Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2934570 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5730 dnia: 19 Lutego 2013, 23:41 »
dla mnie pulpet gotowany, klops smażony;-)



Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5731 dnia: 20 Lutego 2013, 07:26 »
Ja słyszałam że wołowiny nie powinno się solić na początku tylko pod sam koniec. Bo jak się posoli od razu to dłuuuugo jest twarde mięso.

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5732 dnia: 20 Lutego 2013, 15:03 »
Przyszłam Was pokusić, bo chodzą za mną zapieknanki z pieczarkami i jutro bedą na obiad :D

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5733 dnia: 20 Lutego 2013, 19:39 »
Jaka jest różnica między pulpetem a klopsem? [/quote]

klops jest pieczony, często nadziewany  ;) popularna pieczeń rzymska jest klopsem
pulpet jest pochodzi z włoskiego  ;D jest potrawą gotowaną (pulpet może być nie tylko z mięsa, rybne pulpety też są :P)


Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5734 dnia: 20 Lutego 2013, 19:53 »
... a klopsik to jeszcze coś innego ;)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5735 dnia: 20 Lutego 2013, 20:12 »
o jaki fajny wstek ;)) bede zagladac :))

pomadrze sie na dzien dobry... pulpet to mieso w sosie wrzucobe np na bulion  a klopsy sa najpierrw podsmazone w mace np a pozniej sos i duszenie.. chyba ;)
co fo wolowiny.. podobno profanacja jest solic ja przed smazeniem bo robi sue twarda..  :)

u mnie dzis mielone albo takie steki z mielonego.. jak kto woli ;)) i pieczone ziemniaki a do tego ALA tzaziki... ktore obok greckieygo nie lezalo ale ja bardzo lubie ta spolszczona wersje ;))


Offline Elcik

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4144
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5736 dnia: 20 Lutego 2013, 21:32 »
ale mam zaległości (walnęli mi szczebel wyżej stanowisko po macierzyńskim : ;D), ktoś gdzieś pytał x stron temu o gorzki szpinak.... stawiam na przypalony czosnek....


Offline in somnia
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 92
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5737 dnia: 20 Lutego 2013, 21:38 »
ojjj ja też ostatanio za Wami nie nadążam :)

Ja kupiłam fajne mięsko gulaszowe z indyka i zrobiłam pyszny gulasz z ziemniaczkami i ogórasem kiszonym -mniam

Tuczące jak diabli ( sosik) ale zachwyt mężusia - bezcenny.
Mężczyzna,
który nie spędza czasu z rodziną, nigdy nie będzie prawdziwym mężczyzną!

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5738 dnia: 20 Lutego 2013, 22:03 »
A wcale nie musi być tuczące, by było wyśmienite ;) Ale wierzę, że pyszne!

Co do wołowiny, jak posolisz to twardnieje, ale ja do sosu dodaję wino czerwone lub ocet winny i na drugi dzień jest kruchutka.

Dzisiaj poza soczewicą robiłam nam steki. Wyszły  :P :P :P O Jezusie, jeszcze mi ślina leci, ale najlepszy był sos. Niechcący, a wyszedł niebiański. Taki a`la barbecue.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5739 dnia: 21 Lutego 2013, 10:50 »
Na blogu bedzie przepis?


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5740 dnia: 21 Lutego 2013, 11:02 »
Marta, a Ty robiłas parapetowke ? Co sie nie chwalisz czym poczestowalas gości ?

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5741 dnia: 21 Lutego 2013, 11:26 »
Na stek, czy na sos barbecue?

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5742 dnia: 21 Lutego 2013, 11:39 »
Na sos :)

Tak, robiłam parapetówkę :) W sumie byli sami Norwegowie, więc postanowiłam troszkę po polsku :) Były pierogi ruskie, bigos (z kiszonej kapusty, której tu nie ma), kiełbasy i kabanosy z Polski (mają tu tylko parówki), kurki z octu (oni tu nie mają grzybów oprócz pieczarek i to w zalewie wodnej), sernik z tawrogu, pieczony (twarogu tez tu nie ma), no i coś dla każdego, czyli sałatka grecka, owoce, muffinki czekoladowe z wiśniami i waniliowe z jagodami, ziemniaki pieczone, schab pieczony. Koleżanka przyniosła jeszcze placek z jabłkami.
Najbardziej smakowały pierogi i kiełbasy, ale kiełbasy to oni nasze juz znaja, bo zawsze podajemy jak ktos nas odwiedza. Nawet kiedy nasi najlepsi tutejsi znajomi odwiedzili nas w zeszłym roku w Polsce to wrócili z jednym bagażem podrecznym wyładowanym kiełbasami po brzegi  ;D
Bigos był ciekawostką, każdy spróbował, ale szału nie było, z czego mój mąż się cieszył, bo więcej zostało dla niego.
Tradycyjnie tez smakował im sernik i Ci, którzy nie wiedzieli w jaki sposób sie go robi byli bardzo zawiedzeni, że nie da rady tu go za bardzo wykonac :)
Ach, i jeszcze coś co Norwegowie lubią i zawsze podaja - sałatka ziemniaczana.


Offline in somnia
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 92
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5743 dnia: 21 Lutego 2013, 11:45 »
a ja mam pewien problem jeżeli chodzi o zrobienie steków z polędwicy.

2 razy juz kupowałam polędwicę wołową, i niestety albo ,,,żle ja kroję od poczatku..ale nigdy mi nie wychodzi medium tylko zesmażona i ciągnąca twarda ...bleeee.

Nie ma to nic wspólnego z tym co czasem podaja w restauracjach.

Czy moge prosić taki od A-Z przepis na zrobienie dobrego steku :)
Mężczyzna,
który nie spędza czasu z rodziną, nigdy nie będzie prawdziwym mężczyzną!

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5744 dnia: 21 Lutego 2013, 12:44 »
Marta to pięknie ich ugościłaś :)
No podaj chociaż norweską sałatkę ziemniaczaną :-)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5745 dnia: 21 Lutego 2013, 13:04 »
Haha, to akurat było kupione gotowe, ale to taka zwykła sałatka, moim zdaniem tam nic wiecej nie ma oprócz ziemniaków i smietany pomieszanej z majonezem, może jakies przyprawy. Troszke jest podobna do niemieckiej ziemniaczanej, takiej najzwyklejszej, nic ciekawego jak dla mnie, ale oni to lubią do mięsa, to mieli  ;D


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5746 dnia: 21 Lutego 2013, 13:13 »
faktycznie " bez szału " ;)

Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5747 dnia: 21 Lutego 2013, 18:50 »
oj ten bigosik to bym zjadła i gołąbki mniammm



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5748 dnia: 21 Lutego 2013, 18:58 »
u mnie dzis piersi w ciescie... zawsze z ryzem przyprawionym curry ale dzis z pieczonymi ziemniakami.. :) cos mam parcie na te pieczone ziemniaki :))


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5749 dnia: 21 Lutego 2013, 20:19 »
Jakie piersi w cieście? Jak robisz?

U mnie tez były piersi, ale z parowaru, dla mnie w miarę, ale mąż kategorycznie odrzucił, więc raczej tego robic nie bedziemy.


Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5750 dnia: 21 Lutego 2013, 20:30 »
a macie jakis sprawdzony przepis n krem zupe z pory. Mam kilka sztuk w lodowce i tak mnie jakos naszlo, poza tym chora jestem wiec zupka by mi sie przydala.
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5751 dnia: 21 Lutego 2013, 20:36 »
http://regina-della-cucina.blogspot.com/2011/02/zupa-porowa-z-drobiowymi-pulpecikami.html
tylko ja nie bawię się w pulpeciki, a podsmażone mielone wrzucam prosto z patelni.

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5752 dnia: 21 Lutego 2013, 20:43 »
papilotki do tarteletek
spotkała się z czymś takim któraś z Was? przeszukałam już chyba cały internet i PL i UK i chyba takie cudo nie istnieje. dlaczego są papilotki do muffin a nie ma do tarteletek ???



(a tak przy okazji słownik języka polskiego właśnie mnie dokształcił, że tarteletka poprawnie jest przez e, hmmm zawsze myślałam, że tam jest a, nawet wujek google podaje błędną formę  ;D)



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5753 dnia: 21 Lutego 2013, 21:30 »
a macie jakis sprawdzony przepis n krem zupe z pory. Mam kilka sztuk w lodowce i tak mnie jakos naszlo, poza tym chora jestem wiec zupka by mi sie przydala.

Kasia, jako ze Ty "niemka" ;)
Ja bardzo lubie ta zupe i zawsze przywoze sobie jej zapas :)


Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5754 dnia: 21 Lutego 2013, 21:35 »
oo oblookam jak bede na zakupach ale chcialam sama sobie cos ugotowac :)
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5755 dnia: 21 Lutego 2013, 22:05 »
Kasia, pokrój uduś na masełku, dodaj ziemniaczka, cebulkę, trochę marchewki. Zmiksuj, dosyp sól, pieprz, gałkę muszkatołową i odrobinę jogurtu naturalnego i viola.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5756 dnia: 21 Lutego 2013, 22:15 »
Marta ciasto nalesnikowe robie normalnie tylko troche gestsze... woda (lubie gaxowana dac bo pulchniejsze) maka jajkoi troche wegety... piers kroje jak na kotlety delikatnie rozbijam przyprawiam sol pieprz i czosnek granulowany. obtaczam to w ciescie i na patelnie na niewielka ilosc tluszczu.  lubimy do tego sos czosnkowy (jogurt+majonez+ze3 zabki czosnku) albo ala tzaziki ;) latwizna a naprawde dobre

a porowa robie tak jak w taki zajezdzie marysienka za plotami (czaem jedziemy dpecjalnie troche ns okolo nsd morze zeby tam zajechac) ;)
gotuje bilion np na skrzydelku lub jak nie mam czasu to tylko starta wloszczyzna + kostkabrosolowa.. do tego wrzucsm pokrojona w takie cienuusienkie paseczki kielbase slaska. jak juz warzywa sa miekkie podsmazam duuuzo bialego pora na masle .. on sie tak dusi i az rozwala oczywiscie kroje w plastry go najpierw. dorzucsm do zupy troche sie gotuje ... na konuec zageszcza serkiem topionym takim w trojkatach smietankowym.
aa zanim dodam serki  to dokladam ziemniaki pokrojone w kostke. jak juz sa miekkie to te serki. ale wole wlac troche goracej zupy do miski i w misce rozmieszac z serkami i dop do zupy.. i gotowe ;) czasem posypuje zwyklym starym serem do talerza juz. sle to meeega tluste i niektorzy nie lubia ;)


Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5757 dnia: 21 Lutego 2013, 22:24 »
oo oblookam jak bede na zakupach ale chcialam sama sobie cos ugotowac :)

to byla wersja na leniwca ;)

A bardziej zaawansowana, to robie podobna do Niny
Dusze chwile na masle pokrojona cebule i por. Zalewam bulionem, wrzucam ziemniaki w kostke. Gotuje do miekkosci z dodatkiem soli, pieprzu i koniecznie gakli muszkatalowej. Pozniej smietana i miksuje.
Pycha ;D

Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5758 dnia: 21 Lutego 2013, 23:11 »
a musi byc na masle? nie mam ani masla ani margaryny w domu- nie uzywam wcale
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5759 dnia: 22 Lutego 2013, 03:36 »
Moze byc na oliwie, maslo lepiej brzmialo ;)

Ja tez nie uzywam, ale czasami mam po gosciach wiec wykorzystuje.