Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2946112 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4860 dnia: 27 Sierpnia 2012, 20:11 »
Gulasz ;)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4861 dnia: 27 Sierpnia 2012, 20:13 »
Marta, to jest mysl, dzieki :)


Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4862 dnia: 27 Sierpnia 2012, 20:23 »
Tak, wrzucam do woreczka kurczaki, ketchup i inne przyprawy - ketchupu tyle aby mocno się nim "uświnił", zawiązuje i "piorę" ręcznie całość, takie zawiniątko do lodówki, na tyle czasu ile mamy - im dłużej tym lepszy a potem wyjmuje i na grilla, na tłuszcz lub do piekarnika na papierze.

Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2835
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2 lipca 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4863 dnia: 27 Sierpnia 2012, 21:28 »
Dzieki bardzo, musze sprobowac :)

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4864 dnia: 27 Sierpnia 2012, 21:55 »
Dzięki Aga, ja też wypróbuję :-*

Marta moja Mamcia gotowała na takim bulionie zupę buraczkową.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4865 dnia: 3 Września 2012, 09:07 »
http://www.kwestiasmaku.com/desery/semifreddo/malinowe/przepis.html

rewelacja! trochę za słodkie ale w połączeniu z lekko kwaśnymi malinami - boskie.

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4866 dnia: 3 Września 2012, 15:30 »
.:Anka:.  a w Twoim czuć malutkie kryształki lodu?



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4867 dnia: 3 Września 2012, 15:40 »
Wyglada przepysznie  :brewki:

U mnie dzis grillowana makrela z wlasnego polowu i ziemniaki pieczone w mundurkach   8)


Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4868 dnia: 3 Września 2012, 20:19 »
.:Anka:.  a w Twoim czuć malutkie kryształki lodu?
nie, nie było czuć
było wyjątkowo kremowe ale nie wiem czemu bo robiłam to pierwszy raz  ;)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4869 dnia: 3 Września 2012, 20:55 »
Zrobiłam dziś cukinię zapiekaną z mięsem mielonym i była przepyszna

Miałam ogromną cukinię, blisko 3-4 kilogramową. Przecięłam na pół wydrążyłam środek. W miejsce pestek wsadziłam farsz (mięso mielone, podsmażona cebulka, ugotowany ryż, przyprawy - papryka, pieprz, sól, gałka muszkatułowa, curry - keczup, musztarda, jajko) i to wszystko posypałam startą mozarellą. Zapiekałam w piekarniku aż mięso się ścięło a cukinia zmiękła (około 60 minut w wypadku tak dużej cukini)

Było przepyszne. Z cukini zostały tylko skórki :)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4870 dnia: 3 Września 2012, 21:14 »
Uwielbiam taka cukinie. A ja wlasnie gotuje konfiture z jarzebiny. Ciekawe co wyjdzie :)


Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4871 dnia: 4 Września 2012, 12:44 »
ja robię cukinie faszerowana tego przepisu http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/faszerowana_miesem/przepis.html
dla mnie pychota  :D zjadamy ze skorka...

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4872 dnia: 4 Września 2012, 23:36 »
Ooooooo, cukinia! Ale mi smaka narobiłyście :P Muszę w tygodniu zrobić.

Tymczasem kończymy z mężem zabawę z pomidorami. Prawie 20kg "zapakowaliśmy" w słoje. Udało się na wsi po 80gr/kg. Zresztą były tak dobre, że od soboty codziennie do kanapek i jajecznicy były :)

Offline MAGGDA
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 142
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.03.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4873 dnia: 5 Września 2012, 09:08 »
24 kg pomidorów już zrobiłam, chcę jeszcze ok 20 kg zrobic - u nas każda ilość idzie.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4874 dnia: 5 Września 2012, 09:30 »
Ja też pomidory zawekowałam - będą do sosu, zupy, pizzy. Sok też mam  ;D
W tym tygodniu jeszcze maliny męczę


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4875 dnia: 5 Września 2012, 09:42 »
Praca wre :) i to na ilosci hurtowe  ;D pochwale sie, ze moja jarzebinka wyszla pyszna, bedzie idealna do mies i do seriw. Smakdziecinstwa u babci na wsi  ::)


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4876 dnia: 5 Września 2012, 09:45 »
Podaj przepis  ;D
Sprawdziłam stan jarzębiny u nas i wydaje mi się jeszcze niedojrzała  :-\


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4877 dnia: 5 Września 2012, 09:54 »
Zebralam, zamrozilam na pare dni, po rozmrozeniu umylam, wyszupulkowalam, wrzucilam na moment do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na kilka minut doslownie. Kilo miodu rozpuscilam w garnku, wrzucilam kg jarzebiny i tak sobie pyrkala przez 1,5 h, zostawilam na noc na zewnatrz, na drugi dzien, dodalam jedna chili, troszke startego imbiru, sok z polowy cytryny i pogotowalam jeszcze godzinke, tez na wolnym i do sloikow.


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4878 dnia: 5 Września 2012, 10:09 »
Zazdraszczam jarzębiny w słoikach  ::)

A jak robicie pomidory?

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4879 dnia: 5 Września 2012, 11:06 »
Ja parzę, obieram ze skóry, kroję w kostkę i pakuję do słoików, na wierzch daję łyżkę oliwy i odrobinę soli (później można "dosmaczyć), wekuję parę minut, żeby "złapały".


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4880 dnia: 5 Września 2012, 11:12 »
To sie urobisz z obieraniem takich ilosci  :Najlepszy:

Macie jakies sprawdzone przepisy na paczki, zeby byly mieciutkie :)


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4881 dnia: 5 Września 2012, 11:13 »
Po zalaniu wrzątkiem skóra sama obłazi  :P


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4882 dnia: 5 Września 2012, 11:25 »
No tak, ale kazdego musisz pomacac  ;D


Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4883 dnia: 5 Września 2012, 13:29 »
Ja pomidory robię w galarecie :)

Maja a wodą zalewasz ? :D Sorki za pytanie ale ja amatorka jestem a folia mi ciągle rodzi malinówki :D

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4884 dnia: 5 Września 2012, 14:11 »
Maja i one później nie pleśnieją/kisną? Trzymasz je w lodówce?

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4885 dnia: 5 Września 2012, 14:14 »
planuję zrobić przecier pomidorowy bo pomidorówka z koncentratu sklepowego mi nie podchodzi

nigdy nie robiłam w kawałkach i też podpisuję się pod pytaniami

jarzębina w słoikach? nigdy nie próbowałam  ::)

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4886 dnia: 5 Września 2012, 14:14 »
Trzymam w spiżarni, one są zawekowane - woda nie podlewam bo z pomidorów zawsze nieco soku wycieka i one sa w sose własnym. Przypominają te w puszek  ;)


Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4887 dnia: 5 Września 2012, 14:30 »
My robimy przeciery:
pomidory myjemy, kroimy w ćwiartki i do gara aż zmiękną i skórka odejdzie. Następnie łyżką cedzakową wrzucamy na sito i przecieramy aby pozbyć się pestek i skórek. W pierwszym garze powstaje też sok.
Potem do słoików i gotujemy z 15 minut.

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4888 dnia: 5 Września 2012, 20:34 »
Tak myślę zrobić te pomidory. Maja takie surowe, zimne pakujesz do słoików. Wekować jak długo? 10 min starczy
On 2011
Ona 2013

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4889 dnia: 5 Września 2012, 22:47 »
przepis na pączki na pewno będzie na mojewypieki.com :P ja zawsze tam zaglądam :D