Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2914836 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5130 dnia: 7 Listopada 2012, 22:39 »
aha, nic nie przyprawiasz, szczypior i majonez w zupełności wystarczają  :)
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5131 dnia: 7 Listopada 2012, 22:44 »
OK! zrobię bo wydaje się banalna i dam znać po niedzieli jak wyszło ;)

tymczasem dzisiaj zrobiłam te empady
http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/party/empanadas/przepis.html

bardzo smaczne - zrobiłam z drobno pokrojonym filetem obtoczonym w przyprawie do grilla ;)
i z fasolką czerwoną bo od razu bardziej mi tam pasowała.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5132 dnia: 7 Listopada 2012, 23:39 »
Czy mogłabym dostać przepis na te... cipeczki :)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5133 dnia: 8 Listopada 2012, 08:30 »
Elu słoiczek selera marynowanego, ale mocno odsączonego,  1 puszka kukurydzy, szynki około 30-40dag, szczypioru daję gruba warstwę, majonezu tak dla przykrycia i 4-5 jajek.


ja do tej sałatki dodaję też ogórka świeżego :)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5134 dnia: 8 Listopada 2012, 08:33 »
AiR - dwie strony wcześniej jest...

A na tą sałatkę Żanety też się chyba skuszę bo brzmi pysznie :)

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5135 dnia: 8 Listopada 2012, 13:44 »
dostałam przed chwilą ogromną ilość marmolady
chciałabym zrobić rogaliki z ich nadzieniem
macie jakieś sprawdzone przepisy bo sama jeszcze nigdy ich nie piekłam  ::)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5136 dnia: 8 Listopada 2012, 13:50 »
Ja robiłam dwie soboty z rzędu:)
Przepis mam na Thermomixa , ale ten jest podobny:

http://katerina2804.blogspot.com/2012/08/rogaliki-drozdzowe-z-konfitura.html

zamiast mleka w moim przepisie jest 180 ml śmietany.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5137 dnia: 8 Listopada 2012, 14:06 »
http://drobiazgidomowe.blogspot.no/2012/01/rogaliki-drozdzowe.html

Ja robie z tego, kiedys go wybralam ze wzgledu na zdjecia - nie wiedzialam jak zawijac :P dzis rogaliki sa u nas czestym gosciem, ale szybko znikajacym ;D zazdroszcze marmolady, musze sobie przywiezc tym razem, walczylam z dzemem, ale jednak to nie toi wyplywa


Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5138 dnia: 8 Listopada 2012, 15:31 »
Dzięki dziewczyny, ja się tak nastawiłam na mrożenie, że zapomniałam o wekowaniu... Poza przetworami nie robiłam gotowego jedzenia w słoiki jeszcze, ale tak jak mówicie, gulasz itp to dobry pomysł.

Widzę, że większość z Was 'prowadzi' bardzo tradycyjną kuchnię  ;). Dużo gotuję, ale nie robiłam jeszcze krokietów, gołąbków, bigosu  ;). Jakoś zawsze mamy okazje zjeść je u mam i babć, sama wolę robić coś z nowych przepisów, ciut lżejszych  8). Oczywiście nie mam zamiaru nikogo urazić  ;).

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5139 dnia: 8 Listopada 2012, 15:36 »
Selena, rozumiem o czym piszesz. Też wolę zjeść bigos u taty i babci, gołąbki u teściowej, pierogi u mamy itd. Sama się za to nie biorę...
Chociaż ostatnio się zastanawiałam, że chyba warto się nauczyć tych dań, od najlepszych, bo co potem? 8)
Sama robię kilka dań na krzyż, lekkich i niepracochłonnych.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5140 dnia: 8 Listopada 2012, 15:40 »
Ja uwielbiam tradycyjne, polskie jedzenie, zwlaszcza teraz jak tak rzadko mam je okazje jesc... I wcale nie musi byc ciezkie, jak nie uzyjesz do golabkow gotowego mielonego tylko sama zmielisz to wiesz co masz w srodku, podobnie z gulaszem, bigosem :) chyba, ze chodzi Ci o lekkie w sensie jakies warzywka, salatki takie tam :) takie tez jemy, ale co miecho to miecho  :Obiad:


Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5141 dnia: 8 Listopada 2012, 16:03 »
He he, u mojej mamy i babci nie ma czegoś takiego jak kupne mięso mielone  8). Same robią, odziedziczyłam to po nich. Chociaż u nas niewiele mięsa idzie, lubię gotować rzeczy szybkie i niepracochłonne  ;). A mój mąż jest w ogóle niewymagający, najchętniej jadłby w kółko gotowane pyry ze śmietaną i jajka z majonezem... Jako dwa osobne dania oczywiście  ;D.

Malgosiask , właśnie też o tym myślałam, że kiedyś trzeba by się nauczyć tych dań, żeby nie wyginęły  :D.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5142 dnia: 8 Listopada 2012, 16:11 »
A widzisz, moze tu jest pies pogrzebany :) moj maz jest mocno miesny, a codziennie tego samego jesc nie chcemy, to robie rozne dania, od tradycyjnych polskich po wloskie, meksykanskie, chinskie, tureckie. No i oczywiscie czas... Kiedy pracowalam, gotowalam tylko w weekendy, w tygodniu jadlo sie na miscie, albo maz cos ugotowal, teraz mam czas to chetnie pierogi polepie czy jakies pyzy ;)


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5143 dnia: 12 Listopada 2012, 14:35 »
Polecam to ciasto marchewkowe http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-marchewkowe,-najlepsze
Jest genialne !! proponuję zrobić z 2 porcji ;D

Ja zrobiłam porcje razy 3, bo miałam dużąąąąąąąąąą blache
Dzieki dziewczyny, ciasto faktycznie zrobiło furore :)) A ja znalazłam idealny przepis na ciasto marchewkowe  ;D

Buziaczki dla Was  ;D

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5144 dnia: 12 Listopada 2012, 15:24 »
Dziewczyny
Czy można zamrozić ugotowaną rybę :?:



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5145 dnia: 12 Listopada 2012, 15:29 »
Hehe, własnie spaliłam ryż, kto chce ode mnie porad kucharskich? ;D


Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5146 dnia: 12 Listopada 2012, 15:40 »
a u mnie zamiast rogalików było śwniobicie brrrr
jak sobie o tym pomyślę to mi się słabo robi  :D

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5147 dnia: 12 Listopada 2012, 15:51 »
Dziewczyny
Czy można zamrozić ugotowaną rybę :?:
wg mnie tak
rzeczy już przetworzone można mrozić, np mrożę gołabki(więc myslę,że rybę tez można)
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5148 dnia: 12 Listopada 2012, 15:53 »
Hehe, własnie spaliłam ryż, kto chce ode mnie porad kucharskich? ;D

tej pani już dziękujemy  ;)

Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5149 dnia: 12 Listopada 2012, 16:57 »
eee tam, zdarza się najlepszym  8) 8) 8)
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5150 dnia: 12 Listopada 2012, 20:43 »
Dzięki ;) Tylko jak tu teraz garnek domyć, pech cciał, że gotowałam ryż luzem na mleku... ciężka sprawa  ::)


Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5151 dnia: 12 Listopada 2012, 20:49 »
Polecam sodę oczyszczoną na spaleniznę..



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5152 dnia: 12 Listopada 2012, 21:13 »
O? Jak ją użyc?


Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5153 dnia: 12 Listopada 2012, 21:19 »
Wsypujesz do garnka i zagotowujesz.. tyle..



Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5154 dnia: 12 Listopada 2012, 21:29 »
też ten sposób polecam  :)
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5155 dnia: 12 Listopada 2012, 21:49 »
dobra, zrobię jutro dziś iech się jeszcze moczy, bo z moją dzisiejszą głową to i tą sodę przypalę :)


Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5156 dnia: 12 Listopada 2012, 22:51 »
Jestem po imprezie i mam 2 newsy ;) sałatka Żanety jest faktycznie świetna i mega prosta, robiłam ją niemalże z dzieckiem na rękach a z drugim przy nodze ;)

Natomiast hitem wczorajszej imprezy była ta oto sałatka wynaleziona przez moją siostrę

http://kotlet.tv/salatka-zielona-z-kurczakiem-i-gruszka

goście wymietli ją momentalnie :)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5157 dnia: 13 Listopada 2012, 14:55 »
Natomiast hitem wczorajszej imprezy była ta oto sałatka wynaleziona przez moją siostrę

http://kotlet.tv/salatka-zielona-z-kurczakiem-i-gruszka

goście wymietli ją momentalnie :)

O zrobie ją :)
Co tam dobrego jeszcze miałaś?
Bo za 2 tygodnie mam impreze na 13 osób - kolacja+ plus na drugi dzień obiad, a pomysłów i czasu brak  :-X

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5158 dnia: 13 Listopada 2012, 15:32 »
sałatka zapowiada się rewelacyjnie - jutro robię :)

Offline .monia.

  • * * * * *
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4690
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5159 dnia: 13 Listopada 2012, 17:47 »
Dziewczyny, pamiętam, że w zeszłym roku robilyscie pierniki, które lezakowaly, czy macie może gdzieś ten przepis, bo jak mam przeszukać posty to... ::) będę wdzięczna za przepis i za informacje ile ma to ciasto leżeć  :-*