Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4051765 razy)

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #23130 dnia: 27 Stycznia 2013, 22:09 »
przy okazji - przed chwilą dostałam od koleżanki poradnik żywieniowy Instytutu Matki i Dziecka
może ktoś będzie miał ochotę poczytać

http://www.imid.med.pl/klient1/

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #23131 dnia: 27 Stycznia 2013, 22:11 »
wrzuciłam go w wątku o karmieniu dzieci powyżej 1 roku życia...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #23132 dnia: 27 Stycznia 2013, 23:14 »

Wiecie że mój MAciek układa puzzle UWAGA!! z 27 elementów ??? Potrzebuje przy tym mojej pomocy - nie umie zacząć ale potem dopasowuje elementy sam...

Super- kolejny puzzlomaniak :) Moje chłopaki też uwielbiają układać puzzle! Nikodem był w ogóle genialny w tym temacie- jak miał 2,5 roku to i 75 spokojnie sam ułożył... Kajtek tak jak Maciek- do 30 rozpracowuje, te które lepiej zna to ok 50 też mu się uda... ale głównie z pamięci jedzie ;) Uwielbiam to skupienie na ich twarzach jak dopasowują elementy :P No i ten błogi spokój na kilka minut :P

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #23133 dnia: 27 Stycznia 2013, 23:42 »
zaciekawiłyście mnie tymi puzzlami,podrzućcie pomysłem,jakie macie???????????

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #23134 dnia: 28 Stycznia 2013, 00:05 »
Na pierwsze puzzle polecam takie,
http://www.bajkowe.com.pl/gra-samsam-puzzle-puzzelki-granna-nowo-p-1923.html
Tymek miał niecałe 2 lat jak śmigał, tylko że on znał tą bajkę co prawda z czytania komisów i książeczek ale bohatera polubił  ;)
6 obrazków, każdy 6 elementów i każdy ma inny kolor tła i duży wyraźny obrazek który można podzielić na noga, ręce jedno oko drugie oko  ;) I każdy element z boku ma narysowaną kostkę do gry z odpowiednią liczbą oczek.
Teraz w te puzzle gramy jak nakazuje instrukcja  ;)
A później z czasem coraz bardziej skomplikowane.
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #23135 dnia: 28 Stycznia 2013, 09:40 »
My zaczynaliśmy od drewnianych  z 2 elementów. Szymek nadal je układa i z 3 elementami radzi sobie tak sobie. A MAciek ukłąda takie http://czuczu.pl/moje-pierwsze-puzzle i sa super !!! Szymek jak je zobaczył to się poryczał i wpadł w furię.. podejrzewam że on nie lubi puzzli i przytłoczyła go ta ilość elementów.

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #23136 dnia: 28 Stycznia 2013, 10:22 »
dziewczyny pytanie do mam ze starszym stażem

z racji, że mój tata jest w Niemczech i chce kupić prezent wnukowi pomyśleliśmy o zakupie rowerka biegowego dla Patryka (ponoć są tańsze niż u nas)
czym kierować się przy wyborze? na co zwrócić uwagę?

My mielismy rowerek biegowy drewniany TUP TUP

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #23137 dnia: 28 Stycznia 2013, 10:24 »
Poszukuje wersji pdf książki Jak mówić by dzieci nas sluchały.

Bardzo proszę o przesłanie na adres: aratkowska [małpa] gmail.com

Będę wdzięczna  :-* :-*

Offline vonka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #23138 dnia: 28 Stycznia 2013, 13:07 »
Patryk też uwielbia puzzle  ;D

Gabiś mamy czuczu wieś - narazie Patryk układa poszczególne zwierzątka, nie bardzo idzie mu dopasowanie całości ale jesteśmy na dobrej drodze  ;D

dzięki za wszystkie podpowiedzi w sprawie rowerka, mężowi przypadł do gustu kettler  ::)

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #23139 dnia: 28 Stycznia 2013, 13:31 »
Oj chyba i ja muszę synowi większe puzzle zakupić. Mamy takie 4 częściowe i syn prawie daje radę.

Podpowiedzcie mi, w jakich kapciuchach chodzą Wasze dzieciaki? My mamy z befado, ale zauważyłam przy ściąganiu, że są przepocone. Ostatni model ma żółtą wyściółkę, może to to...

Offline anetka71

• maniak
  • data ślubu: 11.10.2008
« Odpowiedź #23140 dnia: 28 Stycznia 2013, 13:48 »
U nas befado odeszły w zapomnienie, wiecznie spocone nóżki, wręcz mokre skarpetki ;/ Ja polecam kapcie Ren-but, np. takie:http://www.smykowakopalnia.pl/OBUWIE_WCZESNODZIECI%C4%98CE-7662i
Skórzana wkładka, dodatkowa wentylacja jeszcze z dołu. My mamy z nich już drugą parę i są naprawdę super. Są też na Allegro i w niektórych sklepach stacjonarnych ( ja kupowałam w centrum handlowym)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #23141 dnia: 28 Stycznia 2013, 13:57 »
A ja polecam kapcie Lemigo. sa tańsze od befado a własnie mają skórzaną wkładkę.

Iwonka Lemigo można kupić w Jaśle na ul. BAczyńskiego w Carrefour a ja za jakiś tydzień będę sprzedawac moje bo już za małe - rozmiar 24/25. Jak coś to pisz na pv.

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #23142 dnia: 28 Stycznia 2013, 13:58 »
Sorki... nie Iwonka pytała tylko MAłgosiak ;)  

Offline ANNUUSSIIA

• uzależniony
« Odpowiedź #23143 dnia: 28 Stycznia 2013, 14:08 »
Hej, dawno mnie tu nie było oj bardzo dawno.
Mam pytanko, znacie jakiegoś dobrego psychologa dziecięcego przyjmującego na NFZ?

Offline vonka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #23144 dnia: 28 Stycznia 2013, 14:22 »
faktycznie te kapcie befado za dobre nie są
wystarczy, że ubiorę cieplejsze skarpetki i nóżka jest przepocona
przy cieńszych jakoś ujdzie ale na wiosnę nie wyobrażam sobie, żeby młody mógł w ich śmigać  :P

Gabiś dzięki za namiary, na pewno skorzystam  ;)

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #23145 dnia: 28 Stycznia 2013, 15:00 »
Liliann, gdzie jest ten wątek, chyba oślepłam, bo nei widzę ;)

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #23146 dnia: 28 Stycznia 2013, 18:54 »
Karola, tutaj https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=16115.660 :) przeczytałam, bardzo fajny poradnik, ale ilościowo moje dziecko na bank nie jest w stanie tyle zjeść co by tam chcieli  :D chociaż od dziś jest nieco lepiej, odpukać ;)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #23147 dnia: 28 Stycznia 2013, 19:12 »
Mi ten poradnik średnio się podoba ;) tzn. sam poradnik ok ... ale po 1. nie uwzgledniono tam karmienia piersią, po 2 przesadzono z ilością białka, a po 3..i najważniejsze. Poradnik jest sponsorowany pzrez mleko Junior i Danon a ja mam mieszane uczucia jak widze coś takiego ;) Ale to moje zdanie...

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #23148 dnia: 28 Stycznia 2013, 19:38 »
W ramach matczynego schizowania się...

Trzy tyg temu byliśmy na wizycie u lekarza, gdzie okazało się, że po wcześniejszym kiepskim przybieraniu mały ładnie przybrał i już nie muszę go budzić co 4 godziny na kamienie. No to go nie budzę i od tamtej pory śpi w nocy po 8-9 godzin bez przerwy. Ja się wysypiam, ale i panikuję, czy to normalne... Kolejna wizyta dopiero za trzy tygodnie, wtedy też będziemy mogli sprawdzić wagę.

Chyba nie wytrzymam i kupię wagę dla niemowląt. Czy to nie dziwne, że on nie jest w nocy głodny?! W dzień je dużo i często, a przed snem jeszcze częściej, zasypia późno, bo o 23 lub północy, i śpi do 8, 9 rano... Moje piersi rano są jak kamienie  ::).

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #23149 dnia: 28 Stycznia 2013, 19:43 »
Selena dla mnie dziwne bo moje dzieci wstawały co 2 h ;D Ale chyba bym się po prostu cieszyła.... a wagę można wypożyczyć ;) Ja pożyczyłam i byłam dużo spokojniejsza ;D

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #23150 dnia: 28 Stycznia 2013, 19:47 »
Selena, mój odkąd skończył 2,5 miesiąca zaczął przesypiać nocki. Nic tylko się cieszyć :) potem przy ząbkowaniu znów zaczęły sie jazdy z nocnym budzeniem, ale już nie na jedzenie, więc wykorzystaj ten czas na spokojny sen :)

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #23151 dnia: 28 Stycznia 2013, 19:49 »

Selena, mój zaczął spać 8h jak skończył 6 tygodni, gdy miał 3 miesiące przesypiał 12h.
Był wtedy tylko i wyłącznie na piersi.
Błogi stan trwał do momentu kiedy zaczęły stawiać się pierwsze ząbki czyli do około 6-7 miesiąca.
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #23152 dnia: 28 Stycznia 2013, 20:05 »
Poradnik jest sponsorowany przez mleko Junior i Danon a ja mam mieszane uczucia jak widze coś takiego ;) Ale to moje zdanie...

może ja ślepa, a gdzie tam jest Danone?
co do juniora, to w tekście trzykrotnie powtarza się mleko typu junior, bez jakiegokolwiek uwzględniania firmy, jak mniemam dla odróżnienia od krowiego kartonowego...

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #23153 dnia: 28 Stycznia 2013, 20:10 »
Liliann nie wiem czy tam jest wymieniony ... ale słyszałam że był sponsorem od pewnej znajomej PAni prof ;)  Ale tak jak napisałam generalnie wsio jest ok tylko to mleko Junior mi się nie podoba .... bez firmy ale wiadomo o jaką firmę chodzi... Ale moze się czepiam ;D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #23154 dnia: 28 Stycznia 2013, 20:20 »
widzisz nawet nie zdałaś sobie trudu żeby przejrzeć, ale WIESZ - białka też tam jest za dużo prawda?,
tylko skąd to wiesz, skoro nawet tam nie zajrzałaś...

a na koniec powtórzę - uwielbiam merytorykę dyskusji, że ktoś coś komuś powiedział, że podobno ktoś coś...itp...
— Richard M. Devos

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #23155 dnia: 28 Stycznia 2013, 20:28 »
Oj nie Liliann wypraszam sobie... przeczytałam od deski do deski. Reklamy Danona też nie zauważyłam dlatego napisałam ze wiem to ze słyszenia. Przecież nie pisałam że tam nie zajrzałam ?? I to nie jest tylko ze słyszenia... prowadzimy na uczelni kierunek dietetyka i tak się składa że jestem akurat pełnomocnikiem dziekana na podyplomówkach z tego zakresu. Zajęcia prowadzi wybitna Pani Prof. Poradnik pisany pzrez dobrych specjalistów  ale  zdania na jego temat sa różne. Wyrażam tylko swoje zdanie skonsultowane z dietetykami  z naszej uczelni. Poradnik pzreczytałam bardzo dokłądnie bo jest on wykorzystywany u nas na zajęciach i nie mogłabym sobie pozwolić na wprowadzenie czegoś bez pzreczytania go... Tak ilosć białka za duża, za mało kasz, soczewicy brak, jadłospisy standardowe. Nie uwzglednione karmienie piersią. Brak wytycznych w sprawie dzieci uczulonych na mleko. To moim zdaniem niedociągnięcia. Poradnik ok ale dla osoby, która nie większego pojęcia o żywieniu. Dla kogoś kto się zagłębi już nie. I sorki ale czesto się zgadzam z Twoim zdaniem ale czasem chyba zbyt pochopnie oceniłaś moją wypowiedź.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #23156 dnia: 28 Stycznia 2013, 20:46 »

ok... może i zbyt pochopnie;

zgadzam się, że poradnik jest dla "masowego odbiorcy", ale do niego własnie jest kierowany.
Matka która ma większe pojęcie w temacie i olej we łbie sięgnie do ambitniejszej literatury.
To ma być proste i łatwe, bo albo ma być wstępem, albo podstawą dla mniej wymagającego czytelnika.
To nie sztuka napisać coś super ambitnego, skoro 90% czytelników skończy lekturę, na drugiej stronie tuż za tytułową.
I nie sądzę również by celem autorów było napisanie czegoś dla rodziców dzieci alergicznych, tylko dla tych co jeść mogą wszystko, czyli dla zdecydowanej większości.
...jak również uwzględnienie niewielkiego odsetka tych, które w wieku 1-3 lat karmione są piersią.

a do juniora wracając... bo sobie nie odpuszczę
o jaką firmę chodzi ?  bo "junior" ma Bebilon, Hipp, Humana, Bebiko, Nestle,

zatem CO wszyscy wiedzą?

wybacz, ale wkurza mnie to podprogowe sączenie nakierowanej informacji...
a jak dietetycy z Twojej uczelni mają inne zdanie, to zamiast sączyć jad, niech się wezmą do roboty i napiszą konkurencyjny lepszy poradnik; może własnie coś "niszowego" dla dzieci z alergią;

— Richard M. Devos

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #23157 dnia: 28 Stycznia 2013, 20:53 »
Liliann napisali niejedną "niszową" publikację... Nikt jadu nie sączy... rany boskie rozmawiali na ten temat tylko ze mną wiec jaki jad ???
Zgadzam się, że poradnik ma być skierowany do masowego odbiorcy i dlatego napisałam że generalnie jest ok. Ale karmienia piersią im nie daruję ;) Choćby dlatego, że sam IMiD podkresla jakie to wazne bla bla bla a potem dla sponsora z tego rezygnuje i pisze żeby dawac mleko tylu Junior.
Wybaczam - wyrażasz swoje zdane tak jak ja ;) Konstruktywnie, bez obrażania więc wiesz luuuzzz ;D Inaczej rozmawia się w realu inaczej w sieci i wiele rzeczy pozostaje  niedopowiedzianych.
A firmy to Nestle i Danon.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #23158 dnia: 28 Stycznia 2013, 20:57 »
Gabiś, no ktoś to zasponsorowac przecież musiał ;) Państwo na pierdoły nie ma kasy ;)

Poradnik jest rozsądny. Na mnie wrażenia nie zrobił, ale ja z tych co szukają lepszych rozwiązań, a do tego dziecko z alergią pokarmową, więc na nic mi poradnikowe rad ;)
Jednak publikacja pozwala wychowac stosunkowo zdrowe dziecko ;)

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #23159 dnia: 28 Stycznia 2013, 21:03 »
Wg mojego odczucia poradnik został napisany dla rodziców, którzy nie mają pojęcia jak karmić dzieci, co wynika z przeprowadzonych badań. Są przecież tacy co podają maluchom kanapkę z pasztetem na śniadanie albo parówę niewiadomego pochodzenia. Dlatego raczej nie doszukiwałabym się w nim jakiegoś głębokiego przesłania. Ja sobie przeczytałam żeby sprawdzić jak się ma moja, źe tak powiem intuicja do rzeczywistości i sądzę, że nie jest źle ;)

A co do Juniora... Dla mnie każde mleko 3 to junior. O danonie nie wiedziałam, ale nie dopatrzyłam się też żadnych sugestii, zresztą nawet gdyby to i tak danon jest dla mnie skreślony ;)