Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4048159 razy)

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #22890 dnia: 18 Stycznia 2013, 09:57 »
Lili,  jasne my też pijemy różne kaszki teraz, chociaż głównie "zdrowy brzuszek". Chodziło mi o to, że na początek tak jest bezpieczniej, bo dziecko dostaje nowe produkty i jak dostanie jeszcze nowe mleko to trochę dużo na jeden raz. Niektóre dzieci źle reagują na zmianę mleka. U nas nawet przy przejściu na NAN 2 były bóle brzuszka, mimo że przechodziłam bardzo powoli.
Sama na to wtedy nie zwracałam uwagi, nie pomyślałam o tym (choć dawałam wtedy Holle bezmleczne), ale teraz mi się taki wniosek nasunął, że może lepiej, żeby kaszka była z tym samym mlekiem, albo najlepiej bezmleczna przyrządzona na mleku jakie dziecko pije. Taka moja sugestia  ;)
No i teraz bym nie podawała marchewki jako pierwszą tylko dynię, albo jabłko. Marchewka zatwardza i na początku były problemy. No ale tak zalecają.

Offline kobietka
  • maniak
« Odpowiedź #22891 dnia: 18 Stycznia 2013, 10:02 »
tete ja miałąm na poczatku krople BioGaia, teraz w apteczce Bobotic, ale na nim jest napisane, że stsosuje sie od 28dnia życia. Oba specyfiki u Małgosi skuteczne z przewagą Bobotica, który jest też tańszy ;) Niech sie rodzice skonsultują z pediatra, czy można maluchowi podać coś innego niż małoskuteczny espumisan.

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22892 dnia: 18 Stycznia 2013, 10:26 »
ale bobotic to to samo co espumisan (simeticon), tylko w większej dawce.

Offline Lili-liliana

• maniak
  • data ślubu: 08.05.2010r.
« Odpowiedź #22893 dnia: 18 Stycznia 2013, 10:46 »
anulka ja wcale nie neguję ;) my nie mieliśmy żadnych problemów z wprowadzniem nowości. Moje dziecko wszystko je i jak do tej pory nic jej nie zaszkodziło w żaden sposób.

Ostatnio mój 'genialny' brat dał Natalce ogórka kiszonego.... Smakował jej :P
Natalia 26.04.2012 Bartłomiej 10.01.2018

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #22894 dnia: 18 Stycznia 2013, 11:15 »
BioGaia to probiotyk, profilaktyka w celu ochrony brzuszka, nie zadziała na kolki. My kolek nie mamy, jedynie wzdęcia, gazy, ale pomaga na nie Infacol - jest też na kolki. Pierwszy raz daliśmy jak mały skończył 3 tygodnie, położna powiedziała, że można wcześniej, niż przed ukończeniem miesiąca.

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #22895 dnia: 18 Stycznia 2013, 11:26 »
dziękuje!!!mialam tez jakies drogie cudo apteczne-ale nazwy nie pamietam -dawalo sie to chyba do mleka.
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #22896 dnia: 18 Stycznia 2013, 11:27 »
dicoflor może

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #22897 dnia: 18 Stycznia 2013, 11:33 »
Wracając do Biogai. Czy na DOZ można ją jeszcze kupić, czy chwilowo ich tam nie ma?
On 2011
Ona 2013

Offline kobietka
  • maniak
« Odpowiedź #22898 dnia: 18 Stycznia 2013, 15:18 »
joannaM pojecia nie mam, ale Małgoś pije teraz mm Gerber1 i ono zawiera te bakterie, co w BioGai- tak jest napisane na opakowaniu:) Wiem, że ona jest profilaktyczna, a Bobotic właśnie na wzdęcia. Ja sobie chwalę. Małgoś miała "epizod  kolkowy", bo trwało to może ze 3 dni i najczęściej wieczorem- wrzask, prężenie się i czerwień straszna na twarzy. Ale już daaaawno przeszło, dzięki Bogu.

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #22899 dnia: 18 Stycznia 2013, 15:41 »
Carolla 6.30 to jest super !!! Moi czasem chodza spać o 21.30 a wstają 6... czasem nawet 5 :( W weekendy też. Pociesze Cię że w dzień już drzemki

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #22900 dnia: 18 Stycznia 2013, 15:46 »
nie mają ;) Chłopcy wysłali mi za szybko ;D

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #22901 dnia: 18 Stycznia 2013, 16:36 »
A ja dzisiaj nie wiem co ze sobą zrobić, bo moje dziecię śpi cały dzień!!! z małymi przerwami na jedzenie, już dawno tak nie miała, chociaż jest małym śpioszkiem. Pediatra uspokaja, że niektóre dzieci są ospałe i moja do nich należy ::) no cóż ja za młodu też lubiłam pospać :P
Natalka 4.11.2012

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #22902 dnia: 18 Stycznia 2013, 16:47 »
Mój też to śpioch ;-D. Wcześniej od początku musiałam go budzić co 4h, bo mało przybierał przez żółtaczkę, to w nocy miał 3 serie po 4 godziny, a w dzień jeszcze dwie. Od ponad tygodnia już nie muszę go budzić i się okazało, że śpi ciągiem 8-9 godzin co noc, do tego jakieś 5 drzemek w ciągu dnia, mniej więcej 40-60 minut.
Pomału zaczyna nam się regularność dnia, pomogła książka "Język niemowlęcia", zapisywałam przez kilka dni, co o której godzinie jest, bo wydawało mi się, że codziennie inaczej, a jednak była w tym regularność :-). Mam natomiast mały problem z porami snu, bo tak na dobre to nasz mały zasypia o 23 - 23.30... Śpi za to do 9-10 rano bez pobudki. Wolałabym, żeby zasypiał wcześniej, nawet kosztem wstawania w nocy na karmienie, ale nie bardzo wiem, jak to zrobić. To znaczy on idzie spać po kąpieli mniej więcej o 20, ale tak o 21.30-22 jeszcze się budzi na cyca i jest aktywny przez jakieś dwie godziny...

Offline dmonik44

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22903 dnia: 18 Stycznia 2013, 16:52 »
U mnie też zaczyna się regulować, ale dzisiaj np. nie byłam z nią na spacerze bo cały czas śpi! Normalnie chodzi spać o 22 ( najpóźniej o 23 ale rzadko), my kąpiemy ok 19, śpi do 11 z przerwami na jedzenie ok.1-2 ale nie zawsze, później ok 4-5, 7-8 ( i tu pojawia się ok godzinna aktywność), i tak do 11. Ok 12-13 chodzimy na spacery lub po 14 zależy jaką mąż ma zamianę. W ciągu dnia ma jakieś 2-3 drzemki, zależy od dnia. Ale dzisiaj przechodzi samą siebie!
Natalka 4.11.2012

Offline dmonik44

• Chuck Norris
« Odpowiedź #22904 dnia: 18 Stycznia 2013, 16:59 »

A to mój śpioszek:)
Natalka 4.11.2012

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22905 dnia: 18 Stycznia 2013, 17:15 »
Moja Liwka wstaje odkąd skończyła 2 lata miedzy 6 a 7 rano, nie ma znaczenia o której godzinie się położy. Natomiast Jagódka idzie spać ok 20 i do 8 rano sobie śpi bez przerwy.

Po prawie tygodniowym pobycie w szpitalu z Jagódką kolejny raz stwierdzam że moje młodsze dziecię jest aniołem ( starsze też tyle że bardziej rogatym  ;D) mimo choroby żadnego płaczu, żadnego marudzenia jedynie smutna mina przy jakichkolwiek "zabiegach", nawet jak chce jeść to krzyknie raz sygnalizująco i czeka cierpliwie, ja jestem w szoku otoczenie również.

Offline LilithGoth

• Anka ot tak
  • maniak
  • Czorcik Alanek :)
  • data ślubu: 12.07.2008r.
« Odpowiedź #22906 dnia: 18 Stycznia 2013, 17:58 »
Chyba i ja powinnam z powrotem tu zawitać :)

Moj miesięczny szkrabik Oleńka
17.12.2012, 3400g, 55cm

15.09.2009, 3050g, 55cm

Offline kobietka
  • maniak
« Odpowiedź #22907 dnia: 18 Stycznia 2013, 19:16 »
Faaajne te wasze śpiochy:) mOja też z tych niedźwiadków: je, poguga, śpiiiiiii i tak w koło ;)
Dzisiaj byłysmy na długim spacerze, zaliczyłyśmy wizytę w żłobku i Małgosia została zapisana- od września, jak będzie  wszystko ok to zacznie uczęszczać:)

A jak się już tak chwalimy to i ja, ja, ja! 8)

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #22908 dnia: 18 Stycznia 2013, 19:27 »
Same kobietki  :) Śliczne :)

Offline kobietka
  • maniak
« Odpowiedź #22909 dnia: 18 Stycznia 2013, 19:29 »
ika3w same babeczki więc gdzie fotka Antosi?? ;D

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #22910 dnia: 18 Stycznia 2013, 22:30 »
Wszystkie Śpiące Królewny przeurocze. :)

Dzięki Dziewczyny za rady marchewkowe.W takim razie spróbuję powalczyć z Oxi(używam go na przemiennie z Vanishem,zależnie co jest w domu,ale zdecydowanie Oxi uwielbiam) przez noc,może tak jak Jolanga poleca-nocne moczenie pomoże.A jak nie,to będę czekać na słońce. ;)

A skoro już tu Lili i Anulka poruszyły temat kaszek to i się dołączę (znów) do pytania.Póki co podaje Kubie tylko kleik kukurydziany,bo ciągle nawiedza nas problem z "2" i nie chcę męczyć brzuszka innymi wynalazkami.Zrobiłam sobie mały zapas kaszek bezglutenowych (ale gluten już wprowadzam) i bezmlecznych,ale wydaje mi się,że mały jest w nich wybór.A przy najmniej na mojej wsi.Może mogłybyście polecić mi jakieś przez Was kupowane bezcukrowe i bezmleczne?
Bo tak jak Anulka pisze,na razie wolałabym nie mieszać różnych mm-Kuba pije Bebilon,no ale on to chyba w żadnych kaszkach nie występuje.Jakiś czas temu na próbę zakupiłam po 2 kaszki BoboVity i Nestle.I zastanawiałam się czy kaszki produkowane przez Nutricie(czyli właśnie Bobovita) i ich mleka bardzo się różnią w składzie?Wydaje mi się że śmiało mogę ich kaszkę mleczną podać Kubie i jakiś większych problemów z brzuszkiem nie powinno być. ::)

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #22911 dnia: 18 Stycznia 2013, 22:51 »
Patrycja, mówisz i masz  ;) Dla urozmaicenia Staś z siostrzyczką :)

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #22912 dnia: 18 Stycznia 2013, 23:34 »
Dziewczyny macie pomysł co mogę zaserwować mojej córci (która jeszcze pewnie nie żuje) na śniadanie? Mleko z butelki jest be - łyżeczką długo idzie i się denerwuje, kaszek nie lubi  ::)
Póki co mamy system:
8:30-9 = 90 ml mleka
10-10:30 = 130 owoc
13 = 100ml jogurtu + przemycam 100 kleiku ryżowego
16:30-17 = obiad (250)
20 = jedyne mleko, które wypije od 120 do 180 z 2 łyżeczkami kaszki

Zastanawiam się czy nie zamienić posiłków z 13 i 16 godziny  ::) Jakieś sugestie? Dodam, że od 13 do prawie 16 spacerujemy, więc chcę, aby zjadła coś sycącego przed...

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #22913 dnia: 19 Stycznia 2013, 08:30 »
adamiewa, ale jednak jakoś je z tej łyżeczki, bo widzę z tej rozpiski, że sporo zjada. Moja jak zje 3 łyżeczki to jest sukces.
Jeśli nie lubi łyżeczki to warto próbować dawać kawałki. Zacznij od takich rzeczy, które się łatwo rozpuszczają -ugotowana dynia pokrojona w kostkę, melon (choć to pewnie nie teraz), ziemniaczki w słupkach, cukinia.
Ja często na śniadanie dawałam jajecznicę (właściwie omlet) na parze i jadła to rączką. Teraz robię jajko ze szpinakiem, ale u Was chyba za wcześnie (chyba że szpinak rozdrobniony). Nie pamiętam dokładnie od kiedy całe jajko było, ale chyba Wy już możecie? To się samo rozpuszcza w ustach, więc powinna dać radę.
Owoce i warzywa do rączki dawałam jak miała ok 7.5 m-ca. Moja ładnie żuła warzywa (marchewka, fasolka), ale wiem że często maluchom to gorzej idzie i wtedy warto zacząć od takich rzeczy "rozpływających się w ustach".
Jeśli nie chce mleka z butli, to może spróbuj przez słomkę?

Offline neta88sc

• maniak
  • "najważniesze jest niewidoczne dla oczu"
  • data ślubu: :serce::serce:
« Odpowiedź #22914 dnia: 19 Stycznia 2013, 09:36 »
sarmaxarica - kiedyś z sąsiadką porównywałam bebilon z bebiko - niewiele się różnią wiem że bebiko ma czegoś wiecej ( chyba białka) ale nie jestem teraz do końca pewna bo porównywałam z nią te mleka jakieś 8 miesięcy temu :) ale trzeba po prostu przetestować każdą

ja podaje Zosi bobovite i wszystko ok jak narazie :) najbardziej smakuje jej waniliowa :)
a jako gluten podaje kaszkę mleczną z nestle i też nic się nie dzieje...

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #22915 dnia: 19 Stycznia 2013, 10:35 »
Dzięki Neta. :) Masz rację,pewnie będzie trzeba potestować różne i zobaczyć co Kubie podpasuje,ale póki co działam w temacie kaszek zachowawczo,przez Jego problemy z brzuszkiem i pewnie kombinuję jak koń pod górę. ;)

Offline neta88sc

• maniak
  • "najważniesze jest niewidoczne dla oczu"
  • data ślubu: :serce::serce:
« Odpowiedź #22916 dnia: 19 Stycznia 2013, 10:46 »
to naturalne że chcesz dobrze dla swojego dzieciaczka :)

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #22917 dnia: 19 Stycznia 2013, 14:47 »
adamiewa, ale jednak jakoś je z tej łyżeczki, bo widzę z tej rozpiski, że sporo zjada. Moja jak zje 3 łyżeczki to jest sukces.
Jeśli nie lubi łyżeczki to warto próbować dawać kawałki. Zacznij od takich rzeczy, które się łatwo rozpuszczają -ugotowana dynia pokrojona w kostkę, melon (choć to pewnie nie teraz), ziemniaczki w słupkach, cukinia.
Ja często na śniadanie dawałam jajecznicę (właściwie omlet) na parze i jadła to rączką. Teraz robię jajko ze szpinakiem, ale u Was chyba za wcześnie (chyba że szpinak rozdrobniony). Nie pamiętam dokładnie od kiedy całe jajko było, ale chyba Wy już możecie? To się samo rozpuszcza w ustach, więc powinna dać radę.
Owoce i warzywa do rączki dawałam jak miała ok 7.5 m-ca. Moja ładnie żuła warzywa (marchewka, fasolka), ale wiem że często maluchom to gorzej idzie i wtedy warto zacząć od takich rzeczy "rozpływających się w ustach".
Jeśli nie chce mleka z butli, to może spróbuj przez słomkę?

Dzięki za pomysły. Może jak dostanie coś w rączce do jedzenia to pogryzie, bo póki co zupki i obiadki do gryzienia też są be...  ::)

Offline pamela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #22918 dnia: 19 Stycznia 2013, 23:06 »
Chleba jej daj. Albo banana w siateczce, niech ma radoche  ;)
Moj sie juz przekonal do kawalkow w obiadkach pietka chleba na dlugo mu nie starcza  ;)
Skubany zjada duzo mniej niz jego brat a o jakies 2 kg go przewyzsza, porownujac ten sam wiek oczywiscie, choc i teraz niewielka juz sie robi roznica miedzy nimi.  ;)

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #22919 dnia: 19 Stycznia 2013, 23:54 »
Dziewczyny,możecie polecić fajnie wydane bajki i wierszyki dla maluchów?Jakieś krótkie historyjki/rymowanki....
Od przeglądania Allegro dostaje już oczopląsu (a i tak robię to rzadko i z doskoku) i nic ciekawego nie wypatrzyłam,same badziewie....