Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2946878 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4800 dnia: 24 Sierpnia 2012, 13:32 »
Marta? A kaszę gotujesz z solą tak ?

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4801 dnia: 24 Sierpnia 2012, 13:45 »
Loona - tak gotuję z solą

Maja - Miałam akurat prażoną (nie to pudło w sklepie złapałam)  8)

Martuś to dziel się przepisami :) Kraj bez kiełbas to chyba kraj zdrowy co? bo teraz kiełbasy to najgorsze świństwo  ;D

Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4802 dnia: 24 Sierpnia 2012, 14:51 »
marta082008 ato prawda krucho tu z produktami , ale co zrobić :P, a tą polędwicę to tu kupowałaś czy z Polski miałaś?



Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4803 dnia: 24 Sierpnia 2012, 15:08 »
No cos Ty Justrynko, ciagnęłam z Polski, mam całą zamrażarkę zapchaną mięskiem i wędlinami


Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4804 dnia: 24 Sierpnia 2012, 15:10 »
no to co Ci Norwedzy jedzą?
ryby tylko?
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4805 dnia: 24 Sierpnia 2012, 15:22 »
Brązowy ser, ser topiony z tubki, rok kruszejące mięso baranie, zepsuta rybę, lub owsiankę z cukrem i cynamonem z mięsem baranim :) smacznego. Wbrew pozorom ryby sa bardzo drogie, w każdym razie u mnie, chyba, że się popłynie na jakąś wysepkę i kupi prosto od rybaka, co do mięsa to jedyne porównywalne w jakości do polskiego to moim zdaniem mielone.


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4806 dnia: 24 Sierpnia 2012, 15:31 »
hmmm... brązowy ser wygoogluje zaraz bo nie wiem co to. Ale reszta menu jest dość dziwna. Cynamon i baranina mogą być ok... ale po jakiego grzyba tam owsianka z cukrem ???

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4807 dnia: 24 Sierpnia 2012, 15:34 »
Mi ta owsianka nie smakuje, co do brązowego sera to nigdzie indziej czegos takiego nie widziałam.


Mi toto nie smakuje, dla mnie przypomina mleko w proszku z orzechami o konsystencji krówki. Jedza to na kanapki :)


Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4808 dnia: 24 Sierpnia 2012, 16:14 »
Patrząc na fotę pomyślałam - kajmak na kanapkę ;D

Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4809 dnia: 24 Sierpnia 2012, 16:30 »
ten brązowy ser średnio smakuje przy najmniej mi on jest tak na słodko i oni np gofry  z nim jedzą,
no tak Marta myślałam bo w sumie tutaj zamrażarka to obowiązkowy "mebel" każdego polaka :P

co do ryb tu fakt drogie są no chyba, że paluszki rybne :P i co do mielonego też się zgadzam jest normalne w smaku i cenowo też ok , do kanapek tutaj na prawdę nie ma wyboru kilka wędlin w plasterkach popakowane w paczki i tyle
 parówki cienkie nazywają kiełbasą , jest coś jak mielonka taka różowa , ale ja jakoś nie miałam odwagi spróbować

jedyne co mają dobre to makrele w sosie pomidorowym taką w puszce to trzeba przyznać jest dobre :)

aa wiecie jak oni robią pomidorówkę??  nawet ostatnio był przepis w gazecie , i składni potrzebne to : -jedno opakowanie zupy pomidorowej (w proszku) , już pomijam fakt , że też mielonego do tego chcieli , ale trzeba przyznać , że ta pomidorówka nawet jest ok (za 1 razem mi nie smakowała jakoś taka sama chemia , ale co zrobić )



Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2835
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2 lipca 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4810 dnia: 24 Sierpnia 2012, 16:50 »
Ostatnio widzialam program (francuzka podrozuje po swiecie, fajnie sie to to oglada) i wlasnie byla w Norwegii, mowila o tym serze... No i powiedziala, ze powinnien smakowac tym, ktorzy nie lubia francuskich serow, czyli JA!!! Tylko jakos, jak pokazali jak sie go robi, to mi nie podchodzi...Ale moze jak kiedys pojedzimy do Norwegii, to sprobuje :)
A jezeli chodzi o wedliny, to taka sama lipa...

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4811 dnia: 24 Sierpnia 2012, 18:14 »
Ja tych wedlin  juz nie kupuje, wszystkie smakuja tak samo, jak woda z posmakiem. Ale co do rybek w puszkach to przyznam, ze sa super. Zwlaszcza ta w pieprzu. Ale najlepsze sa parowki z grilla ;) no ale zjesc je na surowo czy gotowane to dopiero wyczyn, obrzydlistwo. Wiec ciezko tu jest gotowac :) ale za to jak przyjezdzamy z Polski to musimy sie dzielic polska kielbasa z Norwegami


Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4812 dnia: 24 Sierpnia 2012, 18:32 »
warzywa mają? kurczaki? indyki? w sensie żeby świeże kupić?
Ryba droga ok...rozumiem...i tak bym kupowała...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4813 dnia: 24 Sierpnia 2012, 18:45 »
warzywa mają? kurczaki? indyki? w sensie żeby świeże kupić?
Ryba droga ok...rozumiem...i tak bym kupowała...


nie no mają mają już bez przesady :) , no ja też kupuję łososia :P



Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4814 dnia: 24 Sierpnia 2012, 20:15 »
no to da się żyć!!!!!
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4815 dnia: 24 Sierpnia 2012, 22:34 »
ryby to chyba wszędzie drogie  :drapanie:
a myślałam, że tylko Anglicy dziwne rzeczy jedzą a tu proszę gofry z serem  ;D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4816 dnia: 24 Sierpnia 2012, 22:40 »
nic mi o rybach nie piszcie...
nie mogę ich jeść...
na wakacjach nad morzem, aż mnie skręcało...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4817 dnia: 25 Sierpnia 2012, 19:37 »
A myśmy dziś się wybrali na rybki właśnie, na cały dzień. Nałowilismy jak wariaci, teraz będziemy szaleć i przez tydzień tylko makrele i czarniaki wcianać. Na dzis zupa z głów :)

Mniam

no za duże, a szkoda bo fajne było
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpnia 2012, 21:53 wysłana przez liliann »


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4818 dnia: 25 Sierpnia 2012, 19:38 »
Upsik, chyba za duże  :-\


Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4819 dnia: 25 Sierpnia 2012, 20:53 »
o super :)



Offline Izunia

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1051
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4820 dnia: 26 Sierpnia 2012, 00:15 »
Ciężko gotować? Mi własnie lepiej się tu gotuje. Norwegia oduczyła mnie używania zupek, sosów w proszku, przypraw na chemii.
Łosoś 4x 125g około 20 zl, (myślę że cena nie jest zła) do tego zapiekane ziemniaczki z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i porą mniammm - znalezione na norweskiej stronie ;)
Może mi łatwiej jest, bo ja bardziej warzywno-żerna jestem  ;D
Natalia   10.10.2008  
David      15.06.2013  

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4821 dnia: 26 Sierpnia 2012, 00:31 »
Izunia, a możesz podać przepis na te ziemniaczki z resztą ferajny, bo ja maniaczka jestem pieczonego łososia i zawsze się zastanawiam jaką sałatkę/surówkę do niego zaserwować.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4822 dnia: 26 Sierpnia 2012, 00:58 »
łosoś zawsze i wszędzie i w każdej postaci...
pieczony...mniaaam....
ale moja miłość to wędzony na ciepło...

zrobię synowi prowokację rybą...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4823 dnia: 26 Sierpnia 2012, 07:52 »
I po co ja tu od rana weszłam... co ja będę gotować w tej Norwegii...

Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4824 dnia: 26 Sierpnia 2012, 09:40 »
Anjuschka łososia będziesz robić :)

gagatka ja od jakiegoś czasu jak paruję łososia to od razu do niego kalafior i brokuły i jest pychaaaa i zdrowo :)



Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4825 dnia: 26 Sierpnia 2012, 12:52 »
Kalafior i brokuły mniam, następnym razem tak zrobię, dzięki :-*

łosoś zawsze i wszędzie i w każdej postaci...
pieczony...mniaaam....
ale moja miłość to wędzony na ciepło...

Mój Małżon jak jeździ do Kołobrzegu to kupuje gdzieś tam po drodze wędzonego pstrąga, ja go potem w piekarniku podgrzewam i jest przepyszniasty.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4826 dnia: 26 Sierpnia 2012, 13:27 »
Tak, łosoś. Mam zamiar złowić kiedys :)
A tego mrożonego taniego nie kupuję. Nie cierpię mrożonych ryb, mają całkiem inny smak niż świeża i się rozpadają. Ale taki świeżutki łososik to pychotka, jak mieszkałam w Stavangerze to tam był taki targ rybny i zawsze cos zakupiłam pomimo ceny :)

Ania, przyjeżdżasz na stałe do Haugesundu?


Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4827 dnia: 26 Sierpnia 2012, 14:59 »
Ja łososia chyba nigdy nie jadłam, w każdym razie nigdy nie kupiłam.

Marta, chyba za 3 tygodnie - miesiąc... Podam Ci później adres, to powiesz mi, czy gdzieś blisko Ciebie. Wiem tylko, że w samym centrum.
Ale o tym wiecej u mnie w wątku, co by tutaj nie zaśmiecać.
https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=20934.new#new

Offline Izunia

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1051
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4828 dnia: 26 Sierpnia 2012, 17:51 »
Gagatka przepis banalny! Ziemniaki najpierw podgotowuje z 7 min, w tym czasie porę kroje na cienkie plastry (tak połówkę) oliwki i pomidorki na pół. Łososia wkładam do żaroodpornego naczynia dookoła układam porę pomidorki i oliwki i na 20 min do piekarnika (225 C) Ziemniaki przerzucam na blachę i wrzucam na górę piekarnika i razem się pieką. Jak już rybka jest ok to wyciągam ją, a ziemniaki jeszcze trochę "grilluje". Przyprawy wg upodobania u mnie głownie pieprz, sól, papryka i zioła prowansalskie. Podaje z cytrynką  ;D
Natalia   10.10.2008  
David      15.06.2013  

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4829 dnia: 26 Sierpnia 2012, 19:15 »
Pyszny jest tez z pomidorami i cukinia, przygotowanie takie samo jak Izuni :) mozna dodac ziarna slonecznika albo dynii.