Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2914431 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8640 dnia: 3 Kwietnia 2014, 22:24 »
piszesz o 'jezykach' ;D przysmak dziecinstwa! u nas cos jeszcze dodawali, tylko nie pamietam co niestety...
a ten ryz preparowany to mozna w wiekszosci marketow kupic...


Offline asashia

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 833
  • Płeć: Kobieta
  • ~so be it~
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8641 dnia: 4 Kwietnia 2014, 09:08 »
O tak szyszki krówkowe to równiez mój hicior. Znajomi kojarzą to ze ślubem naszym, bo ślub był zimą i dostali jako gift przy zyczeniach szyszkę w folii z gałazka:) sa przepyszne, bo masa krówkowo maślana rozmiękcza ryż preparowany. Jeśli nie zjemy za szybko, warto trzymać w zamknięciu jak ciastka.
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8642 dnia: 4 Kwietnia 2014, 09:46 »
http://www.mojewypieki.com/przepis/babka-z-ajerkoniakiem-i-krowkami

zawsze chciałam zrobić ale krówki nigdy nei dotrwały ze sklepu do domu  :P

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8643 dnia: 4 Kwietnia 2014, 10:35 »
Dziewczyny czy foremek silikonowych naprawdę się NICZYM nie smaruje ??? Nawet przed pierwszym użyciem :?:



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8644 dnia: 4 Kwietnia 2014, 10:38 »
ja nie smarowalam ;)


Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8645 dnia: 4 Kwietnia 2014, 10:39 »
ja niczym nie smarowałam nigdy  ::) ::) ::)

za to miałam trochę pietra przed pierwszym pieczeniem czy się rzeczywiście nie rozpuszczą  :P :P :P i wsadziłam najpierw samą foremkę do piekarnika na 15 min na 200C, nic jej się nie stało wiec dopiero wtedy wlałam ciasto  ;) ;)

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8646 dnia: 4 Kwietnia 2014, 10:39 »
Oj tak... Pamietam te szyszki  ;D
Dziecinstwo mi sie przypomina.

Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8647 dnia: 4 Kwietnia 2014, 10:40 »
foremek silikonowych nie smaruje się niczym - jedynie przed pierwszym użyciem należy je umyć (ale to chyba oczywiste)

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8648 dnia: 4 Kwietnia 2014, 10:51 »
dzięki za poratowanie sieroty marysi ;D
muszę zutylizować banany i moje nowe foremki czekają
jedynie przed pierwszym użyciem należy je umyć (ale to chyba oczywiste)[/color]
no popatrz nie wiedziałam ;D ;D ;D
a tak na serio to wydaje mi się właśnie, że gdzieś widziałam info, że do pierwszego pieczenia trzeba je posmarować a potem już nie. Ale jak mówicie, że wcale nie trzeba smarować nawet pierwszy raz ok, wierzę
dzięki



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8649 dnia: 4 Kwietnia 2014, 10:54 »
Wylamuje sie..
Ja silikonowe zawsze przed pierwszym uzyciem smaruje tluszczem.
A to dlatego ze gdzies kiedys tak wyczytslam i tak robie.
Traktuje to jako "impregnat" :)))


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8650 dnia: 4 Kwietnia 2014, 10:56 »
Sylwia widzisz, wiedziałam, że gdzieś dzwoni tylko nie wiedziałam w którym kościele ;D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8651 dnia: 4 Kwietnia 2014, 10:57 »
 ;D
No  bo na chlopski rozum to nie jest glupie co nie Anullka? ;)


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8652 dnia: 4 Kwietnia 2014, 10:58 »
Mam jedną silikonową do tarty i już jej nie lubię - nie da się w tym kroić  >:(
Wolę tradycyjne


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8653 dnia: 4 Kwietnia 2014, 11:01 »
Ja za to mam wrazenie ze w silikonie biszkopt jest bardziej wysuszony...

A macie jakies przepisy na tarte ale na slono?
Jak to sie je tzn z czym? Z sosem? Ja nigdy nie jadlam...
Forme mam, ser, make , pieczarki i por mam ;)) mam tez piersi ;))
Wyszloby cos z tych skladnikow?


Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8654 dnia: 4 Kwietnia 2014, 11:02 »
Robiła ktoraś z Was tą zapiekankę? http://www.kwestiasmaku.com/pasta/makarony-z-brokulami/zapiekanka_makaronowa_z_brokulami_lososiem/przepis.html

W niedzielę mam gości i chcę coś na szybko przygotować.

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8655 dnia: 4 Kwietnia 2014, 11:04 »
ja robię cos podobnego ale nie zapiekam, gotuje makaron, brokuły, na patelni podsmażam cebulkę i kurczaka, wszystko mieszam i posypuje serem, wychodzi pyszne i bardzo podobnie wygląda nawet

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8656 dnia: 4 Kwietnia 2014, 11:05 »
ja też robię podobnie spaghetti z łososiem, ale ten sos mnie tu zainteresował.

Offline Agnieszka_B

  • Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2691
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8657 dnia: 4 Kwietnia 2014, 11:11 »
A macie jakies przepisy na tarte ale na slono?
Jak to sie je tzn z czym? Z sosem? Ja nigdy nie jadlam...
Forme mam, ser, make , pieczarki i por mam ;)) mam tez piersi ;))
Wyszloby cos z tych skladnikow?

W ostatnim Swiecie kobiety jest mnostwo przepisow na tarty tez na slono :)



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8658 dnia: 4 Kwietnia 2014, 11:13 »
Dzieki Agnieszka. Lukne przy okazji ;))

Dzis zrobie piersi kurczaka z szynka parmenska i mozzarelka.


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8659 dnia: 4 Kwietnia 2014, 11:18 »
Sylwia, znalazłam dla Ciebie przepis na Quiche ze wszystkich składników, które masz akurat w domu. Co prawda pani na tym blogu nazywa to tartą ale niestety sama chyba nie wie co zrobiła ;D
W przepisie nie ma sera ale polecam Ci go dodać, najlepiej jakiś o konkretnym smaku byle nie mozzarella. W przepisie jest też margaryna ale zamień ją na masło.
A tu przepis http://fabrykapomyslow50.blogspot.co.uk/2012/08/tarta-z-kurczakiem-porem-i-pieczarkami.html



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8660 dnia: 4 Kwietnia 2014, 11:23 »
oooo...my uwielbiamy quiche ;D musze koniecznie wyprobowac!


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8661 dnia: 4 Kwietnia 2014, 11:27 »
Zaba, "niebo w gębie" u siebie w sklepie mogę kupić taką gotową ale ta sklepowa nawet nie umywa się do takiej zrobionej własnoręcznie mmmmniam :D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8662 dnia: 4 Kwietnia 2014, 11:30 »
Dzieki Anetka.
A powiedz mi czy moge ominac mase smietanowo- jajeczna? Obawiam sie ze moj chlop nie ruszy bo za mdleee.. on nie lubi smietanowych sosow ; ( wiec i zapiekane nie przejdzie..

Np "zwiazslabym" to nadzienie serem ;)


Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8663 dnia: 4 Kwietnia 2014, 12:06 »
Sylwia, na jutro planuję: http://prostakuchnianacodzien.blogspot.com/2013/04/tarta-z-porem-i-tunczykiem.html
więc wrażenia po weekendzie :)

Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8664 dnia: 4 Kwietnia 2014, 12:23 »
a tak na serio to wydaje mi się właśnie, że gdzieś widziałam info, że do pierwszego pieczenia trzeba je posmarować a potem już nie. Ale jak mówicie, że wcale nie trzeba smarować nawet pierwszy raz ok, wierzę
dzięki
może zalezy od producenta, ja raczej zalecenia czytam i w tych moich nic takiego nie napisali (choc zaznaczam, ze mam małe foremki silikonowe do muffinek), co do biszkoptu to piekę w tradycyjnej tortownicy i z przepisu na rzucany, więc silikonową forma trudno byloby to zrobic :)
sory za post pod postem, ale akurat zakupiłam silikonowe motylki itp w lidlu i sprawdziłam że jest tam info, zeby tylko przed pierwszym użyciem wypłukać w ciepłej wodzie, nic o natluszczaniu ;)

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8665 dnia: 4 Kwietnia 2014, 13:33 »
A powiedz mi czy moge ominac mase smietanowo- jajeczna? Obawiam sie ze moj chlop nie ruszy bo za mdleee.. on nie lubi smietanowych sosow ; ( wiec i zapiekane nie przejdzie..

Np "zwiazslabym" to nadzienie serem ;)
Sylwia, nic nie mdłe, przypraw sobie dobrze, pieprzu nie żałuj. Ta masa ścina się podczas pieczenia i gwarantuję Ci, że chłop nie pozna co jest w środku. Jak już jest gotowa to ma być bursztynowo - złota i tak jak napisałam wcześniej musisz do tego dodać żółtego sera o konkretnym smaku i wtedy nie jest mdłe. Ser naprawdę dużo zmienia.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8666 dnia: 4 Kwietnia 2014, 14:00 »
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8667 dnia: 4 Kwietnia 2014, 15:52 »
Ja czesto robie quiche, wole to niz tarty. I czasami robie tez z samych bialek, a zamiast smietany daje mleko kokosowe. Bardzo dobra jest ze szpinakiem, ale tak naprawde mozna wrzucic wszystko.

Offline sarmaxarica

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1854
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8668 dnia: 4 Kwietnia 2014, 21:04 »
Potrzebuję szybko pomocy! ;)
Przez czasobrak i internetostrajk częsty 8) przychodzę do Was z prośbą o sprawdzone przepisy na wielkanocne wypieki.
Tylko jest kilka warunków ;) muszą być dobre-świeże na drugi dzień,raczej bez kremu itp dodatków,efektowne,supersmaczne i szybkie w wykonaniu. ;D
Dostałam zlecenie w żłobku-opiekunki jadą na jakiś kiermasz świąteczny w niedzielę rano,więc piec będę jutro wieczorem.Muszę się postarać,bo mają te wypieki sprzedawać a że jestem nowa we wsi :P to wiocha będzie,jak mojego nikt nie kupi.
Pomożecie? :)

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #8669 dnia: 4 Kwietnia 2014, 21:06 »
Marchewkowe z Moich Wypiekow  8)
Niebo w gębie
Ja mająca dwie lewe rece daje radę zrobić, wiec dla Ciebie bedzie pikus  ;D