Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2940001 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10890 dnia: 6 Listopada 2014, 10:36 »
A to nie jest tak, że jak jest różowe, to jest niedosmażone, surowe?
Ale może faktycznie jakośc mięsa. Ja nigdy nie kupowałam marketowego i zawsze mam szare. Podobnie  u mojego taty, ale zdarzało mi się u kogoś widzieć takie różowe i tez nie mogłam tego zjeść, ale myślałam, że to surowe po prostu, a nie kiepskie mięso  :P

A w Grecji w ogóle nie da się kupić mięsa zmielonego. Tylko u rzeźnika sobie wybierasz i mieli na miejscu.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10891 dnia: 6 Listopada 2014, 10:37 »
Tak sobie podczytuje o tej Grecji i chyba się tam wyprowadze :)

Offline MARTKA

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4060
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.08.2008.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10892 dnia: 6 Listopada 2014, 10:39 »
Te zwsze myslalam,ze jak rozowe to surowe ;D
Moje zawsze szare .

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10893 dnia: 6 Listopada 2014, 10:40 »
Anulka, a ceny mięsa jak się kształtują :?:
Z mojej dość dawnej wizyty na południu Włoch zapamiętałam kosmicznie wysokie ceny mięsa i śmiesznie niskie ceny owoców morza ;D


Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10894 dnia: 6 Listopada 2014, 10:59 »
Anulka, a ceny mięsa jak się kształtują :?:
Z mojej dość dawnej wizyty na południu Włoch zapamiętałam kosmicznie wysokie ceny mięsa i śmiesznie niskie ceny owoców morza ;D
Mniej więcej tak:
http://www.e-roupas.gr/catalogue.asp?sub1=160

Kiedyś było dużo drożej, teraz w PL podrożało, więc już nie ma takiej różnicy. Kurczak 3,5 EUR, Kotlety schabowe z kością koło 5 chyba, mielone 5-7 Eur...
Wołowina jest tylko trochę droższa od wieprzowiny i na przykład do mielonego oni kupują przeważnie tylko wołowinę. Ja biorę pół na pół, ale jak mąż kupuje to bierze samo wołowe.
Niestety kiełbasy są tu okropne i wędliny też.. zarówno skład, jak i smak. Jedyna wędlina jaką ja i Marietka akceptujemy, to szynka z indyka 97% mięsa, która kosztuje 14,99 euro/kg.

Chiquita, a ta cukinia-bakłażan jak wyglądała? Może to jeden z greckich bakłażanów, bo tu są co najmniej 4 rodzaje.


Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10895 dnia: 6 Listopada 2014, 11:16 »
W Biedronce kupiłam dzisiaj bakłażany ( kg kosztuje 90 gr :D więc grzechem było nie kupić).

Nie wiem co z nimi zrobić, nie chce smażyć krążków bo to nudne.
Macie pomysł co z tym zrobić? Nie musi to być danie obiadowe, jakaś przekąska czy kolacja :)


Vivka, tu masz greckie przepisy:
http://www.mygreekdish.com/?s=eggplant
ja z tego robię paputzakia (trochę odchudzone) i sałatkę... Te paputzakia mają też polską wersję na KS. Dziewczyny tutaj robiły i polecały.
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/baklazan/baklazany_z_miesem_kasza_jogurtem/przepis.html

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10896 dnia: 6 Listopada 2014, 11:17 »
Jak prZerosniete cukinia  ::) tylko środek ma bardziej gabczasty od cukini a pestki takie jak w dyni  ::)

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10897 dnia: 6 Listopada 2014, 11:29 »
któreś z tych?

a może takie okrągłe?

Jeszcze białe są   :-\

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10898 dnia: 6 Listopada 2014, 12:15 »
Nie żadnego nie przypomina  ::)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10899 dnia: 6 Listopada 2014, 13:11 »
Dziewczyny jakie robicie surówki do obiadów? Myślę znów bo diecie nielaczenia i szukam pomysłów na surówki i warzywa w ogóle

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10900 dnia: 6 Listopada 2014, 13:33 »
Z pekinki ostatnio robilam :)

Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10901 dnia: 6 Listopada 2014, 13:48 »
klasyka: buraczki, kiszona kapusta, marchewka z jablkiem (o,wieki nie jadlam), mizeria :)  albo pomidor-ogorek-cebula-smietana, albo salata ze smietana/oliwa, albo mix salat z dressingiem albo jak mam lenia otwieram ogorki kiszone ;)
my bardzo czesto tez robimy taka 'smieciowke'-co mam to wrzuce, najczesciej pomidory, ogorek, kukurydza, oliwa i ziola, czasem cebula.
pekinki wieki nie widzialam

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10902 dnia: 6 Listopada 2014, 13:55 »
Kapusta (zwykła, pekińska, pokrojona lub starta na dużych oczkach), marchewka, pietruszka (trochę), sler (trochę) starte na dużych oczkach, por (w krążkach lub pokrojony), do tego może być wkrojony ząbek czosnku, lekko skropione octem i olejem, do tego sól, pieprz do smaku, czasem wsypuję trochę suszonego oregano.
Czasem dodaję rzodkiewkę w kostkę to nadaje innego wymiaru tej samej surówce ;)


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10903 dnia: 6 Listopada 2014, 14:51 »
 u nas  też  z kiszonej ze, świeżej z marchewką i porem  z sokiem z cytryny i z olejem  albo  z łyżką majonezu , mizeria  to znika migiem  ;) , marchewka z jabłkiem  czy z poremi uwielbiana z selera  z marchewką i cebulką   z kiszonego ogórka    z cebulką   
 lubimy buraczki na zimno z cebulką  i sokiem z cytryny ale i na ciepło  a tu   to ostatnio    były "potyczki:  jak kiedyś z mizerią   jak robicie buraczki na ciepło znam tylko jedne  na ciepło i takie były  u nas w domu
 u nas odrobina   masła   cukier  sok z cytryny i sól    ale  znam takich co smażą  na smalcu  z mąką  buraki na patelni  albo na maśle z czosnkiem  .........hmmmmmmmmmm  nigdy nie próbowałam 

Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10904 dnia: 6 Listopada 2014, 16:28 »
U mnie często jest pekińska, starta marchew i jabłko do tego i tyle.. Do smaku przyprawić i troszkę majonezu (można zastąpić jogurtem). Albo rucola, pomidor, ogórek, prażoy słonecznik, olej balsamiczny i oliwa z oliwek.. No i uwielbiam połączenie mango i avokado ostatnio ale to już nie do wszystkich dań pasuje.

Stripsy wyszły dziś pysznie :)


Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10905 dnia: 6 Listopada 2014, 16:33 »
u mnie czasem pojawia się marchewka starta, chrzan ze słoiczka +śmietana, ale też sałata lodowa, pomidor, ogórek czerwona cebula i sosik
[/url]
[/url]

Offline Kiniutek
  • forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 247
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10906 dnia: 6 Listopada 2014, 16:37 »
u mnie często jest surówka z białej kapusty z marchewką, sokiem z cytryny i odrobiną oleju, czasem pekińska z porem i sokiem z cytryny z odrobiną majenezu, teraz często robię marchewkę z groszkiem ale to już nie surówka.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10907 dnia: 7 Listopada 2014, 21:41 »
u mnie dziś szał w kuchni..
no zwariował am. .
ok 40 krokietow. .. wielka micha sałatki z wedzonym kurczakiem.. jeszcze większą jarzynowa. . zaprawione kurczaki .. farsz na poniedziałek do zamrożenia na krokiety znów tez jest..
do tego zupa kalafiorowa. .

myślę czy robić zaraz ciasto  ::)
robiła któraś spod z ciastek bonitek tych pełnoziarnistych?
ja nigdy i nie wiem jak to ugryźć :-))

jutro tylko musze tortille zrobić. .
będą z kurczakiem ala KFC i warzywami
z pancetta i warzywami
i salami i warzywa :-)


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10908 dnia: 7 Listopada 2014, 22:14 »
Sylwia jeśli ciastka są kruche to je rozdrobni j i a wymieszaj z miękki m masłem lub Nutella

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10909 dnia: 7 Listopada 2014, 22:24 »
Oki nutelli brak stąd zmiana na te ciastka kruche :-))
bo planuje właśnie ta kostkę ale z innym spodem :-D


Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10910 dnia: 7 Listopada 2014, 22:49 »
Za mną chodzą gołąbki, chyba jutro popelnie... Juz na niedzielę, a jutro szybko jumbonki ;-)



Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10911 dnia: 8 Listopada 2014, 09:04 »
u mnie dzisiaj gołąbki bez zawijania, a jutro rosół ale nie z makaronem tylko z lanymi kluskami
[/url]
[/url]

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10912 dnia: 8 Listopada 2014, 09:46 »
Jak się robi gołąbki bez zawijania?

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10913 dnia: 8 Listopada 2014, 09:47 »
Jak się robi gołąbki bez zawijania?

O to samo chciałam zapytać :D

U nas dziś rosół (tak, robię co dwa dni ostatnio, bo dzieci szaleję), dla córki z makaronem, dla synka lane kluseczki.
Potem udka z piekarnika z ziemniaczkami ;)


Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10914 dnia: 8 Listopada 2014, 10:26 »
Marta na ks jest przepis
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10915 dnia: 8 Listopada 2014, 11:47 »
U nas zmiana planów ;-) gołąbki zostają, ale trzeba coś wymyślić z tortellini, co robicie na ciepło z tortellini?robiłam kiedyś alanowi z sosikiem pomidorowym, macie jakieś inne pomysły?



Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10916 dnia: 8 Listopada 2014, 11:51 »
bez zawijania robisz jak pulpety po prostu lepisz kulki z miesa, ryzu i poszatkowanej kapusty ;)

tortelini robie tylko w salatce, ale ogladalam ulotke lidlowa i tam byly na zdjeciu w zupie, wiec jak nie sos to moze lzejsza zupka krem?

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10917 dnia: 8 Listopada 2014, 12:02 »
mam wędzone żeberka...do czego je użyć  ???
na myśl przychodzi mi tylko grochówka...co jeszcze?



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10918 dnia: 8 Listopada 2014, 12:05 »
Bigos ;)
albo poobjadać je :D


Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10919 dnia: 8 Listopada 2014, 12:31 »
mam wędzone żeberka...do czego je użyć  ???
na myśl przychodzi mi tylko grochówka...co jeszcze?
moja mama tez kapusniak robi na kosciach :)