U mnie dzisiaj pomidorowa a na drugie nie wiem jeszcze....ale chyba moskole z sosem czosnkowym

----
Przepis na batoniki musli . Przepisy mam z neta ale wypróbowałam oba. Podaje składniki i proporcje jak w przepisie było ale ja robiłam na oko.
*z mlekiem*-1 puszka skondensowanego słodzonego mleka
- 600 g płatków owsianych
-100 g pestek słonecznika
-100 g dowolnych orzechów lub migdałów (u mnie migdały)
-400 g mieszanych suszonych owoców np. morele, śliwki, rodzynki
-duża szczypta soli
-100 g miodu
- ½ małego słoika konfitury morelowej (ja dodałam 120 g konfitury)
Mleko skondensowane lekko podgrzać w rondelku z grubym dnem.
W dużej misce wymieszać płatki owsiane, pestki słonecznika, posiekane orzechy, suszone owoce (duże owoce przed wymieszaniem posiekać) i sól.
Dodać ciepłe mleko, miód i konfiturę. Wymieszać rękoma.
Dużą blachę (u mnie o wymiarach 38 x 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę rozsmarować na blasze na grubość ok. 1-1,5 cm. Piec około 30 minut w temperaturze 180 °C na złoty kolor (piekłam z termoobiegiem i już po 25 minutach masa była mocno zarumieniona, więc nie czekałam do 30, bo w moim piekarniku po tych pięciu minutach byłaby już pewnie przypalona).
Ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić w blasze do przestudzenia. Gdy już przestygnie pokroić na batoniki.
*bez mleka*Składniki:
-około 120g owoców suszonych (daktyle, żurawina, morele, figi ,śliwki itp.)
-około 120g nasion i orzechów ( płatki owsiane, pestki dyni, słonecznik, len, orzechy nerkowca, orzechy włoskie itp.)
-1 łyżka otrębów owsianych
-1 łyżka otrębów pszennych
-1 jajko
Wykonanie:
owoce kroimy na mniejsze części.nasiona, płatki owsiane i orzechy(orzechy musimy posiekać) prażymy na patelni.Do owoców suszonych dodajemy przestudzone nasiona, orzechy i płatki , wbijamy całe jajko oraz dosypujemy otręby, wszystko dokładnie mieszamy.Gdy masa jest za rzadka można dodać więcej otrębów, natomiast jak będzie za gęsta dodajemy jeszcze jedno jajko lub np. same białko, żeby masa na nowo nie zrobiła się za rzadka.Gotowa bazę pod batoniki przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie uklepując i dociskając masę tak aby stworzyć zwarty prostokąt/kwadrat o wysokości około 1cm,
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC około 10 minut.Lekko przestudzoną masę kroimy na batoniki i gotowe.
---Częściej robie bez mleka. szybciej i łatwiej .