Ja miałam gdzieś mega szybki przepis na bułki....tylko nie wiem gdzie zapodziałam.
Robie jeszcze takie
1 szklanka letniego mleka
110 g miękkiego masła
2-3łyzki cukru
2 jajka, roztrzepane
3/4 łyżeczki soli
4 szklanki mąki pszennej (część mąki można zastąpić mąką razową lub żytnią)
3 łyżeczki suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych
jajko roztrzepane z 1 łyżka mleka do posmarowania.
Ciasto wyrobić ręcznie (w przypadku drożdży świeżych zrobić wcześniej rozczyn, suche natomiast wymieszać z mąką). Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 - 16 części. Bułeczki wyłożyć na blaszke, pozostawiając między nimi około 1 cm odstęp. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.Wyrośnięte bułki wysmarować jajkiem, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 185ºC.