Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2912180 razy)

0 użytkowników i 18 Gości przegląda ten wątek.

Offline asashia

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 833
  • Płeć: Kobieta
  • ~so be it~
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8280 dnia: 1 Marca 2014, 09:22 »
milioner z moich wypieków jest mega! też bardzo lubię:)
ale tego typu ciastka są dla słodkożerców! totalna słodycz!
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8281 dnia: 1 Marca 2014, 10:49 »
W koncu zrobilam lody na goracych malinach i kupilam takie gotowe ciastka mrozone do pieczenia, takie jakby kwiaty z kruchego z jablkami w srodku, w sumie ladnie wyszlo to wszystko razem. No i dobrze, ze nic nie pieklam, bo kolezanka blache babki cytrynowej przytachala :)


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8282 dnia: 1 Marca 2014, 12:15 »
Lubię takich gości ;D

U nas dzisiaj dzień roboczy więc gulaszowa sama się zrobiła ;)
Wieczorem tortille zapiekane z mielonym mięskiem, czerwoną fasolą, kukurydzą itd. ;) Teqiulę i limety mamy - w końcu ostatki :P


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8283 dnia: 3 Marca 2014, 13:00 »
Marta a ciasto milionera?
ja je uwielbiam; szybko się robi.
http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciasto-milionera

Robie w koncu to ciacho, mam nadzieje, ze wyjdzie :)


Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8284 dnia: 3 Marca 2014, 13:26 »
kupilam kaczke cala dzisiaj w lidlu, macie jakies sprawdzone przepisy na kaczke? :)
dzisiaj na obiad nalesniki :) kupilam maliny i borowki :)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8285 dnia: 3 Marca 2014, 16:41 »
Polecam tą:

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kaczka/kaczka_po_polsku/przepis.html

Chyba sama ją zrobię jeszcze raz. Pyszna jest. Narobiłaś mi ochoty.

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8286 dnia: 3 Marca 2014, 16:51 »
Sałtka "naczosowa" niestety dla Nas też mdła ::)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8287 dnia: 3 Marca 2014, 17:30 »
U nas dziś naczosowa - mąż je trzecią dokładkę. Mi średnio podeszła - no ale ja już smażąc mięso mielone prawie pawia puściłam więc wykładnikiem jestem średnim.
Nasze modyfikacje to papryki świeże + dużo czosnku (do mięsa i do sosu) i naczosy o smaku chili.

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8288 dnia: 3 Marca 2014, 19:35 »
Co do kaczki to niestety nie mam naczynia zeby ja w calosci piec wiec musze ja podzielic i wtedy upieke, ale jablka pokroje i poloze obok.


Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8289 dnia: 3 Marca 2014, 19:41 »
Nie masz blaszki do pieczenia? Ja w takich małych piekę. Albo w naczyniu żaroodpornym. Chyba, że kupiłaś kaczkę 5 kg ;)

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8290 dnia: 3 Marca 2014, 19:42 »
Ogolnie ja wsadze cala, ale juz nie przykryje...
Trzeba przykrywac?

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8291 dnia: 3 Marca 2014, 19:43 »
Nie pamiętam, ale chyba nie. Tylko musisz odwrócić po jakimś czasie. Przeczytaj.

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8292 dnia: 3 Marca 2014, 19:44 »
Tam jest, ze trzeba przykryc.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8293 dnia: 3 Marca 2014, 19:48 »
Hmm to ja nie pamiętam w czym piekłam. Ale kaczka też nie była za wielka.

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8294 dnia: 3 Marca 2014, 19:50 »
Podziele i zrobie po swojemu ;)
Taka upieczona ciezko pozniej podzielic, nozyc nie mam.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8295 dnia: 3 Marca 2014, 20:10 »
Pati moim zdanie kaczke lepiej upiec w calosci ;)
ja robie sol, pieprz, majeranek
i czasem z jabłkami czasem z cebula w dupce ;)


Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8296 dnia: 3 Marca 2014, 20:18 »
ja piekę w worze, wtedy nie trzeba przykrywać i soki krążą :) ale w kawałkach, nie w całości

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8297 dnia: 3 Marca 2014, 20:20 »
Zawsze można kaczkę wrzucić w rękaw, albo naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową

Ostatnio jak piekłam kurczaka w rękawie to niemal się zalaminował  ::)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8298 dnia: 3 Marca 2014, 20:29 »
A robila ktoras stripsy z kfc? Chce jutro zrobic i zastanawiam sie czymoze ktoras z Was ma sprawdzony przepis?


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8299 dnia: 3 Marca 2014, 22:30 »
3bit z Moich wypieków to najlepsze ciasto jakie w życiu jadłam :serce:
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8300 dnia: 3 Marca 2014, 22:45 »
A robila ktoras stripsy z kfc? Chce jutro zrobic i zastanawiam sie czymoze ktoras z Was ma sprawdzony przepis?
u mnie na obiad było dzisiaj  co  na  ten wzór ;) ale ja  z lenistwa  polędwiczki   posypałam sola , pieprzem i papryką i panierowałam w pokruszonych płatkach   zniknęło  szybko  ;)

a  kiedyś mi  sie w oczy  rzuciło, że   się przygotowuje ciasto   naleśnikowe z przyprawami   i  dopiero sie panieruje w mące z  płatkami  i smaży na oleju
 ja swoje  bez smażenia  wrzuciłam w piekarnik

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8301 dnia: 4 Marca 2014, 00:15 »
A robila ktoras stripsy z kfc? Chce jutro zrobic i zastanawiam sie czymoze ktoras z Was ma sprawdzony przepis?

Kiedys pracowalam w KFC, az miesiac :P
I sekret tak naprawde tkwi w sposobie smazenia, nie w panierce. Niestety w warunkach domowych ciezko uzyskac ta chrupiaca skorke. Mozna sprobowac we frytkownicy, ale olej musi byc rozgrzany do czerwonosci.
Co do samej panierki, to maka i mieszanka przypraw.
Zeby kurczak byl soczysty dzien wczesniej umiesc go w woreczku typu zip lock wypelnionym woda z sola i niech tak polezy w lodowce 24h. To cos robi z molekulami bialka w kurczaku  :P
Po wyjeciu z wody kurczaka trzeba dokladnie osuszyc i dopiero obtoczyc w mace i na olej.

Ps. nie wiem jak to jest ale w kraju w ktorym wynalezli KFC smakuje on najgorzej na calym swiecie. W Polsce za to jest przepyszny ;D

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8302 dnia: 4 Marca 2014, 00:24 »
Marta a moze ten przepis?
Tylko ja nie robilam z tego przepisu. Do tej pory tylko smazylam w platkach kukurydzianych.

http://www.uwielbiamgotowac.com/2013/04/stripsy-kfc.html?m=1


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8303 dnia: 4 Marca 2014, 07:35 »

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8304 dnia: 4 Marca 2014, 08:56 »
Tak Ania, dokładnie to!
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8305 dnia: 4 Marca 2014, 08:58 »
A robila ktoras stripsy z kfc? Chce jutro zrobic i zastanawiam sie czymoze ktoras z Was ma sprawdzony przepis?

Kiedys pracowalam w KFC, az miesiac :P
I sekret tak naprawde tkwi w sposobie smazenia, nie w panierce. Niestety w warunkach domowych ciezko uzyskac ta chrupiaca skorke. Mozna sprobowac we frytkownicy, ale olej musi byc rozgrzany do czerwonosci.
Co do samej panierki, to maka i mieszanka przypraw.
Zeby kurczak byl soczysty dzien wczesniej umiesc go w woreczku typu zip lock wypelnionym woda z sola i niech tak polezy w lodowce 24h. To cos robi z molekulami bialka w kurczaku  :P
Po wyjeciu z wody kurczaka trzeba dokladnie osuszyc i dopiero obtoczyc w mace i na olej.

Ps. nie wiem jak to jest ale w kraju w ktorym wynalezli KFC smakuje on najgorzej na calym swiecie. W Polsce za to jest przepyszny ;D

Edzia, a nie dodaja platkow?  Bo w niektorych przepisach jest.

Sylwia, smaczne bylo?


Offline dmonik44

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5748
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8306 dnia: 4 Marca 2014, 10:15 »
3 bita będę w weekend robiła ;D
Natalka 4.11.2012

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8307 dnia: 4 Marca 2014, 10:38 »
W platkach lubie. Fajnie mieso chrupie :))
tych stripow z przepisj ktory wkleilam nie jadlam sle komentarze mowia ze sa pycha i podobne do oryginalu


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8308 dnia: 4 Marca 2014, 11:00 »
Patrzylam na ten przepis,bo wlasnie sporo opinii mial, ale w koncu robie z nieco innego, zobaczymy co wyjdzie :)


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8309 dnia: 4 Marca 2014, 11:06 »
W płatkach albo w chipsach  :P