wczorajsze wygladalo jak zamierzone i patrzyl na mnie w tym czasie, ale super ;D

Dziewczyny, a ja mam kolejne pytanie. Slyszalam o czyms takim, ze w pewnym momencie dziecku wzrasta zapotrzebowanie na mleko, a piersi nie nadazaja z produkcja i pare dni dziecko glodne jest, to prawda? Mialyscie tak? No i jak dlugo dziecko tak duzo przybiera? Do jakiego wieku mniej wiecej?

W ogole to czuje sie strasznie zagubiona w tym wszystkim, czy probowac z butla, czy nie, czy probowac odciagac zeby maz mogl karmic, czy nie, kiedy mu zabierac cycka(nie mezowi, tylko synkowi ;)), kiedy on jest na prawde glodny, a kiedy tylko chce sie poprzytulac, czy powinnam odciagac np. W nocy, kiedy on przesypia po 7 godzin czy to nie zaszkodzi laktacji, ze jest taka dluga przerwa, ech - ciezko...

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26143 dnia: 13 Czerwca 2013, 13:20 »
Martuś piszę co ja wiem, co wyczytałam i jak było u nas:

Ja butelki nie podałam Nikoli w ogóle. Z perspektywy czasu wiem, że czasem mogłam wyluzować bo na 5 sekuns wyjść nie mogłam bo Nikola nie umiała pić z butli :)

Są skoki rozwojowe i wtedy dziecko ma większe zapotrzebowanie na mleko. Zarówno na jego ilość jak i jakość. W tym czasie maleństwo przystawia się częściej do piersi, która to w taki sposób zostaje pobudzona do wzmożenia produkcji mleka i zmiany składu.

To jest naturalna sytuacja. Dziecko nie jest wtedy głodne, natura stworzyła nas tak, że wszystko się samo reguluje. (oczywiście mogą być odstępstwa bo każde dziecko jest inne)

Zasada jest taka, że jak dziecko przysypia przy cycku, znaczy że raczej już nie potrzebuje jedzenia (można spróbować je obudzić jeśli widzisz że nic nie wypiło).
Zasada numer dwa gdy widzisz że maluch bawi się piersią, zasysa, wypluwa itd. to też znaczy że raczej już podjadł.

Cycek może też maluchowi służyć jako uspokajacz (tak było u nas, smoczek był be ale cycek dobry na wszystko).

Nie odciągaj w nocy mleka. Piersi po kilku dniach przyzwyczają się do przerwy nocnej i w tym czsei nie będą produkować mleka. Jeśli zaczniesz odciągać to pobudzisz je do dalszej produkcji.
Jeśli w tym czasie by cię piersi bolały weź ciepły prysznic. Nadmiar mleka sam wyleci a piersi nie zostaną pobudzone do laktacji.

To tyle co ja wiem :)

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #26144 dnia: 13 Czerwca 2013, 13:27 »
Laktacja dostosowuje się do potrzeb dziecka, jeśli w nocy nie chce jeść nie musisz ściągać, bo tak jak chiquita_84 napisała niepotrzebnie pobudzisz produkcję ;) a jak zacznie budzić się w nocy i będziesz go przystawiała to też piersi się przystosują :P ja też miałam różne wątpliwości, przy drugim byłabym mądrzejsza, pewnie niektóre rzeczy bym zmieniła, inaczej bym postąpiła, ale każdy musi nauczyć się na własnych błędach :)
Natalka 4.11.2012

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26145 dnia: 13 Czerwca 2013, 13:29 »
Dzieki Marta. Wlasnie o tej butli sie zastanawiam, bo gadalam z Ola Rz. z naszej klasy i ona mowila, ze z Tymkiem miala klopot, bo sie nie nauczyl z butli pic, to jak sie Ninka urodzila, od razu zaczela przyzwyczajac do butli, polozna mi odradzala.
U nas tez maluch uzywa cycka jako uspokajacza, troche zaluje, ze nie dalismy smoka wczesniej, bo teraz smok to pierwszy wrog, a piersi to mnie czasem juz bola od tego zasypiania z cyckiem. Bo jak jest zmeczony, to nic innego nie dziala, tylko piers.

Dominik dzieki. Ciesze sie, ze wszystkie miewamy podobne watpliwosci i nie jestem w tym sama ;)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26146 dnia: 13 Czerwca 2013, 13:38 »
Martuś z butelką bywa różnie. Chociaż teraz niby są smoczki anatomicznie przypominające pierś, są też takie które mają w sobie wąskie kanaliki by mleko leciało tak jak z piersi i by dziecko się nie rozleniwiło.

Teraz uważam, że nie ma nic złego w tym, że dziecko raz w tygodniu wypije twoje mleko z butli. Chociaż przyznam, że przy drugim dziecku pewnie też nie podam butli :P Ale to wszystko zależy od tego jak ty to czujesz. Ja mimo, tego że czasem miałam dość, to uwielbiałam karmienie i fakt, że tylko ja mogę to robić. Taki mój czas z córką. Mojemu mężowi to nie przeszkadzało.

Więc wszystko jest ok tylko z umiarem. Jeśli masz wątpliwości możesz jeszcze się wstrzymać.

Jeśli cycek jest uspokajaczem a ty masz na to siłę, możesz postarać się przetrzymać Adama kilka razy gdy będziesz pewna że nie jest już głodny, by nauczył się, że cycek służy tylko do jedzenia. - Ja tego nie potrafiłam :)

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26147 dnia: 13 Czerwca 2013, 14:16 »

Nie odciągaj w nocy mleka. Piersi po kilku dniach przyzwyczają się do przerwy nocnej i w tym czsei nie będą produkować mleka. Jeśli zaczniesz odciągać to pobudzisz je do dalszej produkcji.
Jeśli w tym czasie by cię piersi bolały weź ciepły prysznic. Nadmiar mleka sam wyleci a piersi nie zostaną pobudzone do laktacji.

mi by chyba pękły jakbym w nocy nie ściągała  :P Po takich próbach przyzwyczajania piersi nabawiłam się poważnych zastojów. Niestety wszystko ma swoje granice. Jak dziecko pije cały dzień i śpi całą noc, to piersi się nie przyzwyczają. A moja wisiała całymi dniami i spała po 10 godzin. Nigdy nie widziałam tego odruchu, o którym mi mówiła położna, że dziecko jak się naje, to puszcza pierś... no moja nigdy nie puściła  :P Albo "odczepiałam" i leciałam na syrenie coś zrobić jak juz musiałam, albo wypadał cycek jak zasypiała.
Ale faktycznie dziewczyny dobrze piszą, żeby nie przyzwyczajać... o ile można. Jednak jak już się robi niebezpiecznie dla piersi, bolą, robią się twarde, to lepiej ściągnąć troszeczkę, do uczucia ulgi.

Offline alinka692

• "Decydując się na dziecko, kobieta zgadza się aby jej serce żyło poza jej ciałem"
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2010
« Odpowiedź #26148 dnia: 13 Czerwca 2013, 15:46 »
moja też całymi dniami wisi na cycku a w nocy śpi ..od jakoś 1,5 tyg odciągam mleko (z rana kiedy mam przepełnione mlekiem cycki) i podaje w butelce wieczorem gdy zasypia albo gdy muszę gdzieś wyjść to wtedy Mąż karmi .. tak nam pediatra poleciła bo Mała ostatnio tylko 80 g przybrała w ciągu tygodnia  :-\ przed snem na cycku zaraz zasypiała albo tylko ciamkała a dzięki butelce wiem ile zjada i nie ma ciamkania tylko porządna kolacja  :)  ::)

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26149 dnia: 13 Czerwca 2013, 16:25 »
Nie, piersi mnie nie bola, sa twarde, ale maluch jak sie obudzi to od razu wszystko wciagnie i znowu mieciutkie. Ja bym sie cieszyla gdyby caly czas takie byly, bo to jedyny moment kiedy on faktycznie piers puszcza, a pozostale karmienia to tak ja u Ciebie anulka80, czyli wisi az zasnie i mu wypadnie, ale to tez nie zawsze konczy sie odstawieniem, bo jak wstaje zeby go odlozyc to chwyta z nienacka i tyle

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26150 dnia: 13 Czerwca 2013, 16:59 »
Alinko, a może za długo śpi? U nas tak było, że przestała przybierać i w poradni laktacyjnej radziła jednak budzić co max 5 godzin i zaraz w tydzień przybrała prawie 400 g.
No i wtedy wprowadziła mi też taki rytm, że miałam karmić max pół godziny (15 min. z 1 piersi i do dojedzenia z drugiej) i pół godziny przerwy... tzn. miałam karmić co godzinę od rozpoczęcia karmienia przez max pół godziny, więc jakby się najadła szybciej, to przerwy byłoby więcej, ale ona po pół godziny często chciała jeszcze. No i potem jak już przybrała to miałam zwiększać przerwy. Nauczyła mnie też odpowiednio przystawiać, tak żeby się najadała, żeby lepiej leciało miałam łapać pierś i ściągać skórę w dół ku sutkowi i wtedy wypływ był lepszy i faktycznie mocno przełykała, widać było, że je, a nie ciumka)  W każdym razie  taki system zadziałał, ale ona już wtedy miała prawie 4 miesiące i ja już wtedy nie miałam więcej siły walczyć... nie dało się przerw wydłużać tak od razu, a ja miałam skrajny niedobór żelaza, problemy z kręgosłupem i nie dałam już rady karmić całymi dniami, więc powoli przeszłyśmy na butelkę. Aha, już wcześniej moje mleko ściągane w nocy dawałam jej z butelki. Pani w poradni poleciła podawać je na noc, bo to nocne mleko jest bardziej treściwe. Szkoda, że wcześniej nie trafiłam do poradni, ale i tak się cieszę, że powalczyłam i chociaż 4,5 miesiąca karmiłam piersią... choć niestety nie wspominam tego miło  :P

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26151 dnia: 13 Czerwca 2013, 17:12 »
monka a te plamy to moze od sliny? moj tak ma, skora nieco podrazniona od mokrego i wycierania... chociaz marchewa tez namieszala wiec moze byc  ;)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #26152 dnia: 13 Czerwca 2013, 17:51 »
Marta rób tak jak CI serce podpowiada. Masz czas, ochotę i potrzebę tulenia, cyckowania i poświęcania swojej uwagi maluchowi- rób to. Chiquita_84 pisze o tym, że jej świadomość tego, że jest niezastąpiona bardzo odpowiadała- mnie wręcz przeciwnie. Ta świadomość mnie przytłaczała! Musiałam czuć, że moje dziecko z inną osobą da radę, a i sama potrzebowałam trochę oddechu ;) Widziałam też jak moja przyjaciółka przy pierwszej córeczce się mordowała, bo mała za nic w świecie nie chciała jeść z butli, a w pewnym momencie musiała (przyjaciółka z powodów zdrowotnych musiała bardzo drastycznie ją odstawić)... drugei dziecko od początku oswajała z butlą choć nigdy nie dostało żadnej mieszanki. nie chciała jednak dopuścić do podobnej sytuacji, jaką miała z Malwinką...

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26153 dnia: 13 Czerwca 2013, 18:11 »
Alinka, u mnie też tak było, mały za dużo spał ogółem , nie tylko w nocy i za mało przybierał. Też na noc dawałam butlę mojego przez jakiś czas, aż nadrobił. No i długo budziłam go w nocy co 4h.

Marta, ja nigdy nie miałam czegoś takiego jak zastój, mleko zawsze było. Co do wiszenia na cycu, przeszło ono mniej więcej po 3 miesiącu, wtedy mój synek zaczął jeść krótko i efektywnie, no i puszczać cyca, wcześniej też odrywałam jak zasypiał.

Pocieszę Cię, że zagubienie nie mija :-D. My teraz rozszerzamy dietę i to dopiero masakra:D

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26154 dnia: 13 Czerwca 2013, 21:05 »
No właśnie, mi takie przywiązanie dziecka do mnie odpowiadało, chociaż teraz mogę śmiało powiedzieć że było męczące.

anulka 80 widzisz każdy jest inny. Moja Nikola w dzień jadła non stop, jak zaczęła przesypiać noce, to początkowo myślałam że mi cycki rozerwie, więc gnałam pod prysznic moczyć je w ciepłej wodzie i to mi pomagało. Później cycki przyzwyczaiły się do dwóch karmień w ciągu dnia, później do jednego. Wszystko zależy od organizmu jak widać.

Nie ma złotej zasady ani gotowych odpowiedzi idealnych dla wszystkich :)

Martuś dziubasek dobrze pisze. Rób co Ci serce podpowiada. Lekarze, koleżanki i rodzina mogą się mylić. To ty wiesz co Wam jest potrzebne i to ty masz instynkt macierzyński :)

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26155 dnia: 13 Czerwca 2013, 21:31 »
Ech, ja to bym wolala zeby kazde dziecko bylo jednakowe ;) byloby latwiej.
 Ja to bym mgla go caly czas miec przy sobie tylko byleby caly czas nie ssal i sam sie trzymal, bo dzis to ledwo trzymam tablet.

My chyba wlasnie przechodzimy taki skok, albo cos innego sie dzieje, bo wczoraj i dzis caly dzien na cycku, bez przerwy praktycznie, co przysypial to go odkladalam i zaraz znowu oczy jak zlotowki i do cycka i w nocy tez budzil sie co 2 h chyba pierwszy raz od porodu nie dal mi pospac. Teraz zasnal, ale na jak dlugo? On juz ladnie interesuje sie zabawkami, lezy na macie, albo w lezaczku i sobie obserwuje, a dzis nic tylko piers. Troche sie zmeczylam, nie powiem i jeszcze te moje biedne sutki...

Kolejne pytanie  ;D jak sie przewija nieco starsze dziecko? Jakos sobie nie moge wyobrazic tego, kiedy Adas juz tak sie rzuca na przewijaku, ze boje sie ze mi zleci jak mu pieluche zapinam, a potem? To sie jakos zmienia?

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26156 dnia: 13 Czerwca 2013, 21:34 »
Ja przewijam na łóżku. Jeszcze później to jest ponoć tam, gdzie się uda złapać dziecko  :D

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26157 dnia: 13 Czerwca 2013, 21:36 »
Są dzieci (te nieco starsze) których w ogóle nie idzie przewinąć  na przewijaku bo zaraz by uciekały. Ale są też takie jak mój gdzie przewijak jest w sumie jedynym miejscem gdzie mogę go przewinąć bo jest to powierzchnia która go ogranicza i wie że tam trzeba leżeć i poczekać chwilę aż będzie zmieniona pielucha. No, czasem mnie kopie ale dla niego to zabawa ::) Albo można na stojąco ale to niezbyt wygodne ;)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26158 dnia: 13 Czerwca 2013, 21:37 »
my z przewijaka prawie nie korzystaliśmy. Przewijałam Nikolę na łóżku :)

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26159 dnia: 13 Czerwca 2013, 21:39 »
Hehe, na lozku? Chyba bysmy mieli wszystko obsiurkane :) nie mowiac juz o podcieraniu pupki po kupie - akurat wtedy idzie kolejna ;D