Po skończonym 4 miesiacu zaczęłąm rozszerzanie diety od marchewki (słoiczkowej), potem ziemniak, dynia, jabłuszko. Małgosia zjadała ze smakiem, nie było problemów z brzuszkiem. Dodawałm bardzo powoli kolejne warzywa, trochę sugerowałam sie schematami z oseska, trochę podglądałąm, co w danym miesiacu ma w skąłdzie słiczkowy posiłek.
Teraz gotuję sama i małgosia oprócz w/w bazy zjada brokuły, cukinię, fasolkę szparagowa zieloną, buraka. Z owoców jabłko, śliwka, ulubiony banan, truskawka. Podaje już w małych ilościach jogurt naturalny, najpierw ze słiczka Hipp (jogurt z owcami morele, brzoskwinie, malina, truskawka)
Wszystko zalezy od dziecka, Pati- spokojnie sobie podejdź do nowych produktów w diecie Antosia. Masło lub inny tłuszcz (ja oliwe z oliwek) trzeba dodawac do warzyw, by sie lepiej wchłonęły witaminy i inne składniki).
Na noc, do mleka dodaję Małgosi kleik kukurydziany. Na 180ml mleka ok. 2,5 łyzki kleiku. Mała śpi do rana, ale wiem, ze nie zawsze tak jest. Mam smoczek Aventu, trójprzepływpwy. Tym typowym do kaszki troche sie krztusziłą, dziura jest jednak dużą:)