Autor Wątek: Natalka i Dominiś - Ricardowe dzieciaczki  (Przeczytany 671609 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marzenieeee

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.01.2006 cywilny, 20.09.2008 kościelny
Odp: Natalka i Dominiś - Ricardowe dzieciaczki
« Odpowiedź #7140 dnia: 7 Lutego 2012, 22:51 »
oj tak z tą gwaraną  np. mój laptop zepsuł się dzień po skończonej gwarancji ...

moje aniołki 08.09 5tc, 03.10 9tc, 15.05.11 aniołek Lenka 21tc {*}

Offline kitki82

• uzależniony
« Odpowiedź #7141 dnia: 7 Lutego 2012, 23:02 »
 Słodziutkie zdjęcia Natki z braciszkiem :) a jaki wózek upatrzyłaś?

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #7142 dnia: 8 Lutego 2012, 00:03 »
Ja mam sporo dzieciatych znajomych i nie przypominam sobie żeby ktokolwiek mówił mi, że wózek mu się zepsuł i musiał go reklamować.
Cały wózek, np. stelaż to raczej nie, ale ja wymieniałam kółka jak wózek był na gwarancji.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7143 dnia: 8 Lutego 2012, 09:12 »
Anjuszka, ty pracujesz w szkole w Przecławiu?

Offline toscansun

• maniak
  • data ślubu: 31.05.2008
« Odpowiedź #7144 dnia: 8 Lutego 2012, 09:40 »
fajnie masz z tymi dylematami :) pamiętam jak ja przeżywałam wybór wózka :)
Pati, jeśli sobie jakiś upatrzysz z Wawy (bo to wiadomo większy wybór), to my będziemy w marcu/kwietniu jechać do Szna, więc transport by Ci odpadł  ;)
Co do gwarancji, wiadomo jest ważna, ale jeśli byś kupiła jakiś sprawdzony używany model, w sensie dobrej firmy, to są szanse, że nic się nie zepsuje. Z naszym xa nic się nie działo, sprzedaliśmy jako używany już bez gwarancji, ludzie byli w szoku, że tak dobrze ten wózek wyglądał.
Hania 24.11.2009 r.    Klara 26.04.2011 r.    Gabrysia 25.02.2014 r.

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #7145 dnia: 8 Lutego 2012, 09:59 »
Pati z dylematem wózkowym Ci niestety nie pomogę. Jak wiesz ja mam zaklepany u koleżanki a i tak czasami nachodzą mnie myśli, aby chociaż stelaż kupić nowy :P Na szczęście po chwili ten pomysł mi przechodzi, bo wózek jest w naprawdę dobrym stanie :)
Ja też wózek planuję odebrać w kwietniu :)

Pati planuję chorobowe od czwartku już do końca ciąży. Codziennie łapie mnie jakiś skurcz, o ile nie kilka, więc wolę wyluzować.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #7146 dnia: 8 Lutego 2012, 12:48 »
Jeju co za dzień...

Rano wyleciałam w pośpiechu z Natalką pod pachą do samochodu, ładnie mi odpalił i w ogóle jakiś czysty mi się wydał i nic nie musiałam skrobać, wiec szczęśliwa że zdążę na wizytę pojechałyśmy. Potem wracamy, dzwonię do R. a to ten mój dobry mąż mi rano obskrobał samochód i dolał płynu do spryskiwaczy :) hehehe a ja myślałam że to łaskawa matka natura ;)

Byłyśmy na kontroli w ośrodku rehabilitacji "Tęcza" no i jak widziałam co tam lekarka zapisywała to doczytałam coś o jakiś zaburzeniach no i jeszcze z tą mową.

Dostałam spis lekarzy do zaklepania i tak już mam załatwione:
1. Na jutro - logopeda - udało się taki szybki termin dostać
2. wtorek - skierowania do wszystkich lekarzy + skierowania na kał, TSH, mocz
3. środa - wizyta u neurologa
4. czwartek - wizyta u laryngologa
5. i co najlepsze - miałam dzwonić w lutym do Zdroi aby zapisać Natalkę na usg serduszka no i dzwonię tam dzisiaj a tam pani mi mówi że od 1 stycznia kardiologia jest zlikwidowana, więc dodzwoniłam się na Unię a tam termin mam dopiero na 13.06... I to nie na usg tylko najpierw lekarz i on pokieruje... Jeszcze spróbuję się potem dodzwonić na Arkońską...

Na szczęście udało mi się dziś wcześniej uśpić Natalkę i spokojnie sobie pojedziemy na te usg wewnętrzne z fundacji MCdonalda ;)

Gościu mi odpisał, że gwarancja jest 2 lata, więc jeśli wózek był kupowany w kwietniu 2011 a więc jest do kwietnia 2013 a to mi pasi nawet. Tylko gościu nie zrozumiał o co mi chodziło z kurierem... Jak Natalka się obudzi to do niego zadzwonię.

Kinga ogólnie szukam albo Tako JumperX albo Tako Warrior.

Toscansun dzieki :) w razie co będę pamiętam o Twojej propozycji, ale ten akurat jest z jeszcze innego miasta :)

Ewa no to sobie w końcu odpoczniesz :) I będziemy mogły jechać na zakupy ;)

Co do wózka dalej się zastanawiam czy nowy i używany, ale jeśli z tym wózkiem byłoby wszystko ok, tak jak mam nadzieję że jest to chyba go wciągnę :) Najpierw rozmowa z gościem, potem rozmowa z R. i zobaczymy co z tego wyniknie :)

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7147 dnia: 8 Lutego 2012, 13:11 »
A zastanawiałam się dlaczego nie ma Cię od rana na forum  ;)
Dobry ten Twój mąż :) Znając swojego wiem, że zrobiłby tak samo, więc cieszmy się, że takie dobre egzemplarze nam się trafiły  :)

Ładny plan do ogarnięcia... Nie do pozazdroszczenia...

Trzymam w takim razie kciuki, aby wszystko poszło po Twojej myśli :)

Offline aadaa

• Ada
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06/09/2008
« Odpowiedź #7148 dnia: 8 Lutego 2012, 13:23 »
Co do wózka - my kupiliśmy używany, nie miał gwarancji ale nic się z nim nie stało i drugie dziecię tez w nim będzie jeździło :)

A dlaczego miałaś tą wizytę w ośrodku rehabilitacyjnym?

Co do kardiologa.. ja nie czekałam tyle na wizytę państwową ( na Arkońskiej przy rejestracji we wrześniu miałabym wizytę na koniec stycznia) - poszliśmy na prywatną wizytę do dr Dawid -- polecam.
B .: 02/06-2010    K.: 20/06-2012

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7149 dnia: 8 Lutego 2012, 13:27 »
No dobry, dobry. Zlitował się :) hehehe

Jak tak patrzę na tę listę lekarzy... no cóż, do ogarnięcia, ale przeraża mnie to pobieranie moczu... Z ponad miesiąc się z tym męczę i nie mogę zebrać jej siuśków. Do woreczka nie, na nocnik nie, jak ją puszczę bez pieluchy to zesika mi się akurat wtedy jak ja się odwrócę i nie zdążę złapać... No rewelacja...

Wizyta w ośrodku była dlatego, że kiedyś chodziliśmy tam na ćwiczenia jak Natka miała napięcie mięśniowe i po prostu co jakiś czas są kontrole - oni tam tak wszystkie dzieci trzymają pod swoimi skrzydłami aż całkowicie stwierdzą że nie ma się do czego przyczepić :)

Ada a ile kosztowała wizyta u dr Dawid? Wizyta, usg serca i ekg czy to coś co oni tam robią?

Offline aadaa

• Ada
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06/09/2008
« Odpowiedź #7150 dnia: 8 Lutego 2012, 13:48 »
Patrycja .: http://www.grazynadawid.pl/index.php/kontakt

wizyta wraz z USG w listopadzie kosztowała 150zł.
B .: 02/06-2010    K.: 20/06-2012

Offline pamela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #7151 dnia: 8 Lutego 2012, 14:09 »
Oj ile lekarzy, a co wam ta lekarka powiedziala? Jakie zaburzenia?

Offline gagatka

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
« Odpowiedź #7152 dnia: 8 Lutego 2012, 14:16 »
Potem wracamy, dzwonię do R. a to ten mój dobry mąż mi rano obskrobał samochód i dolał płynu do spryskiwaczy :) hehehe a ja myślałam że to łaskawa matka natura ;)
Mój też mi czyścił kilka razy, a za którymś tam pyta czy ładnie mi wyczyścił szybę, a ja Mu na to, że przecież była zamarznięta i albo coś Mu się przyśniło, że ją wyczyścił, albo zrobił przysługę jakiemuś sąsiadowi. :P Okazało się, że zanim wyszłam z domu zdążyła już przymarznąć. ;)

Kinga ogólnie szukam albo Tako JumperX albo Tako Warrior.
Pati moja propozycja jazdy próbnej nadal aktualna (tyle że już z gondolą, bo do niedawna była na stelażu wpięta spacerówka, ale teraz zimuje w piwnicy ;)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7153 dnia: 8 Lutego 2012, 16:16 »
Ada dzięki za namiary.

Pamela mam taką kartę dla rodzinnej i tam jest napisane tak: "rozwój nieharmonijny, opóźniony rozwój mowy, wskazana diagnostyka i...tu już wypisane wszystkie zalecenia". Ogólnie nie wydaje mi się aby to było coś złego, bo przecież każde dziecko ma inne tempo rozwoju.

No i zapomniałam do tej całej listy lekarzy dodać poradnie psychologiczno-pedagogiczną... Ale to już zadzwonię jutro.

Agatko dzięki za propozycję, jak narazie jestem pozytywnie nastawiona nastawiona do tego wózka co wybrałam. Rozmawiałam z babką przez tel i generalnie wszystko prawie wiem. Ma mi jeszcze dosłać zdjęcia stelaża i zadecydujemy :) A jak zadecydujemy to napiszę jaki to dokładnie :)

Wróciłyśmy z tego usg - udało nam się zrobić tylko usg brzuszka, bo Natka tak płakała i się przytulała do mnie że tą szyjkę już odpuściłam. Wszystko ok :)

Offline pamela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #7154 dnia: 8 Lutego 2012, 19:52 »
To ona ci nic nie mowila, tylko na tej karcie napisala?
Ciekawe co jutro logopeda powie.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7155 dnia: 8 Lutego 2012, 20:33 »
Mówiła niewiele ;) z tym rozwojem nieharmonijnym to nie wiem o co chodzi bo o tym nic nie mówiła a przeczytałam dopiero na tej kartce w samochodzie, a z mową to wiadomo o co chodzi. Pochodzimy po lekarzach to się dowiem dokładniej :)

Kurcze, ale się wkurzyłam!!! Weszłam na aukcję z tym wózkiem co by to obgadać z R. a tu dosłownie 10 minut wcześniej ktoś już kliknął "kup teraz"  :-\

Normalnie płakać mi się chce  :buu: :buu: :buu: :buu:

A tak mi się ten wózek podobał...

No trudno... Widocznie nie był on dla nas... Muszę dalej obserwować wózki i szybciej się decydować jeśli będzie taki, który wpadnie mi w oko...

A był to wózek Tako Warrior... Piękny, brązowo - beżowy...

:Placz_1: :Placz_1: :Placz_1: :Placz_1: :Placz_1: :Placz_1: :Placz_1:

Nie no hormony tak mi buzują że chyba dziś zapłaczę się na śmierć...

:Placz_1: :Placz_1: :Placz_1: :Placz_1: :Placz_1: :Placz_1: :Placz_1:

Offline Anjuszka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.07.2011
« Odpowiedź #7156 dnia: 8 Lutego 2012, 20:40 »
Nie płacz, widocznie trafi Wam się lepszy :) nie ma co się stresować, główka do góry  :-*

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7157 dnia: 8 Lutego 2012, 21:28 »
Niby tak, ale szkoda mi strasznie bo bardzo mi się podobał, miał  gwarancję i do tego był w super stanie...

Dobrze, że jeszcze mam tyle czasu to będę szukać intensywnie i pewnie trafi się jeszcze jakiś.

Offline żonka

• maniak
  • data ślubu: 20.09.2008
« Odpowiedź #7158 dnia: 8 Lutego 2012, 21:30 »
Widać nie był wam pisany.  ;) Na pewno znajdziesz coś jeszcze lepszego.

Offline kitki82

• uzależniony
« Odpowiedź #7159 dnia: 8 Lutego 2012, 21:33 »
Pati na pewno trafi się wam lepsiejszy wózeczek :)

Ja też w poniedziałek dzwoniłam do kardiologa w Zdrojach i się lekko zdziwiłam ale my na pierwszej wizycie byłyśmy na kadłubka zadzwonię tam i teraz bo chciałabym do tej samej lekarki trafić mam nadzieję, że nie zlikwidowali  :-\

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7160 dnia: 8 Lutego 2012, 21:35 »
No mam nadzieję, że trafi się lepsiejszy jakiś :)

Kinga a możesz mi podać numer na Kadłubka? Może tam będzie szybszy termin to byłoby lepiej.

Offline kitki82

• uzależniony
« Odpowiedź #7161 dnia: 8 Lutego 2012, 21:48 »
właśnie szukałam numeru bo też muszę zadzwonić to jest dokładniej na słowackiego 914231049

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #7162 dnia: 8 Lutego 2012, 22:02 »
I tak macie lepiej, ja chcialam w grudniu zapisac na kontrole Zuze do kardiologa to mi podali termin na styczen 2013...podziekowalam i poszlam prywatnie ::)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7163 dnia: 8 Lutego 2012, 23:01 »
Dzięki, to jutro tam zadzwonię.

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7164 dnia: 9 Lutego 2012, 10:17 »
Szkoda, że ktoś Wam sprzątnął wózek sprzed nosa :( Pewnie znajdziesz jakiś inny równie fajny, a może i fajniejszy ;)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #7165 dnia: 9 Lutego 2012, 10:26 »
Pati ja myślę że chodzi o to z tym rozwojem nieharmonijnym, że Natalka ogólnie rozwija się prawidłowo a nie mówi i to jest nieharomonijne do Jej wieku. Ale mnóstwo dzieci nie mówi do 3rż i po prostu chcą Was pewnie tylko sprawdzić, żeby czegoś w razie W nie przeoczyć.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #7166 dnia: 9 Lutego 2012, 14:01 »
Wózkiem już się nie przejmuję ;) już mam coś innego na oku ;)

Ania pewnie masz rację, ale po co wizyta u neurologa? Ale wszystko państwowo to można iść.

Dziś zaliczyłyśmy wizytę u logopedy. Ogólnie swietna babka, także jak ktoś będzie kiedyś zainteresowany namiarami to chętnie podam. Wizyta trwała ok 50minut. Jest kącik dla dzieci więc Natalka poszła się bawić a ja najpierw rozmawiałam z babką. Potem już lekarka zasiadła z Natalką do stolika, były różne "zabawy" a przy tym lekarka oglądała Natkę.

Więc - wg lekarki Natalka jest żywym dzieckiem który woli się bawić ruchowo (biegać, tańczyć, lalki, misie, samochody) ale przy zabawach logicznych koncentruje się na krótko. Szybko traci zainteresowanie i już coś innego wyłowi wzrokiem. Ale jest bystra bo szybko kuma i rozumie co się do niej mówi, wykonuje większość poleceń.
Do tego jej język nie pracuje tak jak powinien (jest za leniwy), dlatego ma problemy z mówieniem.

Zalecenia:
- kupno gier logicznych i ćwiczenie z Natalką, pokazywanie co tam jest, naśladowanie odgłosów,
- praca nad językiem i wargami

Do tego lekarka zauważyła, że Natka ma krótki język i on może też trochę przeszkadzać Natalce w mówieniu więc laryngolog już to oceni czy to zostawić i da się wyćwiczyć czy też potrzebne będzie nacięcie wędzidełka czy jak to się tam nazywa.

No i jeszcze powiedziała że super by było, aby Natalka jak najwięcej przebywała w grupie innych dzieci - chodzi tu np o naśladownictwo. Także rytmika, czy nawet kilka godzin w tygodniu w jakimś klubiku czy przedszkolu byłoby naprawdę pożądane.

Następna wizyta 8.03 a do tego czasu mam ćwiczyć z Natalką. Muszę zakupić jakieś gry logiczne takie proste, możecie coś polecić?

Offline marzenieeee

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.01.2006 cywilny, 20.09.2008 kościelny
« Odpowiedź #7167 dnia: 9 Lutego 2012, 14:07 »
no to super że wizyta ok :) i lekarka też :)
co do gry nie pomogę

moje aniołki 08.09 5tc, 03.10 9tc, 15.05.11 aniołek Lenka 21tc {*}

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 7.07.2007
« Odpowiedź #7168 dnia: 9 Lutego 2012, 14:16 »
Patrcyja, a masz coś z seriu czuczu?
jeśli nie to polecam bardzo
zajrzyj tu
http://czuczu.pl/

do tego jest mnóstwo książeczek odpowiednich do danego wieku, z różnym ćwiczeniami...są teczki dla dwu-trzy-cztero latków...zajrzyj do księgarni, empiku itp. znajdziesz tego multum.
Ale najchętniej sięgamy własnie po czuczu  ;)

A mówiła ci Pani jak z Natką cwiczyc? jakie konkretne ćwiczenia języka wykonywać?

Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline loona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 25.08.2007r.
« Odpowiedź #7169 dnia: 9 Lutego 2012, 14:17 »
Patrycja.

Nasza Lenka ma takiego laptopa: http://www.alleprezenty.pl/prezent-973146 i bardzo fajnie nauczyła się dzięki niemu literek i cyferek.