Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2948440 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8370 dnia: 6 Marca 2014, 12:45 »
AnioOlek, zapodaj przepis!
ja zrobilam tak:
czosnek drobno pokroilam, cebule tez (dalam czerwona),
na rozgrzana oliwe dalam czosnek, po chwili cebule, chwile podsmazylam i dalam swiezy szpinak, kiedy "zwiedl" dalam pomidory suszone drobno pokrojone. Pozniej troche smietany 18% zeby polaczyc wszystko, ale lyzke doslownie. Na koniec starty parmezan i makaron wczesniej ugotowany :)
włala :)


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8371 dnia: 6 Marca 2014, 12:53 »
Powodzenia, a wlasciwie pewne juz gotowy, jak wyszedl? Uwielbiam domowy chleb na zakwasie
ja robię na drożdżach bo jakoś się nie mogę odważyć zrobić zakwas ::) ale ten na drożdżach nam smakuje, nawet już nie pamiętam kiedy kupowaliśmy chleb ;)

Ja sie juz od lat przymierzam zeby zrobic na zakwasie, ale tez jeszcze sie nie odwazylam, jak pieke to tylko na drozdzach, ale ten na zakwasie jest dla mnie cudowny, ciocia mojego meza piecze, taki chlebto chyba bym kilogramami jadla, jest przecudny. Mamprzepus i na zakwas i na ten chleb,musze wreszcie zadzialac.


Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8372 dnia: 6 Marca 2014, 14:21 »
ja robilam na zakwasie (zakwas dostalm ) i chlebek pycha ale teraz jakos czasu nie mam i weny jakos tez nie :/



Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8373 dnia: 6 Marca 2014, 21:44 »
Wyszedł pyyyycha:) szczególnie, że .......... zapomniałam dodać soli :o
Z mąki razowej, z mnóstwem ziaren, bardzo smakował wszsytkim .. już go nie ma:)

Aha, upiekłam go na drożdżach bo to pierwszy mój chleb w życiu:)

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8374 dnia: 6 Marca 2014, 22:34 »
a ja dołączam do grona wielbicieli NACZOSOWEJ sałatki :-)



Offline hany81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7960
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8375 dnia: 7 Marca 2014, 09:57 »
Monika to podaj przepis  ;)

Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8376 dnia: 7 Marca 2014, 10:03 »
Prosim bardzo:)

Chlebek (na 3 małe "keksówki")

1 litr maślanki
1 kg mąki (jakiej się chce)
kostka drożdży
szczypta soli, ziarna (siemię lniane, słonecznik, pestki dyni itp.)

Drożdże rozpuścić w łyżeczce cukru i dać im trochę podrosnąć. Do miski wsypać mąkę, wlać drożdże, zasypać delikatnie mąką i chwilę odczekać (ok 5-10 min.). Potem dodać maślankę, sól i ziarna. Wyrobić ciasto. Nakładać do foremek do połowy ich wysokości. Piec w temp. 250 przez 20 min., a potem kolejne 40 min. w temp. 170.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8377 dnia: 7 Marca 2014, 10:08 »
Kompletnie nie mam pomyslu na obiad ; (
Musi byc mieso... maz bylby zachwycony tez ryba.. ale smrod smazonej ryby mnie dzis nie zacheca.. ;)


Offline hany81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7960
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8378 dnia: 7 Marca 2014, 10:09 »
A po wyrobieniu ciasta nie czeka sie już do wyrośnięcia? Długo sie piecze...a  piekarnik musi być troszkę nagrzany prawda ? Zrobie w sobotę ;)

Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8379 dnia: 7 Marca 2014, 10:11 »
Ja nie czekałam i nie wyrósł jakiś olbrzymi. Możesz poczekać i daj znać czy wyrósł.
NO piecze się w sumie 1 h. Wkładałam do rozgrzanego piekarnika.

Offline beta80
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1857
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.07.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8380 dnia: 7 Marca 2014, 10:11 »
Sylwia no u nas dzisiaj własnie smażona ryba. Chciałam z piekarnika pieczoną w folii ale małż zażyczył sobie smaożoną..więc wróci z pracy i będzie smażył :)



Offline hany81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7960
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8381 dnia: 7 Marca 2014, 10:14 »
dam znać ...jak wyjdzie ładny to nawet fotke zrobię ;) Dziekuję ;)

Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8382 dnia: 7 Marca 2014, 10:58 »
A macie jakis sprawdzony inajlepiej łatwy przepis na bułki??



Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8383 dnia: 7 Marca 2014, 10:59 »
Dzisiejsz nasz obiadek - polecam bo już robiłam  ;) a proste toto  :P

http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/dorsz/dorsz_z_kaparami/przepis.html


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8384 dnia: 7 Marca 2014, 10:59 »

Offline hany81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7960
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8385 dnia: 7 Marca 2014, 11:05 »
Ja miałam gdzieś mega szybki przepis na bułki....tylko nie wiem gdzie zapodziałam.
Robie jeszcze takie
    1 szklanka letniego mleka
    110 g miękkiego masła
    2-3łyzki cukru
    2 jajka, roztrzepane
    3/4 łyżeczki soli
    4 szklanki mąki pszennej (część mąki można zastąpić mąką razową lub żytnią)
    3 łyżeczki suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych
    jajko roztrzepane z 1 łyżka mleka do posmarowania.

Ciasto wyrobić ręcznie (w przypadku drożdży świeżych zrobić wcześniej rozczyn, suche natomiast wymieszać z mąką). Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto podzielić na 12 - 16 części. Bułeczki wyłożyć na blaszke, pozostawiając między nimi około 1 cm odstęp. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.Wyrośnięte bułki wysmarować jajkiem, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 185ºC.


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8386 dnia: 7 Marca 2014, 13:51 »
  ja zakupiłam    miesiwo na  szaszłyki  będą  z szynki i lopatki z piekarnika
  podkradam przepis na chleb na maślance  piekłam z mieszanką ziaren  już  i  pyszny jest  jak sie doda czosnku świeżego  do ciasta , bo zazwyczaj z przepisu wychodzą  2 -3  foremki  to  zawsze  coś  się  urozmaica
  i jak zarabiam ciasto w maszynie  wolę pieczony w piekarniku

Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8387 dnia: 7 Marca 2014, 14:57 »
dzieki dziewczyny za przepisy mam nadzieje ,że jutro uda mi sie zrobic :)



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8388 dnia: 8 Marca 2014, 11:31 »
Marta a moze ten przepis?
Tylko ja nie robilam z tego przepisu. Do tej pory tylko smazylam w platkach kukurydzianych.

http://www.uwielbiamgotowac.com/2013/04/stripsy-kfc.html?m=1

zrobiłam wczoraj te stripsy.
pierwsze za mocno był rozgrzany tłuszcz i były brzydkie ;D ale smaczne
kolejne partie smazylam w bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu ale na minimalnym ogniu i wyszly identyczne jak wkfc..
chru[iace soczyste pikantne. rewelacyjne!
zaluje ze nie zeobilam fotki.........
Ania pisala ze nie były tak chrupiące jak w kfc moje były
ale nie wiem czy nie miało na to wpływu to ze ja mam w pojemniku koncowke maki i były pomieszane dwie typ 550 i 750-chlebowa ;)

radze tylko stosować się scisle do sposobu wykonania.
tego przekładania stripsow szczypcami ;) żeby nie przyklepać maki ;)


Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8389 dnia: 10 Marca 2014, 11:06 »
Kto ma sprawdzony przepis na domowe batoniki muesli???

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8390 dnia: 10 Marca 2014, 11:11 »
Hania :)


Offline hany81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7960
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8391 dnia: 10 Marca 2014, 11:21 »
:)
U mnie chlebek rośnie. Zobaczymy jak wyjdzie;) . Za godzinkę do piekarnika i się okażę . Przez to gotowanie znowu z pracą po nocach będę siedzieć ;).
wstawiłam jeszcze zupkę brukselkową bo mężusiowi się zachciało. Po południu jeszcze zrobię chałwę  i chyba wystarczy ;)
Batoniki musli z mlekiem skondensowanym czy bez?  ;)

Offline asashia

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 833
  • Płeć: Kobieta
  • ~so be it~
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8392 dnia: 10 Marca 2014, 12:19 »
Kto ma sprawdzony przepis na domowe batoniki muesli???

monika, ja ich co prawda nie robiłam-ale w programie "wiem co jem" wyglądały nieźle takie:
http://pasjeines.blogspot.com/2013/03/batoniki-kasi-bosackiej.html
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8393 dnia: 10 Marca 2014, 20:54 »
hany81, z mlekiem bardziej kaloryczne ale co mi tam, daj jedne i drugie, tzn. proszę ;)


asashia, dzięki

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8394 dnia: 10 Marca 2014, 21:35 »
Dziewczyny. Help!

Czy któraś z Was ma może ostatni numer VIVY z Kamilem Stochem na okładce.
Na ostatnich stronach były przepisy, które chciałam wykorzystać podczas imprezy i mi gazeta wsiąkła.
Może ktoś mógłby mi zrobić zdjęcie i wysłać foto?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8395 dnia: 11 Marca 2014, 06:19 »
Już Ci pisalam na fb. Chyba ze juz masz bo cos nadzieja pisała :)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8396 dnia: 11 Marca 2014, 08:47 »
Mam, dzieki Ania :)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline hany81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7960
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8397 dnia: 11 Marca 2014, 16:20 »
~monika~ przepisy napisze jutro bo dzisiaj juz nie dam rady przy kompie posiedziec .
Robiłam chleb i wyszedł super. Moze jakieś fotki wrzucę ale jest banalnie prosty i smaczny.

Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8398 dnia: 11 Marca 2014, 16:29 »
hany81, ok, poczekam:)
Ja właśnie dziś upiekłam ten chlebek i też się zajadam, mi bardzo smakuje:)

Offline pileczka22

  • Aga
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8528
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8399 dnia: 11 Marca 2014, 18:22 »
A macie jakiś sprawdzony przepis na jakieś ciasto/ciastka/babeczki na św Patryka?