Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2934090 razy)

0 użytkowników i 5 Gości przegląda ten wątek.

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8730 dnia: 14 Kwietnia 2014, 15:50 »
ja wiem, ale to chyba te przyprawy robiły więcej smaku, makaron można wziąć zwykły (chyba) :P :P :P

ale raz kiedyś chyba nikomu nie zaszkodzi  ;) ;) a pamiętam ze pyszna była ta sałatka ;)

Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8731 dnia: 14 Kwietnia 2014, 17:31 »
dziewczyny mam pol kg mielonego (mrozone co prawda) co moge z niego zrobic oprocz: mielonego, lasani i spagetti bolonese...
mam tez mrozony zielony groszek ::)
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8732 dnia: 14 Kwietnia 2014, 17:32 »
zupa może być ?

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8733 dnia: 14 Kwietnia 2014, 17:38 »
Canneloni ;-D


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8734 dnia: 14 Kwietnia 2014, 17:42 »
Pulpety w sosie pomidorowym :)

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8735 dnia: 14 Kwietnia 2014, 18:28 »
domowe hamburgery, pieczen rzymska albo cukinie faszerowana mielonym



Offline malinowa__mamba

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5066
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8736 dnia: 14 Kwietnia 2014, 18:36 »
chili con carne, burrito, papryki faszerowane

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8737 dnia: 14 Kwietnia 2014, 18:42 »
Ja dzisiaj mielone zrobilam, a jutro pulpety  ;D


Offline malinowa__mamba

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5066
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8738 dnia: 14 Kwietnia 2014, 18:55 »
aaa pulpeciki moga byc jeszcze w koperkowym sosie ;)

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8739 dnia: 14 Kwietnia 2014, 19:05 »
Albo pietruszkowym! Polecam  :)

Offline bubulina
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2063
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8740 dnia: 14 Kwietnia 2014, 19:07 »
Faszerowane baklazany mielonym

Offline malinowa__mamba

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5066
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8741 dnia: 14 Kwietnia 2014, 19:11 »
albo chrzanowym :Szczerbaty:

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8742 dnia: 14 Kwietnia 2014, 20:15 »
może dołożę jeszcze coś po grecku
pastitchio  :D

albo kebab

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8743 dnia: 14 Kwietnia 2014, 21:49 »
Podzielcie się proszę SPRAWDZONYM przepisem na babkę wielkanocną. Tylko nie drożdżową, ale żeby była tak "wilgotna".

Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8744 dnia: 14 Kwietnia 2014, 22:23 »
musze się tu dopisać bo ostatnio mi brak pomyslow na obiady :P

ostatnio robiłam w formie na babke piegusa i wszystkim taka babka makowa smakowala.. także można sprobowac cos w tym stylu ;)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8745 dnia: 14 Kwietnia 2014, 22:29 »
Loona, ja jeszcze nie sprawdzałam,ale znajoma. Pisze z telefonu i nie mogę skopiować linku, wpisz w Google babka z serkiem "filafelfia ". Ponoć jest smaczna i wilgotna.

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8746 dnia: 14 Kwietnia 2014, 22:33 »

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8747 dnia: 14 Kwietnia 2014, 22:35 »
Tak. Chyba też ja zrobię

Offline tete

  • "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6151
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8748 dnia: 14 Kwietnia 2014, 22:56 »
dobra ,dobre kobiety:sprawdzone przepisy na białe szparagi poprosze-z zielonymi juz sie znamy-a biale podobno bardziej "suche" i twarde są?
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8749 dnia: 14 Kwietnia 2014, 23:04 »
Chyba też jutro strzelę tą babkę bo akurat mam serek a'la philadelphia w lodówce :)

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8750 dnia: 14 Kwietnia 2014, 23:06 »
dobra ,dobre kobiety:sprawdzone przepisy na białe szparagi poprosze-z zielonymi juz sie znamy-a biale podobno bardziej "suche" i twarde są?
białe mają te łyka i trzeba dobrze obrać

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8751 dnia: 14 Kwietnia 2014, 23:09 »
sylwusia085 mogłabym przepis na tą sałatkę z zupek ? Tak mi się wydaje ze jadłam ją u kogoś i była pyszna a przepisu nie wzięłam  ::)
2 paczki zupek chinskich (u mnue vifon zloty kurczak i pikantna)
Kruszę makaron drobno, dodaje przyprawy bez tluszczu, zalewam odrobina wrzatku. ( minimalna ilosc wody ze masz wrazenie ze za malo tej wody i makaron bedzie twardy) ;)
Do tego podsmazam piers kurczaka w curry lub przyprawie kamisa zlocisty kurczak
Dodaje kawalek kapysty pekinskiej w kostke/paski, puszke kukurydzy, jedna czerwona cebule w kostke, pół papryki czerwonej.
Doprawiam pieprzem, curry i majonezem .


--------
Tarlam dzis chrzan pod swieta...
W zasadzie robil to za mnie thermomiks.. ja tylko zalewalam zalewa i smietanka.. i wylam jak glupia..
Nie wyobrazam sobie jak ludzie kiedyś tarli chrzan ręcznie ;)


Jutro na obiad kurczak na piwku ;)


Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8752 dnia: 14 Kwietnia 2014, 23:39 »
aaa pulpeciki moga byc jeszcze w koperkowym sosie ;)
Canneloni ;-D
Nie umiem :-[
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8753 dnia: 15 Kwietnia 2014, 06:09 »
Canneloni  jest banalne,nawet mój mąż potrafi, mogę podać Ci przepis :-)


Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8754 dnia: 15 Kwietnia 2014, 07:09 »
Tarlam dzis chrzan pod swieta...
W zasadzie robil to za mnie thermomiks.. ja tylko zalewalam zalewa i smietanka.. i wylam jak glupia..
Nie wyobrazam sobie jak ludzie kiedyś tarli chrzan ręcznie ;)

mój tata nadal trze  :D i sam hoduje  ;) dla mnie nie ma świąt bez takiego chrzanu  :)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8755 dnia: 15 Kwietnia 2014, 07:28 »
Szacun dla taty Ania.
My tez wykopalismy na dzialce ;)
Ale jest tak cholera.mocny ze chyba zrobie cwikle :-)))


Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8756 dnia: 15 Kwietnia 2014, 09:57 »
Canneloni  jest banalne,nawet mój mąż potrafi, mogę podać Ci przepis :-)
poprosze :)
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8757 dnia: 15 Kwietnia 2014, 10:17 »
Canneloni  jest banalne,nawet mój mąż potrafi, mogę podać Ci przepis :-)
poprosze :)

Canneloni a'la doksik :P pyszne, gwarantuję.

Na patelnię wrzucasz mielone, takie poszarpane, w malutkich kawałkach, jak do spaghetti. Patelnia rozgrzana być nie musi, ale nie dodajesz tłuszczu, no chyba, że kroplę, dosłownie, oleju.
Przyprawiasz wg uznania, ja zawsze dodaję przyprawę do kebabu, do kurczaka/mielonego, bazylię i oregano i dość sporo papryki ostrej lub pieprzu cayenne, o ile córa tego jeść nie będzie.
Drewnianą łopatką rozdrabniaj cały czas mięso, żeby było takie drobniutkie, jak najbardziej się da.
Jak się podsmaży ładnie, delikatnie, w 3/4 szklanki rozrób połowę paczki sosu do spaghetti (np. knorr,ale w zasadzie jakiegokolwiek) i wymieszaj. Zrobi się dosc rzadkie, jak się zagotuje, wrzuć jajko i je roztrzep, zagęści cała masę, czasem dodaję dwa jajka, jak jest za rzadkie, w zasadzie nie ma to większego znaczenia. Po zagotowaniu odstaw, niech sobie stygnie, bo wkładane do rurek canneloni na gorąco powoduje, że makaron pęka.
W tym czasie rozpuść w małym garnuszku 4 łyżki masła/margaryny, ja zwykle używam Delmę. Jak się rozpuści, dosyp (cały czas na ogniu)  jakieś 3-4 łyżki mąki, aż będzie gęste. Jak już się zrobi takie ciasto, dolewaj pomału mleko. Najlepiej łyczka, pomieszać, jak wsiąknie, znów...i tak nawet szklankę mleka. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem, wg uznania. Może  być rzadkie, ale stygnąc, gęstnieje. Wlaśnie zrobiłaś sos beszamelowy.
Teraz blachę wysmaruj masłem/margaryną lub cienko sosem beszamelowym. W rurki ponakładaj nadzienie, poukładaj na blasze. Zalej sosem beszamelowym, na to zetrzyj ser żółty, co nie jest konieczne, ale pyszne :)
Do rozgrzanego piekarnika (ok. 180 stopni, nie za gorąco, ja w gazowym ustawiam na "3") wrzucasz na 30-40 minut. Najlepiej po 30 min.sprawdź widelcem, czy makaron jest miękki.

I smacznego!!! :)

Oj, zrobię dziś, bo mi apetytu zrobiłaś.
Proste, szybkie, pyszne.


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8758 dnia: 15 Kwietnia 2014, 10:19 »


Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8759 dnia: 15 Kwietnia 2014, 10:31 »
Nie lubie baklazanow.
Doksik dzieki za przepis. Wyprobuje na pewno!
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień