Autor Wątek: Natalka i Dominiś - Ricardowe dzieciaczki  (Przeczytany 670521 razy)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Natalka i Dominiś - Ricardowe dzieciaczki
« Odpowiedź #7170 dnia: 9 Lutego 2012, 14:26 »
Żanetko nie, z czuczu nic nie mam, widziałam to kiedyś w sklepie ale jakoś tak nie przyciągnęło mnie to nic a nic...
Co do ćwiczeń to tak, mam kartkę i np: dmuchanie, cmokanie, oblizywanie warg językiem - coś w ten deseń, więc będziemy próbować. No i np przy dmuchaniu powietrza mówić fffff, ssss,

Ilonko o laptopa mi akurat nie chodziło :) tam widziałam, że lekarka miała jakieś gry Granny, albo Granna - muszę poszukać. Chodzi np o dopasowywanie obrazka do jakiegoś obrazka...

Mamy też założyć zeszyt, mam narysować na jednej kartce człowieka - aby uczyć się części ciała (choć to Natalka umie) a na następnej kartce narysować dom - dach - dym - ma być prosto wymówić. Do tego zapisywać każdy wyraz, który Natalka powie - nawet jeśli powie go tylko jeden raz.

Przez tych wszystkich lekarzy, zalecenia, do tego ciąża i wszystko co z tym związane jestem rozkojarzona strasznie... Dziś robię budyń - zapomniałam dodać cukru no i budyń waniliowy był trochę mdły - ale Natka zjadła swoją porcję ze smakiem. Trenujemy samodzielne jedzonko, ale moje dziecko strasznie szybko się poddaje i próbuje wepchnąć do ręki mi swoją łyżeczkę. Jakoś powoli, do przodu, ale jak widzę to najchętniej by wszystko z talerza porozrzucała po blacie i podłodze...

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 7.07.2007
« Odpowiedź #7171 dnia: 9 Lutego 2012, 14:39 »
Pati a które czuczu oglądałaś?
mi głównie chodzi o to
http://czuczu.pl/zgadujzczuczu-2-6

no to bardzo podobne zalecenia jakie były u nas...dodatkowo było jeszcze zlizywanie np jogurtu z talerzyka, jak kotek  ;), smarowanie np nutelą lustra i zlizywanie ( ale to ćwiczenie ominęłam  ::) ) i szczoteczka elektyczna do masowania języczka, podniebienia i warg ;)
no i mówienie, mówienie, mówienie do dziecka  :) tzw kąpiel słowna.
i u nas największa poprawa była przez zapisanie Adula do przedszkola, tam musiał zacząc się porozumiewać z kolegami  ;)

a Natka potrafi naśladowac stukot konika ...chodzi mi o ćwiczenie języka, kiedy się pionizuje, dotyka podniebienia?

Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7172 dnia: 9 Lutego 2012, 14:51 »
Oglądałam właśnie to, co wkleiłaś.

O tym zlizywaniu nie mówiła to co Ty ;) ale np posmarować czymś lekko nad górną wargą (czymś słodkim) aby językiem tam dosięgała i zlizywała. Masowanie języka i pod językiem.

Mówić to my strasznie dużo do Natki mówimy, tylko to - na co lekarka zwróciła uwagę aby mówić do dziecka na jego poziomie aby dokładnie widziało naszą twarz i nasze ruchy warg - wiadomo, nie zawsze jest to wykonalne ale starać się jak najbardziej.

Nie, właśnie nie potrafi naśladować stukotu konika i to też mamy z nią ćwiczyć.

Offline Anjuszka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.07.2011
« Odpowiedź #7173 dnia: 9 Lutego 2012, 14:58 »
Ja znam gry GRANNA - polecam ubieranie laleczki, wkładanie klocków o kształtach prostokąta, trójkąta etc do odpowiednich dziurek. Jest tego mnóstwo,  na pewno znajdziesz w necie.

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7174 dnia: 9 Lutego 2012, 15:43 »

Nie, właśnie nie potrafi naśladować stukotu konika i to też mamy z nią ćwiczyć.

no to tak jak u nas było...czyli brak pionizacji języka...
u nas jeszcze dochodziła  nadwrażliwość aparatu mowy  ::) Adi początowo nie był w stanie w ogóle ćwiczyć języczkiem bo to powodowało u niego odruch wymiotny...hardcore  ::)
ale powoli, małymi kroczkami wyszliśmy z tego.

A Natka długo piła mleko/kaszkę z butelki ze smoczkiem?
bo nasz Adi dość długo i jak trafiłam w końcu na odpowiednią logopedkę to od razu powiedziała, że to miało też wpływ na problemy z pionizacją języka i jego rozleniwienie...

dobrze że poszłaś z  Natką teraz,

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7175 dnia: 9 Lutego 2012, 15:45 »
kurcze wyslalo mi sie za szybko  ::)

dobrze, że nie zwlekałaś z wizytą, im szybciej odpowiednio będzecie ćwiczyć tym lepiej  ;)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7176 dnia: 9 Lutego 2012, 16:22 »
Można powiedzieć że do 1,5 roku piła. Ale po roku to było tylko wieczorem na noc.

Lekarka jeszcze powiedziała że to że Natalka miała wcześniej wzmożone napięcie mięśniowe też mogło mieć wpływ, ale teraz ćwiczenia, ćwiczenia i ćwiczenia i się wyjdzie z tego :)

No, dobrze że poszłam, ale lekarka bardzo miła i sympatyczna, widać ma podejście do dzieci - cierpliwa jest :)

Za tydzień jeszcze ten laryngolog i ocena aparatu mowy i słuchu i zobaczymy co tam się okaże. W ogóle jestem ciekawa jak ta lekarka ma zamiar to zbadać u 2-letniego dziecka :)

Offline kurczaczek83

• Chuck Norris
  • Igorek ur. 24.01.2014
  • data ślubu: 24.12.04
« Odpowiedź #7177 dnia: 9 Lutego 2012, 17:44 »
Ricardo zdjęcia brzuszkowe super, brzunio ładny okrąglutki, ale malusi :D a Natka cudowna, taka mała przytulanka!!

Co do lekarza: super ze trafiliście a konkretną babkę, no i teraz na pewno Natka się rozgada :D

Szkoda wózka, ale jeszcze będzie jakaś fajna okazja :D

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #7178 dnia: 9 Lutego 2012, 20:10 »
:mdleje:

ale macie teraz "pielgrzymek" do zrobienia  ::)
Super, że udało Ci się tak szybko z terminami załapać. Na państwowego kardiologa jedynie termin kosmiczny...

Z gier logicznych mogę polecić zwykłe MEMORY, np jakieś ze zwierzątkami, fajne do rozpoczęcia gadania są tego typu karty:

- z obrazków układa się logiczną historyjkę (to może zrobić Natalka), a później wspólnie się ją opowiada.

My również jesteśmy fanami gier granna- propozycje dla dwulatków znajdziesz tutaj:

http://www.google.pl/search?q=gra+dla+niem%C3%B3wi%C4%85cych&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=jxg0T6nWJsTysgaTyfXYDA&biw=1280&bih=675&sei=kxg0T_SxHo_ssgaCtZXHDA#um=1&hl=pl&tbm=isch&sa=1&q=granna+2+lata&pbx=1&oq=granna+2+lata&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=3&gs_upl=3264l5728l2l5950l7l7l0l5l0l0l125l221l1.1l2l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=1fdbf7531b7d5977&biw=1280&bih=675

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7179 dnia: 9 Lutego 2012, 20:13 »
aaa no i oczywiście wszelkiego typu zeszyty dla dwulatków- my robimy tego MULTUM! Niektóre kupuje już 2-3 raz....
Lubię serię Akademia ...-latka:

jest naprawdę fajna i stosowna do podanego wieku.

Offline kitki82

• uzależniony
« Odpowiedź #7180 dnia: 9 Lutego 2012, 22:08 »
Pati dzwoniłaś tam na słowackiego do kardiologa? ja dziś dzwoniłam i zonk tam też zlikwidowali więc zadzwoniłam na unii i ku mojemu zdziwieniu mam termin na 17.02 aż się babki zapytałam czy na ten rok  ;)

dobrze, że teraz wybrałyście się do logopedy, ćwiczenia na pewno pomogą i będzie nawijać aż dość będziesz miała  ;D

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7181 dnia: 9 Lutego 2012, 22:15 »
Kurczaczek dzięki!

Ania dzięki za wszystkie podpowiedzi, a w ogóle czy to można dostać w jakimś hipermarkecie? Auchan? Tesco? Czy tylko na all??

Kinga naprawdę? To jutro zadzwonię tam jeszcze raz i zapytam o jakiś wcześniejszy termin...

Mimo, że Natka nie mówi po polsku to po swojemu tak nawija jak nakręcona. Dziś gadała z babcią przez telefon i śmiać mi się chciało jak ona taka skupiona rozmawiała i odpowiadała "tak", "e-e", "tidudidu coś po swojemu"  ;D ;D ;D ;D

Dziewczyny a może Wy macie ze swojego otoczenia kogoś, kto sprzedaje wózek? Chodzi mi o jakąś sprawdzoną osobę, co wiadomo że wózek nie był jakoś źle eksploatowany. Jeśli miałybyście kogoś to proszę dajcie mi znać.
Ja już z tym wózkiem normalnie kociokwiku dostaję.
Może jednak będzie nowy, niby jest okazja ale kurcze kupić teraz i ma stać do czerwca? Nie wiem sama. R. jęczy żeby najlepiej poczekać do maja z wózkiem ale kupiłoby się i już taki zakup drogi byłby z głowy.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7182 dnia: 9 Lutego 2012, 22:29 »
Te  zeszyty ćwiczeń znajdziesz w każdym markecie. przewertuj je przed zakupem, bo różne wydawnictwa różne rzeczy tworzą i nie wszystkie, wg mnie, są warte uwagi.
Gry Granna też są w marketach.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7183 dnia: 9 Lutego 2012, 22:47 »
Dzięki Ania, to jutro podjadę do Auchana zobaczyć co tam mają.
A na co w tych zeszytach zwracałaś uwagę? Bo szczerze to nie mam pojęcia, nigdy czegoś takiego nie miałam.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7184 dnia: 9 Lutego 2012, 23:07 »
Przeczytaj jakie są zadania i sama oceń, czy są na poziomie Natki, czy nie. Niektóre są łatwiejsze, niektóre trudniejsze, jedne bardziej szczegółowe, inne mniej...

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7185 dnia: 9 Lutego 2012, 23:28 »
Dobra :) dzięki :)

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7186 dnia: 10 Lutego 2012, 09:27 »
Co do ćwiczeń nowy to możesz jej też szczoteczka do zębów buzię od środka kasować policzki podnieśli podniebienie wedzidelko pod językiem. Nam logopeda zaleciła. I np dnmuchanie baniek.

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #7187 dnia: 10 Lutego 2012, 09:47 »
Z dopasowywania obrazków mamy takie-
http://allegro.pl/ukladanka-dydakt-to-i-to-zwierzeta-skojarzenia-i2112150585.html
http://allegro.pl/skojarzenia-gra-edukacyjna-trefl-i2103020059.html
Te pierwsze fajniejsze (grubsza tekturka i łatwiej złożyć) i łatwiejsze. I mają 4 rodzaje- my mamy akurat zwierzęta ale są też przedmioty, człowiek i sport. W tych trefla te puzzle są mniejsze i cieńsze.

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7188 dnia: 10 Lutego 2012, 09:49 »
Ja już mam problem z tymi zeszytami ćwiczen bo chyba juz wszystkie mieliśmy i zaczynamy kupowac duble...nasza Zu uwielbia te cwiczenia :) Wiec rownież polecam.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7189 dnia: 10 Lutego 2012, 10:15 »
Co do ćwiczeń nowy to możesz jej też szczoteczka do zębów buzię od środka kasować policzki podnieśli podniebienie wedzidelko pod językiem. Nam logopeda zaleciła. I np dnmuchanie baniek.

Nie ma jak pisac z komórki, kiedy komórka wie lepiej co się chce napisać.

Partycja chodziło mi o to, że na uwrazliwienie buźki mozna masować wewnętrzna strone policzków (ruchami okrężnymi), poniebienie, język, wędzidełko szczoteczką do zębow. Ewka bardzo to lubiła.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7190 dnia: 10 Lutego 2012, 13:14 »
Wróciłam z Auchana obkupiona :)

Mamy:

- choć to trochę za t6rudne ale chodzi o zwierzęta, coś tam pokombinujemy

do tego domino ze zwierzątkami drewniane i 2 taki książeczki dla 2-latka.

Zobaczymy jak nam to wszystko będzie szło.

Natka zasnęła, po minucie przyszedł listonosz i tyle ze spania... Trochę pobiega i zaraz jeszcze raz spróbuję ją położyć.

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #7191 dnia: 10 Lutego 2012, 13:16 »
Fajne łupy :) Sama bym się pobawiła ;)

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #7192 dnia: 10 Lutego 2012, 13:36 »
Nie mogę się doczekać, gdy zagram z dzieckiem w chińczyka albo inną planszóweczkę :)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7193 dnia: 10 Lutego 2012, 13:48 »
I już nie chce spać. Eh, a chciałam sobie odpocząć bo przez ostatnie dni często brzuch mi się stawia. No nic, to zaraz pogramy w domino.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7194 dnia: 10 Lutego 2012, 14:37 »
Musiałam ją położyć spać. Była nieznośna. Wyjąca, wszystko na nie, histeryzująca, rozrzucająca wszystko... Późna godzina, no trudno...

Offline Anjuszka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.07.2011
« Odpowiedź #7195 dnia: 10 Lutego 2012, 15:49 »
Fajne te gry, na pewno pomogą Natalce w rozgadaniu się :)

Offline marzenieeee

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.01.2006 cywilny, 20.09.2008 kościelny
« Odpowiedź #7196 dnia: 10 Lutego 2012, 16:01 »
fajne te gry i rzeczywiście też bym się sama pobawiła :)

moje aniołki 08.09 5tc, 03.10 9tc, 15.05.11 aniołek Lenka 21tc {*}

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7197 dnia: 10 Lutego 2012, 16:02 »
Już 16 a mi się nie chce jej budzić... Taki fajny spokój i cisza... Ale muszę.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7198 dnia: 10 Lutego 2012, 22:51 »
Po drzemce humorek zdecydowanie lepszy i nawet chęci na współpracę były :) Udało się trochę poćwiczyć, i jestem z niej dumna że się nawet na tak długo skoncentrowała na jednej rzeczy - ok 20 minut ciągiem ale to był chyba jej limit dzienny ;) hehehe, na początek dobre i to - w nagrodę dostała ciasteczko. Pewnie to bardzo niepedagogiczne że taką dostała nagrodę ale tak się ucieszyła jakby nie wiadomo co to było  ;D

Offline LilithGoth

• Anka ot tak
  • maniak
  • Czorcik Alanek :)
  • data ślubu: 12.07.2008r.
« Odpowiedź #7199 dnia: 10 Lutego 2012, 23:58 »
Pati brzusio śliczny  no i zeczywiscie przy Natce wygląda na bardzo duży :) .zazdroszcze Ci... jak ja bym juz chciala byc w drugiej ciąży hm oby sie udało.

A Natka jak zwykle śliczna a te jej oczka hipnotyzuja mnie za kazdym razem jak widze zdjęcie :)
17.12.2012, 3400g, 55cm

15.09.2009, 3050g, 55cm