Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2940072 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10860 dnia: 4 Listopada 2014, 20:11 »
Doksik ty to masz przes.rane na tym forum, nie zawsze się z tobą zgadzam, ale ostatnio mam wrażenie że każdy się ciebie czepia.

Sory Selena nie piję bezpośrednio do ciebie bo kulturalnie rozmawi acie i ustalacie co autor miał na myśli

Chyba nigdy już nie zjem placków ziemniaczanych. MójOŻołądek mnie za nie dziś nienawidzi, a były takie pyszne

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10861 dnia: 4 Listopada 2014, 20:15 »
Ano, mam podobne wrażenie ;-)


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10862 dnia: 4 Listopada 2014, 20:26 »
Marta ja też uwielbiam placki ziemniaczane ale niestety mój żołądek coraz mniej je toleruje...

Offline kjp83

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4997
  • data ślubu: 13.09.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10863 dnia: 4 Listopada 2014, 20:44 »
Dzieki za przepisy. Chyba skusze sie na ta z selerem naciowym i mozzarella :)

♡ Szymon & Leon ♡

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10864 dnia: 4 Listopada 2014, 20:57 »
Marta ja też uwielbiam placki ziemniaczane ale niestety mój żołądek coraz mniej je toleruje...
Ja to się męczę jakbym się strula :( muszę nową patelnię kupić i smażyć bez oleju znów albo piec w piekarniku

Offline kjp83

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4997
  • data ślubu: 13.09.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10865 dnia: 4 Listopada 2014, 21:29 »
Marta, ziemniaczane z piekarnika? ??

♡ Szymon & Leon ♡

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10866 dnia: 4 Listopada 2014, 21:49 »
Marta, ziemniaczane z piekarnika? ??
Kiedyś robiłam na koniec podpiekałam na termo obiegu i były fajne chrupiące

Kusza mnie też te http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/ziemniaki/placki_ziemniaczane/przepis.html

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10867 dnia: 4 Listopada 2014, 21:58 »
może i ja ją machne na sobote


Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10868 dnia: 5 Listopada 2014, 07:26 »
też mnie te placki z piekarnika zaciekawiły Marta :)



Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10869 dnia: 5 Listopada 2014, 08:11 »
Ja placki ziemniaczane robie na patelni bez oleju tzn. na pierwsze tylko smaruje oliwą pędzelkiem patelnie.
Placki z przepisy VIvki wychodzą tak pyszne i nie ociekają tłuszczem bleee.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10870 dnia: 5 Listopada 2014, 17:25 »
jak robicie sos czosnkowy??



Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10871 dnia: 5 Listopada 2014, 17:50 »
Jogurt naturalny+majonez (proporcje według uznania), starty czosnek (lub b. drobno pokrojony), ew. do tego przyprawa Tzatziki z Prymatu.
Ostatnio zrobiłam jogurt w stylu greckim, do tego czosnek, koperek, pietruszka, szczypiorek i wyszło MEGA! Ziołowo- czosnkowy, naturalny sosik mniam! Kładłam na pieczone ziemniaki ;)


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10872 dnia: 5 Listopada 2014, 17:58 »
też mnie te placki z piekarnika zaciekawiły Marta :)

Dziewczyny nie pamiętam z jakiego przepisu korzystałam, ale gogle pewnie coś podpowie. Wydaje mi się że robiło się je tak jak zwykłe
Przepis który mi podpowiada gogle http://kuchniaaleex.blogspot.com/2013/01/pieczone-placki-ziemniaczane-wg-aleex.html

Kupiłam dziś warzywo - cukinia bakłażan - UWAGA to nazwa jednego warzywa, nie dwóch różnych  ::) jakiś "mieszaniec" i powstała zupka krem z grzaneczkami czosnkowymi - mniaam


Ja dziś zrobiłam dziecku nugetsy z piekarnika  ::) bo tak pomyślałam że ona taka biedna i nigdy nugetsów nie jadła  ;D

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10873 dnia: 5 Listopada 2014, 18:58 »
jak robicie sos czosnkowy??

Jogurt naturalny, 3-4 zabki czosnku  (w zależności jak bardzo czosnkowy lubisz), sól, pieprz, koperek lub pietruszka.

Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10874 dnia: 5 Listopada 2014, 19:00 »
Dzieki dziewczyny :-)

Dzieki doksik86 nawet miałam w szawce tzatzyki prymata :-)



Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10875 dnia: 5 Listopada 2014, 19:09 »
Tak czytam o tych stripsach i chyba sama zrobie, ale ta wersje light (jakby inaczej) czyli w platkach i do piekarnika. :)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10876 dnia: 5 Listopada 2014, 19:40 »
Tak czytam o tych stripsach i chyba sama zrobie, ale ta wersje light (jakby inaczej) czyli w platkach i do piekarnika. :)

ja dziś zrobiłam na termoobiegu i super chrupaly

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10877 dnia: 5 Listopada 2014, 19:45 »
Mniam!  ;)

Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10878 dnia: 5 Listopada 2014, 20:50 »
W Biedronce kupiłam dzisiaj bakłażany ( kg kosztuje 90 gr :D więc grzechem było nie kupić).

Nie wiem co z nimi zrobić, nie chce smażyć krążków bo to nudne.
Macie pomysł co z tym zrobić? Nie musi to być danie obiadowe, jakaś przekąska czy kolacja :)




Offline marcella

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10942
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.05.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10879 dnia: 5 Listopada 2014, 21:00 »
Hmmm chyba zrobię jutro stripsy..
U mnie dziś były ziemniaki i grzyby leśne w sosie śmietanowym.. Boskie.. A ostatnie dwa dni kasza gryczana z kotletem mielonym więc nic specjalnego.. Ale za to w sobotę mąż zrobił mule z tego przepisu.. Tym razem lekko go zmienił ale oryginał też genialny...
http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/mule/malze_zielone_curry/przepis.html
Świeże mule można dostać w moim ulubionym sklepie rybnym Nemo na ul. Wszystkich Świętych w Szczecinie. 2 kg kosztuje tylko 30 zł. Więc cena naprawdę ok.


Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10880 dnia: 5 Listopada 2014, 21:18 »
Takie tanie baklazany.. super..

Może faszerowane ryżem, mieskiem mielontm, pomidorami itp




Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10881 dnia: 6 Listopada 2014, 10:05 »
Czy wasze kotlet u mielone są w środku różowe? Z marketowego mięsa wychodz ilu mi rozowe, a teraz kupuje w takim małym sklepiku mięso i kotlet mielony jest szarawo-brązowy ???

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10882 dnia: 6 Listopada 2014, 10:18 »
To kupowalas kiepskie mięso :-D ja robie ze 100% mięsa i jest szarobury :D


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10883 dnia: 6 Listopada 2014, 10:19 »
Szary ma być, tak samo biała kiełbasa - szara po ugotowaniu.


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10884 dnia: 6 Listopada 2014, 10:20 »
Czyli teraz mam dobre bo już zwatpilam :P dzięki

W końcu trafiłam w takim razie na dobry mięsny sklep :)

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10885 dnia: 6 Listopada 2014, 10:22 »
Moja siostra jak kupuje wołowe garmazeryjne (o fuj!) To ma różowe w środku :-D ile tam masz mięsa w mięsie,  50%? Masakra. Szare jest good :-D


Offline dmonik44

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5748
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10886 dnia: 6 Listopada 2014, 10:26 »
Ja zawsze jak robię to mam szare ;) ale ja kupuje mięso w sprawdzonych sklepach, nigdy marketowego. A moja teściowa jak robi kotlety mielone ( nie wiem gdzie mięso kupuje...) to zawsze są różowe i ja nie mogę ich przełknąć ::) ich wygląd mnie odrzuca :-X
Natalka 4.11.2012

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10887 dnia: 6 Listopada 2014, 10:27 »
Bo pewnie jest dużo tłuszczu i konserwantów.  Ja często kupuje w markecie, ale wybieram te 99% mięsa,  ale zwykle daje po prostu mięso do zmielenia na miejscu.


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10888 dnia: 6 Listopada 2014, 10:31 »
Najlepiej wybrać mięso i poprosić o zmielenie albo w domu mielić.
Te gotowe zawsze mają jakiś gratisik  ;)


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10889 dnia: 6 Listopada 2014, 10:32 »
Ja teraz zaczęłam kupować rabanke, więc pani mi miel.na miejscu

Tylko że ostatnio kupiłam w innym mięsnym też mielone na miejscu i kotlety były różowe