Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4060161 razy)

Offline Ola888
  • Chuck Norris
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #26580 dnia: 5 Lipca 2013, 09:18 »
Ja też nie zmuszam, Liwka teraz największy apetyt ma wieczorem i wtedy pochłania, rano mogłaby nic nie jeść i często jest tak że tylko herbatę albo "kawę" pije.

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26581 dnia: 5 Lipca 2013, 09:31 »
powiem Ci, że nie wygląda jak dziecko bez węglowodanów
Pocieszające  ;)  Tym bardziej, że do niedawna jadła mniej... no ale o tym już pisałyśmy...
Tylko, że ona właściwie od początku roku nic nie przybrała... a wygląda tak, bo się "utuczyła" na mleku  :P na cycu wisiała, a mm piła zawsze dużo więcej i częściej niż w schemacie, a teraz pije tylko 2 razy dziennie i nie przybiera, bo mało je - w sumie wydaje mi się to logiczne   :P

to myślisz, że takie owocowe śniadanie może być? zreszta i tak nie mam wyjścia, niech je co chce (byle zdrowo  ;))... zmuszać nie będę, ale proponuję jak zawsze  ;)
Ostatnio mi się przypomniał Twój Tym z pałką... ile on wtedy miał, z 8 mies.?  :D i dałam Marietce do rączki. Zdenerwowała się strasznie, że to mięso takie "przyklejone" i próbowała strzepnąć... w końcu jej obrałam  :)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #26582 dnia: 5 Lipca 2013, 09:47 »
anulka 80 cudna masz córcię. I błagam... mój Szymek od dobrego roku wazy 12 kg :)

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #26583 dnia: 5 Lipca 2013, 09:55 »
Dzięki dziewczyny :) Paulincia, odezwę się na priw zaraz :) ja też żadnej szafy ani łóżka, obiecuję :P

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26584 dnia: 5 Lipca 2013, 10:02 »
anulka 80 cudna masz córcię. I błagam... mój Szymek od dobrego roku wazy 12 kg :)
Dzięki  :-*
Ale czemu "błagam"?  ;) Przecież mówiłam, że się nie martwię, nie zmuszam... Chodziło mi o to, że skoro mało je i mało przybiera, to się wszystko zgadza i to logiczne... gorzej byłoby, gdyby nie jadła, a przybierała dużo, bo miałam podejrzenia co do funkcji tarczycy (po urodzeniu miała złe wyniki przez leki, jakie brałam w ciąży, ale potem miała kontrolowane i się unormowało)... tak czy tak zrobię jeszcze badania dla świętego spokoju jak polecimy do PL.

Offline nadzieja

• Chuck Norris
  • Kocha się za nic. Nie istnieje powód do miłości...
« Odpowiedź #26585 dnia: 5 Lipca 2013, 10:17 »
anulka,moja Kaja też dawno nie przybrała ale bardzo dużo się rusza, je "normalnie" i nie martwi mnie to ;) Marietka bardzo fajnie wygląda ;)
Gabiś, widzę że Szymek to typ mojego Kamila który od ponad roku waży 14,5 kg a zaraz skończy 5 lat! Widać taki typ. Ty przecież drobniutka jesteś!

Chciałam się pochwalić, że oprócz pożegnania z pieluchami, miesiąc temu, dokładamy "dorosłe" łóżeczko Kai. Śpi w nim od tygodnia i ani razu nie spadła :P Jestem z niej dumna :D
Kupiliśmy jej Kritter z ikei-sama złożyłam 8) bo się nie mogłam doczekać :Szczerbaty:
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #26586 dnia: 5 Lipca 2013, 10:31 »
Nadzieja nie przeszkadza mi to ;) MAciek waży 14 kg. Szymek 12. Jedzą podobnie. Sz. jest drobniejszy. Gratulacje dla małej ! moi mają chyba te same łóżeczka ;D i też nie spadli.

Offline nadzieja

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26587 dnia: 5 Lipca 2013, 10:37 »
taka widać ich fizjonomia :D
dziękuję :D
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #26588 dnia: 5 Lipca 2013, 10:39 »
Anulka no błagam bo napisałaś że mało ;D

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26589 dnia: 5 Lipca 2013, 10:47 »
Anulka no błagam bo napisałaś że mało ;D
że mało waży, czy mało je?
nie napisałam, że mało waży :-\ ani, że mało je, wręcz przeciwnie - napisałam, że je dużo lepiej niż jeszcze niedawno, tylko mało węglowodanów np. na obiad tylko mięso, ale cieszy mnie, że je  ;)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #26590 dnia: 5 Lipca 2013, 11:34 »
Anulka o to mi chodziło ;) " Tylko, że ona właściwie od początku roku nic nie przybrała..." i w tym kontekście napisałam że mój Sz od ponad roku nic nie przybrał. Napisałam to żartobliwie ;)

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26591 dnia: 5 Lipca 2013, 11:41 »
Mój Tymek też już od daaawna trzyma podobną wagę, no może "ciutkę" przybrał przez.. yyyyy pół roku :P (waży jakieś 11,5). Je wciąż mniej więcej tak samo - czasem ma gorszy dzień, czasem lepszy, ale ogólnie na apetyt nie narzekam ;) Wzrostowo też jakby się zatrzymał :Szczerbaty:

Offline eovina

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26-12-2010
« Odpowiedź #26592 dnia: 5 Lipca 2013, 11:48 »
moa tez trzyma wagę i od dość długiego czasu wazy ok 13 kilo, widać osiągnęła ile jej trzeba i się tego trzyma  ;)
Ola 01.08.2011
Zofia 10.01.2014

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
« Odpowiedź #26593 dnia: 5 Lipca 2013, 11:51 »
U nas dokladnie tak samo - od chyba ponad pol roku Patryk wazy 13 kg i waga stoi, nawet wczoraj go wazylam.

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26594 dnia: 5 Lipca 2013, 12:26 »
Dziewczyny, tak na szybko: co na upominek dla 4miesięczniaka? Zapomniałam już jak to było ::) ;)
Niespodziewanie wypadła nam wizyta u kuzynki, która w marcu urodziła synka i zastanawiam się co by mu można sprezentować, co dostanę np. w tesco czy innym "zwykłym" sklepie - nie przez internet, bo jedziemy dzisiaj :P

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26595 dnia: 5 Lipca 2013, 12:46 »
Dziewczyny, tak na szybko: co na upominek dla 4miesięczniaka? Zapomniałam już jak to było ::) ;)
Niespodziewanie wypadła nam wizyta u kuzynki, która w marcu urodziła synka i zastanawiam się co by mu można sprezentować, co dostanę np. w tesco czy innym "zwykłym" sklepie - nie przez internet, bo jedziemy dzisiaj :P
może książeczkę z rossmanna  :D albo coś z tych wiszących, szeleszczących itp... wejdziesz do sklepu to na pewno coś Ci się spodoba

Gabiś, no wiem, ja też nie na poważnie  :D
po prostu myślałam, że się nie zrozumiałyśmy ;)
w każdym razie nie martwię się, wręcz jestem dumna, że tak ładnie je... owoce i warzywka, a że nie je makaronów, chleba, ryżu... to trudno... był czas, że jadła tylko suchy chleb, był też taki czas, że tylko ciemny i inny czas, że tylko biały... był czas na jaja - minął, był na warzywa - minął...teraz jest na owoce i mięso  :D... Panta rhei...
Martwiłabym się gdyby tyła nie jedząc dużo...
Najważniejsze, że widzę że się najada i nie żyje już o dwóch chrupkach dziennie + mleko...

Dziewczyny, a możecie polecić jakiś dobry termometr? Myślę o jakimś bezdotykowym lub dousznym...

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26596 dnia: 5 Lipca 2013, 13:05 »
No właśnie też przed chwilą wpadłam na książeczkę rossmanowską, albo coś z pepco - pamiętam że tymek długo lubił te piszczące pluszaki (co wyglądają jak pałka ;) ) z gryzakiem na końcu (chyba z canpolu), do tego jakiś ciuszek i chyba styknie ;)

Aniu, my mamy Braun douszny, model 3020 i jestem zadowolona

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #26597 dnia: 5 Lipca 2013, 13:31 »
My brauna dousznego odrzuciliśmy, zastąpiliśmy go bezdotykowym http://www.diagnosis.pl/nc300.html - w aptece za 100zł.
Jest świetny.
Douszny mnie denerwował, a tym bardziej syna. On jest z tych częstogorączkujących i badanie bezdotykowym było o niebo lepsze. Poza tym nie trzeba dokupywać tych kapturków jednorazowych do ucha.

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26598 dnia: 5 Lipca 2013, 13:35 »
Ja tam nie używam jednorazowo :P z tym że każdy ma swój kapturek. Zmieniam co jakiś czas, ale też fakt że my z tych raczej niegorączkujących.
A taki bezdotykowy nie wyłapuje temperatury powietrza, np jaka panuje w pokoju?

Offline Izunia

• uzależniony
  • data ślubu: 11.08.07
« Odpowiedź #26599 dnia: 5 Lipca 2013, 14:29 »
David prawie za kazdym razem gdy puszcza baczka strzela kleksa, a ze trafil mi sie wrazliwiec zaraz budzi mi sie i jest ryk. Bywa ze co 3 min zmieniam pieluchy. Cos ma na to wplyw? Da sie cos na to poradzic czy jedyne rozwiazanie to przeczekac.  ::)
Natalia   10.10.2008  
David      15.06.2013  

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #26600 dnia: 5 Lipca 2013, 14:31 »
To znaczy, że po roczku dzieci stają na wadze na jakiś czas? Mój klocek waży już prawie 9 kg, a kuzynki 14-miesięczny waży 11 kg i ciekawi mnie, czy mój tak stanie, bo narazie przybiera i przybiera. Natomiast jego inny kuzyn, 1,5 miesiąca straszy waży 7,5kg. Nie wiem, czy on za mało, czy mój za dużo  8).

W ogóle w końcu Adi zaczął jeść małe słoiczki obiadków. Ale tylko ze słoiczków! Moich nie chce. Zbankrutować można na tych słoiczkach, wczoraj zrobiłam próbę i dałam mu pół słoiczka wymieszanego z ugotowanym ziemniaczkiem. Zjadł! Będę więc tak przemycać. Dla odmiany owoce przeze mnie zrobione wcina, aż mu się uszy trzęsą. Ja wiem czemu on taki owocowy, ja całą ciążę żarłam owoce, wszystko co przybrałam to od nich  ;).

Offline kobietka
  • maniak
« Odpowiedź #26601 dnia: 5 Lipca 2013, 15:06 »
selena moja Małgosia wazy 8900;) dylemat mieliśmy, jak ją w maju do nowego fotelika ją przesadzaliśmy, bo w naszym pierwszym to się już na długość nie mieściła, a nowy z przedziału 9-36 8) 
moja chrzesniaczka tez byłą taka sprytna, jak twój Adi- słoiczkowe jedzenie bardzo jej smakowało, a domowe już nie. i nawet przelewanie zupek do słoiczków nic nie dało- całe dania nie przechodziły, jedynie domieszanie pojedynczych składników, np. ziemniak, makaron itp.
Dzieci to takie małe mądruski są ;D

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #26602 dnia: 5 Lipca 2013, 15:24 »
w takim razie moje dziecko nie jest wyjątkiem
za to dzisiaj zamiast zupy wolał świeżą kajzerkę, zjadł ze smakiem i poszedł spać  8)

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26603 dnia: 5 Lipca 2013, 15:52 »

za to dzisiaj zamiast zupy wolał świeżą kajzerkę, zjadł ze smakiem i poszedł spać  8)
najważniejsze, że coś je ;)
ja właśnie zakupiłam kaszkę mleczną bez cukru i dziś będzie pierwsza próba spróbowania ;)

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #26604 dnia: 5 Lipca 2013, 16:24 »
To ja mam szczęście, odkąd zaczęłam gotować dla niej sama to nie ma mowy żeby zjadła mi coś ze słoika

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26605 dnia: 5 Lipca 2013, 16:27 »
mój póki co zjada to co mu ugotuję, więc słoiczka jeszcze nie próbował
mam nadzieję że mu się nie odmieni ;)

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26606 dnia: 5 Lipca 2013, 16:33 »
Selena, pokominuj może z ziołami - trochę koperku, pietruszki, świeża bazylia czy oregano... może trochę cebuli (gotowanej)...
A może jakiegoś składnika w tych twoich oiadach nie lubi, a w słoiku tego nie ma.

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #26607 dnia: 5 Lipca 2013, 18:04 »
Ziół póki co jeszcze w ogóle nie dawałam, spróbuję. Staram się odzwierciedlać skład słoiczków, podobnie mieszam. Dziś także zjadł mieszankę pół słoiczka i ziemniaczek. Jutro dam marchewkę itp. Ale np. jak zajada się zrobionym przeze mnie jabłuszkiem, tak dodałam ciut marchewki do jabłka i już nie chciał  8).

Izunia, też mieliśmy taki etap, nic nie zrobisz  8)

Offline nadzieja

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26608 dnia: 5 Lipca 2013, 19:18 »
widzicie jak tu trafić z takim dzieckiem
mój Kamil był słoiczkowy, domowego nie chciał do 1,5 roku
znowu Kaja jak posmakowała domowe to już słoiczków nie tknęła ::)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #26609 dnia: 5 Lipca 2013, 20:26 »
a mój je wszystko...słoiczki, domowe - no chyba, że nie jest głodny, wtedy odmawia
przed chwilą wciągnął kiełbasę (94% wieprzowiny)
teraz gania za piłką...

aktualizacja...je pierogi z serem i porzeczkami  :Obiad: :Obiad:
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos