Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2943834 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4290 dnia: 17 Lutego 2012, 13:54 »
skoro z mrożonych to na pewno zrobię jak będziemy mieć znajomych...

Offline chlebosia

  • Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2664
  • Płeć: Kobieta
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4291 dnia: 17 Lutego 2012, 14:33 »
Loona a na ile osób starcza taka porcja?



Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4292 dnia: 17 Lutego 2012, 14:35 »
No to zrobię na 100%, ale niech trochę czasu zleci od tłustego czwartku... (ja niby dietująca)  ;D

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4293 dnia: 17 Lutego 2012, 14:46 »
Porcja na 4 osoby + po jednej dokładce dla każdego.

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4294 dnia: 17 Lutego 2012, 16:50 »
loona rozumiem, że tych malin nie rozmrażać?
A jak ten deser przechowywać? W lodówce to maliny mogą sok puścić, a w zamrażarce to smietana skostnieje...  :drapanie:


Offline moniq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13342
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4295 dnia: 17 Lutego 2012, 19:04 »
joannaM bardzo ładnie wygląda to ciacho
Justynko a ja mam zamiar zrobić jutro na obiad tego kurczaka w krakersach
Dane potrzebne do przekazania 1% podatku na naszego syna Maćka
W formularzu PIT wpisz numer KRS: 0000037904
W rubryce „Informacje uzupełniające - cel szczegółowy 1%” podaj:
23900 Kowalski Maciej Dąbrowa Górnicza
Dziękujemy

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4296 dnia: 17 Lutego 2012, 21:25 »
ja jutro atakuję kuraka w porach  ;D
On 2011
Ona 2013

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4297 dnia: 18 Lutego 2012, 13:23 »
Ewa - tak, malin nie rozmrażać. One zamrożone są tak kruche, że bez problemu można je pokruszyć.

A powiem szczerze, że nie wiem jak je przechowywać bo u nas znika zaraz po postawieniu na stole... Myślę, że w lodówce tyle, że niezbyt długo będzie ok.

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4298 dnia: 18 Lutego 2012, 14:26 »
Dzięki :) Składniki już mam i planuję jutro po obiedzie zaszaleć :) Aby nie mieć problemów z przechowaniem zrobię tylko dwie porce w małych pucharkach i zjemy z mężem od razu. Jak będzie nam mało to dorobię  :P


Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4299 dnia: 20 Lutego 2012, 21:17 »
Kurczak w porach był wyśmienity, jeszcze się u mnie na stole pojawi.
A teraz pochwalę się tortem urodzinowym, jaki ostatnio zrobiłam

On 2011
Ona 2013

Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4300 dnia: 20 Lutego 2012, 21:20 »
Super tort, fajny pomysł na dekorację :)

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4301 dnia: 20 Lutego 2012, 23:14 »
Tort bosko wygląda :)

Tego kurczaka w porach głęboko w wątku muszę szukać? Smaka mi zrobiłaś :P

Robiłam deser loony i powiem, że mi smakował - zjadłam dwie porcje, ale beza była w tym dla mnie za słodka :P Wymienię ją następnym razem na jakieś ciasteczka zbożowe :)
Przed zrobieniem dumałam czy malin nie zastąpić truskawkami, ale uznałam, że pierwszy raz będę trzymać się przepisów, a modyfikację wprowadzę do kolejnych wersji - i całe szczęście, bo maliny były kwaśne i fajnie przełamywały słodkość bezy :)


Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4302 dnia: 21 Lutego 2012, 10:06 »
On 2011
Ona 2013

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7539
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.05.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4303 dnia: 21 Lutego 2012, 11:11 »
Wielkie dzięki! :* Jutro popełnię :D


rybkawiedenka
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4304 dnia: 21 Lutego 2012, 21:58 »
Wiem że temat był mieliony milion razy ale pytam ponownie  ;D Robię bankiet na ok 30 osób, stojący nie zasiadany. Będzie catering (zewnętrzna firma) ale słodkości i jakieś przekąski chcę też zrobić sama (trzeba się jako gospodyni zaprezentować). O ile pomysł na słodkie już jest to brakuje mi pomysłów na lekkie, proste w przygotowaniu przekąski, możecie coś polecić sprawdzonego?

Offline anka332

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4190
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2009-09-05
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4305 dnia: 21 Lutego 2012, 22:11 »
jajko na twardo w ciescie francuskim?
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

rybkawiedenka
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4306 dnia: 21 Lutego 2012, 22:14 »
tzn?

Offline anka332

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4190
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2009-09-05
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4307 dnia: 21 Lutego 2012, 22:18 »
gotujesz 6 jajek na twardo, jedno ciasto francuskie z biedronki, kilka pieczarek i mala cebulke.
Kroisz pieczarki i cebulke na malutkie kawaleczki, podsmazasz. Ciasto rancuskie dzielisz na 12 kawaleczkow, kazdy rozwalkowujesz kladziesz na to lyczke cebuli z pieczarkami i polowke jajka na twardo, przyprawiasz, zawijasz rogi, zeby powstala kopertka i do nagrzanego piekarnika az ciasto sie zarumieni. I gotowe pyszczne na zimno.
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4308 dnia: 21 Lutego 2012, 22:23 »
też uwielbiam te sakiewki!
z tym, że ja idę na łatwiznę i pakuje surowe składniki - szynkę, ser, pieczarki, łososia wędzonego i warzywa wszelakie. wszystko w różnych kombinacjach :)

Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4309 dnia: 21 Lutego 2012, 22:26 »
ja robiłam to ostatnio w sobotę na urodzinach G
Ciasto z biedronki, pociekałam na kwadraciki, nic nie wałkowałam, pozawijałam krawędzie i kładłam ser z szynką, lub mozzarellę z pomidorkami, ale można mnóstwo innych dodatków dać  ;)
poszło wszystko  :D



Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4310 dnia: 21 Lutego 2012, 22:27 »
ooo ciekawe te sakiewki, zapisuje w folderze "imprezowe dania"  ;)
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4311 dnia: 21 Lutego 2012, 22:28 »
....oczywiście pocięłam a nie pociekałam - jakaś literówka mi się wkradła - przepraszam  ;)

A i zrobiłam jeszcze tego kurczaka w krakersach tylko takie małe kawałeczki jako przekąska i do tego dipy - czosnkowy i pomidorowy  ;)



Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4312 dnia: 21 Lutego 2012, 22:31 »
Też robiłam kurczaka w krakersach w weekend :) Najlepszy jest na świeżo taki chrupiący, bo odgrzewany traci tę chrupkość.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

rybkawiedenka
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4313 dnia: 21 Lutego 2012, 22:37 »
Ok, ale jeżeli mam robić z założeniem że mam 30 gości to musze ugotować jakieś 20 jajek. I kupić 4 ciasta francuskie, pół kilo pieczarek, mozarellę i pomidory. Już mnie przeraża ta wizja. NIENAWIDZE gotować.

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4314 dnia: 21 Lutego 2012, 23:39 »
to moze parówki w ciecie francuskim??? i robisz ruloniki takie kilkucentymetrowe;-) ciasto smarujesz tylko musztardá,na to parówa WUALA;-)....do pieca oczywicie;-)ciasto smarujesz bialeczkiem i robisz naciecia jak na kielbasce na grilka;;-)



Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4315 dnia: 23 Lutego 2012, 10:20 »
Jak ktos lubi serniki, to polecam ten sernik puszysty

« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2012, 10:21 wysłana przez Anjuschka »
On 2011
Ona 2013

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4316 dnia: 23 Lutego 2012, 10:41 »
Macie przepis na sprawdzoną sałatkę z makarony ???
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4317 dnia: 23 Lutego 2012, 10:46 »

Offline anka332

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4190
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2009-09-05
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4318 dnia: 23 Lutego 2012, 10:55 »
ja ostatnio robilam
makaron ryzowy
wedlinka drobiowa
ogorek swiezy
majonez
kukurydza
ale do niej mozna wlozyc wszystko co masz w lodowce
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #4319 dnia: 23 Lutego 2012, 10:58 »
Z totrelini juz robilam i niestety, goscie średnio jedli wiec chce coś innego sprobowac.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"