Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2913635 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8400 dnia: 11 Marca 2014, 18:53 »
Dziewczyny,
Proszę o rade.
Czym mogę zastąpić orzeszki pini w przepisie :na ciasto francuskie posmarowaną roztrzpanym jajkiem wrzuc orzeszki pini i starty parmezan. Zwin wrulon i pokroj.piecz w piekarniku.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline malinowa__mamba

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5066
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8401 dnia: 11 Marca 2014, 19:21 »
moze pistacje :)

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8402 dnia: 11 Marca 2014, 19:39 »
anusiaaa a możesz zdradzić co to za przepis bo mnie ciekawość zżera? ;D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8403 dnia: 11 Marca 2014, 20:47 »
Dziewczyny,
Proszę o rade.
Czym mogę zastąpić orzeszki pini w przepisie :na ciasto francuskie posmarowaną roztrzpanym jajkiem wrzuc orzeszki pini i starty parmezan. Zwin wrulon i pokroj.piecz w piekarniku.
A maja byc cale, czy posiekane?
Bo jezeli o wyglad chodzi to ciezko zastapic. Pistacje raczej nie. Juz bardziej cale migdaly, ale smak tez nie ten... O, albo obrane ziemne.
A daj jakie badz, tez pewnie bedzie smaczne ;D

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8404 dnia: 11 Marca 2014, 23:27 »
może nerkowce?

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8405 dnia: 12 Marca 2014, 07:51 »
Co dzisiaj pichcicie?
Co zrobic z lososia?

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8406 dnia: 12 Marca 2014, 07:57 »
O alurat mam dzis lososia :) ja po prostu grilluje, zadnych fikusow ;)


Offline buraczek
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4406
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8407 dnia: 12 Marca 2014, 08:04 »
u mnie dzisiaj tradycyjne gołąbki zawijane w kapuście mniam  ;D

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8408 dnia: 12 Marca 2014, 08:09 »
A u mnie albo pizza na grubym ciescie albo piersi z piekarnika plus pomidorowa


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8409 dnia: 12 Marca 2014, 08:14 »
anusiaaa a możesz zdradzić co to za przepis bo mnie ciekawość zżera? ;D

To przepis na przekąskę imprezową. Z książki. Jeżeli masz ochotę wieczorem przepisze skłądniki i wykonanie, albo cykne fotę :)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8410 dnia: 12 Marca 2014, 09:33 »
Sulwusia? Jak robisz te piersi z piekarnika? Bo ja też mam na dzisiaj piersi, ale tradycyjnie w bułce i mizerię do tego.

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8411 dnia: 12 Marca 2014, 09:36 »
u mnie ogórkowa + packi ziemniaczane z sosikiem gulaszowym
na podwieczorek planuję ugotowane jajka z majonezem (dostałam wczoraj kolejne 30 jajek i nie wiem już co z nimi zrobić)
mam znajomych, którzy kryją dach na garażu to akurat zjedzą nadmiar  8)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8412 dnia: 12 Marca 2014, 10:02 »
Loona dzis akurat robie takie pid pierzynka z marchewki.
lekko rozbijam. Sole i pieprze. Smaruje cienko majonezem i nato klade starta na tarce marchew.

robie tez czasami roladki np z papryka lub z porem lub z serem ;)
Albo poprostu przyprawiam jak na grilla i na blache z ziemniakami


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8413 dnia: 12 Marca 2014, 10:03 »
U nas wczoraj lepione pierogi.
Cała micha wyszła  :P chyba muszę zamrozić :drapanie:


Offline hany81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7960
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8414 dnia: 12 Marca 2014, 10:05 »
U mnie dzisiaj pomidorowa a na drugie nie wiem jeszcze....ale chyba moskole z sosem czosnkowym  ::)
----
Przepis na batoniki musli . Przepisy mam z neta ale wypróbowałam oba. Podaje składniki i proporcje jak w przepisie było ale ja robiłam na oko.
*z mlekiem*
-1 puszka skondensowanego słodzonego mleka
- 600 g płatków owsianych
-100 g pestek słonecznika
-100 g dowolnych orzechów lub migdałów (u mnie migdały)
-400 g mieszanych suszonych owoców np. morele, śliwki, rodzynki
-duża szczypta soli
-100 g miodu
- ½ małego słoika konfitury morelowej (ja dodałam 120 g konfitury)
Mleko skondensowane lekko podgrzać w rondelku z grubym dnem.
W dużej misce wymieszać płatki owsiane, pestki słonecznika, posiekane orzechy, suszone owoce (duże owoce przed wymieszaniem posiekać) i sól.
Dodać ciepłe mleko, miód i konfiturę. Wymieszać rękoma.
Dużą blachę (u mnie o wymiarach 38 x 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę rozsmarować na blasze na grubość ok. 1-1,5 cm. Piec około 30 minut w temperaturze 180 °C na złoty kolor (piekłam z termoobiegiem i już po 25 minutach masa była mocno zarumieniona, więc nie czekałam do 30, bo w moim piekarniku po tych pięciu minutach byłaby już pewnie przypalona).
Ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić w blasze do przestudzenia. Gdy już przestygnie pokroić na batoniki.
*bez mleka*
Składniki:
-około 120g owoców suszonych (daktyle, żurawina, morele, figi ,śliwki itp.)
-około 120g nasion i orzechów ( płatki owsiane, pestki dyni, słonecznik, len, orzechy nerkowca, orzechy włoskie itp.)
-1 łyżka otrębów owsianych
-1 łyżka otrębów pszennych
-1 jajko
Wykonanie:
owoce kroimy na mniejsze części.nasiona, płatki owsiane i orzechy(orzechy musimy posiekać)  prażymy na patelni.Do owoców suszonych dodajemy przestudzone nasiona, orzechy i płatki , wbijamy całe jajko oraz dosypujemy otręby, wszystko dokładnie mieszamy.Gdy masa jest za rzadka można dodać więcej otrębów, natomiast jak będzie za gęsta dodajemy jeszcze jedno jajko  lub np. same białko, żeby masa na nowo nie zrobiła się za rzadka.Gotowa bazę pod batoniki przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie uklepując  i dociskając masę tak aby stworzyć zwarty prostokąt/kwadrat o wysokości około 1cm,
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC około 10 minut.Lekko przestudzoną masę kroimy na batoniki i gotowe.
---Częściej robie bez mleka. szybciej i łatwiej .

Offline ~monika~

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3321
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 06.08.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8415 dnia: 12 Marca 2014, 10:32 »
hany81, dziękuję za przepisy:)

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8416 dnia: 12 Marca 2014, 10:39 »
u mnie też dzisiaj pomidorówka  a dalej  to nie wiem   ::)   myślałam o racuchach  z jabłkami   tylko jakoś niemoc  mam

te batoniki z mlekiem słodzonym  to  po upieczeniu są   w smaku  jak  masa krówkowa ??

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8417 dnia: 12 Marca 2014, 10:45 »
u mnie dziś krupnik i pewnie na obiadokolację spaghetti z zielonym pesto..
robiłam to danie w weekend

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kurczak/kurczak_z_suszonymi_pomidorami/przepis.html
i szalenie nam smakowało...

a te tosty - choć mało zdrowe i odżywcze wchodzą na stałe do przepisu...nie przyznam się ile ich zjadłam ;)
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/tosty_francuskie/przepis.html

koniecznie z pomarańczą lub mandarynką ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline hany81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7960
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8418 dnia: 12 Marca 2014, 10:50 »
Jak masa korówkowa...hmm pewnie byłyby takie jakby zamiast normalnego mleka skondensowanego dać mleko skondensowane krówkowe...nie próbowałam ale pewnie będą miały taki smak. Te sa bardziej jak nalewka jajeczna robiona na tym mleku. Kojarzysz o jaki posmak mi chodzi...

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8419 dnia: 12 Marca 2014, 11:03 »
 dziękuję   kojarzę  i chyba   spróbuje .........tak mnie naszło własnie  ,   bo  gotując mleko skondensowane  wychodzi krówka   ;)

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8420 dnia: 12 Marca 2014, 12:04 »
Jeżeli masz ochotę wieczorem przepisze składniki i wykonanie, albo cyknę fotę :)
Bardzo mam ochotę, poproszę :)
fotkę tez bardzo chętnie :)

Te tosty francuskie z linka elisabeth81 są naprawdę smaczne tylko w składnikach jest podane "kilka kromek chleba" i ja chleba zdecydowanie nie polecam. Lepiej już sprawdza się zwykła wczorajsza kajzerka.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8421 dnia: 12 Marca 2014, 12:05 »
U nas żurek, a na drugie rolaski z kuraka z serem  i szynką. Dobrze, że wczoraj zrobiłam bo dziś samopoczucie kiepskie.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8422 dnia: 12 Marca 2014, 12:07 »
Ela kocham tosty francuskie w każdej postaci :) Fajnie też między dwa tosty wsadzić kostkę czekolady by się nieco rozpuściła. Dobre też są z chałką  8)

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8423 dnia: 12 Marca 2014, 12:50 »
Jeżeli masz ochotę wieczorem przepisze składniki i wykonanie, albo cyknę fotę :)
Bardzo mam ochotę, poproszę :)
fotkę tez bardzo chętnie :)

Te tosty francuskie z linka elisabeth81 są naprawdę smaczne tylko w składnikach jest podane "kilka kromek chleba" i ja chleba zdecydowanie nie polecam. Lepiej już sprawdza się zwykła wczorajsza kajzerka.

ee tam....wczorajszy chleb też był bardzo ok ;)
myślę że z chałką to byłoby coś ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8424 dnia: 12 Marca 2014, 12:52 »
Nooo, byłoby i jeszcze cynamon do tego.

Dawno, dawno temu - jak byłam mała  8) mój tata robił "chleb w jajku", jak nie było na stanie świeżego pieczywka. Uwielbiałam to.
Jadaliśmy na słono np. z sałatką z pomidorów  ;D


Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8425 dnia: 12 Marca 2014, 13:00 »
chleb w jajku się ketchupem smaruje - przynajmniej ja z bratem tak robiliśmy, bo mój R. cukrem posypywał :)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8426 dnia: 12 Marca 2014, 15:07 »
U mnie z drzemem, dalej praktykuje jak chleb jest drugiej swiezosci :)


Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8427 dnia: 12 Marca 2014, 15:47 »
  chleb w jajku jak w jajku  ale  suchy   wczorajszy  smazony na patelni  albo  bułeczka na masełku   jaki rarytas ;)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8428 dnia: 12 Marca 2014, 15:49 »
O tak, tez, ale buleczka najpierw moczona lekko w mleku,o mniam


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8429 dnia: 12 Marca 2014, 15:54 »
O tak, tez, ale buleczka najpierw moczona lekko w mleku,o mniam
mleczko wymieszane z cukrem waniliowym koniecznie  8)