Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2945824 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sarmaxarica

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1854
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5070 dnia: 2 Listopada 2012, 21:01 »
a próbowałaś z czymś Finlandię żurawinową?

To i ja coś polecę ;) często na babskich dłuuuugich ploteczkach piłyśmy ją z sokiem ananasowym. :)

Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5071 dnia: 2 Listopada 2012, 21:04 »
masełko czosnkowe swoje roboty jak najbardziej ;) oprócz serów będą na desce kabanosy i róże kiełbaski kiełbaski, ogórasy kiszone i inne takie więc bagietka z masełkiem będzie ok  ;)

Anka a jaki to dokładnie jest? idę jutro szukać  :-*
sok ananasowy dopisany do listy.
Camembert zapiekałam w piekarniku, tyle że z czosnkiem i ziołami. Pyszne  :)
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5072 dnia: 2 Listopada 2012, 21:06 »
Grzybki marynowane, śledzik, łosoś wędzony ;) ...

Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5073 dnia: 2 Listopada 2012, 21:09 »
śledzik będzie po kaszubsku, a łosoć w roladkach tortilli  ;)
grzybki  made by teściowa  ;)
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5074 dnia: 2 Listopada 2012, 21:23 »
poszukaj w dziale serów - ten, który polecam to Stary Olęder ser długodojrzewajacy 6miesięcy
jest jeszcze jeden w okrągłym opakowaniu (też długodojrzewający) ale nie pamiętam firmy/nazwy

___________
moja mama robi roladki z lososia wedzonego - miesza serek z ziołami i ogórkiem - rozsmarowuje na płacie łososia i zawija  - pyyyyszne

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5075 dnia: 2 Listopada 2012, 21:29 »
Losos koniecznie do deski, ja kupowalam sery jakie akurat mi sie spidobaly, zawsze byl jakis plesniak, jakis z typu camembert jakis zolty, moze byc najzwyklejszy a jak go posypiesz pieprzem i papryka nabiera smaczku, w carrefourach mozna kupic tez ser czerwony, lub zielony, mi ten zielony baaardzo smakuje. Mozna dorzucic jeszcze oliwki. Polecam polac je oliwa z oliwek i wrzucic jedna ostra suszona papryczke. Pychotka ;)


Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5076 dnia: 2 Listopada 2012, 21:45 »
Marta ile muszą leżeć te oliwki z tą papryką, aby się przegryzły?


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5077 dnia: 2 Listopada 2012, 23:10 »
Tak ze dwie tezy godzinki w lodowce, jak kupisz dobre to beda smakowaly swietnie, probowalam ich w maroku i od tamtej pory zawsze mocze


Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5078 dnia: 2 Listopada 2012, 23:17 »
Dzięki MArtusia :) NA pewno zrobię, pytanie kiedy  ;)


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5079 dnia: 2 Listopada 2012, 23:18 »
No, narobilyscie mi ochoty, jutro wcinam ser i oliwki, akurat leza w lodowce ;D


Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5080 dnia: 2 Listopada 2012, 23:20 »
Gdybym miała ser pleśniowy, łososia wędzonego i oliwki to już dawno byłoby to wszystko w moim brzuchu, takiego smaka mi zrobiłyście  :D


Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5081 dnia: 2 Listopada 2012, 23:49 »
Podobno to smarowidło z łososia wymiata
http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/losos/rillettes_z_lososia/przepis.html

mam zamiar jutro wypróbować - tzn mąż nie ja bo za łososiem nie przepadam ale jeśli się sprawdzi to za tydzień na imprezę zrobimy
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5082 dnia: 2 Listopada 2012, 23:50 »
Ach i cipeczki od Eli ;) wpisałam na listę "to do"
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5083 dnia: 3 Listopada 2012, 08:58 »
oo Ela, musi być pyszne. Przy okazji na pewno zrobię.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5084 dnia: 3 Listopada 2012, 14:50 »
Zaneta_81 zaraz bede probowac ciasta... Na razie nie wyglada na zakalec, jupi. Zrobilam z sama czekolada i ze swiezym imbirem, bo nie mialam tej przyprawy piernikowej. Tak sobie mysle, ze chyba zrobie krem do niego i bede nakladac lyzka na porcje, bo znalazlam taki gotowiec tiramisu, mysle, ze bedzie pasowalo. To tak zamiast tego twarozku ;) dzieki za przepis  :-*


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5085 dnia: 3 Listopada 2012, 15:50 »
Hm, zakalca moze nie bylo, ale ciasto mi sie nie dopieklo, wrzucilam jeszcze raz do piekarnika, ale teraz to juz bedzie zakalec na sto procent. Dziwne bo pieklam dluzej niz w przepisie i teoretycznie patyczek byl suchy, ale jak ukroilam, to niestety.... No coz, i tak nie moglam sie powstrzymac i zezarlam takie niedopieczone, w smaku- bajka. Tak sobie mysle, ze moze to ta czekolada?


Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5086 dnia: 3 Listopada 2012, 17:27 »
Martuś jak jeszcze ciacho było ciepłe, to pewnie rozpuszczona czekolada Cię zmyliła  ;) miałam podobnie  ;)
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5087 dnia: 3 Listopada 2012, 19:24 »
Bylo lekko cieple, no ale po ukrojeniu i wstawieniu na nowo juz opadlo wiec mam pyszny zakalec ;D


Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5088 dnia: 3 Listopada 2012, 21:28 »
dziewczyny a czy któraś z was robiła kiedykolwiek tort kanapkowy i ma sprawdzony przepis?

szukam inspiracji i trafiłam właśnie na coś takiego ale sama nigdy nie robiłam
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline moniq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13342
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5089 dnia: 3 Listopada 2012, 22:28 »
Dziewczyny macie moze sprawdzony przepis na dobre, szybkie ciasto?musze zanieść urodzinowe do pracy a nie wiem co upiec
Dane potrzebne do przekazania 1% podatku na naszego syna Maćka
W formularzu PIT wpisz numer KRS: 0000037904
W rubryce „Informacje uzupełniające - cel szczegółowy 1%” podaj:
23900 Kowalski Maciej Dąbrowa Górnicza
Dziękujemy

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5090 dnia: 4 Listopada 2012, 20:58 »
moja teściowa robiła już kilka razy tort kanapkowy - improwizacja na szybko i za każdym razem był przepyszny :D

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5091 dnia: 4 Listopada 2012, 21:03 »
a co to jest tort kanapkowy?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline eovina

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4120
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26-12-2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5092 dnia: 4 Listopada 2012, 21:14 »
Polecam metrowca może nie szybkie ale furorę robi zawsze
Ola 01.08.2011
Zofia 10.01.2014

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5093 dnia: 4 Listopada 2012, 21:28 »
MAriola wrzuć w googla - mnóstwo tego..
znalazałam jakiś polecany przepis - jak wypróbuję to dam znać.
póki co pasta z łososia o której pisałam kilka postów wyżej - jest rewelacyjna....  8)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5094 dnia: 6 Listopada 2012, 14:14 »
Dziewczyny, musze sie pochwalic, wreszcie moja energia wraca i zaczynam szalec w kuchni, wczoraj ulepilam ruskich, dzis kopytka z gulaszem a jutro pizza :D uwielbiam gotowac ::)


Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5095 dnia: 6 Listopada 2012, 14:17 »
póki co pasta z łososia o której pisałam kilka postów wyżej - jest rewelacyjna....  8)

Kurde, mialam dziś zrobić sobie łososia na parze, ale może skuszę się na tą pastę...ale czy sama ją przerobię...

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5096 dnia: 6 Listopada 2012, 14:58 »
Dziewczyny, musze sie pochwalic, wreszcie moja energia wraca i zaczynam szalec w kuchni, wczoraj ulepilam ruskich, dzis kopytka z gulaszem a jutro pizza :D uwielbiam gotowac ::)

Tylko DLACZEGO mieszkasz aż tak daleko ?  ;)   :-[

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5097 dnia: 6 Listopada 2012, 15:46 »
Hehe, mimo wszystko zapraszam :D


Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5098 dnia: 6 Listopada 2012, 20:05 »
Ach i cipeczki od Eli ;) wpisałam na listę "to do"

intryguje mnie to :)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5099 dnia: 6 Listopada 2012, 20:08 »
Pycha, pycha :) i w sumie lekkie. Bede robic na dniach, bo mam zamrozone ciasto 8)