Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2939128 razy)

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8160 dnia: 24 Lutego 2014, 14:33 »
hitów cała szuflada :)

zalezy kto co lubi :)

a tą podawałam juz tyle razy tutaj i chyba żadna sie nie skusiła zrobic :P

moim ostatnim odkryciem jest taka :

warstwowo :(od dołu...miski)
1. brokuły - oczywiscie ugotowane i podzielone na rózyczki
2. pomidory- sparzone,obrane i pokrojone w kostke
3. kukurydza z puszki
4. feta - w kostke
5. sos czosnkowy
6. słoniecznik

mmmmmmmmmmmniam  niebo w gębie   ;D

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8161 dnia: 24 Lutego 2014, 14:56 »
brokułową już mam - dopracowalam do perfekcji i ostatnio goscie ciagle chwala  ;D

Ale Twoją "naczosową" na bank zrobie na moją imprezę - bedzie duzzzzzzzzzzzzo gosci to zjedzą  :D

A jakie mięso mielone dawalas ??
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8162 dnia: 24 Lutego 2014, 15:01 »
ona jest bardzo syta - troche czasu sie ją robi, ale smiało mozna zrobic ją dzień wcześniej, żeby się przegryzła w lodówce i smaki przeszły :)

mięsko mielone z łopatki :)

Offline sylwiq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
« Odpowiedź #8163 dnia: 24 Lutego 2014, 18:14 »
Serce i ja sie czaje na ta meksykanska.
podobne nadzienie robie do tortilli wiec bedzie nam smakowala.
jedynr co pomine lub zamienie to nachosy.
myslisz ze grzanki sie nadadza?

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8164 dnia: 24 Lutego 2014, 18:19 »
Sylwusia nie wiem- z grzankami nie jadlam a nawet bym nie pomyślała o tym ;)

Nachosy są idealne i robią za cała dekoracje  ;D

Offline konefqa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8165 dnia: 24 Lutego 2014, 18:22 »
Kasieńko Twoja sałatka z brokułami i fetą u mnie robi furorę  :-*

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #8166 dnia: 24 Lutego 2014, 18:41 »
Jutro zrobię tą meksykańską na obiad... Tą z brokułami też wypróbuję tylko muszę sos czosnkowy zamienić na inny..

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8167 dnia: 24 Lutego 2014, 18:44 »
Ok serce.
a nachosy smakowe czy naturalne?

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8168 dnia: 24 Lutego 2014, 18:49 »
Ja biorę pikantne bo my lubimy na ostroo :) haha
Ale to akurat obojętnie - kwestia gustu :)

Aniu, cieszę sie bardzo :)

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8169 dnia: 24 Lutego 2014, 18:54 »
Dzięki Marta, właśnie o tym przepisie myślałam.

A.mam jeszcze.inne pytanie czym zabielacie albo zageszczacie zupy? Poz Smietana, mąka, serkiem topionym i jpgurtem?  Czasem bym zrobiqla zupę jakąś ale nie linie ciężkic a Malzon taka lekką to sie nie naje,.a dziewczynom też nie chce fundować tylko takich.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8170 dnia: 24 Lutego 2014, 18:59 »
Dzięki Marta, właśnie o tym przepisie myślałam.

A.mam jeszcze.inne pytanie czym zabielacie albo zageszczacie zupy? Poz Smietana, mąka, serkiem topionym i jpgurtem?  Czasem bym zrobiqla zupę jakąś ale nie linie ciężkic a Malzon taka lekką to sie nie naje,.a dziewczynom też nie chce fundować tylko takich.
To najlepiej zupy krem i do nich dodaje się wtedy ziemniaka

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #8171 dnia: 24 Lutego 2014, 19:00 »
Nie mogę dziś czytać tego wątku bo najchętniej wszystkie te sałatki zrobiłabym na raz i teraz ........

Offline asashia

• entuzjasta
  • ~so be it~
« Odpowiedź #8172 dnia: 24 Lutego 2014, 19:03 »
u mnie ostatnimi czasy prym wiedzie sałatka z curry i kurczakiem. Znajomi jak mają do nas przyjść to proszą żeby zrobić ;) moim dziadkom i teściowej też smakowało mimo, że nie przepadają za "wynalazkami" ;)
pierś z kuraka kroisz w kostkę, doprawiasz solą pieprzem - smażysz, pod koniec smażenia dodajesz całą paczuszkę curry. do tego ugotowany makaron w kształcie ryżu (ugotowany też z dodatkiem curry) + puszka kukurydzy+ słoik marynowanej papryki pokrojonej w kostkę+ ogórki konserwowe pokrojone+ majonez (ilość dowolna). całość doprawić solą, pieprzem i curry

o currczę:) w życiu bym nie wpadła na taką sałatkę...chciałabym zrobić ale się boję:) naprawdę tyle curry? a ile tego makaronu i kurczaka dajesz monka?
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline asashia

• entuzjasta
  • ~so be it~
« Odpowiedź #8173 dnia: 24 Lutego 2014, 19:04 »
Nie mogę dziś czytać tego wątku bo najchętniej wszystkie te sałatki zrobiłabym na raz i teraz ........

ja też:) i już za mną chodzi...zrobię którąś:)
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8174 dnia: 24 Lutego 2014, 19:18 »
mam to samo  :P

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8175 dnia: 24 Lutego 2014, 19:25 »
Tez sie pisze na degustacje hehe 8) ;)

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #8176 dnia: 24 Lutego 2014, 22:14 »
ja tez juz mam link w ulubionych na NACZOSOWĄ;-))) , resztę muszę przepisać niestety do kajetu i to jak najszybciej, bo potem te przepisy uciekają;-)))

serce walnij jakimś przepisem na kapelusze pieczarek tych ogromnych, co można z nich zrobić????mąż się domaga takiego dania;-))) oczywiście jak reszta dziewczyn ma jakieś pomysły to chętnie poproszę;-))))

acha i jeszcze jedno pytanko- robiłyście ten sernik????: http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_na_zimno/przepis.html
mi niestety coś nie poszło wczoraj,chyba z mojej winy, bo czekolada mi się spaliła w mikrofali i cały krem stał i czekał na kolejną w dość ciepłym miejscu- przy gotującym się obiadku i jak mąż już wrócił z kolejną to ta śmietana z mascarpone się chyba zsiadła/ zrobiła się woda  i skisła;-))) także jedna wielka dupa, spróbowałam ponownie ubić ,ale kicha..... no spoko, moja wina, ale teraz pytanie czy ta czekolada dodana do masy śmietanowej ma być ciepła?????podobnie żelatyna??? wtedy nic się nie stanie????nie zważy się????????

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • data ślubu: 12
« Odpowiedź #8177 dnia: 24 Lutego 2014, 22:32 »
 macie rację  mogłabym każda sałatkę  wciągnąć dzisiaj  :)
kocham   sałatkę  z ananasa, kurczaka  i curry z porem  i kukrydzą  i czerwoną fasolą  :)

Daruda  ja to daję kopiuj i  wklej w notatnik  jak na komputerze ;)  bo za pisanie   sie zabrac   taaaaaaaa ;)  wiadomo  zapomnę :)) musi być na bieżąco  bo fakt   potem cieżko sie szuka  ;)

tego sernika  nie robiłam ale  "papram "  zawsze  na oko swoje    u mnie najlepiej lubią połączenia   kremówki  z mascarpone  albo serkiem homo  
 i  wolę czekoladę rozpuścić w misce nad para  ,bo  mikrofala  to ryzkowna jest  ;)    swoją pierwsza  spaliłam na czarny dym :)) sekunda i wiadomo  a tak zawsze pewność mam
  ja to już  mam tak wyrobione oko i rekę ,ze umiem wlać goracą  żelatynę w ubita śmietanę i nie robią mi sie  gluty ani nic nie  kiśnie z bardzo  wysoka , bo  sie  ciut studzi od razu  i mikser na  najszybdze obroty
ale nie  namawiam  to kwestia  prób i błędów    mojej koleżance  nie wychodzi  do dzisiaj zawsze jej sie farfocle robia  ;)  ale nic   sie nie psuje i  wodą nie podchodzi
 więc podejrzewam ,że śmietana była może jakaś nie tego , bo gotujący obiad  to przecie nie  na palenisku w 200 stopniach  :)     nie poddawaj sie spróbuj jeszcze raz   na bank wyjdzie   dasz radę  :)

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 05.07.2008
« Odpowiedź #8178 dnia: 24 Lutego 2014, 22:57 »

serce walnij jakimś przepisem na kapelusze pieczarek tych ogromnych, co można z nich zrobić????mąż się domaga takiego dania;-))) oczywiście jak reszta dziewczyn ma jakieś pomysły to chętnie poproszę;-))))

Ja robie tak:
ser plesniowy (np. gorgonzola) mieszam z jogurtem naturalnym, czosnkiem i szpinakiem. Taka mase wkladam do wydrazonych kapeluszy, obtaczam w jajku i bulce tartej i wrzucam do glebokiego naczynia z wrzacym olejem. Tak zeby cala kulka grzybowo - serowa sie zamoczyla.

Offline sylwiq

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8179 dnia: 24 Lutego 2014, 23:01 »
Ja nadziewam mielonym miesem z papryka cebula kawalkami tych wydrazonych pieczarek.

moj szwagras nadziewa pieczarki pieczarkami serem ;))

Offline asashia

• entuzjasta
  • ~so be it~
« Odpowiedź #8180 dnia: 25 Lutego 2014, 08:08 »
Daruda, ja tego przepisu nie robilam, ale...Co do sernika na zimno ja zawsze dodaję do masy przestudzoną żelatynę. Moj patent: moczysz potrzebna ilosc zelatyny w zimnej wodzie, czekasz jak napecznieje a potem rozpuszczasz w kapieli wodnej. I dajesz do ostygnięcia. Będzie ciepła ale ńie gorąca. Czekoladę rozpuszcza się tylko w kapieli wodnej, szczególnie biała uwazajac by woda nie dostala sie do srodka i tez trzeba poczekac az troche ostygnie, jesli ma tendencje do szybkiego tezenia, mozna dodac troche oleju, na 1 tabliczke pol lyzeczki malej.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8181 dnia: 25 Lutego 2014, 08:17 »
Daruda, ja tego przepisu nie robilam, ale...Co do sernika na zimno ja zawsze dodaję do masy przestudzoną żelatynę. Moj patent: moczysz potrzebna ilosc zelatyny w zimnej wodzie, czekasz jak napecznieje a potem rozpuszczasz w kapieli wodnej. I dajesz do ostygnięcia. Będzie ciepła ale ńie gorąca. Czekoladę rozpuszcza się tylko w kapieli wodnej, szczególnie biała uwazajac by woda nie dostala sie do srodka i tez trzeba poczekac az troche ostygnie, jesli ma tendencje do szybkiego tezenia, mozna dodac troche oleju, na 1 tabliczke pol lyzeczki malej.
Czekoladę zawsze roztapiam w mikrofali z odrobiną mleka  ::)

Offline asashia

• entuzjasta
  • ~so be it~
« Odpowiedź #8182 dnia: 25 Lutego 2014, 08:18 »
Ja jestem z kamienia łupanego. Nie posiadam takich wynalazków więc nawet nie wiem jak się zachowuje czeko w mikrofali :hopsa:

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8183 dnia: 25 Lutego 2014, 09:03 »
robi się węgielek :-)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #8184 dnia: 25 Lutego 2014, 09:04 »
robi się węgielek :-)
zależy w jakiej temp. rozpuszczasz czekoladę  ;)

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 29.06.2013
« Odpowiedź #8185 dnia: 25 Lutego 2014, 09:07 »
ja zawsze w kapieli wodnej i jest ok.

Offline Daruda

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8186 dnia: 25 Lutego 2014, 09:10 »
hmm ciekawe, ale nie mam pojęcia jaka to temperatura ;-)mam ustawiona jedną moc i tego nie tykam ;-)drugą czekoladę rozpuscilam nad parą, ale ona była gorąca i jak się robiła chlodniejsza to gestniala
...

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8187 dnia: 25 Lutego 2014, 10:57 »
ja tez juz mam link w ulubionych na NACZOSOWĄ;-))) , resztę muszę przepisać niestety do kajetu i to jak najszybciej, bo potem te przepisy uciekają;-)))

acha i jeszcze jedno pytanko- robiłyście ten sernik????: http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_na_zimno/przepis.html
mi niestety coś nie poszło wczoraj,chyba z mojej winy, bo czekolada mi się spaliła w mikrofali i cały krem stał i czekał na kolejną w dość ciepłym miejscu- przy gotującym się obiadku i jak mąż już wrócił z kolejną to ta śmietana z mascarpone się chyba zsiadła/ zrobiła się woda  i skisła;-))) także jedna wielka dupa, spróbowałam ponownie ubić ,ale kicha..... no spoko, moja wina, ale teraz pytanie czy ta czekolada dodana do masy śmietanowej ma być ciepła?????podobnie żelatyna??? wtedy nic się nie stanie????nie zważy się????????

ja robiłam ten sernik, nie mialam problemu z czekoladą choć biala się trudniej rozpuszcza.

zapisuję wszystkie sałatki i będę po kolei testować. na pierwszy ogień nachossowa :)  ile ona może stać?

co do tej curry to nie za dużo tam curry?? całe opakowanie... czy to kwestia ile się tego lubi?
:)

Marta - czikita :P dasz przepis na słynne bułki na dziewane, czy babeczki czy coś podobnego? nie mogę teraz tego odnaleźć..
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #8189 dnia: 25 Lutego 2014, 11:08 »
a to jajko jest takie luźne? czy zwarte? ;) bo ja nie lubię na miękko...

w sumie może podam jako przystawkę na urodzinach Madzi - akurat wypadają w pierwszy dzień świąt wielkanocnych ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"