Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2939360 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11340 dnia: 5 Grudnia 2014, 15:20 »
Dziekuje :D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11341 dnia: 5 Grudnia 2014, 16:30 »
My właśnie jadlysmy najlepszy kisiel pod słońcem - jabłko i pomarańcz a z soku z sokowirówki

Mniaam

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11342 dnia: 5 Grudnia 2014, 18:17 »
A oto moja kaczka :D przed chwilą wyszła z piekarnika :D



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11343 dnia: 5 Grudnia 2014, 18:23 »
Mumo ze nie lubie kaczki to wyglada bardzo apetycznie!


Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11344 dnia: 5 Grudnia 2014, 18:29 »
A smakuje jeszcze lepiej !  :tak_2:
A też sądziłam, że nie lubię...wszystko zależy od przygotowania :)


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11345 dnia: 5 Grudnia 2014, 18:59 »
Jakaś sztywna ta kaczka ;) my to kaczki karmimy w basenie p/pożar owym

A tak serio dziś chyba 3 razy rzucalam okiem na perliczke w lidlu tylko Jak się toto przyzadza?

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11346 dnia: 5 Grudnia 2014, 19:12 »
sztywna, bo faszerowana ;)
robi się banalnie
Zmieszałam dużą łyżkę miodu z olejem, czosnkiem (ok. 4 ząbki pokrojone w kosteczkę), majerankiem i odrobiną przyprawy do drobiu po myśliwsku (można spokojnie jej nie dodawać) i rozsmarowałam na kaczce.

Poczekała sobie od wczoraj w lodówce do dziś.

Dziś włożyłam w nią kawałek selera, wielką pietruszkę, dwie marchewki, kawałek pora i 4 ząbki czosnku. Zalałam winem (ok. 0,5 szklanki) i do piekarnika, marsz!

Obok niej położyłam ząbek czosnku i marchewkę.

W piekarniku, w zamkniętej brytfannie leżała 2 godziny. Po tym czasie odsłoniłam pokrywę i piekłam az do efektu złocistej skórki, ok. pół godziny. I gotowe.



Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11348 dnia: 6 Grudnia 2014, 08:15 »
Ja daje właśnie kapkę kremu maslanego pod fragment z lukru, ewentualnie kroplę kleju cukierniczego.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11349 dnia: 6 Grudnia 2014, 08:50 »
Ja nie daję nic pod lukier.
Krem do tortu zawsze na bazie bitej śmietany + mascarpone/żelatyna i jakoś mi się lukier trzyma.
Wałkuję na milimetry bo to słodkie i ciężkie badziewie


Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11350 dnia: 6 Grudnia 2014, 15:34 »
Maja ile Ci się utrzymuje ta masa, nie rozpuszcza się?
On 2011
Ona 2013

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11351 dnia: 6 Grudnia 2014, 16:14 »
Tort robię wieczorem i kolejnego dnia po południu jest konsumowany  ;D


Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11352 dnia: 6 Grudnia 2014, 20:02 »
Ja będę robiła te babeczki wieczorem i następnego dnia koło13 będą  jedzone, więc byłoby ok.
Śmietanę dajesz 30%, czy 36%? Może to ma znaczenie? Bo wszędzie piszą że masa cukrowa się rozpuści.
On 2011
Ona 2013

Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11353 dnia: 7 Grudnia 2014, 12:44 »
przegladam stronki z przepisami i mam smaka na barszcz ukrainski. taki z Turysty  ::) mniam

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11354 dnia: 7 Grudnia 2014, 12:51 »
Slyszalyscie o magicznym ciescie?
Myk polega na tym ze na goracy przekrojony biszkopt kladzie sie  kwasna smietane 18% i galaretke zastugnieta a po nocy w lodowce z tej smietany robi sie gesty smaczny krem :-D


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11355 dnia: 7 Grudnia 2014, 12:53 »
Ja będę robiła te babeczki wieczorem i następnego dnia koło13 będą  jedzone, więc byłoby ok.
Śmietanę dajesz 30%, czy 36%? Może to ma znaczenie? Bo wszędzie piszą że masa cukrowa się rozpuści.


Jak daję żelatynę to 30% wystarczy, do serka 36% bo wrzucam wsio do miski i miksuję razem (nie ubijam śmietany)


Offline marzenka.o
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 140
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11356 dnia: 8 Grudnia 2014, 12:19 »
Wczoraj mnie wzięło na słodkie i zrobiłam trzy pełne miski z chrustami... Na szczęście u mnie w domu się nic słodkiego nie zmarnuje, wręcz przeciwnie - domownicy zawsze proszą o więcej. Ale teraz przed świętami się już raczej wstrzymam z takimi pysznościami.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11357 dnia: 8 Grudnia 2014, 12:27 »
Chruściki- to jest myśl! :)


Offline marzenka.o
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 140
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11358 dnia: 8 Grudnia 2014, 12:32 »
Ha! Widzę, że Cię zainspirowałam. Tylko ja robię taką pulchniejszą wersję chrustów, tak jak moja babcia. Raz robiłam 'prawdziwe' faworki, które są bardzo cienkie i twarde, ale mi nie smakowały. Więc zostaję przy moich grubaskach.

PS. Dodałabym zdjęcie, ale nie widzę tu opcji dodawania plików z komputera.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11359 dnia: 8 Grudnia 2014, 12:35 »
Możesz dodać jako załącznik: pod wypowiedzią masz +opcje dodatkowe i tam załącznik z komputera;)
ja też robię grubsze, pulchne, coś się dodawąło, tylko nie pamiętam co..... :drapanie:
W każdym razie dziękuję! :) :-* już jakiś czas się zbieram, trzeba plan wreszcie wcielić w życie
PS. nie ma nic gorszego od twardego chrustu ;)


Offline marzenka.o
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 140
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11360 dnia: 8 Grudnia 2014, 12:41 »
Faktycznie, nie zauważyłam tej opcji. Ja swoje chrusty robię 'na oko', według przepisu babci.

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11361 dnia: 8 Grudnia 2014, 12:43 »
mniam...
ja uwielbiam cieniutkie, chrupiące, które się same pod palcami łamią...ale mi narobiłyście ochoty :) ale robić mi się nie chce ;)



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11362 dnia: 8 Grudnia 2014, 12:45 »
a można przepis poprosić  ;D bo wyglądają na pyszne. Ja przy robieniu cienkich zawsze się zmacham żeby ciasto wyszło cienkie i napowietrzone
[/url]
[/url]

Offline marzenka.o
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 140
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11363 dnia: 8 Grudnia 2014, 12:49 »
a można przepis poprosić  ;D bo wyglądają na pyszne. Ja przy robieniu cienkich zawsze się zmacham żeby ciasto wyszło cienkie i napowietrzone

Na pulchne czy cienkie? Moje pulchne robię mniej więcej tak: trzy żółtka jajek ubijam z ok. szklanką cukru, dodaję do tego kubek śmietany 12%, łyżkę octu (żeby tłuszczu nie wsiąkały) i tyle mąki, żeby ciasto dało się potem wałkować. Jak już jest wyrobione to kładę na pół godzinki, żeby 'odpoczęło' a potem rozwałkowuję (trochę grubiej niż na pierogi).

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11364 dnia: 8 Grudnia 2014, 13:02 »
dziękuje, sprawdzę czy mam śmietanę i biorę się do roboty  :D
[/url]
[/url]

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11365 dnia: 8 Grudnia 2014, 13:53 »
Dzis na obiad sajgonki :-)


Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11366 dnia: 8 Grudnia 2014, 13:56 »
Dzis na obiad sajgonki :-)

J zrobię pewnie na sylwka :D
u mnie udka z kaczki w sosie lub schabowy do wyboru, ale chyba z córką strajkujemy i nie jemy 8) mąż dostał do prac udko z kurczaka w sosiku 8)
no i rosół- pochłaniamy :D


Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11367 dnia: 8 Grudnia 2014, 17:54 »
oo ciekawy przepis na faworki.
moja mama tez preferowala faworki grubaski ale robila po prostu drozdzowe.

Offline elemelka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 12356
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11368 dnia: 9 Grudnia 2014, 19:30 »
Sylwia a próbowała ś to magiczne ciasto?tzn. Robiłas?


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11369 dnia: 9 Grudnia 2014, 22:28 »
Marta to jest to ciasto http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/04/biszkopt-z-kremem-smietanowym.html?m=1
Ale nie probowslam  go..

Dziewczyny mi ostatnio nic nue smakuje  ::)
Mieso beee jarskie beee ehhh